Lokari

Ampuuko Suomi Carunan tapauksessa polveensa?

Käyttäytyykö Suomi kuin murrosikäinen teini: välillä haluamme maahan ulkomaisia investointeja, välillä emme? Näin väittää Mikael Jungner Hesarissa (21.2.). Kun maamme ryhtyy hillitsemään lainsäädännöllisin toimenpitein ulkomaisten pääomasijoittajien saalistushimoa, se aiheuttaa kuulemma lisäriskin ulkomaisille sijoittajille, jotka harkitsevat suomalaisten yritysten ostamista.

Jungner on ryhtynyt ulkomaisten sijoittajien asianajajaksi, tarkoittaen ilmeisesti myös juuri surullisenkuuluisan Carunan kaltaisia tapauksia. Sen osaltahan on harkittu hillitseviä lainsäädännöllisiä toimenpiteitä. Caruna ryhtyi maksattamaan huomattavan osan sähkönsiirtoverkon parannusinvestoinneista välittömästi kuluttajilla. Yleensähän investoinnit rahoitetaan lainalla tai omalla pääomalla, mutta monopoli voi ulosmitata rahat heti ostajilta.

Kaiken huippuna voitot kätketään veroparatiiseihin. Suosiiko Jungner tällaista toimintaa? Ennen sosialidemokraatit lauloivat riistäjistä aivan toisella sävelellä.

On aivan oikein, että valtio puuttuu tällaiseen toimintaan lainsäädännöllä. Erityisesti kun on kyse näin törkeästä toiminnasta ja energiantuotannnon kaltaisesta strategisesta toimialasta.

Siinä Jungner on oikeassa, että valtion tulisi laatia strategia, jossa pelinsäännöt tehdään selviksi. Jatkossa olisi estettävä kansallisesti strategisten alojen yritysten myynti ulkomaille – ne on pidettävä omissa käsissä. On myös ehkäistävä energian kaltaisten perushyödykkeiden ja erityisesti monopolialojen hyväksikäyttö kohtuuttomien voittojen hankkimisessa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Fortum myi sähkönsiirron pääomasijoittajille ja sijoittaa rahat Intiaan aurinkovoimalaan, mitä Suomi tästä hyötyy?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Se nähdään. Olisivatko viisastuneet ja löytäneet kultasuonen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Fortum sijoitti voimalaitokseen Venäjällä 4.5 mrd, ei osunut tuolloin ainakaan kultasuoneen.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

"Caruna ryhtyi maksattamaan huomattavan osan sähkönsiirtoverkon parannusinvestoinneista välittömästi kuluttajilla. Yleensähän investoinnit rahoitetaan lainalla tai omalla pääomalla, mutta monopoli voi ulosmitata rahat heti ostajilta."

Odotapa sitä riemua kun TTIP on saatu ujutettua lobbareiden avulla voimaan. Suomen puhtaat vedet myyty nigerialaisille, postit, lentoliikenteet, rautatiet ja peruskoulut Brutopialaisille. Sitten on turha valittaa carunan tapaisista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Vapaakauppa.fi kertoo:

"[TTIP:n]Tarkoituksena on luoda alueiden välille yhdenmukaiset kaupan standardit, joita ovat olleet lobbaamassa lähinnä monikansalliset korporaatiot. TTIP-sopimus sisältää investointisuojamekanismin, joka käytännössä loisi yrityksille yksityistetyn oikeuslaitoksen ja kaventaisi julkista lainsäädäntövaltaa. Neuvotteluista tiedettiin pitkään hyvin vähän, sillä ne käydään suljettujen ovien takana. Epädemokraattisuus ja vuodetut tiedot sopimuksen sisällöstä ovat herättäneet runsaasti kritiikkiä niin kansalaisyhteiskunnan, palkansaajien kuin tutkijoidenkin keskuudessa. Euroopan komissio on vastannut kritiikkiin muun muassa laatimalla salaisen viestintästrategian julkisen keskustelun laannuttamiseksi."

Suomen pitäisi olla nyt valppaana, mutta vanhat merkit viittaavat siihen, että meillä mennään kulloisenkin muotitrendin mukaisesti kuin pässi narussa, jota lobbarit taluttavat. Syvällisempäään omien etujen ja haittojen analyysiin ei meillä ministereillä eikä virkamiehilläkään taida olla ainakaan aikaa - miten lienee muiden resurssien laita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset