Lokari

Kusti polkee entistä hitaammin

Kusti polkee, posti kulkee, sanottiin ennen. Mutta ei polje enää samalla teholla, vaan kangerrellen ja hidastellen. Joskus vuosikymmeniä sitten posti kannettiin lauantaisinkin ainakin kaupungeissa.

Nyt suunnitellaan viikkojakelun harventamista kolmipäiväiseksi ja kerrostalojen luukkujakelun korvaamista alakerran lokerojakelulla. Lokerojakelu merkitsisi melkoista hissillä edestakaisin sahaamista aamuisin – eli lisää melua ja sähkön kulutusta. Haja-asutusalueella posti saapuu jo nyt myöhemmin kuin ennen.

Kaiken pahan alku ja juuri tässä on postilaitoksen yhtiöittäminen. Valtionyhtiö Posti toimii kuin mikä tahansa osakeyhtiö. Kun postilaitos piti ennen ohjenuoranaan postinsaajien ja -lähettäjien eli kansalaisten etua, nyt se tuijottaa tuloslaskelmaa ja osakkeenomistajan etua.

Ei paljon lohduta, että osakkeenomistaja on valtio, jonka pohjattomaan pussiin voitot hukkuvat. Voitot, jotka on hankittu palveluja "järkeistämällä ja tehostamalla" – mikä useassa tapauksessa tarkoittaa palvelujen karsimista ja heikentämistä sekä henkilökunnan irtisanomista. Voittoa tavoitteleva liikeyritysposti ei halua hoitaa syrjäseutujen asioita, koska se ei kannata taloudellisesti.

Yhtiön johdosta muodostuu oma klikkinsä, joka ajaa myös omia etujaan. Virkamiesjohtajan velvollisuutena oli tehdä oikein, mutta osakeyhtiön johtajien rahaa – siinä sivussa myös itselleen. Bonukset tunnetaan myös valtion yhtiöissä, siinä tarkoituksessa, että saataisiin "päteviä johtajia". Toisin sanoen rahanahneita henkilöitä.

Osakeyhtiön asiat eivät ole julkisia, vaan salaisia, eikä yrityspostin henkilökunnalla ole virkavastuuta. Keskusrikospoliisi onkin todennut, että valtionyhtiöissä korruptiovaara on suurempi kuin valtion laitoksissa, koska yhtiöitä koskevat lainsäännökset ovat löyhemmät.

Valtion tulisikin mielestäni hoitaa tällaiset infrastruktuuriin liittyvät toiminnot budjettivaroin. Ei tällaisen toiminnan tarvitse olla liiketaloudellisesti kannattavaa ja voitollista. Yhtiöittämisestä ja yksityistämisestä – joka vaanii tämän tien päässä – on huonoja kokemuksia.

Omistaja vie aina oman voittosiivunsa, joka pyrkii kasvamaan. Esimerkkeinä haitoista eri aloilta mainittakoon katsastustoiminta ja lääkärikeskukset. Viimeksi mainituista löytyy veroparatiisikytkentöjä. Tämä on lopulta vaarana postilaitoksellakin.

Suomen hyvin toimiva infrastruktuuri on maailmankuulu. Halutaanko sitä nyt romuttaa kannattavuusajattelun nimissä? Vastauksen näkee jokainen ajatteleva ihminen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistaakseni kaupungeissa kannettiin arkena 60-luvulla posti kahteen kertaan - aamulla ja iltapäivällä.

70-luvun loppuvaiheilla tuli esitys postin lauantaikannon kokeiluluontoisesta lopettamisesta. Pekka Tarjanne oli silloin sisäministeri ja hän vastusti esitystä sillä perusteella, että "se sotii sitä yleistä yhteiskuntakehitystä vastaan, jonka mukaisesti julkisia palveluja pyritään jatkuvasti parantamaan ja laajentamaan."

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Muistaakseni kaupungeissa kannettiin arkena 60-luvulla posti kahteen kertaan - aamulla ja iltapäivällä."

Näin muistan minäkin. Miten se silloin "kannatti", kun ajat olivat paljon köyhemmät kuin nykyisin? Kyse on asenteista ja nykyisestä markkinaideologiasta.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Blogisti on oikeassa, juuri näin on Posti ja liikenneministeriö toimimassa. Tarkoituksellisesti hoidetaan asiakasvelvoitteet heikosti ja jätetään jopa lakisääteiset peruspalvelut hoitamatta. Tätä palveluiden heikentymistä on perusteltu mm. yllättävillä sairauspoissaoloilla. Vaikuttaa suorastaan absurdilta, että lähes koko maassa palvelut jäisivät hoitamatta sairaslomien vuoksi! Uskoo ken tahtoo.
Pelkään pahoin, että haja-asutusalueilla nähdään tilanne, jossa postinjakaja onkin yksityisyrittäjä, jonka ainoa työtätarjoava asiakas on Posti! Yrittäjä tietysti käyttäisi omaa autoa. Näin vältetään työnantajamaksut ja muut velvoitteet. Kannattavuus vain paranee.
Pitää myös muistaa, että Postin ja Itellan, varsinainen tukijalka on ollut viestinvälitys, eli postinjakelu. Sen ansiosta yritys on pystynyt tulouttamaan valtiolle mukavat siivut, mutta juuri jakelun resursseja on jatkuvasti vähennetty!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Pelkään pahoin, että haja-asutusalueilla nähdään tilanne, jossa postinjakaja onkin yksityisyrittäjä, jonka ainoa työtätarjoava asiakas on Posti!"

Niin, ja vielä saattaa käydä niinkin, että tämä Posti on yksityinen yritys, mahdollisesti globaali ulkomainen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kaksi kertaa viikossa postinjakelua riittää tavalliselle huopatossun kuluttajalle aivan hyvin. Mainoksia ei tarvitse kovin usein kantaa ja laskuissa on maksuaika sitä varten että sen kerkiää maksaa vaikkei sitä heti saisikaan hyppysiinsä.
-
Maaseudulla ja kaupungeissakin tulisi harkita postin noutamista keskitetysti jaetuista noutopisteistä joita olisi kaupunginosittain tai pienemmissä kaupungeissa vain yksi keskustassa ja sitten reuna-alueilla tarpeen mukaan. Noutopisteissä sijaitsisi sitten lokerot jokaiselle asukkaalle tai perhekunnalle (kuten parkkitalot kaupungeissa)ja jakelu lokeroihin toimitettaisiin postiautoilla yöaikaan niin ei liikennekään häiriintyisi.
-
Ihmisistä on opetettu herkkuperseitä joita palvellaan yhteiskunnan varoin monella tavalla, vaikka rahasta on uupelo. Jos asuu, kuten minä, jossain hevonkuusessa niin silloin tuleekin tyytyä pienempään palveluntarjontaan ja paperiposti ei nykymaailmassa ole enää samassa asemassa kuin 1800-luvun lopussa.

-
Postista säästyviä rahoja voitaisiin sitten käyttää tarpeelliseen ihmisten hyvinvoinnin edistämiseen kuten terveyspalveluihin ja koulutukseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kenelle riittää kaksi kertaa viikossa, kenelle ei. Ei kai tässä ole kysymys mistään kieltäymyskilpailusta: kuka vähimmillä palveluilla tulee toimeen.

Noutopisteidea on yksinkertaisesti huono. Jos paperilehtiä ei saa aamukahville luettavakseen, se on printtimedian lopun alkua. Se on nimenomaan ihmisten hyvinvoinnin edistämistä, että hän saa palvelut kotiinsa kuten ennenkin. Ei tässä mitään mahdottomia herkkuja vaadita. Ajatelllaanpa vaikkapa vanhuksia ja liikuntavammaisia.

Ei rahasta ole uupelo, vaan kysymys on siitä, mihin tärkeysjärjestykseen valtion menot asetetaan. Postipalvelut pelasivat vielä silloin kun valtiontalouden tila oli paljon huonompi kuin nykyisin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Niin, en minä ole ihan varma onko valtion eli meidän asia huolehtia siitä että saat sanomalehtesi aamukahville. Ja jos printtimedia ei kykene kilpailemaan nykymaailmassa ilman valtion tukia niin ,so what. Ei se paperi ole välttämättömyys kovin monessa aamutoimessa.
-
"Ajatelllaanpa vaikkapa vanhuksia ja liikuntavammaisia."
-
Tässä kohtaa se nyt kelpaa ajatella vanhuksia ja vaivasia kun siitä on hyötyä meille nuoremmille mutta kun vanhus tarvitsee vessassakäyntiavustajaa niin ei siitä niin kummosta hälyä nosteta vaan puhutaan vaan kustannuseristä.
Se joka haluaa sanomalehtensä aamuvarhaisella olkoon valmis maksamaan siitä ,meille persaukisille se kerkiää hyvinkin parin päivän vanhana.
-
"Noutopisteidea on yksinkertaisesti huono."
Ok, se on sitten huono mutta siten se toimi monessa kunnassa jo 1950-luvulla kun ei ollut teitä joka tölliin autojen kulettaviksi, nyt on tietokoneet joten luulempa että se toimisi nytkin.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #11

Ei kai kukaan lehden toimittamista aamukahvihetkeen ole valtiolta odottanutkaan, Postista taisi olla kyse?

Erityisesti minua ihmetyttää mistä valtion tuista puhut. Tähän asti Posti on tulouttanut osinkoa omistajalleen, eikä sen toimintaa ole jouduttu verorahoista tukemaan! Mikäli ennustat tulevia, saatat olla oikeassakin.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

En oikein ymmärrä mitä Postista säästyviä rahoja tarkoitat? Posti ei ole saanut mitään tukia, päinvastoin se on ollut tuottava laitos ja varsinkin viestinvälitys on ollut hyvinkin kannattavaa.

Eri asia tulevaisuudessa, mikäli nykyisen johdon tavoitteet menevät ministeriössä läpi. Aivan kuten PP yllä mainitsi, Postin yksityistäminen saattaa olla edessä ja syrjäseutujen postinjakelu saattaa tosiaan vaatia tukia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tarkoittaisiko kommentoija Postista säästyvillä rahoilla Postiyhtiön tuottamaa voittoa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Taitaa vaan yksityistäminen tulla jälleen kalliimmaksi yhteiskunnalle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän HeikkiToikkanen kuva
Heikki Toikkanen

Pistänpä sinulle Pekka hiukan haastetta, kun kerran olet taloustieteilijä.

Suomen Posti Oyj, Itella oyj, Posti Group. Kaikkia näitä yhdistää perinteisen postitoiminnan lisäksi halu olla myös merkittävä logistiikka toimija. Eikä pelkästään Suomessa vaan 2006 linjauksen myötä oli tarkoitus olla " Itämeren alueen merkittävin logistiikka toimija " Saksalaisen DHL esimerkin mukaisesti.

Summat joilla "uutta liiketoimintaa" pääosin ostamalla luotiin 2005 alkaen ovat varmuudella järkyttävät. Jotain esimakua asian tiimoilta saa Martti Asikaisen blogista: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205055-itell...

Jaa, että miten se postinjakeluun liittyy... No oma henk.koht. mielipiteeni on että viimeiset viisi vuotta tällä kotimaisella postitoiminalla on maksatettu tuon "maailman valloituksen" jälkilaskua monenmoisilla säästöohjelmilla henkilöstö vähennyksineen. Hinnankorotuksien ja YT:den lopputulemana kallis ja heikkolaatuinen postipalvelu.

Suosittelen kaikille kommentoijille tutustumista Postin / Itellan tilinpäätöksiin menneiltä vuosilta taikka edes tältä alkuvuodelta. Meinaan tämä Postipalvelut / Viestinvälitys on se osa yhtiötä joka on aina ollut vähintään riittävän kannattavaa... Kaikki löytyy 2000 vuodesta alkaen: http://www.posti.com/postigroup/taloustiedot/

Käyttäjän HeikkiToikkanen kuva
Heikki Toikkanen

Asikaisen analyysi samaa asiaa koskien; http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205055-itell...

Suomen Posti Oyj, Itella Oyj ja Posti Groupin tilinpäätökset vuodelle 2000 saakka;
http://www.posti.com/postigroup/taloustiedot/

Sitä vaan että konsernin ongelmat ovat aivan muualla kuin postitoiminnan kannattavuudessa...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Heikki Toikkaselta oli tullut kaksi kommenttia, joihin ei päässyt vastaamaan.

Ensimmäinen oli tämä:

------------------
"Pistänpä sinulle Pekka hiukan haastetta, kun kerran olet taloustieteilijä.

Suomen Posti Oyj, Itella oyj, Posti Group. Kaikkia näitä yhdistää perinteisen postitoiminnan lisäksi halu olla myös merkittävä logistiikka toimija. Eikä pelkästään Suomessa vaan 2006 linjauksen myötä oli tarkoitus olla " Itämeren alueen merkittävin logistiikka toimija " Saksalaisen DHL esimerkin mukaisesti.

Summat joilla "uutta liiketoimintaa" pääosin ostamalla luotiin 2005 alkaen ovat varmuudella järkyttävät. Jotain esimakua asian tiimoilta saa Martti Asikaisen blogista: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205055-itell...

Jaa, että miten se postinjakeluun liittyy... No oma henk.koht. mielipiteeni on että viimeiset viisi vuotta tällä kotimaisella postitoiminalla on maksatettu tuon "maailman valloituksen" jälkilaskua monenmoisilla säästöohjelmilla henkilöstö vähennyksineen. Hinnankorotuksien ja YT:den lopputulemana kallis ja heikkolaatuinen postipalvelu.

Suosittelen kaikille kommentoijille tutustumista Postin / Itellan tilinpäätöksiin menneiltä vuosilta taikka edes tältä alkuvuodelta. Meinaan tämä Postipalvelut / Viestinvälitys on se osa yhtiötä joka on aina ollut vähintään riittävän kannattavaa... Kaikki löytyy 2000 vuodesta alkaen: http://www.posti.com/postigroup/taloustiedot/"

----------------------

Tyypillinen tapaus: mennään maailmaa valloittamaan ja tuhlataan rahat siellä. Ulkomaantoiminnan tappiot tietenkin vaikeuttavat kotimaan postitoiminnan hoitamista entiseen malliin. Mutta vaikka kotimaan postitoiminta olisi ollut kokonaisuutena kannattavaa, siinä on kannattamatttomia osia. Niitä voittoa tavoitteleva osakeyhtiö pyrkii karsimaan, jolloin erityisesti syrjäseutujen postipalvelut heikkenevät.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tyhmyyksiä on aina osattu tehdä kun joittenkin on tarvinnu näytellä suurat hohtajaa. Ja sitten jälkikäteen löytyy aina niitä jotka muka olisivat tehneet toisin.
"Tyypillinen tapaus: mennään maailmaa valloittamaan ja tuhlataan rahat siellä. Ulkomaantoiminnan tappiot tietenkin vaikeuttavat kotimaan postitoiminnan hoitamista entiseen malliin. Mutta vaikka kotimaan postitoiminta olisi ollut kokonaisuutena kannattavaa, siinä on kannattamatttomia osia. Niitä voittoa tavoitteleva osakeyhtiö pyrkii karsimaan, jolloin erityisesti syrjäseutujen postipalvelut heikkenevät."

Näin, rahat on männy , silläviisiinhän sitä ilmaa on ostettu monesti mutta se ei yhtään auta siihen että sitä rahaa tars olla nyt että saatasiin postinkantajille maksetuksi ne useamman kerran päivässä toimitettavat postinjakelut joita tuolla haikailtiin.-
-
Rahat ovat menneet eikä sureminen auta, ei ole mahdollisuuksia paluuseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Rahat ovat menneet eikä sureminen auta, ei ole mahdollisuuksia paluuseen."

Virheistään voisi kyllä oppia, mutta tunnnetusti tyhmyydellä on rajattomat markkinat.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Firmathan ei opi mitään ja päätöksiä tekemässä on nyt toiset henkilöt niin että he kyllä ovat alttiita tekemään uusia virheitä jos ne vanhat ei enää ole mahdollisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset