Lokari

Brexit – idealismin ja arkipäivän yhteentörmäys

Brittien päätös antaa pakit EU:lle osoittaa ammottavan kuilun vallitsevan Britannian eliitin ja kansan välillä. Kuilun olemassaoloa ei viime päivien ennusteita tulkittaessa tunnistettu.

Toiveajattelu oli eräs syy optimistisiin arvioihin EU:ssa pysymisestä. Lisäksi niin sanottujen kansan syvien rivien ajattelun ja kokemusmaailman vieraus eliitin keskuudessa oli merkittävä tekijä. Samoista syistä EU:n ongelmien kimppuun ei ole tosissaan paneuduttu.

EU- ja talouseliitti sekä muut hyvin toimeen tulevat ihmiset niin Manner-Euroopassa kuin Britanniassakin ajattelevat eri tavalla kuin tavalliset kansalaiset. Eliitti tietää toki paremmin eron taloudelliset seuraukset, ja lisäksi sillä on positiivisempi näkemys EU:n tuomista hyödyistä kuin tavallisella kansalla. Eliittiä elähdyttävät muun muassa ihmisoikeudet ja niihin liittyvät vapaudet paljon enemmän kuin tavallista kaduntallaajaa. Oodi ilolle saa heissä vastakaikua.

Tavalliset kansalaiset näkevätkin esimerkiksi maahanmuuton aivan eri tavalla kuin talouseliitti, joka uskoo maahanmuuton taloutta kohentavaan vaikutukseen jollakin aikavälillä. Busseissa ja metroissa istuvat sekä työttömyyskassoilla jonottavat näkevät maahanmuuttajat konkreettisena uhkana. Autoissaan ja lentokoneissa istuville sekä eristetyillä alueilla asuville pukumiehille ja -naisille maahanmuutto on vain tilastollinen ja humanitaarinen asia.

Tämä tavallinen kansa on paljolti tyytymätön elämäänsä, ja syitä siihen haetaan tietenkin lähiympäristöstä ja konkreettisista asioista sekä uskomuksista. Kun tilaisuus tarjoutuu mielen osoittamiseen äänestyslipun voimalla, protesti kumpuaa omista huonoista olosuhteista, ja sen kohteena ovat vallanpitäjät niin kotimaassa kuin kaukana EU:ssakin. On tämä sitten kuinka tyhmää ja tietämätöntä tahansa, se on kuitenkin demokratiaa.

Kun EU:ssa ja sen jäsenmaissa vannotaan ihmisoikeuksien nimiin, olisi syytä ottaa vakavasti myös näiden protestoijien ihmisoikeudet. EU:ssa täytyy olla jotakin vikaa, kun näin suuri joukko äänestäjiä näin väittää.

Kysymyksessä onkin nyt kypsyyskoe EU-johdolle ja kaikille EU-mielisille. Otetaanko näiden protestoijien äänet vakavasti ja lähdetäänkö tutkimaan, missä on menty vikaan, vai torjutaanko ne asiattomina? Samanlaista protestimielialaa on muissakin jäsenmaissa, mutta sitä ei tietenkään haluta päästää esiin: Cameron avasi Pandoran lippaan ja tärveli paitsi uransa, monta muuta tärkeämpää asiaa.

Nyt olisi EU:ssa harkinnan ja tekojen paikka. Tosin menneisyyden valossa ei näytä kovin todennäköiseltä, että EU:ssa herättäisiin idealismin unesta todellisuuteen ja aloitettaisiin itsetutkistelu. Ideologia on yleensä kuuro realismin ikäville äänille.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ideologia on yleensä kuuro realismin ikäville äänille."

Mitenkähän sitten käykään ideologialle kun punnan heikkenemisen myötä hinnat alkaa nousemaan ja kun yritykset alkavat epävarmuuden oloissa investoimaan Englannin sijasta Eurooppaan tai muualle.

Miten käy kun Englanniussa yritykset eivät enää saa hyvää työvoimaa joka tulee sinne Puolasta ja muualta EU:n alueella ja yritysten pitää tyytyä Englannin rupusakkiin?

Saattaa olla että todellisuus lyö idealismia korville, ellei sitten käy niin että Englannin uusi, brexit- henkinen hallinto, tekee äkkiää tilanteesta realistiset johtopäätökset ja syö nopeasti kaikki ne idealismiin perustuvat vaalilupaukset, juuri ne joilla vaalivoitto saavutettiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä ainakin Englannnissa joudutaan nyt heräämään kylmien tosiasioiden edessä, mutta entä miten EU:n yläkerran väen keskuudessa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"mutta entä miten EU:n yläkerran väen keskuudessa?"

Tästä on ollut paljon puhetta vuosikaudet, mutta oikeastaan siitä ei ole mitään konkreettista tietoa millä tavalla tämä EU:n ylin johto olisi idealismin vallassa.

Siis, koska siitä idealismista ei ole mitään konkreettista näyttöä, on pakko olettaa että oletettu idealismi perustuu idealismiin.

Päinvastoin näyttää siltä että EU:n johto on ollut suorassa kosketuksessa konkreettisiin tosiasioihin joka päivä, vuosikaudet tästä hetkestä taaksepäin.

Nyt näyttäisi kuitenkin siltä että idealismin uhkaa kaataa konkretian.

No, se sama prosessi mikä kohta on edessä Englannissa, on sitten kohta edessä Euroopassakin, jos niin käy että idealismi voittaa Euroopassa kuten Englannissakin kävi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"...oikeastaan siitä ei ole mitään konkreettista tietoa millä tavalla tämä EU:n ylin johto olisi idealismin vallassa."

Esimerkiksi suhtautuminen Kreikan talouskompurointiin oli idealismia. Heleenien olisi pitänyt antaa mennä menojaan.

Toinen idealismin paikka on ollut lepsu maahanmuuttopolitiikka tyyliin "ihmisoikeudet edellä". Tämän politiikan satoa korjataan nyt Brexit-äänestyksen tuloksessa. Idealismia, ei järkeä. Toivottavasti tästä opittiin jotakin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suurin kuilu on kuitenkin britannian sisällä, nuoret äänestivät puolesta, iäkkäämmät vastaan. Näinkö mennyyttä haikailevat ikä-ihmiset veivät nuorilta tulevaisuuden.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kai se tulevaisuus heikkeni muiltakin...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Britannian äänestystulos oli muutosvastarinnan voitto. Kuitenkaan paluuta entiseen ei ole. Seurauksena todennäköisin on muutoksen nopeutuminen. Mielenkiintoista nähdä, miten kaikki kielteinen, mitä äänestystuloksesta seuraa, saadaan vieritettyä EU:n syyksi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ihan yhtä hyvin tai todennäköisemminkin voi olla esim. paluu vanhaan ja itäblokkia vastaan länsiblokkia ja Suomi YYA-asemissa siinä välissä. Muitakin vaihtoehtoja on pilvin pimein.

Kaikki tietenkään ei ole EU:n syytä, mutta päin sitä jotakin ovat asiat hoitaneet turhan monesti ja leimautuneet elitistisiksi ja byrokraattisiksi (usein ihan aiheestakin). Rauha pysyi sentään jonkin aikaa Euroopassa, joka oli Euroopan sotaisen historian huomioon ottaen aika hieno saavutus. Mutta juuri mikään ei ole pysyvää. Tosin rauha vielä nipin napin toimii EU-alueilla, mutta jo vieressä kuten Georgiassa tai Ukrainassa on itä taas hamuamassa omaa imperiumia eli uutta Neuvostoliittoa pukkaa (kuten Putin toteaa monesti, Neuvostoliiton hajoaminen oli hänen mielestään suuri onnettomuus... korjaustoimet menossa ja tod.näk. vasta alussa).

Paras toivoa vain kylmiä sotia eikä niitä wanhan ajan todella kuumia sotia. Positiivisemmat näkökulmat ovat olleet katoamassa jo vähintään 10 vuoden ajan ja meno sen kuin kiihtyy.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"saadaan vieritettyä EU:n syyksi."

Mitä Heinonen itse oletat brittien eron syyksi?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mitä Heinonen itse oletat brittien eron syyksi?"

Sehän on selvä.
Eron syy on idealismi ja harhaluulot, sekä se että on paljon brittejä jotka elävät epätodellisuudessa, menneessä maailmassa. Senhän näkee jo Brittiläisissä TV- sarjoissakin, ne on kaikki Britti- Imperiumin kulta-ajalta, ajalta josta on vähintään 70 vuotta kulunut. Edes ne vaqnhukset jotka äänestivät brexitistä, eivät oikeasti muista sitä aikaa, se on siis pelkkää mielikuvitusta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä briteillä oli aivan todellisiakin syitä eroon. Ennen rajat sentään pitivät. Toki päätös oli hätiköity, ja siitä on haittaakin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eli kansa äänesti väärin. Diktatuuri olisi paljon helpompi hallintomuoto, ei tarvitsisi kysyä kansalta mitään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kansa äänesti väärin, mutta kyllä diktaattorikin voi tehdä vääriä päätöksiä.

Pitää siis vain elää niiden väärien päätösten mukaan, paitsi että voihan ne väärät ja haitalliset päätökset aina myös kiertää tavalla tai toisella ja voihan se kansakin taas kerran muuttaa mieltään. :)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Helpompi, mutta ei kansalaisille parempi.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Demokratiaan kuuluu, että kansa (=puolet äänestäneistä) voi äänestää väärin. Kansanäänestys on tosin hölmö keksintö, ei varsinaisesti demokratiaa. Edes yhdistys ei voi noin vain yhdellä äänestyksessä muuttaa sääntöjään. Jos kansanäänestyksiä kuitenkin halutaan harrastaa, kansan tahdon vakavuus ja realistisuus pitäisi mitata ainakin kaksi kertaa.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Kukaan ei tiedä oliko brexit päätös oikea vai väärä. Se nähdään vasta vuosien päästä. Paljon riippuu sekä Britannian että eu:n toimenpiteitä tämän jälkeen. Nyt tiedetään vain, että tulos oli protesti. Ja protesti on huono peruste tehdä kauaskantoisia ja peruuttamattomia ratkaisuja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Päätöksestä on briteillle haittaa ja vähän hyötyäkin, joten se oli sekä oikea että väärä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset