Lokari

Arkkipiispa tuomitsee vihapuheen, mutta ei vihatekoja

Evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen on puhunut. Hänen mielestään vihapuheet peittävät liikaa varjoonsa kaiken sen hyvän, mitä meillä on. Eri ihmisten kohtelu tasapuolisesti ja heikompien näkökulman huomioon ottaminen ovat suomalaisen yhteiskunnan peruspilareita. Kari Mäkisen mukaan ihmisten luottamusta näihin ei ole syytä murentaa (Yle 26.3.).

Totta joka sana. Mutta enemmän kiinnittääkin huomiota se, mitä arkkipiispa ei sano. Hän ei tuomitse sanallakaan terroristien vihatekoja. Kieltämättä niitä ei ole ainakaan toistaiseksi tehty hänen arkkihiippakunnassaan eikä kirkkokunnassaan, mutta ihmisoikeusrikoksia ne ovat, ja paljon karkeampia kuin pelkät tyhmät puheet. Luulisi, että hänen puhevaltuutensa ulottuvat myös maan rajojen ulkopuolelle, varsinkin kun hän moittii suomalaisia niistä hairahduksista, jotka ovat ainakin osittain seurausta vihateoista – joita viimeksi tapahtui Brysselissä.

Suomalainen yhteiskunta ei ole enää erillinen saareke, vaan se on yhteydessä muuhun Eurooppaan ja maailmaan, niin hyvässä kuin pahassakin. Ohimennen arkkipiispa ottaa kantaa maahanmuuttoonkin, melkeinpä rivien välissä: "Julkisessa keskustelussa alkaa olla entistä vahvempana äänet niitä kohtaan, jotka yrittävät kynsin hampain pitää elämänsyrjästä kiinni. Ovat ne sitten täällä kasvaneita tai täältä turvaa hakeneita. Niitä aletaan pitää entistä enemmän taakkana tai uhkana joko taloudelle tai turvallisuudelle."

Maahanmuutossa on omat ongelmansa, mutta arkkipiispan mukaan niitä ei ilmeisesti saisi tuoda millään tavoin esiin: joku saattaisi vaikka loukkaantua. Tosiasia on, että jos hallitsematon maahanmuutto ryöstäytyy käsistä uudelleen, se on melkoinen taloudellinen lisärasitus. Valtion pussi ei ole tulojen suhteen pohjaton – toisin kuin papin pussin sanottiin aikoinaan olevan. Nyt kun budjettileikkaukset ovat kohdistuneet köyhimpään työikäiseen väestöön sekä vanhuksiin, lapsiin ja koulutukseen, varojen niukkuuden pitäisi olla selvä kirkon ylimmissäkin kerroksissa oleville etuoikeutetuille.  

Mitä tulee turvallisuusuhkiin, Suomessakin on viranomaisten mukaan jo ihmisiä, joilla on terroristiyhteyksiä. Tässäkin valossa Mäkinen olisi voinut tuomita terrori-iskut – kun käskyistäkin löytyisi sopiva tähän tarkoitukseen. Ei liene aivan tuulesta temmattu ajatus, että kirkostamme on tullut pelkkä puudeli. Mutta löytyy mopsilta kyllä hampaita suomalaisten suunsoittajien jalkoihin iskettäviksi.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kirkkoon kuulumattomana näen asian toisin, se että budettileikkaukset kohdistuvat vähävaraiseen kansanosaan on puhtaasti hallituksen poliittinen valinta. Pihlanto voisi esimerkein kertoa historiasta milloin puhdas porvarienemmistöinen hallitus olisi vähävaraisten asiaa huomioon ottanut.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kirkkoon kuulumattomien asialla arkkipiispa taitaa lähinnä ollakin.

En katso asiakseni ryhtyä Granlundille hallitustemme historiaa selvittelemän. Minulla ei ole tarvetta puolustella Sipilän hallitusta, mutta totean vain, että vasemmistohallituksilla kyllä rahaa riittää niin kauan kuin luottoa on.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Granlundille tiedoksi, se oli sdp ja Lipponen joka pääomaveron ja työtuloveron toisistaan erotti. Tämän jälkeen niin sdp kun vasemmistoliittokin ovat olleet hallituksissa antamassa verohelpotuksia pääomaverolle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Vasmmistohallitukset" Suomen ovat aina suosta nostaneet, esimerkkeinä vaikka Rafu Paasion -66 tai Lipposen kaksi hallitusta. Akkipiispa on ihmisen asialla, mikä siinä Pihlannon mielestä on väärää?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vasmmistohallitukset" Suomen ovat aina suosta nostaneet"

Sokea ideologia unohtaa todellisuuden joka ei vastaa omia näkemyksiä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ihmisen asialla tässä kaikki ovat.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#..8. Se juuri on oleellisin asia eikä politikointi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hyvä näkökulma sukupuolineutraalille ja maallistuneelle "puudeli"kirkolle.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Odotan Mäkisen tuomitsevan julkisesti terroriteot uskonnon varjolla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#7
Pelkään pahoin, että saat odottaa hyvin kauan. Ellei nyt joku kristityksi julistautuva erehdy sellaista lähiaikoina tekemään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eipä Mäkinen ottanut myöskään mitään kantaa Kirkon avustusten pieneen prosenttilukuun, joka on vain 10%. Eikä myöskään haastattelijan kysymykseen kirkonmiesten palkoista ja osallistumisesta yhteisiin talkoisiin.

Itseäni harmitti jo päivällä, kun kuulin hänen kritisoivan suomalaisten maahanmuuttokritiikkiä ja rasismia, kun "köyhät, ahdingossa olevat pakolaiset tarvitsevat nyt meidän kaikkien tuen".

Kyllä, mutta olisi voinut erikseen painottaa myöskin suomalaisten köyhien tarvitsevan yhtälailla meidän tukeamme. Silloin ei myöskään syntyisi niin helposti tätä vihapuhetta, kun molempia ryhmiä painotettaisiin yhtä paljon.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olihan hänellä sentään joku kanta näihin taloustalkoisiin:
"Pääministeri Juha Sipilä on vaatinut, että kirkon johtajienkin pitäisi osallistua taloustalkoisiin palkanalennuksin. Arkkipiispa on sanonut, että yhteiskuntaa täytyy rakentaa verotuksen, ei hyväntekeväisyyden kautta".

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Kyllä, mutta olisi voinut erikseen painottaa myöskin suomalaisten köyhien tarvitsevan yhtälailla meidän tukeamme. Silloin ei myöskään syntyisi niin helposti tätä vihapuhetta, kun molempia ryhmiä painotettaisiin yhtä paljon."

Omien köyhien surkuttelu ja auttaminen ei ole niin hohdokasta kuin muualta tulevien.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Arkkipiispa, siis paimen, ei tunne lampaitaan.
Kyllä ihmiset ovat oikeasti empaattisia ja lähimmäisistä eli työttömistä (35%) huolissaan, mutta ihmettelevät, miksi päättäjät ja piispat sallivat hallitsemattoman ja osin valheellisin perustein tapahtuvan maahanmuuton (30%) ilman nikottelua kansalaisten ajatuksia sättien ja näiden huolia ja hätää vähätellen.
Jälkimmäinen luku - 30% - on satakertaistunut vuosien varrella:
http://yle.fi/uutiset/mika_suomessa_mattaa_tyottom...

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Arkkipiispa puhui ja Ylivieskassa syttyi kirkko tuleen. Sattumaako?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#18
Kuka tietää sytyttäjän motiivit? Pelkkä mielenvikaisuusko?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

En valitettavasti löytänyt arkkipiispan haastattelua ylen sivuilta. Siis mitä hän todella sanoi, vain tyhjänpäiväisen toimittajan tekemän jutun. Mistähän se löytyy?

Ja kun ylen toimittaja on asialla ei voi tietää mitä mäkinen on oikeasti tarkoittanut.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Olen kirkkokuntiin ja uskontoihin kuulumaton ns. jumalaton. Kirkon polttamisen jälkeen ovat ääriuskovaiset löytäneet tuhopolttoon syyllisen ja jopa löytyikin läheltä. Jos arkkipiispa Mäkistä ei nyt kukaan ole yöllä Ylivieskassa kirkon liepeillä nähnyt niin muutamat blogistit tietävät hänen olevan hengessä mukana.

Mikä näitä mukauskovaisia vaivaa?
Näyttää siltä, että nk. sielunvihollinen ja mielenterveysongelmat yhdessä on löytänyt itselleen sopivan kotipaikan. Jos ei muuta enää keksitä, niin muukalaiskammoa potevat mielensäpahoittaneet ja -häiriintyneet ovat löytäneet kaikkiin yhteiskunnan ongelmiin syyllisen. Syyllinen on arkkipiispa, evlut. kirkko ja nyt Paavin pääsiäissarnan jälkeen mukaan mahtuu myös roomalaiskatolinen usko.

Maahanmuutto on saatu kätevästi yhdistettyä jo tuhopolttoon ja ylipäätänsä kaikkeen rikolliseen menoon Suomessa.
Ainoat "syyttämättömät" ovat tämän uuden opin mukaan ilmeisesti äärioikeistolaiset odinistit ja rajat kiinni lakanoita heiluttavat kiemurtelevat kännissä oleva roskajoukko!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset