Lokari

Halvaannuttavatko gallupit ministereiden päätöksentekokyvyn?

Gallupeja on tehty puolueiden kannatuksesta vuosikausia. Vaikuttaa siltä, että niitä julkaistaan nykyisin entistä enemmän ja useammin. Ne herättävät laajaa mielenkiintoa, ja siksi niitä tehdäänkin.

Gallupit ovat lähinnä viihdettä, mutta ne eivät ole myöskään täysin harmittomia. Koska gallup-tulokset mielletään puolueiden, hallitusten ja poliitikkojen välitodistuksiksi, poliitikot saattavat muuttaa käyttäytymistään.  He ovat ehkä tulleet aikaisempaa varovaisemmiksi – varsinkin kun populistipuolueet kosiskelevat äänestäjiä. Ei uskalleta ottaa riskejä, vaan vatvotaan asioita loputtomasti. Näin välttämättömät päätökset ja toimenpiteet saattavat lykkääntyä, vesittyä tai jäädä lopulta kokonaan tekemättä.

Olisiko siis gallupeissa eräs syy hallitusten viime aikoina havaittuun vaikeuteen saada aikaan päätöksiä erityisesti laajakantoisissa, soten ja yhteiskunta- tai kilpailukykysopimuksen tapaisissa asioissa? Halutaanko gallupien antaman nopean tuomion pelossa välttää virheitä ja lypsää hallituskumppaneilta kohtuuttomia myönnytyksiä, jolloin yhteisymmärrystä ei tahdo syntyä? Toisaalta päätösten vitkuttelu on alkanut syödä hallituspuolueiden mainetta ja kannatusta. Eli suo siellä vetelä täällä.

Gallupit ovat paljolti nykyajan mediabisneksen tuotteita. Lehtien on saatava jokapäiväinen kohu-otsikkonsa, ja lukijat myös odottavat niitä. Mikä onkaan herkullisempi uutinen kuin puolueen tai kärkipoliitikon gallup-suosion notkahdus.

Gallup-ilmiö on ehkä hiukan sukua pankkimaailman uusille "tuotteille": rahoitusmarkkinoista on tullut vedonlyönnin areena. Gallupit ja finanssiruletti tuottavat molemmat hyötyjä pelaajille, mutta pahimmillaan sivutuotteena vahinkoja veronmaksajille. Kansalaisethan maksavat viime kädessä niin pankkien kuprut kuin poliitikkojen lyhytnäköisyyden ja päättämättömyydenkin aiheuttamat vahingot.

Toisaalta gallupit saavat ehkä poliitikot varpailleen positiivisessakin mielessä, mutta jos  seurauksena on halvaantuminen tai paniikki, ei hyvä. Toki on sanottava, että viisaat ja kokeneet poliitikot pystyvät säilyttämään malttinsa gallupien paineessakin. Kaukana takana ovat kuitenkin ne ajat, jolloin poliitikoilla oli vaalikausi aikaa odottaa päättötodistuksen saamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Juuri näin:

"Keskusta nousi suurimmaksi puolueeksi, SDP putosi kakkostilalle
Keskusta on noussut kannatuskyselyn kärkeen. Ylen maaliskuun kannatusmittauksessa... ".

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Vastaus otsikon kysymykseen: Halvaannuttavat.

On jotenkin vähän säälittävä havaita, miten poliitikot joka kuukausi kädet täristen tutkivat muutamien toimittajien eteen työntämiä kyselytuloksia. Joskus olen ollut havaitsevinani iloitkun tirauksen poliitikon silmäkulmassa, kun gallup on näyttänyt 0,01 %:n kannatusnousua kuukausitasolla.

Itse olen luullut, että eduskuntaan valitaan neljäksi vuodeksi töitä tekemään, mutta ehkäpä pesti onkin kuukauden määräajalla ja riippuvainen kuukausittaisen huuhaa-gallupin tuloksesta...

Tuossa joku aikaisemmin kyseli mahdollisuudesta nimittää virkamieshallitus tekemään päätöksiä, kun nämä nykyiset seisovat tumput suorana kykenemättöminä mihinkään järkevään toimintaan. Ei ihan huono idea. Menisi se Nato-hakemuskin samalla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Itse olen luullut, että eduskuntaan valitaan neljäksi vuodeksi töitä tekemään, mutta ehkäpä pesti onkin kuukauden määräajalla ja riippuvainen kuukausittaisen huuhaa-gallupin tuloksesta..."

Tämä on vähän samanlaista kuin bisneksessä: kvartaalien mukaan eletään. Pitkän aikavälin hyötyjä ei jakseta tavoitella, kun tuloksia täytyy tulla jatkuvasti. Vaalikausikin alkaa olla liian pitkä - sen yli ei kukaan näe.

Tosiaan, virkamieshallitus hoitamaan pöytä puhtaaksi:

http://www.askokorpela.fi/keskustelu/Pihlanto/2014...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Eikös nuo fiksuimmat firmat jo luopuneet neljännesvuosiraportoinneista juuri lyhytnäköisen talouspolitikoinnin takia?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #5

En ole seurannut, mutta toivottavasti.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Varmaa vaikutusta gallupien vaikutuksista päätöksentekokykyyn en osaa antaa mutta ainakin täällä kansalaiskeskustelussa niille annetaan mielestäni liikaa arvoa.

Itse en moisista pahemmin perusta vaan äänestän ketä äänestän, hieman eri perustein kuin mitä gallupit sanoo tai mitä mieltä muut ovat. Vaikka ihminen on laumaeläin niin ei kannattaisi antaa muitten mielipiteitten liikaa vaikuttaa omaansa vaan olla oma itsensä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eivät gallupit kaikkiin vaikuta. Oleellista tässä on se, että gallupeja tehdään lukuisia vaalikauden aikana ja ne osoittavat herkästi, että puolueiden tekemiset ja tekemättä jättämiset vaikuttavat kannatukseen.

Siksi poliitikot ottavat niiden tulokset vakavasti ja ajattelevat jo seuraavaa gallupia. Näin pitkäjänteinen kehittämistyö jää toissijaiseksi, ja tehdään lyhytnäköisiä päätöksiä, jotka toivottavasti palkitsevat seuraavassa gallupissa. Tai ei tehdä päätöksiä lainkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset