Lokari

Eurooppa ymmällään – mikä meni vikaan?

Brysselin terrori-iskut ovat tyrmistyttäneet Euroopan ja koko läntisen maailman. Mikä on terroristien tavoite, sitä tuntuu olevan vaikea ymmärtää länsimaisella järjellä. Mitä ääri-islamistit – ISIS etunenässä – tästä hyötyvät? Eräs syy lienee viha ja pettymys työttömyydestä ja muista ongelmista, joiden parissa maahanmuuttajat Euroopan getoissa elävät. Samoin kyseessä on kosto ISIS:in vastaisista operaatioista Syyriassa ja muuallakin.

Iskujen johdosta terroristeja epäilemättä pelätään, mutta myös inhotaan. Jos Eurooppa ja länsimaiset yhteiskunnat ylipäätään koetaan vihollisiksi, on iskuissa se logiikkaa, että kaikkinainen vihollisen horjuttaminen ja heikentäminen koituu automaattisesti omaksi eduksi.

Eurooppa ja eurooppalaiset kärsivät iskuista monin tavoin. Ihmisuhrit aiheuttavat inhimillistä tuskaa uhreille ja heidän läheisilleen, ja pelkoa kaikkialle Eurooppaan. Eurooppalaisia yhteiskuntia ja EU:ta ne eivät sinänsä materiaalisessa mielessä juurikaan horjuta, vaikka iskujen ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan joudutaan uhraamaan entistä enemmän resursseja. Samalla Euroopan talous kärsii ja kansalaisten jokapäiväinen elämä hankaloituu.

Esimerkiksi lentomatkailu ja turismi ylipäätään alkavat tuntua vähemmän houkuttelevilta. Joukkotilaisuuksien järjestäminen on entistä vaarallisempaa, ja niihin osallistuminen käy yhä epämiellyttävämmäksi, ja niin edelleen. Valtiot, kaupungit ja muut yhteisöt kääntyvät sisäänpäin. Sekö on terroristien tarkoituskin?

Muun muassa EU:n eräs kulmakivi, vapaa liikkuminen kohtaa yhä suurempia esteitä. Kuinka kauan tästä periaatteesta halutaan maksaa hinta, jonka terroristien vapaa liikkuminen maasta toiseen ennen ja jälkeen terrori-iskujen aiheuttaa? Kuinka kauan annetaan suurkaupunkien liepeille kasvaa maahanmuuttajien kansoittamia suuria asuma-alueita, joihin poliisikin arkailee mennä ilman panssariajoneuvoja? Nämä ovat kysymyksiä, joita viralliset tahot ovat haluttomia esittämään tai niihin vastaamaan. Korostetaan vain päättäväisyyttä – tehdä samoja virheitä kuin tähänkin asti?

Eräs terrori-iskuista erityisesti kärsivä väestönosa ovatkin juuri maahanmuuttajat ja erityisesti ne, jotka ovat lähtöisin samoilta alueilta kuin terroristien oletetaan olevan. Haluavatko terroristit vastustaa maahanmuuttoa Eurooppaan ja maahanmuuttajien kotoutumista? Näin heidän iskunsa joka tapauksessa vaikuttavat, vaikka ne olisivatkin protesti maahanmuuttajien olosuhteiden johdosta.

Asiantuntijoilta toivoisi analyysia siitä, miten näiden ilmeisesti uskonnon motivoimien ja uskontoa värväystoiminnassa apuna käyttävien arvomaailma johtaa tällaisiin tekoihin. Vaikka sanotaankin, että terrorismi ei ole aidon islamin mukaista, niin kuitenkin tekojen käyttövoima kumpuaa nähtävästi islaminuskosta – vaikkakin kuinka väärin ymmärretystä.

Terrorismin torjunnassa on erittäin tärkeää ymmärtää perin pohjin terroristien ajatus- ja aatemaailma. Vain sitä kautta voidaan kehitellä toimivia ennaltaehkäiseviä ratkaisuja. On myös kyettävä korjaamaan niitä periaatteita, joilla Eurooppaa on viime vuosina rakennettu – niiltä osin kuin ne ovat edesauttaneet nykyisten ongelmien kehittymistä.

Myös Syyrian sota olisi saatava loppumaan ja muut tilannetta ruokkivat ongelmat maanosamme ulkopuolella aikaa myöden ratkaistuiksi. Euroopan resurssit ovat tässä tietenkin rajalliset. Pikaista parannusta asioiden nykytilaan ei ole luvassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Timo Tuovinen

Eiköhän ihan paras olisi turvata olot kaikille omille kansalaisille, etteivät he syrjäydy ja radikalisoidu ja liity sitä kautta äärijärjestöihin. Lähes jokainen euraapassa toimiva terroristi on eurooppalaisen valtion kansalainen ja on ollut jo sitä syntymästä asti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tämä ei ole niin yksinkertaista kuin ehkä näyttää. Miksi Brysselin getossa asuvilla ei ole läheskään kaikilla töitä? On Suomessakin työttömiä ja huonoissa oloissa eläviä kansalaisia, jotka eivät kuitenkaan tartu pommiin.

Voitaneen sanoa, että Euroopassa kotoutus on paljolti epäonnistunut jo ainakin toisessa polvessa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olisihan se ihme, jos vuosikymmeniä jatkuneiden lähi-idän alueen pommitusten seurauksena ei syntyisi vastarintaa. Sissitoiminta on tällaisissa tapauksissa paras ase. Koko Euroopassa ei käytännössä kukaan voi sanoa olevansa iskuilta turvassa. Tämä on harjoitetun suurvaltapolitiikan hedelmiä. Se on mennyt vikaan.

Brysselissä taisi pommimiesten aikataulu mennä vikaan, koska uhrien joukossa ei näytä olevan yhtään europarlamentaarikkoa vaikka läheltä piti. Erhe saattaa korjaantua seuraavalla kerralla, koska on vaikea uskoa että sellaista ei tulisi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Olisihan se ihme, jos vuosikymmeniä jatkuneiden lähi-idän alueen pommitusten seurauksena ei syntyisi vastarintaa.--- Tämä on harjoitetun suurvaltapolitiikan hedelmiä. Se on mennyt vikaan."

Tässä on yksi syy. Vikaan on mennyt moni muukin asia. Muun muassa EU:n maahanmuuttopolitiikka ja maahanmuuttaneiden kotoutus.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Näin laaja muutto lähi-idästä on seurausta sotatoimista. Suurvallat USA ja Venäjä kyllä hoitavat tehokkaasti pommitukset ja muun sotimisen, mutta jättävät vastuun sotia pakenevista ihmisistä muille. Yhdysvaltain kuuluisi tulla miljardeineen hoitamaan pakolaisasioita eikä EU:n.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #7

#7
"Suurvallat USA ja Venäjä kyllä hoitavat tehokkaasti pommitukset ja muun sotimisen, mutta jättävät vastuun sotia pakenevista ihmisistä muille. Yhdysvaltain kuuluisi tulla miljardeineen hoitamaan pakolaisasioita eikä EU:n."

Niin pitäisi, mutta näin se vaan käytännössä menee. EU saa hoitaa jaloine periaatteineen jäljet, jotka suurvaltojen reaalipolitiikka jättää jälkeensä. Pehmo-EU ei koskaan pääse suurvaltojen kastiin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Suomalaiset vaan jaksaa sössöttää "syrjäytymisestä", vaikka on sekä islamistista radikalisoitumista koskevan tuoreen tutkimustiedon että pitkäaikaisen ruohonjuuritason kokemuksen valossa ilmeistä, etteivät köyhyys, puutteellinen koulutus, huono työmarkkina-asema tai itse koettu syrjintä aiheuta toimijan kehittymistä islamistiseksi radikaaliksi ja itsemurhapommittajaksi. Suurkaupunkien katupunkkarit, hipit ja puistojen mustat pilvenmyyjät eivät koskaan tee mitään vastaavaa vaikka he ovat paljon köyhempiä ha syrjitympiä kuin mitä nämä nuoret muslimimiehet ovat koskaan olleet.

Kyse on ideologiasta, tässä tapauksessa islamista. Jos juuri on mätä, tuskin siitä kovin hyvää hedelmää kasvaa, jos ihmiset elävät eivätkä ainoastaan opettele uskontoaan.

Omalta kannaltaan islamistit voittavat joka tapauksessa: Jos muslimeja aletaan yleisesti kohdella ennakkoluuloisesti, he radikalisoituvat sen takia; Jos muslimeille annetaan lisää erivapauksia, suurmoskeijoita ja uskonopetusta, he kehittyvät sen vaikutuksesta askel askeleelta kohti puhdasta ja alkuperäistä oppia, jota Daesh ja itsemurhapommittajat tässä ajassa edustavat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Kyse on ideologiasta, tässä tapauksessa islamista. Jos juuri on mätä, tuskin siitä kovin hyvää hedelmää kasvaa, jos ihmiset elävät eivätkä ainoastaan opettele uskontoaan."

Niin on. Luullakseni kuitekin islamistit pilaavat asiansa väkivallalla. He saavat kannattajia vain syrjäytyneistä muslimeista, mutta suuret joukot karttavat tällaista. Tietysti he saavat aikaan paljon vahinkoa, mutta maailmanvalloitus tyssää omaan mahdottomuuteensa.

Petteri Hiienkoski

Erittäin hyviä ja tärkeitä kysymyksiä!

Valitettavasti analyyttisiä vastauksia ei julkisessa keskustelussa ylen määrin ole esiintynyt. Johtuneeko sitten median väitetystä pinnallistumisesta vai mistä.

Tiivistin oman analyysini kehityksestä eilen artikkeliin "Brysselin terrori-iskujen syyt ja keinot terrorismin torjuntaan".
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Kirjoitus toki sisältää monia vahvoja väitteitä, joita ei siinä sen enempää perustella. Pääosaa esittämistäni väitteistä olen kuitenkin perustellut aiemmissa kirjoituksissa jo pidemmältä ajalta.

Islamin haasteesta olen kirjoittanut viime marraskussa mahdollisimman ennakkoluulottomasti vaikkakin kristillisen uskon näkökulmasta:
"Islamin haaste ja länsimaisen kulttuurin juuret"
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset linkeistä. Perusteellisia puheenvuoroja.

Ongelmien ytimessä on islam - sellaisena kuin terroristit sen tulkitsevat. Mutta luonnollisesti länsimailla on runsaasti syyllisyyttä siihen, että asiat ovat kehittyneet näin huonolle tolalle.

Minna Hänninen

Minä väitän, että toiset vaan syntyvät terroristeiksi. Onhan se tietenkin vaikea kuvitella lapsi, joka sanoo: "minusta tulee isona tellolisti". Toisaalta lapsi varmaan oppii hyvin äkkiä, ettei sellaista ole sopivaa suustaan päästää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Minä väitän, että toiset vaan syntyvät terroristeiksi."

Itse en usko tuollaiseen ennaltamääräämisoppiin, sillä lapsen ja nuoren elämään vaikutttavat niin monet tekijät. Ympäristön ohella myös persoonallisuus vaikuttaa siihen, radikalisoituuko henkilö väkivaltaisuuteen ja itsetuhoon asti.

Minna Hänninen

Tiesin 18-vuotiaana oman ihanne elämäntapani ja kas kummaa, se toteutui. Sen ikäisenä kuitenkin tajusin, ettei se ole yleisesti ihannoitu elämäntapa, joten pysyin hiljaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #14

Kyllä joku voi lapsena kuvitellla yhtä ja toista - ja kuvitelma voi toteutuakin. Sota-aikana lapsuuttani eläneenä muistan pitäneeni itsestään selvänä, että isona olen sodassa. Pyysin äitiäni lähettämään minulle piipun rintamalle - koska sarjakuvasankari Rymy-Eetullakin oli sellainen.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #15

Niin, monet haluavat ammattisotilaiksi, vaikka eihän sitä voi verrata terroristeihin. Ja jotkut pornotähdiksi ja tositv-julkimoiksi. Ammattihaaveita on niin monenlaisia. Itselläni ei ole koskaan ollut toiveammattia, joten ammatteja on kertynyt läjäpäin...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #16

Terroristimaailmassa voi aivopesu alkaa jo lapsuudesta. Tiedämmehän me lapsisotilaat...

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #17

Ehkä se on normaali elämäntapa lapsille tai sitten he ovat unessa, kuten entinen puolustusministeri ja pasifisti kuvailee tässä videossa. Vaikea tosin kuvitella, että nykyään uneksittaisiin kuolemasta kunnian kentillä, mutta mistäs sen tietää.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&persist_...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #18

Kyllä terroristeiksi aivopestävät uneksivat kunniasta, kuolemasta ja paratiisista. Täytyy olla aika vahva uni, että se saa ihmisen tappamaan itsensä tappaessaan muita. Marttyyreja on ollut maailman sivu, mutta kristinuskossa ne kuuluvat historiaan.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #19

Tuo aivopesu on mielenkiintoinen termi. Olenko minä aivopesty, koska olen tehnyt kaikenlaisia juttuja elämässäni, vaikka en ole tietoisesti niistä päätöstä tehnyt. Esim. menin nuorena rippikouluun, koska kaikki muutkin menivät. En ajatellut vakaumusta tai mitään muutakaan. Se oli itsestään selvä juttu täällä maalla ja ehkä on vieläkin, paitsi että rippikoulu on muuttunut leiriksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #20

Wikipedia kertoo aivopesusta seuraavaa:

"Aivopesu on pakottavien tekniikoiden soveltamista aivopesun kohteen uskomusten tai käyttäytymisen muuttamiseksi. Ajattelun ja käyttäytymisen muutoksiin termin tarkoittamassa laajuudessa pystyvien tekniikoiden olemassaolo on kiistanalainen asia, josta syntyy ajoittain paljon väittelyä. Aivopesun käsitteen teki tunnetuksi journalisti Edward Hunter vuonna 1951. Korean sodassa vangitut amerikkalaissotilaat luopuivat yllättäen entisistä arvoistaan ja uskoivat syyllistyneensä keksittyihin sotarikoksiin. Tätä näkemystä aivopesun vaikutuksista on myöhemmin kritisoitu sodanjälkeisenä anti-kommunistisena propagandana."

Kaikessa kommunikaatiossa vaikutetaan toisiin ihmisiin - mm. kasvatuksessa, opetuksessa, jne. Kaiketi toiminnan on oltava jotenkin systemaattista tullakseen nimetyksi aivopesuksi. Uskonnolliset yms yhteisöt varmaankin harjoittavat toimintaa, joka täyttää aivopesun tunnusmerkit.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #22

No, ehkä mua ei ole aivopesty, koska en ole tiedostanut omaa mielipidettä ja mennyt vain muiden mukana.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #24

Pelkkä seurailu ei liene aivopesua, koska sen tekee vapaaehtoisesti kenenkään pakottamatta tai houkuttelematta.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #19

Entisessä työpaikassa eräs nuorukainen kysyi minulta, että miksi armeijassa pitää totella. Vastasin, että koska sodassakin pitää. Nuorukainen meni mietteliään näköiseksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21

Olipa yksinkertainen nuorukainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset