Lokari

Turkki kiristää EU:ta pakolaistulvalla

Euroopan unioni on luvannut Turkille kolmen miljardin euron avustuksen, jos Turkki lisää ponnisteluja pakolaisten Eurooppaan tulon estämiseksi. Presidentti Erdogan kysyi, aikooko EU maksaa Turkille pakolaisista 3 vai 6 miljardia euroa. Kun Juncker kertoi summan olevan 3 miljardia, Erdogan totesi, että Turkki voi avata rajat Kreikkaan ja Bulgariaan (IS 9.2.).

EU on nyt todellakin liemessä. Jotkut ovat olleet valmiita ottamaan Turkin tapaisen kiristäjävaltion EU:n jäseneksi. Presidentti Tarja Halonen kävi Turkissa lupaamassa Suomen tuen Turkin jäsenyyspyrkimyksille. Onneksi meillä on nyt realistinen presidentti.

Voi hyvin kuvitella, miten tällainen valtio käyttäytyisi etujen lypsämisessä, jos se olisi EU:n jäsen. Vai pitäisikö se ottaa kiireen vilkkaa jäseneksi, että se saataisiin EU:n puolelle? En menisi suosittelemaan.

Kaikessa heikkoudessaan, jonka pakolaisongelma teki näkyväksi, EU alkaa olla hajoamisen partaalla, ellei tehokkaisiin päätöksiin pikaisesti kyetä. Britannian mahdollinen eroaminen on yksi lisänaula EU:n arkussa.

Yksittäiset jäsenvaltiot ovat alkaneet toimia omatoimisesti ja aloittaneet rajavalvonnan vastoin komission ja muiden vapaan liikkuvuuden lumoihin jääneiden näkemystä. Vaikka Schengenin sopimus sallii rajavalvonnan määräajaksi, alkaa olla ilmeistä, että Schengenin sopimus on pian muisto vain. Täysin hajalla on jo Dublinin sopimus, jossa määrätään, että periaatteessa turvapaikkahakemus käsitellään siinä jäsenvaltiossa, johon turvapaikan hakija on ensimmäisenä tullut.

Näihin sopimuksiin presidentti Niinistö viittasi, kun hän totesi: "Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita." Tästä hän sai arvosteluryöpyn niskaansa – muun muassa Kirkon ulkomaanavun edustajilta.

EU:ssa ja sen jäsenvaltioissa on huolestuttavan paljon vaikutusvaltaisia ihmisiä, jotka keskittyvät järjestelemään Titanicin kansituoleja, kun laiva on jo painumassa pohjaa kohti. Suomessa luultavasti valtaosa kansasta kuitenkin ymmärtää tilanteen vakavuuden. Onneksi presidentti ymmärsi heidän huolensa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Entä kun Venäjä alkaa kiristämään Suomea? Tänä vuonna FSB lähettää Suomeen 10.000 pakolaista, ensi vuonna 20.000. Viimeistään siinä vaiheessa Niinistö menee pyytämään apua Keminmaalta!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Venäjä on toinen vastaava uhka Turkin lisäksi. Tään mennessä Venäjä on tiettävästi vain "testanut" Suomea...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ukrainan picnictyyliin alkanut mutta sittemmin vaikeutunut venäläisanschluss poiki pakolaiskriisin kärjistymisen Eurooppaan. EU:ssakin on sitten alettu tajuta, että Venäjä pyrkii toiminnallaan saamaan Euroopan harmiksi niin paljon pakolaisia kuin mahdollista ja lisäksi rahoittaa ja tukee yhteiskuntarauhaa ja vakautta horjuttavia rasistisia/anarkistisia/natsistisia ym. viharyhmiä oikealla ja vasemmalla. Kaiketi Kreml tähtää tällä hajottamispoitiikallaan myös hallitsemaan kahdenkeskisiin neuvotteluihin taipuvia naapureitaan, ja tietysti saamaan paremmat asemat pitääkseen Krimin ja ehkä itäisenkin Ukrainan itsellään:

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/venaja_pakola...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #3

#3
Viestisi sisältämässä linkissä sanotaan:

“Venäjä yrittää luoda niin paljon pakolaisia kuin on mahdollista. Venäjän syytetään pyrkivän tietoisesti pahentamaan Euroopan pakolaistilannetta". (Verkkouutiset, Nykypäivä 9.2.).

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos moiseen kiristykseen suostutaan, se kertoo heikkoudesta jos mikä. En lähde arvuuttelemaan, onko syynä kyvyttömyys, haluttomuus vai molemmat. Mieleen tulevat väistämättä Länsi-Rooman valtakunnan viimeiset vuodet, kun vaastaavia lunnaita makseltiin vandaaleille, gooteille ja hunneille. No, eihän sellainen systeemi kauaa toiminut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset