Lokari

Olemmeko ideologisen hypnoosin vallassa?

Ovatko ideologiat hypnoosia eli olemmeko ideologisen hypnoosin vallassa, kysyy mediatutkija, filosofian tohtori Veijo Hietala Turun Sanomissa (24.5.). Hänen mukaansa olemme jatkuvan ideologisen ohjelmoinnin kohteena, joka seurauksena  meidät saadaan uskomaan milloin mihinkin aatteeseen ja jopa tappamaan toisiamme tuon aatteen nimissä.

Etsimättä tulevat mieleen tämän päivän terroristit, jotka on ohjelmoitu uhraamaan jopa oman henkensä vihollisiksi koettujen tappamiseksi. Itse asiassa jokainen armeija on täynnä ideologisesti hypnotisoituja ihmisrobotteja, jotka tekevät juuri niin kuin esimiehet sanovat, vaikka uskonnon ohjelmointi olisi kehottanut olemaan tappamatta. 1970 -luvun tienoilla Suomessa moni nuori uskoi sokeasti marxismiin ja jotkut maolaisuuteen. Kuvaan kuului, että aatteen isäntämaassa ei nähty mitään puutteita, vaikka ideologiasta vapaiden silmiin puutteet suorastaan hyppäsivät kyseisessä maassa vieraillessa.

Ideologista ohjelmointia tai hypnotisointia tapahtuu koko ajan pienemmissäkin puitteissa. Mihin muuhun esimerkiksi kaupallinen mainonta tai vaalimainonta tähtää kuin ohjelmoimaan ihmiset ostamaan tiettyä tuotetta tai äänestämään sitä oikeaa henkilöä ja puoluetta? Kaikki muoti-ilmiöt, joita kritiikittömästi seurataan, vaikuttavat onnistuneen ideologisen ohjelmoinnin tuloksilta. Koetaan hienoksi pukeutua juuri tällaiseen asuun tai kuunnella määrätynlaista musiikkia tai hurrata urheilukatsomossa, jne.

Entä jos yrityksen autoritäärinen johto saa työntekijät tottelemaan  kyselemättä, onko heidät saatu hypnotisoiduiksi? Kun työntekijä uskoo, että hän tekee oikein kun noudattaa annettuja käskyjä järjettömyyksiinkin saakka, lienee kyse samasta hypnoosi-ilmiöstä.

Mutta jos työntekijä tottelee työpaikkansa menettämisen pelosta, hän on säilyttänyt oman harkintakykynsä, joka hypnotisoidulta puuttuu. Hän vain pitää käsityksensä omana tietonaan. Sama varaus on jätettävä myös esimerkiksi uskonnollisen tai isänmaallisen ideologian mukaan toimivien kohdalle. He saattavat tehdä niin pakon ja pelon kannustamina, vaikka eivät usko kyseiseen ideologiaan.

Mitä sitten voimme tehdä, ja miksi kannattaa puhua ja kirjoittaa tästä ilmiöstä? Jokainen ihminen halunnee ajatella omilla aivoillaan, eikä passiivisesti seurata muiden jo ajattelemia latuja. Me emme vain välttämättä huomaa, että meitä hypnotisoidaan. Ajattelemme herkästi, että valintamme ovat täysin omiamme, kuten ne teknisessä mielessä ovatkin. Emme vain ehkä tiedosta, että meitä on mahdollisesti "autettu" hieman liikaa ajattelemaan juuri tietyllä tavalla.

Olemme aidosti vapaita ja itsenäisiä vain siinä tapauksessa, että pysähdymme aika ajoin pohdiskelemaan, onko olemassa muitakin vaihtoehtoja kuin ne, jotka näyttävät niin itsestään selviltä ja hyväksyttäviltä – ja joita niin monet muutkin kyselemättä seuraavat.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mielenkiintoisaa. Kuulemma jo television katselu tai hyvään kirjaan uppoutuminen on pienimuotoinen hypnoosi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

" Kuulemma jo television katselu tai hyvään kirjaan uppoutuminen on pienimuotoinen hypnoosi."

Tuntuu uskottavalta. Jokin kirja (ja miksei TV-ohjelmakin) voi vaikuttaa lukijaan/katsojaan käänteentekevästi, tyyliin "luin rivin, luin kaksi, tunsin vereni kuumemmaksi" (muistaakseni Runebergia). Muun muassa juuri kirjojen välityksellä on suuria ideologioita esitelty ja markkinoitu.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Emme vain ehkä tiedosta, että meitä on mahdollisesti "autettu" hieman liikaa ajattelemaan juuri tietyllä tavalla."

Kyllä propagandaa tehdään ihan avoimesti. nykyään joka tuutista pursuaa Natoonliittymis- sheissea liki päivittäin. Tämä kaiketi siksi, että ylivoimainen enemmistö kansalaisista on liittymistä vastaan, joka onkin oikein.

Kuvottavaa tuo tuputtaminen silti on.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tämä on yksi esimerkki vaikuttamisesta eli "hypnotisoinnin" yrityksestä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Olemme aidosti vapaita ja itsenäisiä vain siinä tapauksessa, että pysähdymme aika ajoin pohdiskelemaan, onko olemassa muitakin vaihtoehtoja kuin ne, jotka näyttävät niin itsestään selviltä ja hyväksyttäviltä – ja joita niin monet muutkin kyselemättä seuraavat."

Olemmeko tosiaan tuon johdosta vapaita ja itsenäisiä vai olemme vain vallitsevan ideologian mukaan vapaita ja itsenäisi tuon johdosta.

Se,että kuvittelen olevani vapaa ja itsenäinen,koska voin pohdiskella ei kovin mairittelevalta vaikuta. Kyllähän pahin esimerkki voidaan ottaa ns.taloususkonnosta,missä toimija kuvittelee vapaan markkinatalouden tuottavan vapauden ja silti puhuu seuraavassa lauseessa markkinatalouden mekanistisuuden puolesta missä kaikki on osa rattaita joiden kuuluu toimia rattaalle sopivalle tavalle..eli pyöriä tietyn säännön mukaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Olemmeko tosiaan tuon johdosta vapaita ja itsenäisiä vai olemme vain vallitsevan ideologian mukaan vapaita ja itsenäisi tuon johdosta."

Vapautta ja itsenäisyyttä on monen tasoista. Täysin "sokeiden" lisäksi on siis heikosti näkeviä ja terävämmin näkeviä - ja eri vivahteita siltä väliltä.

"Se,että kuvittelen olevani vapaa ja itsenäinen,koska voin pohdiskella ei kovin mairittelevalta vaikuta. Kyllähän pahin esimerkki voidaan ottaa ns.taloususkonnosta,missä toimija kuvittelee vapaan markkinatalouden tuottavan vapauden ja silti puhuu seuraavassa lauseessa markkinatalouden mekanistisuuden puolesta missä kaikki on osa rattaita joiden kuuluu toimia rattaalle sopivalle tavalle..eli pyöriä tietyn säännön mukaan."

Taloususkovainen on ideologisesti "hypnotisoitu", vaikka hän kuinka saarnaisi talouden vapaudesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki olemme kaikki kaiken aikaa hypnotisoituja yhteiskunnan kollektiivisen alitajunnan muodossa. Vain äärimmmäisen intellektuellit yksilöt pystyvät osittain tuota hypnotismia vastustamaan. Juuri siksi valtaan nousseet alunperin populistiset liikkeet kokevat nimenomaan intellektuellit suurimmiksi vihollisikseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Samoin itsenäisesti ajattelevia vainotaan diktatuureissa ja demokratioissakin kaikkien ääriliikkeiden keskuudessa. Ne kun voivat kertoa, että keisarilla ei ole vaatteita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset