Lokari

Kreikka eroon Schengen alueesta - milloin Suomi?

Hallitsemattoman pakolaistulvan torjumiseksi EU:ssa harkitaan Kreikan sulkemista joksikin aikaan Schengen alueen jäsenyydestä, koska maa ei pysty eikä haluakaan tarkastaa ja rekisteröidä rajojensa kautta EU:hun tulevia ihmisiä. Tämä päätös olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten. Näin olisi ehkä saatu pakolaisten vapaa marssi Eurooppaan hallintaan.

Samaan aikaan on edelleen laiminlyöty sisärajatarkastukset: ei ole raaskittu rikkoa pyhää vapaan liikkumisen periaatetta, vaikka se on jo kääntynyt kaikkia liikkeellä olevia koskevana rasitukseksi ja jopa mahdolliseksi uhkaksi koko EU:n säilymiselle. Mutta EU-päättäjien tulkinta on se, että jos vapaaseen liikkumiseen kajotaan, EU on vaarassa. Näin se on, mutta vain päin vastoin. Eräät EU-maat ovatkin jo palauttaneet rajatarkastukset, mikä lieneekin saanut EU-päättäjät heräämään.

Kreikan ruotuun palauttaminen ei kuitenkaan ole vielä kirkossa kuulutettu. Kreikalla oli vahvoja tukijoita jo sen hakiessa EU-jäsenyyttä ja myös silloin kun sen sulkemista euroalueen ulkopuolelle ehdotettiin velkakriisin ollessa pahimmillaan. Tukijoita ja ymmärtäjiä voi siis ilmestyä tässäkin tilanteessa.

Myös Suomen itärajalla muhii hallitsemattoman maahantulon  ongelma, johon sisäministeri Orpo ei keksi muuta keinoa kuin seurata sivusta – huolestuneena sentään. Venäjää pidetään turvallisena maana, mutta se ei näytä estävän paperittomia ajelemasta ilman estettä maahamme. Ainoa johtopäätös suomalaisten taholta on, että meitä kokeillaan. No varmasti kokeillaan, mutta olemmeko vain voimattomia koe-eläimiä häkissä?

Pakolaistulva näyttää olevan sellainen vitsaus, joka voi saada EU:n polvilleen ja hajoamisen partaalle. EU on mennyt rakentamaan ihmisoikeuslabyrintin, jota se ei pysty sitä hallitsemaan, vaan uhkaa eksyä sen sokkeloihin.

Suomella saattaa olla edessään Kreikan tilanne. Päästetäänkö Venäjältä mahdollisesti saapuvat pakolaistulvat suoraan Ruotsiin ja muualle Eurooppaan. Seurauksena voi olla maamme sulkeminen pois Schengenin autuudesta. Ellemme sitten huomaa tehdä sitä ajoissa itse.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En nyt ymmärrä vertausta.

Suomella on kolme maarajanaapuria: Ruotsi, Norja ja Venäjä. Pohjoismainen passivapaus pysyisi, vaikka Schengen-sopimukselle tapahtuisi mitä. Venäjän rajan viisumivapaudesta taas lienee lakattu haaveilemastakin. Kreikan suhde Turkkiin ja Balkanin maihin on perin toisenlainen.

Jos Suomi irtautuisi Schengenistä tai EU:sta, tuloksena olisi vain se, että periaatteellinenkin mahdollisuus saada apua Venäjän rajan valvontaan häviäisi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Pohjoismainen passivapaus ei ole ongelma. Se tarkoittaa, että Pohjoismaiden kansalaiset eivät tarvitse passia tai muuta matkustusasiakirjaa liikkuessaan Pohjoismaasta toiseen. Se ei siis koske muiden maiden kansalaisia.

Venäjän viisumivapaus ei olisi meille eduksi. Nythän sieltä tullaan ilman viisumiakin.

Schengenin ulkorajalla on suoritettava rajatarkastus. Jos Suomen itärajalla kävisi samalla tavalla kuin Kreikassa eli emme pystyisi tarkastamaan maahan saapuvaa suurta joukkoa, emmekä myöskään estäämään heidän maahan tuloaan, olisimme samalla tavalla liemessä kuin Kreikka - tai ehkä pahemmassakin, jos tulijat eivät jatkaisi tai pääsisi jatkamaan maastamme eteenpäin. Tämä on vasta uhka, mutta viranomaistemme on syytä siihen varautua etukäteen.

Schengenin alueen jäsenyys on ainakin toistaiseksi antanut Kreikalle todella vain hyvin "periaatteellisen" mahdollisuuden saada apua rajavalvontaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

JL. #3. Näyttäisi ainoalle oikealle ratkaisulle nykytilanteessa.

Vertaa: http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210531-...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomi voisi olla vaikkapa näin aluksi 10 vuotta Schengen alueen ulkopuolella.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mikä tämä teidän strategianne ydin on? Mennään selälleen, nostetaan tassut pystyyn ja läähätetään Putinille, ettei me noita muita naapureita tunnetakaan?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

LIMBO. Älä projisoi itseäsi. Sinusta on varmaan kaikki "ihanasti" rempallaan? Käy kuin käy ...Taidat olla niitä palkattuja trolleja vain, jotka pyrkivät sotkemaan höpötyksillään "sopimattomien" blogistien kirjoituksia. Pitäisiköhän ilmoittaa ylöspidolle?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitos. Tuosta kritisoimastasi kommentista ei kyllä tosiaan löydä asiallisen keskustelun aineksia rivien välistäkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset