Lokari

Lakkoja luvassa – mitä niistä seuraisi?

Ammattiyhdistysliike – AKT etunenässä – on väläytellyt lakkouhkaa, ellei hallitus peruuta ns. pakkolakeja. Kielenkäyttö on ollut tavallistakin suorasukaisempaa. Pääministeri Sipilää syytetään messiaskompleksista, mikä varmasti loukkaa häntä erityisesti. Ammattiyhdistysliikkeen näkemyksen mukaan nyt on kyse eloonjäämistaistelusta, koska hallituksen toimet uhkaavat muuttaa sopimusyhteiskuntaa merkittävässä määrin saneluyhteiskunnan suuntaan.

Pääministerille on suositeltu jopa työsuhdealan alkeiskursseja. Onkin todettava, että Sipilä ja työnantajapuoli ovat kyllä tehneet itse aika paljon näkyvissä olevan konfliktin aikaansaamiseksi. Insinöörimäiset – lyhyellä vastausajalla annetut – ota tai jätä -tarjoukset, eivät luo sopimiselle otollista ilmapiiriä, jota nyt kipeästi kaivattaisiin. Päin vastoin, tällä tavalla varmistetaan asenteiden kärjistyminen ja lukkiutuminen. Ehdoton suhtautuminen tuottaa samantyylisen vastareaktion.

Voiko Sipilä peruuttaa pakkolakiesitystään menettämättä kasvojaan? Se on avainkysymys. Hänen hallituksensa on tehnyt tähän asti päätöksiä ja peruuttanut niitä tyyliin, jollaista luonnehdittiin aikoinaan Kekkosen polkaksi: yksi askel eteenpäin ja kaksi taaksepäin. Tällä päätöshistoriallaan  hallituksella ei ole varaa selviin myöntymisiin, jotka voitaisiin tulkita antautumiseksi.

Työntekijä- ja työnantajajärjestöjen sekä hallituksen onkin nyt syytä panna jäitä hattuun. Ehdottomat vaatimukset on haudattava puolin ja toisin, jotta kompromissin mahdollisuus avautuisi. Ehkä AKT:n edustajien harkitsemattoman jyrkiltä vaikuttavat puheet on nähtävä sokkiherätyksenä, jonka jälkeen olisi luvassa maltillisempia kannanottoja, jos Sipilän hallitus ja työnantajapuoli muuttavat aikaisempaa "messiaanista" ja yritysjohtajatyylistä lähestymistapaansa sovinnollisemmaksi.

Sovinnon on oltava sellainen, että kumpikin osapuoli voi esittää sen kannattajilleen ja medialle niin, että torjuntavoitto saavutettiin. Jos mentäisiin lakkojen tielle, varmaa on ainakin se, että kansalaiset kärsisivät ja maksaisivat jääräpäiden töppäykset. Epäselvää sen sijaan, on, miten hallitus, työntekijä- ja työnantajapuoli selviäisivät tästä kurimuksesta. Kansainvälinen imagomme ja uskottavuutemme kokisi myös ankaran kolauksen, mistä ei hyvää seuraisi.

Laaja lakko taloudellisine tuhoineen olisikin Sipilälle ja hänen hallitukselleen selvä epäonnistuminen, joka voisi kaataa kabinetin. Myös työmarkkinajärjestöjen johdossa voisi päitä putoilla.

On siis kaikki syyt toivottaa kaikille osapuolille järkeä ja riittävää annosta tervettä nöyryyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Sipilän hallitus nosti kissan pöydälle ja SAK teki uskomattoman tarjouksen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Taisi nostaa kissan - ja koirankin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hyvä ja sovitteleva kirjoitus! Sivistyskansana itseään pitävän Suomen luulisi jo näillä ikävuosillaan oppineen ratkaisemaan taloudellis-poliittisetkin asiansa niin kuin sivistyskansan ne tulisi tehdä eikä linnoittautua menneisyyden änkyrämäisiin juoksuhautoihin ja tukkanuottasiin.

Onko Suomella malttia vaurastua? Vai tyrimmekö taas itse taloutemme kuralle?
Olisi taas kerran ns.peiliin katsomisen paikka poliittisella hiekkalaatikolla.

Avainjärjestöjen ahnehtiminen pitäisi saada kuriin ja järjestykseen. Maamme vientikeskeisyys/-riippuvuus jo vaatii sitä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Lakkoilemalla ei hyvinvointivaltiota rakenneta! Kreikka varottavana esimerkkinä konkurssipolitiikasta ja suurlakkoilusta. Taitaa joillakin mennä liian hyvin, kun on vara lakkoilla. Työaikoinani olin SAK/VVL:n jäsenenä, eikä koskaan lakkoitu 35 vuotisen virkauran aikana. Mutta me oltiinkin vannottu virkavala Suomen puolesta eikä ay-järjestön puolesta. Ero lienee siinä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Kreikka varottavana esimerkkinä konkurssipolitiikasta ja suurlakkoilusta. Taitaa joillakin mennä liian hyvin, kun on vara lakkoilla."

Kreikan tie alkaa kohta olla meidän tiemme. - Ammattiyhdistyspomoilla ja maan hallituksen jäsenillä menee taloudellisesti hyvin, vaikka he suistaisivat valtion konkurssin partaalle.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ehkäpä olisi aika alkaa kehitellä sanktioita yhteiskunnan vastaisesta toiminnasta juridisille henkilöillekin fyysisen yksilöhenkilön lisäksi.

Tarkoitan kollektiivisiä henkilöyhteenliittymiä: korporaatioita , yhtä-köyttä-yhdistyksiä, mafiajengejä ym. keskenään verkostoituneita ja yhteiskunnan vastaisia organisaatioita ja yhdistyksiä.

Siinä on iso porsaanreikä Suomen juridiikassa opetti arvostettu hallitusneuvos Esko Raunio OM/VAHOsta käymälläni virkamies (VHT)-kurssilla 1970-luvun alkupuolella.

RIKOSLAKIIn olisi ilmeisesti säädettävä uusi luku: "Rikokset yhteiskuntaa vastaan" asianomaisine sanktioineen. Avainasemassa olevat etujärjestöt olisivat ensimmäisinä ehdokkaina. Mitä muita tulisi mieleen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin kauan kuin hallitus nauttii eduskunnan luottamusta, poliittiset lakot ovat lakkoja kansanvaltaa vastaan. Sellainen on siis rikollisjärjestöihin rinnastettavaa toimintaa. Ammattiyhdistysliikkeiden rooliin kuuluu oman porukan edunvalvonta mm. palkka-asioissa, mutta ei lainsäädäntöön puuttuminen kaikenlaisista asioista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Rikollisuuteen verrattavasta toiminnasta ei ole kyse - vaikka lakkoilu olisi kuinka paheksuttavaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ylimitoitettu, ulosmittaava rahastus ja ahneus sekä muista kansalaisista piittaamattomuus tekee avainjärjestöistä liki rikollisjengin kaltaisen mafiajengin muiden silmissä.

Suomen kansantalous ja mm.vienti kärsivät näistä sapelinkalisteluista. Tietyissä järjestelmissä tällaisesta vehkeilystä saisi ankarat tuomiot yhteiskunnan vastaisina voimina.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ahneus on täsä avainsana. Yritysjohtajat ja osakkeenomistajat ovat kyllä näyttäneet esimerkkiä tässä lajissa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Omien etujensa ajaminen on toinen avainsana. Oma suu on yleensä lähempänä kuin konttisten suut tai Suomen valtion kokonaisetu. Etujärjestöistä kun on puhe molempiin suuntiin: työnantaja- palkansaajajärjestöistä. Työttömien etuja ei aja kukaan yhtä kiivaasti.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tällä hetkellä poliittiset lakot ovat sallittuja. Vain voimassa olevaan työehtospimukseen kohdistuvat lakot ovat laittomia. Poliittisi perustein saa lakkoilla aivan kuten haluaa.

Ennen olen pitänyt tätä hyvänä. Nyt tämä näyttää halvaannuttavan maan täysin. En tiedä onko Sipilän ehdottamat lääkkeet oikeat. Mutta jotain on kumminkin tehtävä. Parempi aloittaa heti.

Ay-liikkeelle on aivan yhdentekevää tuleeko 100 000 työtöntä lisää. Heillä on miljardi omaisuutensa. Sadat tuhannet maksavat silti jäsenmaksuja. Ay-liike on huolissaan vasta, kun ihmiset alkavat eroamaan liitoista. Toki jäsenmäärät ovat olleet pitkään laskussa. Se on jopa pieni salaisuus. Tätä on paikattu eläkeläis ja opiskelija jäsenillä, jotka eivät tosin maksa jäsenmaksuja. Mutta näkyvät liiton jäseninä kuitenkin. Uskoisin, että luottamus kuitenkin on alkanut ropista. Eläkeratkaisut, työttömyys, oman rahan kahminta, sitä kun ei some aikoihin voi salassa tehdä.

Pelkäämpä kyllä, että valtio alkaa kontroloida somea entistä enemmän. Se palvelee monien muidenkin etua. Esim ay-liikkeen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Enemmän vastuuntuntoa myös ammattiyhdistysliikkeeltä. Mutta toisaalta, ei tässä maailmassa mitään saa vain kääntämällä toinen poski lyötäväksi.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kuinkahan suuri osuus on jäsenten maksut AY-liikkeiden liikevaihdosta?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #22

Enpä tiedä heidän tuloistaan. Tällainen uutinen löytyi netistä, joten ainakin vuokratuloja on jäsenmaksutulojen lisäksi:

"Ammattiyhdistysliike rikastuu vuokra-asuntojen tuotoilla
Ammattiliittojen vuokrataloyhtiö VVO on hyvin kannattava, ja se on lisännyt voitonjakoaan pitkään.
Talous 29.12.2013 2:00 Päivitetty: 29.12.2013 10:06, Heikki Arola, Helsingin Sanomat."

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #23

Missä on se paljon puhuttu avoimuus Suomessa.
Esimerkkisi on vain osa liiketoiminnasta ja epäilenkin että jäseniä tarvitaan vain ettei tilinpäätöstä tarvitse julkaista.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #23

Missä on se paljon puhuttu avoimuus Suomessa.
Esimerkkisi on vain osa liiketoiminnasta ja epäilenkin että jäseniä tarvitaan vain ettei tilinpäätöstä tarvitse julkaista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #25

Ei se niin avointa ole...

Kaiketi sentään jäsenmaksuilla on keskeinen osansa ammattiyhdistysten rahoitusmuotona. Tuosta tilinpäätösten julkaisemattomuuudesta en osaa sanoa mitään.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #23

JA paljonkohan siitä menee kartuttamaan SDP:n vaalikassaa?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Etujärjestöillä on kiistämätön ja historiallinen arvonsa/ansionsa demokratian, oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvoisuuden sekä syrjimättömyyden hyvänä vaalijana ja aikaansaajana. Siksi ne ovat nyky-yhteiskunnassakin välttämättömiä. Ansiolista on melko pitkä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #28

"Etujärjestöillä on kiistämätön ja historiallinen arvonsa..."

Näin on. Jokainen voi kuvitella, mikä on palkansaajan rooli yhteiskunnassa, jos ammattiyhdistykset lyödään polvilleen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Poliittinen vastuuntunto ja edesvastuu ovat melko tuntemattomia käsitteitä käytännössä. Miten sitä pitäisi lisätä?

Aitoa joulumieltä ja sovinnollisuutta ovat esittäneen STTK:n puheenjohtaja Palola ja ex-SAK:n puheenjohtaja Ihalainen:

http://www.talouselama.fi/uutiset/sttk-n-palola-eh...

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2015/12/23/...

Rauhallista ja Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Wuotta kaikille!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset - sitä samaa sinulle!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Jotkut tahot ovat esittäneet ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuksien poistamista. Millainenhan polemiikki siitä syntyisi ay-liikkeessä? Kuinka kävisi ay-liikkeen , jos näin kävisi todellisuudessa? Toinen arka asia on työttömyyskassa-asiat. (Google: ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus):

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014061418407171_u...

Kuihtuuko kuljetusala olemattomaksi Suomessa - työttömien määrä kasvaa kohta Suomessa, sanoo professori. Kuinka käy AKT:n? AKT:lle synkkä tukiviesti.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/154048-tyottomien-...

Professorilta täyslaidallinen hallitukselle:"Kymmeniä tuhansia suomalaisia työpaikkoja häviää." AKT saa kynsilleen?

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/155991-professoril...

http://www.uusisuomi.fi/raha/152424-taloustieteen-... (Minne menet Suomi?)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tässä pari mielenkiintosta lisälinkkiä US-blogistilta:

http://esseitaeskolta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197...

http://esseitaeskolta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191...

NÄIN meillä poliittista soppaa hämmennetään ja kansantalouden kakkua leivotaan ja kiistakapulana jaetaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin. Etujärjestöt ovat nimensä mukaisesti itsekkäitä. Silti neuvottelu on parempi kuin valtion sanelu.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Sehän kuuluu luonnollisesti demokratiaan ja sopimusyhteiskuntaan. Diktatuurit ja komentojärjestelmät ovat pakkovaltaisia sanelijoita ja useinkin pysähtyneisyyden jäänteitä. Eivät nykyaikaa.

Tietysti kriisi-/katastrofiajat ovat erikseen. Niissä eivät komiteat ehdi tutkimaan ja päättämään. Nopeus kun on valttia. Muulloin hosumalla ei tule kuin ...sutta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #19

Ks. Hesarin pääkirjoitus tänään Sipilän tyylistä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hesarin mukaan "Sipilä johtaa maata yrittäjän opein. Sipilän yrittäjätausta näkyy jo hallitusohjelmassa,, joka vilisee visioita, strategisia tavoitteita ja kärkihankkeita. Aivan kaikki Sipilän ideat eivät ole soittautuneet toimiviksi..."

" Keskusta on luonteeltaan kansanliike eikä kaaderipuolue. Sipilä ei ole ymmärtänyt kansanliikkeen syvintä olemusta: kaikki viisaus ei asu puolueen johdossa, vaaan se syntyy vuorovaikutuksessa puolueväen kesken."

"Sipilä tokaisi viikko sitten Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, ettei hän mieti kansansuosiota tehdessään päätöksiä." Näin Hesari.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1451190225447

Nokian ja Koneen johtajana menestyksellisesti toiminut Alahuhta sanoo Johtajuus-kirjassaan seuraavaa asiakaskeskeisyydessään: "Silloin on tehty hyvää organisaatiopolitiikkaa, kun yrityksen johto, alaiset ja asiakkaat ovat tyytyväisiä." - Miten sitä sovellettaisiin politiikantekoon?

Valtaoikeuksiltaan presidentin ohi kivunnutta pääministeriä olisi pidettävä maan isänä. Hänen tulisi tehdä sellaista kokoavaa politiikkaa valtiolaivan peräsimessä, että kaikki tahot olisivat tyytyväisiä tulokseen. Se lienee kuitenkin illuusio tai utopia. Joka tapausessa päämisterin tulisi ilmeisestikin kohota puolue-/etujärjestöpolitiikan yläpuolelle ilman puolue-ja muita sidonnaisuuksia. Suomen kokonaisetu olisi hänen ylimpänä tavoitteenaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset