Lokari

Joulutähti juuttui ruotsalaisten kurkkuun

Ruotsalaiset ovat irvailleet suomalaisten joulunvietolle. Saunalle, laatikoille, hautausmaalla käynneille, murheellisille joululauluille ja joulurauhan julistukselle. Ja kaiken huippuna natsitorttu – siis vanha kunnon joulutähti, jossa ruotsalaisen koulittu silmä näkee hakaristin!

Onhan ruotsalaisten heissan, heissan trallalalla laa -tyylinen Solsidan-joulu snapseineen hilpeä rilluttelujuhla, mutta natsihaamun näkeminen viattomassa joulutähdessä on jo huumorin huippu. Samanlaista hysteriaa on Suomessa koettu neuvostoaikoina, jolloin neuvostovastaisuutta vainuttiin sieraimet väristen.

Kukaan suomalainen tuskin näkee joulutähdessä kaikuja marssivista natsisaappaista, mutta historia on historiaa ja se on meillä sellaiseksi jäänytkin. Jos kuitenkin halutaan raottaa historiankirjaa, niin saksalaisista oli apua maamme itsenäisyyden puolustamisessa sotilasavun muodossa. Kysymyksessä oli kieltämättä sopimus perkeleen kanssa, mutta se oli ainoa mahdollisuus taisteltaessa epätoivoisesti toista samanlaista vastaan.

Ruotsalaisten meille antama apu sodassa oli enemmänkin villasukkatasolla. Vapaaehtoisia joukkoja sieltä kyllä tuli, ja lapsia otettiin turvaan, mutta järeämpi aseistus jouduttiin pyytämään Saksalta. Eikä ole myöhemminkään länsinaapurilta tukea tullut – hyviä neuvoja kylläkin. Tack ska ni ha!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

On siinäkin pokkaa väittää harmoonista ja rauhallista musiikkia melan koliseksi vaikka on meillä sellaisiakin heittoja kuin hajamielinen joulupukki, joulupukin maa, No onkos tullut kesä, Sinivuortenyö, Tonttu Torvinen ja Reippahasti käypi askeleet.

Herkiksi kappaleiksi taas luetaan Joulumaa, Joulun kellot, Arkihuoles kaikki heit, Joulukirkkoon (Kello löi jo viisi), Me käymme joulun viettohon, Kun joulu on, On hanget korkeat nietokset, Sydämeeni joulun teen, Tule joulu kultainen, Heinillä härkien kaukalon, Tähti tähdistä kirkkain, Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna sekä Tonttu ei saa unta

Suurimmassa osassa Suomalaisista joululauluissa on usein jotain kristillistä sisältöä esim kiitetään tai kerrotaan Jeesuksesta. Jeesusta verrataan välistä tähteen, aurinkoon tai rakkauteen. Tai sitten muuten vaan kuvaillaan talven rauhaa, tunnelmaa sekä juhlan vilskettä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Onhan meillä hilpeitäkin lauluja. Mutta toisaalta mitä vikaa on melankolisuudessa? Varsinkin kun otetaan huomioon joulun juhlimisen perussyy.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Historiassa tunnetaan monia symbooleja, jotka muistuttavat natsien merkkejä. Mutta ne ovat symboliikkaa. Samoin kuin tämä Heil Hitler-kädenviittaukset ovat historiasta joskus vähän kauan sitten ennen Roomaa ja Rooma otti sen osittain.

Intiassakin löytyy ja muualtakin muinaisissa kohteissa löytyy ns. natsien merkkejä.

Ruotsalaisille voidaan lahjoittaa Pampers-merkkiset hätäavustuksena, jos lurahtaa noin paljon noista meidän ikiaikaisesta käyttämästämme joulutähden muotoisista tortuista.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hakaristi on universaali onneatuova symbooli minkätakia Natsit sen ottivat käyttöön, tätä ennen se oli Saksalaisroomalaisen kirkon tunnusristi aina toiseen masilmansotaan asti minkä jälkeen monet Euroopan maat pyrkivät hävittämään näitä hakaristejä rakennusten arkkitehtuuris kuin myös kalliomaslauksista ja muista muinaismuistoista. Nykyään enemmänkin joitain Eurooppalaisia naurattaa esim se olivatko muinaiset Asteekit Natseja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Natsien hakaristi löytyy tosiaan intialaisista muinaisjäänteistä.

Suomalaiset käyttivät aikoinaan hakaristin erästä versiota ilmavoimien tunnuksena. Sillä ei ollut tietääkseni mitään yhteyttä natsien symboliin.

Ja jolutähdellä ei ole mitään tekemistä hakaristin kanssa. Kyseessä on ruotsalaisten vilkas ja pahantahtoinen mielikuvitus.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Niinhän se on että vilkas mielikuvitus mutta on oikeasti huvittavaa kuinka jossain englantilaisessa uutisessa kauhistellaan muinaisten Inkojen "natsiutta". Taitaa jotenkin olla tapa tuo hakaristien tai sen kaltaìsten kuvioiden yhdistäminen heti Natseihin. Ja onhan nuo Suomen ilmavoiman koneetkin olleet uutisissa kysymyksellä tyyliin "Were the Finns Nazis?".

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #14

Kuten sanottu, se on hysteriaa. Samaan joukkoon kuuluu esimerkiksi Wagnerin musiikin demonisoiminen, kun Hitler kuulemma piti siitä.

Myös Sibeliusta on moitittu natsimielisyydestä. En ole kuitenkaan kuullut hänen musiikissaan mitään rautapohjasaappaiden poljentoa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Joulutähden eli ns. natsitorttujen ohella tai lisäksi, tuoreimmat gallup-lukemat saattavat juuttua maailman liberaaleimman kansankodin kurkkuun.
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/stort-ras-for-mp...

Eräät tutkijat puhuvat kulttuurisensitiivisyydestä myönteisenä piirteenä. Onko sen soveltaminen ehkä unohtunut ihan perinteiseen ja ikiomaan kotimaisemakulttuuriin?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kaiketi kulttuurisensitiivisyydelläkin on rajansa, jonka jälkeen ollaan kulttuurihysterian puolella. Tunnetusti malkaa (tai hirttä) on joskus vaikea nähdä omassa silmässään...

Pekka Iiskonmaki

Kyllä suomalaisille voi ilkkua todella sydämestään. On se niin outo kansa. Oma etu on aina viimeisenä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Kyllä suomalaisille voi ilkkua todella sydämestään. On se niin outo kansa. Oma etu on aina viimeisenä."

Niin voi. Mutta ruotsalaiset eivät tätä piirrettämme ilku - se kun sopii heidän mielestään meille oikein hyvin.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

"Ruotsalaisten meille antama apu sodassa oli enemmänkin villasukkatasolla."

Talvisotaan tuli lähemmäs 9.000 vapaaehtoista sotilasta, jotka todellakin päätyivät rintamalle asti, toisin kuin Pohjoismaitten ulkopuolelta tulleet vapaaehtoiset. Ruotsalaiset taistelivat rintamalla talvisodan kahden viimeisen viikon ajan ja menettivät 33 kaatunutta ja olikohan 2 vankina. Lisäksi koko Pohjois- Suomen ilmapuolustuksen lentokalusto miehistöineen oli Ruotsin ilmavoimilta saatua. Kyllä Ruotsista apua enemmän kuin villasukkien verran, ja niitäkin tarpeeseen saatiin.

Tack ska ni ha, säger jag också och menar det.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitos tiedoista. Jostakin syystä tiedot Ruotsin ilmavoima-avusta eivät ole osuneet silmiini. Ratkaisevana on kuitenkin pidetty Saksan, erityisesti sen ilmavoimien apua. Wikipedia kertoo siitä näin:

"Lento-osasto Kuhlmey (saks. Gefechtsverband Kuhlmey) oli komentajansa everstiluutnantti Kurt Kuhlmeyn mukaan nimetty toisen maailmansodan aikainen Saksan ilmavoimien (Luftwaffen) väliaikainen osasto, joka oli koottu Kuhlmeyn komentaman Schlachtgeschwader 3:n ympärille. Osasto osallistui jatkosodan kesän 1944 puna-armeijan suurhyökkäyksen torjuntataisteluihin."

Myös saksalaisten panssarinyrkkien rooli panssaritorjunnassa on tullut usein esille. Samoin saksalaisten joukot maassamme - sinänsä poliittisesti arkaluontoinen juttu.

Selvyyden vuoksi sanottakoon, että emme suinkaan keksineet joulutähteä tämän avun herkistäminä, emmekä hiljene joulutähteä mutustellessamme kiittämään hakaristikansaa aseavusta. Se oli sen ajan reaalipolitiikkaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Wikipedia kertoo Ruotsin antamasta avusta seuraavaa:

"Pohjoismaat, eritoten Ruotsi, tukivat Suomea sodassa. Ruotsissa syntyi laaja kansalaisliike, ja Finlandskommiten (suom. Suomen komitea) avulla ja tunnuksen Finlands sak är vår alla Ruotsista saapui vapaaehtoisena sotaan yli 8 260 miestä. Nämä saivat rintamavastuun Sallan alueella helmikuussa. Apuun sisältyi myös lentokoneita: 12 hävittäjää ja neljä pommikonetta, joilla vapaaehtoinen Flygflottilj 19 osallistui taisteluihin 10. tammikuuta 1940 lähtien, muodostaen Pohjois-Suomen ainoan ilmapuolustuksen. Koneet tulivat Ruotsin ilmavoimilta ja esimerkiksi hävittäjät olivat kolmasosa Ruotsin hävittäjäkoneista. Tämän lisäksi Ruotsi luovutti Suomelle käyttökelpoisia erityyppisiä harjoitus- ja kuljetuskoneita n. 10 kpl, mm. "Hanssin-Jukan". Ruotsissa annettiin myös ryhmälle Kauhavan lento-oppilaille peruslentokoulutus. Virallisesti Ruotsi pysyi kuitenkin puolueettomana."

Kiitokset tälle sukupolvelle, joka oli suhtautumiseltaan erilaista kuin nykyinen joulutähtiporukka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset