Lokari

Stubb saa osakseen säälipisteitä

Media on arvostellut valtiovarainministeri Alexander Stubbia ankarasti – eikä aiheetta. Virheitä on tullut tehdyksi, eikä ylimielinen käytöskään ole tässä ollut eduksi. Erityisesti puoluetoverit ovat kuitenkin rientäneet avuksi. Eräs heidän perustelunsa on ollut ylitse muiden: ei pidä potkia maassa makaavaa.

Potkimisvertaus on ensi näkemältä mitä osuvimman tuntuinen. Onhan maahan suistuneen avuttoman vastustajan potkiminen raukkamaisuuden huippu, ja niinpä potkittu saa helposti osakseen sääliä.

Mutta makaako Stubb avuttomana uhrina politiikan painimatolla? Tuskinpa hän sitä itse myöntäisi, eikä se olisi viisastakaan. Jos puolueen puheenjohtajan ja ministerin asemaa voi luonnehtia tällä tavoin, hän alkaa olla heikoilla. Moni väittääkin, että Petteri Orpo on jo valmiina astumaan tilalle, vaikka ei sitä tietenkään itse myönnäkään. Oliko Stubbin avuksi tulleilla ketunhäntä kainalossaan, vai ovatko he vain ampuneet vahingossa yli?

Mitä tulee Stubbin osakseen saamaan kritiikkiin, hänen asemassaan olevan – ja hänen kannattajiensa – on syytä kestää kovaa ja jopa asiatontakin arvostelua. Hän istuu sentään valtion rahakirstun päällä, ja muutamalla sanalla tai kynän vedolla hän voi heittää miljoona- tai miljardikaupalla valtion rahaa taivaan tuuliin.

Ministeri on pidettävä arvostelulla varpaillaan, ja demokratiassa se on mahdollista sekä luonnollista. Varsinkin ylimitoitetulla itsevarmuudella varustettu kokematon henkilö voi ilman median jatkuvaa kriittistä silmälläpitoa ajaa helposti pitkälle metsään.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubbia ovat arvostelleet Vasemmistoliitto ja Vihreät, jotka haistelevat eteläeurooppalaisen vasemmistopopulismin tuulia. Demarit eivät lähteneet mukaan Stubb-välikysymykseen. Media ei ole Stubbia arvostellut, somen trolleja ei lasketa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko trolli, ellei pidä Stubbi penaalin terämpinä kyninä?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kun määrittelee median riittävän suppeasti, saa mieleisensä lopputuloksen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Stubbia ovat arvostelleet Vasemmistoliitto ja Vihreät..."

Lohdutus tämäkin.

Jopa HS:issa on esiintynyt kriittisiä äänenpainoja Stubbia kohtaan. Ja myös monet kokoomuslaiset ovat alkaneet nähdä puheenjohtajansa puolueelle taakaksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lohdutustahan siinä kun vihreiden Ville Niinistö sanoi välikysymyskeskusteluvastauksessaankin Zyskowiczille että kokoomus pelkää liberaalisiivestään kannatuksen menetystä vihreille ja viimeisimmästä gallupista päätellen on käynyt pikemminkin päin vastoin, ainakin vihreät menettäneet kannatustaan ja kokoomuksen noussut.

Puheenjohtajia on tullut ja mennyt, ja Stubb saanee jatkaa ainakin 2018 puoluekokoukseen, silloin katsotaan onko aihetta vaihtoon.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #5

Lehtitietojen mukaan Stubb saisi tosiaan jatkaa vielä. Vastaehdokkaat eivät uskalla tappion pelossa ilmoittautua haastamaan istuvaa puheenjohtajaa. Tämä on kokoomuslaisten päänsärky, mutta toki suurten puolueiden henkilövalinnat vaikuttavat koko maan kohtaloihin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #5

"Puheenjohtajia on tullut ja mennyt, ja Stubb saanee jatkaa ainakin 2018 puoluekokoukseen, silloin katsotaan onko aihetta vaihtoon."

Päivän Hesarin pääkirjoitus arvioi tilanteen näin:

"Kun vaalitappiosta tuli odotettua pienempi, kokoomuksessa vaimenivat äänekkäimmät puheet puheenjohtajavaihdoksesta. Joulun alla puheet Stubbin vaihtamisesta virisivät uudelleen, etenkin puolueen arvokonservatiivisiivessä. Kilpakumppanit muista puolueista mielellään levittävät kokoomuksen sisältä kuuluvaa kritiikkiä. Sisäministeri Petteri Orposta kuiskitaan seuraajaa. Eikä Jan Vapaavuortakaan ole unohdettu."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Kyllä maailmaan spekulointia mahtuu, ja Stubb näyttää olevan tällä hetkellä tikunnokassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #18

Jokapaikan miehiä: makaa maassa tikunnokassa.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

"Te potkitte maassamakaavaa" kertoo vain siitä, että ei ole millä puolustella.

Sinänsä surullista, että pitkän linjan poliitikko päästää suustaan kerrassaan ala-arvoista tekstiä puolustuspuheessaan ohittamalla itse asiaan kantaa laisinkaan. Toivottavasti tällainen politiikka on historiaa mahdollisimman pian.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Te potkitte maassamakaavaa" kertoo vain siitä, että ei ole millä puolustella."

Eipä selvästi syyllisellä tietenkään ole mahdollisuuksia uskottavaan puolusteluun, mutta se ei ole suinkaan syy lopettaa "potkiminen" eli kritiikki.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Stubbin "vilppi" oli mitätön lapsus, sellaisiin me kaikki olemme syyllistyneet tuhansia kertoja, poliitikot vielä enemmän.

Mutta arvoisat arvostelijat: Eikö pääsyyllisiä ole kansanedustajat joista yksikään ei ollut sen vertaa perehtynyt tärkeään asiaan että olisi edes selaillut lausunnot läpi? Eikö ainakin esitystä vastustavien puolueiden parissa olisi pitänyt olla edes yksi joka olisi hiukan perehtynyt asiaan ja kertonut siitä kavereilleen? Eikö kansanedustajien pitäisi pyytää anteeksi?

Vaikka en ole koskaan äänestänyt kokoomusta niin Stubbin virheellä elämöinti on raukkamaista! Eikö kaikenmaailman professoreilla ole tärkeämpää sanomista?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Mitätön lapsus"?

Stubbin asemassa olevalta vaaditaan paljon enemmän kuin "meiltä kaikilta ja [rivi-]poliitikoilta". Hesari arvioi tänään pääkirjoituksessaan Stubbin tilanteen. Tästä "lapsuksesta" se kirjoittaa:

"Valtiovarainministerin oma laskutaito on jättänyt toivomisen varaa. Se kävi ilmi, kun hän eduskunnan kyselytunnilla tempaisi hatustaan arvion osakkeiden hallintarekisteristä annetuista viranomaislausunnoista. - Aluksi Stubb pyrki kuittaamaan asian lyhyesti. ”Sori siitä” jää lentäväksi lauseeksi. Hän myös yritti vierittää syytä virheestä alaisilleen ministeriössä. Pian kävi ilmi, ettei eduskunnan edessä annetusta virheellisestä lausunnosta selviä niin vähällä."

Iltalehti otsikoi tänään: "Kansa antaisi potkut Stubbille" ja jatkaa:

"Jos kansa saisi päättää, Alexander Stubb saisi lopputilin hallituksesta. Selvä enemmistö suomalaisista nimittäin antaisi kokoomuksen valtiovarainministerille potkut. - Taloustutkimus Oy teki Iltalehden toimeksiannosta tutkimuksen, jossa vastaajilta kysyttiiin, ketkä ministerit erottaisit hallituksesta. Tutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista savustaisi Stubbin ulos hallituksesta. - Tulos on aivan omaa luokkaansa tutkimuksessa, joka luotasi suomalaisten käsityksiä ministereistä ja hallituksesta. Kukaan muu kolmen puolueen hallituksen ministereistä ei ole likimainkaan niin epäsuosittu kuin Stubb."

Huvittavia tapauksia nämä Stubbin virheitä läpi sormiensa tirkistelevät ymmärtäjät, jotka "eivät ole koskaan äänestäneet kokoomusta".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kas, verostalinistit grillaavat Stubbia oikein tosissaan.

Iltalehden "tutkimus" on selvä tilaustyö Stubbin jalan nakertamiseksi. Se on tehty sinä päivänä, jolloin äärivasemmisto paasasi eduskunnassa Stubbista töllöttimen täydeltä. Suomen kansa on niin tyhmää, että se muistaa illalla juuri ja juuri sen, mitä sille on aamulla tuputettu.

Iltalehden "otos" oli 1085 vastaajaa. Noin pieni porukka on voitu määrätäkin tehtävään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #14

Kuulostaa salaliittoteorialta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #14

Jouni, minä ainakin muistan. kun hän sanoi ettei Venäjä ole mikään suurvalta, tosin ei ole lausumaansa uusinut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uskoisin, että kokoomuslaiset vaikuttajat kulisseissa etsivät Stubbille epätoivoisesti sopivaa tehtävää EU-organisaatiossa Brysselissä, jolloin siirtyminen pois kotimaan politiikasta ja puolueen johdosta saataisiin näyttämään arvokkaalta ja itse asiassa jonkinlaisena ylennyksenä vaativien kansainvälisten tehtävien kutsuessa nykyistä valtiovarainministeriämme.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näin minäkin uskon. Hänestä halutaan nyt kaiken tämän jälkeen päästä eroon, mutta onhan kaikkensa yrittäneen puheenjohtajan kasvot siinä pelastettava.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Saivathan virolaisetkin Siim Kallaksen EU:n tarkastusvaliokunnan puheenjohtajaksi, vaikka hänen ansionsa olivat, että hän valtionpankin johtajana kadotti 20 miljoonaa dollaria valtionvaroja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21

Eihän EU:ssa ole taloustaitajia ennenkään näkynyt. Ja onhan siellä rahaa leviteltäväksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jotenkin tämä tuo mieleen ajat, jolloin Kokoomusta mädätettiin Kekkosen taakse.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset