Lokari

Epäkohteliaita bussimatkustajia – ja -kuskeja?

Helsingissä on keskusteltu bussinkuljettajien tervehtimisestä. Hesarin mukaan useammat matkustajat väittävät tervehtivänsä kuin mitä todellisuudessa oli asianlaita. Vain vajaat 30 prosenttia matkustajista tervehti, mutta ainoastaan kymmenisen prosenttia tervehtineistä miehistä sanoi sen ääneen. HS:n aineiston mukaan useimmat kuljettajat vastasivat tervehdykseen, mutta aloite oli lähes poikkeuksetta matkustajan.

Tämä vahvistaa maakunnissa olevaa näkemystä, että helsinkiläiset ovat tylyjä ja kiireisiä. Ehkä kuvitellaan, että ollaan suurkaupunkilaisia, jotka eivät suuressakaan maailmassa moikkaile. Tosiasiassa muualla maailmassa ollaan yleisesti ottaen kohteliaampia kuin Suomessa.

Omien havaintojeni mukaan Turussa suuri enemmistö matkustajista tervehtii bussikuskeja ja nämä vastaavat, mutta jotkut kyllä katsovat toisaalle välttäen tervehtimistä. Törmäsin jopa äskettäin kuskiin, joka ei vastannut. Käännyin takaisin ja sanoin kuuluvasti: "Päivää!". Mies yllättyi – ja vastasi. Muutama vuosikymmen sitten Turussa oli useitakin tuollaisia kuskeja, jotka eivät mieltäneet olevansa palvelualalla. Liikennelaitosten pitäisi tarkkailla kuljettajiaan ja karsia pois alalle sopimattomat tai panna heidät uudelleenkoulutukseen.

Parhaita tervehtijiä ovat maahanmuuttajataustaiset kuljettajat. Jotkut heistä tervehtivät oma-aloitteisesti. Kansanluonteissa on eroja. Pohjoisen kaamoksen kansat ovat perinteisesti sisäänpäin kääntyneitä ja harvapuheisia – varsinkin erämaissa asuvat. Mutta kuten pääkaupungin esimerkki osoittaa, ei ihmisyhteisössä asuminenkaan välttämättä opeta ihmistavoille.

Eräs havaintoni on, että eläkeikäinen tervehtii todennäköisemmin kuin koululainen, mutta useimmat koululaiset kyllä tervehtivät – jotkut jopa huutavat kiitoksen poistuessaan. Toki tätä harvinaista tapaa noudattavat ovat useimmiten keski-ikäisiä ja vanhempia matkustajia. Maaseudun linja-autovuoroilla tervehtiminen on ehdoton pääsääntö, ja samoin kuljettajan kiittäminen poistuttaessa. Siellä kuljettajat ovatkin usein matkustajille tuttuja.

Miksi sitten pitäisi tervehtiä ventovierastakin kuljettajaa tai matkustajaa? Jotkut eivät tervehdi edes omassa porraskäytävässä vastaantulevia. Tervehtiminen lisää kansalaisten yhteishenkeä ja tekee tämän pakollisen kohtaamisen sujuvammaksi ja miellyttävämmäksi. Matkustaja saa pienen annoksen hyvää mieltä, ja kuljettajan työpäivä on varmasti mukavampi ja se sujuu nopeammin kun hän vastaa tervehdykseen. Murjottaja ikävystyy ja työvuoro tuntuu pitkältä. Uskoakseni hyvällä mielellä oleva kuljettaja on turvallisempi kyyditsijä kuin alavireinen.

Lopetettakoon blogi toiselta alalta peräisin olevaan anekdoottiin: Turussa aikoinaan vaikuttanut kirurgian professori A. Klossner saapui sairaalan potilashuoneeseen, josta ei kuulunut yhtään vastausta hänen tervehdykseensä. "Taisin tulla talliin, olisikin pitänyt sanoa ihahaa", tokaisi professori.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minäkin olen kokenut noin yleisesti ottaen helsinkiläiset bussikuskit tylympinä kuin Tamperelaiset. Mutta viimeiksi Helsingissä ollessa, kun en tiennyt entuudestaan pysäkki jolla piti jäädä, sattui todella ystävällinen pitkään alalla ollut lupsakka kuski joka piristi kurjasti alkanutta päiväni.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ehkä tämä kuski oli muuttanut Tampereelta?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei ollut, oli ollut 30 vuotta töissä Helsingin bussikuskina. Hän selitti, että uudet kuskit eivät voi tietää kaikkia pysäkkejä kun ajavat monia eri reittejä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #3

No niin, onhan niitä ilahduttavia poikkeuksia Hesassakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Ja Tampereellakin saattaa olla äkäisiä kuskeja.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Olen täältä susirajalta. Minä ajattelisin sitä autokuskia siltä pohjalta, kuinka paljon ajovuoron aikana pitää nyökytellä.
Mielestäni matkustajat voisivat vain leimata lipun ja mennä vähin äänin paikoilleen. Kuljettaja tekisi vain työnsä eli ajelisi autoa.
Vaikka olisi kuinka kohtelias kuljettaja, niin kyllä minua ainakin kehtuuttaisi jokaiselle nyökytellä, koska matkustajia on ajovuoron aikana satoja. No en tiedä, mikä on hyvä,olenhan landelta...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ajattele, montako kertaa kaupan kassa nyökkää ja vielä hymyilee - ja hoitaa lisäksi ostosten rekisteröinnin ja rahastaa. Mielestäni kuljettajan työ on myös asiakaspalvelua, eikä vain ajamista. Kaikille ei asiakaspalvelu kylläkään sovi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei tietenkään tarvitse nyökytellä. Enkä pahastu vaikka ei kuski tervehtisikään. Itse vastaan jos kuski tervehtii, mutta en yleensä itse tervehdi ensimmäisenä. Minulle tosiaankin riittää että kuski hoitaa ajoa.
Kerran suutuin helsinkiläiselle kuskille joka pääkallokelillä rupesi puhumaan kännykkään kun lähti pysäkiltä. Hän perusteli tekoa sillä, että täytyyhän jääkiekkomatsin tulokset tiedustella.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Jututin tässä välillä bussikuskia, joka ajoi Hesassa 28 vuotta bussia ja muutti tänne synnyinseudulle Siilinjärvelle takaisin eläkepäiviä viettämään.
Kertoi, että oli matkustajia jotka leimasivat lipun mutta eivät ottaneet katsekontaktia, vaan menivät suoraan paikoilleen. Hän sanoi, ettei sellaisille huutanut perään tervehdystä.
Toiset matkustajat taas katsoivat häntä silmiin noustessaan autoon. Siinä tilanteessa tervehdittiin puolin ja toisin.
Kertoi, että oli joukossa todella ynseitäkin matkustajia.
Siis yhteenvetona hänen kertomuksensa, että katsekontakti oli se, mikä ratkaisi tervehtimisen.
Kertoi esimerkin herrasmiehestä, Turhapuro elokuvan " vuoristoneuvos" Tuurasta, joka oli aina tervehtinyt niin herrasmiesmäisesti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin tuossa Hesarin jutussakin sanottiin, että aloite oli yleensä matkustajalla. Harva kuljettaja tervehti, ellei matkustaja tervehtinyt ensin tai edes katsonut kuljettajaa kasvoihin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eräs ystäväni totesi aiheesta seuraavaa:

"Eteläamerikkalainen tuttavan tuttava oli aivan häikäistynyt suomalaisesta tasa-arvosta, kun matkustajat sanoivat kuljettajalle "hei" ikään kuin kuski olisi samanarvoinen!!!"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset