Lokari

Pidetään kiinni siitä itsenäisyydestä, joka maallamme vielä on

Itsenäisyyspäivä meni jo, mutta maamme itsenäisyys on ajankohtainen asia vuoden jokaisena päivänä. Siitä puhumiseen ei tarvita kunniamerkkien säihkettä eikä kalliita muotiluomuksia.

Maan itsenäisyys ymmärretään yleensä niin, että se joko on tai sitä ei ole. Itsenäisyys on kuitenkin myös suhteellista. Sitä voi olla enemmän tai vähemmän. Valtion itsenäisyyshän merkitsee lyhyesti sanoen sitä, että se saa päättää itse omista asioistaan, tarvitsematta kysyä lupaa muilta. Sotien jälkeinen suomettumisen aika oli valtiollisen sananvapauden suhteen rajoittunutta. Itänaapurimme ja eräät omatkin kansalaisemme tarkkailivat silloin tarkasti, mitä meillä naapurista sanottiin ja minkälaisia suhteita pidettiin länteen. Tietenkin normaalioloissakin sanomisen rajat ovat aina olemassa, ja ellei niitä säätele mikään muu, niin ainakin hyvät tavat ja diplomatian säännöt.

Suuri muutos Suomen valtiollisessa elämässä oli maamme liittyminen Euroopan Unioniin ja rahaliittoon. Rahaliiton jäsenyyden seurauksena rahayksiköksemme tuli euro. Tällaisiin valtioliittoihin osallistuminen edellyttää monien yhteisten sääntöjen hyväksymistä, mikä tarkoittaa oman päätösvallan rajaamista ja siten itsenäisen päätösvallan kapenemista. Rahaliiton jäsenenä olemme joutuneet tukemaan muun muassa Kreikkaa paitsi selvällä rahalla, myös vakuuksilla, jotka voivat joskus langeta maksettaviksi. Täysin itsenäinen valtio ei joutuisi maksamaan toisten velkoja.

Viime kuukausina olemme voimattomina saaneet seurata suurten pakolaisjoukkojen saapumista maahamme EU:n vapaan liikkumisen periaatteen nojalla. Hädänalaisia on autettava, mutta tähän joukkoon sisältyy todennäköisesti myös pelkästään leveämpää leipää tavoittelevia ihmisiä ja jopa terroristeja. Täysin itsenäisellä valtiolla olisi valta valvoa paremmin rajojaan. Minusta tuntuu, että viranomaisillamme ei ole ollut rohkeutta käyttää täysimääräisesti sitäkään päätösvaltaa, jota meillä vielä EU:n jäsenenä on.

Luetteloa itsenäisen päätösvallan rajoituksista voisi jatkaa, mutta riittäkööt nämä osoittamaan, että myös nykyisin valtioiden itsenäisyys voi olla varsin suhteellista.

Kuulumisesta EU:hun ja euroalueeseen on epäilemättä ollut Suomelle hyötyä – paitsi taloudellisesti, myös maan turvallisuuden kannalta. Presidentti Mauno Koivisto on tunnustanut jälkeenpäin, että eräs keskeinen syy EU-jäsenyyden hyväksymiselle oli hänellä maan turvallisuus: EU:n jäsenenä kuuluisimme selkeästi lännen leiriin, jonka uskotaan meitä tarpeen tullen tavalla tai toisella auttavan. Onkin hyvin vaikea laskea, mikä on tähän mennessä ollut näiden jäsenyyksien kokonaishyöty tai -haitta. Eroaminen rahaliitosta tai myös EU:sta ei olisi ongelmatonta, jos edes juuri mahdollistakaan.

Valtiollisten päättäjiemme on kuitenkin syytä punnita hyvin tarkkaan, tulisiko meidän tiivistää integraatiota eli suhteitamme EU:hun nykyisestä. Joillakin väikkyy mielessään Euroopan liittovaltio. Sen myötä kuitenkin valtiollisen itsenäisyytemme viimeiset rippeetkin annettaisiin tosiasiallisesti pois, sillä pienen maan sanavalta on yhteisössä jo tähänastisten kokemusten mukaan vähäinen. Tässä kannattaa muistella Sotamarsalkka Ehrensvärdin sanoja: "Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun" – jotka voimme edelleen lukea Suomenlinnan paadesta.

Tosin EU-maiden osoittama itsekkyys ja omien etujensa ajaminen esimerkiksi pakolaisasiassa viittaa siihen, että EU:n tiivistyminen ainakaan liittovaltioksi asti ei tunnu todennäköiseltä – ainakaan lähiaikoina, jos koskaan. Myöskään meidän ei kannata lähteä ajamaan tällä hevosella, jonka hengissä oleminen näyttää melko epävarmalta.

(Teksti perustuu Velkuan Marttayhdistyksen Itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2015 pidettyyn puheeseen; osia siitä on julkaistu Vakka-Suomen Sanomissa 8.12.2015).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Pidetään kiinni siitä itsenäisyydestä, joka maallamme vielä on''

Miksi ja mitä sillä saavutetaan?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Luepa koko juttu, niin ehkä saat vastauksen.

Haluatko, että suuret EU-vaaltiot otttavat maamme asiat nykyistä laajemmin ja tiukemmin haltuunsa?

Pekka Iiskonmaki

#2
Nykyinen talouspolitiikka ei vakuuta. Suomi oli täysin itsenäinen, kun uhrattiin 66.000 yrittäjää pankkien alttarille. Valtakunnan tärkein voimavara.

Jokaisen pitäisi jo myöntää, että se on syy Suomen talouden pysyvään alamäkeen.

''Haluatko, että suuret EU-valtiot ottavat maamme asiat nykyistä laajemmin ja tiukemmin haltuunsa?''

Kyllä, kun omat voimat ja kyvyt eivät riitä hoitamaan omia asioitamme.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #4

"Suomi oli täysin itsenäinen, kun uhrattiin 66.000 yrittäjää pankkien alttarille."

Nähtävästi Iiskonmäki ei tunne historiaa ja 90-luvun pankkikriisin syitä ja seurauksia vaikka asiasta on täällä laajasti kirjoiteltu vielä nykyään. Jorma Jaakolalta löytyy aiheesta paljon dokumentteja mutta vannoutuneen federalistin on niitä ehkä vaikea niellä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #4

Meillä on kuitenkin aina omat intressimme omia asioitamme hoitaessamme. Muut valtiot ja valtioilla ja EU-päättäjät, jotka meidän puolestamme asioista hoitaisivat katsoisivat muiden kuin meidän etujamme - saisimme iloisen maksajan roolin. Näin ollen meillä voisi mennä vielä huonommin itsenäisyytemme pois antaneina.

Meillä on ollut huono herraonni: Kataiset, Stubbit, Sipilät, jne. ... Voimme toivoa, että joskus se kääntyy.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU:n ja eurovaluutan aikana Suomi on mennyt vain alaspäin eikä valoa ole näkyvissä edes tunnelin päässä. Tässä on tarpeeksi syytä valita itsenäisyys takaisin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Vaihteen vuoksi on täällä blogistanissa näkynyt muutama muukin ketju jossa käsitellään muitakin kuin joidenkin henkkoht hallitsematonta panikointia turvapaikanhakijoista.

Tulipa mieleen V Kärkkäisen mainio kirjoitus jossa vaihteeksi pohdittiin kotimaista verotusta ja sitä miten paljon ongelmia se on aiheuttanut maallemme muihin unionimaihin verrattuna.

Se verotuksemme on sitä itsenäisen päätöksentekomme seurausta.

Itsenäisyys ei voi mennä niin että mukavista asioista kiitellään itseämme ja omista huonoista päätöksistä syytetään muita.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei pidä sekoittaa asioita. Itsenäinenkin maa voi tehdä ja tekee virheitä. Virheistään voi kuitenkin oppia. Muiden holhouksessa olevan maan etua ei kukaan holhooja ajattele, vaan ainoastaan omaa ja ehkä kokonaisuuden etua, joiden mukaiset päätökset voivat olla hyvinkin kohtuuttomia ja viheellisiä holhottavan valtion kansalaisten kannalta.

Lisäksi: omien virheidensä seurauksia kestää paremmin kuin muiden tekemien virheiden ja kohtuuttomuuksien seurauksista.

Osa kansasta näyttää turtuneen maansa itsenäisyyteen, kun antaisi sen noin vain muille. Aikaisemmat sukupolvet olivat halukkaita vaarantamaan jopa henkensä maan itsenäisyyden vuoksi.

Kreikka - ja moni muuu Kreikan puolesta - on valitellut, sitä että Kreikka joutui velkaantumisensa takia muiden holhoukseen ja menetti näin itsenäisyyttään. Niin ajatellaan siellä...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

En ihan niele tuota 'omien virheidensä seurauksia kestää paremmin'
Unionin ansiosta täällä on jouduttu purkamaan hyvinkin paljon sellaisia asioita jotka johtuivat nimenomaan omista virheistä ja omien virkamiestemme ja poliitikkojemme halusta rajoittaa kansalaistemme elämää ja valinnanvapauksia muita maita enemmän.

Jos oma päätöksentekomme on automaattisesti parempaa päätöksentekoa niin sittenhän meillä ei ole mitään syytä valittaa Suomen nykytilanteesta, senkun kestetään vaan. Antaa niillä euromailla mennä paremmin jotka ovat toimineet toisin.

Itsenäinen vaihtoehto olisi rajoittaa kansalaisiamme ja yrityksiämme valitsemasta halutessaan sitä yhteistyötä muiden euromaiden kanssa. Sellaista tapahtuu toki nytkin, eikä valituksista päätellen sitä ole ollenkaan niin helppo kestää. Kysymys on oikeudesta valita tai olla valitsematta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

"Jos oma päätöksentekomme on automaattisesti parempaa päätöksentekoa niin sittenhän meillä ei ole mitään syytä valittaa Suomen nykytilanteesta, senkun kestetään vaan."

Onko Ketolalla ymmärrysongelmia?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #9

"Jos oma päätöksentekomme on automaattisesti parempaa päätöksentekoa niin sittenhän meillä ei ole mitään syytä valittaa Suomen nykytilanteesta, senkun kestetään vaan. Antaa niillä euromailla mennä paremmin jotka ovat toimineet toisin."

Mihin tämä päätelmä perustunee? Jos meillä nyt meneekin huonosti mikään ei takaa, että vähemmällä itsenäisellä päätöksenteolla menisi paremmin. Voisi mennä vielä huonommin, jos menettäisimme loputkin itsenäisyydestämme. Mistään automatiikasta ei kukaan muu ole tässä puhunut.

Ruotsi on säilyttänyt itsellään sellaisia vapauksia (mm. oma valuutta), joita meillä ei ole - ja hyvin menee. Samoin tanska on tehnyt varauksia EU-sopimukseen.

Pekka Iiskonmaki

#7
Itsenäisyys on itseisarvo, vailla konkretiaa. Se ei ratkaise mitään, jos sitä ei osaa käyttää oman maansa ja kansansa eduksi.

Suomella ei olisi kaiketi niin paljon velkaa, kun olisi moneen kertaan devaltoitu markka. Palkat olisivat ostovoimaltaan Viron tasolla. Köyhiä vietäisiin kuin litran mittaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #13

"Itsenäisyys on itseisarvo, vailla konkretiaa."

Näin voi isä sanoa lapselleen rangaistessaan tai aikoinaan orjille kerrottiin samaa tarinaa. Vanhempana lapsi kyllä oppii mitä itsemääräämisoikeus tarkoittaa eikä orjiakaan enää ole.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #13

Absoluuttisella itsenäisyysmittarilla Pohjois-Korea on maailman itsenäisin ja Venäjäkin paljon itsenäisempi. Molemmilla oma valuutta.

Kumpikin tosin riippuvaisia ulkopuolisesta maailmasta näennäisestä itsenäiayydestään riippumatta.

Nythän voisi sikäläisiltä kysäistä onko kivaa ja kuinka paljon paremmin se itsenäisyys ruokkii tai lämmittää kotia. Miten vienti vetää nyt.

Ruotsi ei ole mikään automaattinen esimerkki ellei sitten luovuta itsenäisyydestä ja anneta päätösvaltaa sinne.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Se verotuksemme on sitä itsenäisen päätöksentekomme seurausta."

Ei verotus ole irrallaan talouspolitiikasta johon rahapolitiikka, joka ei ole käsissämme myös kiinteästi liittyy. Ulkoisella devalvaatiolla olisimme voineet välttää verotuksen kiristykset.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Miten mä Jarmo muistan verojen silloin markka-aikaankin nousseen. Ja valitus oli kyllä kova. Vielä kovempi se oli energian hinnan noussessa kun markan arvo heikkeni. Kuinkahan monta helposti kestettävää konkurssia silläkin saatiin aikaiseksi.

Ulkoisella devalvaatiolla saadaan loputkin pienituloiset ahdinkoon ja kotimarkkinayritykset tapettua, mutta blogistia lainaten: se on helppo kestää?

Jotenkin jää kuva että markkahaikailijat ovat valmiina uhraamaan koko maan heikon valuutan alttarille. Nyt kun euro onkin heikentynyt niin kyllä se lompakossa tuntuu. Ja noille kotimarkkinoille jää taas vähemmän rahaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miten mä Jarmo muistan verojen silloin markka-aikaankin nousseen."

Jos vielä pinnistät muistiasi niin muistat kuinka Suomi markalla nostettin sotien jälkeen velattomaksi hyvinvointivaltioksi jossa oli ihmisille työtä ja toimeentuloa.

Euron ja EU:n aikana tuota hyvinvointia ollaan alasajettu, omistukset myyty, velkaannuttu ja kansalaiset ovat työttöminä samalla kun verotus on tapissa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #14

Ongelma on Jarmo siinä että heti kun kansalaisillemme ja yrityksillemme annettiin lisää valinnanvapauksia, se nykyistä suljetumpi lintukoto ei enää osoittautunutkaan kaikille parhaaksi vaihtoehdoksi.
Siihen asti oli pitänyt kestää mutta nyt oli mahdollista valita toisin.

Itsenäisellä päätöksenteolla olisi ollut mahdollista toteuttaa sellaisia uudistuksia joita muualla on jo tehty. Meillä ei haluttu ja tässä ollaan nyt. Ei täällä tosin vieläkään mitään markka-aikojen pahimpia hetkiä ole koettu.

Vaihtoehto nykyiselle on kieltää suomalaisia käyttämästä niitä valinnanvapauksia ja mahdollisuuksia. Tai sitten ottaa lusikka käteen ja katsoa peiliin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #16

#16
Suomesta on valtavasti siirtynyt yritystoimintaa muualle Suomesta. Miksi niin, kun kaikki on Suomessa niin hyvin?

Paavo Kuronen

"Presidentti Mauno Koivisto on tunnustanut jälkeenpäin, että eräs keskeinen syy EU-jäsenyyden hyväksymiselle oli hänellä maan turvallisuus: EU:n jäsenenä kuuluisimme selkeästi lännen leiriin, jonka uskotaan meitä tarpeen tullen tavalla tai toisella auttavan."

Jos Koivisto olisi ollut oikea valtiomies, hän olisi Benjamin Franklinin tavoin ymmärtänyt, että ne, jotka ovat valmiit uhraamaan vapautensa turvallisuuden vuoksi eivät ansaitse kumpaakaan ja menettävät molemmat. Ilman itsenäisyyttä tämäkin keskustelu on turhaa, jos joku muu kuitenkin päättää asioistamme. Valitettavasti suomalaisiin on vuosisatoja kestäneen siirtomaa-ajan aikana syövytetty orjuuden mentaliteetti, eikä muutaman sukupolven mittainen pätkä itsenäisyyttä näköjään opettanut mitään.

Onhan se toisaalta raskasta kun pitäisi päättää omista asioista, annetaan vaan jonkun muun tehdä päätökset meidän puolesta. Kyllä ne pukumiehet siellä maailman metropoleissa ajattelee meidän etua ja hoitaa meidän asioita paremmin, kuin me itse.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vain itsenäinen kansa voi omalla päätöksellään liittyä kansainvälisiin velvoitteisiin ja valtiosopimuksiin.

Suomi on kylmän sodan päättymisen jälkeen astunut itsenäisten kansakuntien joukkoon.
Vuosia 1945 - 1990 ei voi pitää itsenäisyyden aikana samassa merkityksessä. Vuosia 1918 - 1944 kylläkin.

EU:stahan me voimme milloin tahansa erota, jos kansan enemmistö sellaista haluaisi. Niin ei vain ole asian laita.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ennen vanhaan hyvänä aikana "Ei sellaista vanhaa hyvää aikaa ole koskaan ollut" totesi visaasti profesori emeritius Esko Valtaoja ja oikeassa on. Suomi on vauraampi nyt kuin koskaan pienestä notkaudesta huolimatta. Haluaisinko 70-luvun elintason takaisin, en tietenkään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Suomi on vauraampi nyt kuin koskaan pienestä notkaudesta huolimatta. Haluaisinko 70-luvun elintason takaisin, en tietenkään."

Niin on, mutta vaurauden vastapainoksi on menetetty paljon sellaisia asioita ja arvoja, joita voi hyvin pitää menetyksinä. Siten vanhojen hyvien aikojen haikailu ei välttämättä ole perusteetonta - joskin se tietenkin on melko turhaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arto, minä muistan tosin lämmöllä vuotta 1974.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei 70-luvun elintasossa mitään vikaa ollut, mutta muutoin se oli kyllä riitainen ja ylipolitisoitunut vuosikymmen. En kaipaa sitä siksi.

Kaipaisin kyllä 80-luvun elintasoa. Saapas nähdä koska pääsemme samalle tasolle uudestaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Aimo, minäkin vuotta -76, avioiduin silloin ja ostimme ensimmäisen oman kodin, mutta parempaan päin on aina menty, kuten Esko Valtaoja toteaa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

"Kuulumisesta EU:hun ja euroalueeseen on epäilemättä ollut Suomelle hyötyä – paitsi taloudellisesti, myös maan turvallisuuden kannalta."

Mitä hyötyä Suomelle on ollut kuulumisesta euroalueeseen - siis objektiivisesti ja taloudellisesti?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Paljonkin!

Neuvostoaikana emme saaneet hengittää vapaasti, vaan aina oli pelko siitä mitä Moskovassa ajatellaan, miten se reagoi ja olemmeko turvassa. Suomalaiset pelkäsivät. Nyt emme pelkää.

Taloudellisesti olemme EU:n ansiosta paljon paremmassa tilanteessa kuin olisimme, jos olisimme pelkästään menettäneet bilateraalikaupan eikä mitään olisi tullut tilalle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Mitä hyötyä Suomelle on ollut kuulumisesta euroalueeseen - siis objektiivisesti ja taloudellisesti?"

Pitäisi kysyä joltakin kansantaloustieteilijältä. Ainakin alhainen korkotaso on yksi kiistaton etu. Myös kuuluminen "oikeaan kerhoon" kytkee meitä - tosin melko hennoin sitein - läntiseen blokkiin.

Haittojakin tietysti on ja melko suuriakin, esim. vastuut Kreikan veloista. Näin jälkikäteen arvioiden meidän ei olisi pitänyt liittyä euroalueeseen, mutta siitä eroaminen ei olisi seurauksiltaan aivan pieni juttu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Paljonkin!"

Et sitten vastannut kysymykseen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Et sitten vastannut kysymykseen?"

Et sitten lukenut kommentistani kuin ensimmäisen sanan?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Neuvostoaikana emme saaneet hengittää vapaasti, vaan aina oli pelko siitä mitä Moskovassa ajatellaan"

Tuo lässytyksesi oli aivan naurettavaa, eihän tuota ota todesta kukaan. Aivan yleisesti Neuvostoliiton propagandalle naureskeltiin kuten myös reporadion naapurineljännekselle.

Suomi hyötyi taloudellisesti Neuvostoliitosta eikä Suomea käytetty hyväksi kuten EU tekee, pakottaa maksamaan toisten maiden velat, avaa rajat ja pakolaiset täyttävät Suomen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Valveutuneeet naureskelivat propagandalle ja muut ottivat sen tosissaan. Sillä ei kuitenkaan ole merkitystä sen pelon kannalta. Päinvastoin, naurettavan propagandan esittäminen vain lisäsi pelkoa.

Suomi maksoi Neuvostoliitolle öljystä korkeampaaa hintaa kuin maailmanmarkkinahinnat olivat. Ruotsi osti Neuvostoliitosta öljyä maailmanmarkkinahintaan. Suomen korkemapi hinta oli muun muassa seurausta siitä, että Neuvostoliitosta ei oikein löytynyt ostettavaa ja Suomi halusi viedä tekstiili- ja jalkinetuotantoaan Neuvostoliittoon niin paljon kuin mahdollista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #34

"Suomi maksoi Neuvostoliitolle öljystä korkeampaaa hintaa kuin maailmanmarkkinahinnat olivat."

Suomen suurin vientituote ovat öljyjalosteet joita Neste oil jalostaa Venäjältä tuodusta rikkipitoisesta raakaöljystä. Suomi on aina ollut voittaja eli saamapuolella Venäjänkaupassa vaikka kysymys on kiusallinen natointoilijoille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #33

Kyllä Neuvostoliitto koettiin myös uhkaksi, jos propagandalle naurettiinkin luotettavissa porukoissa. Varsinkin kun panssarit kolisivat liikaa vapauksia ottaneisiin satelliittimaihin, täällä oltiin pelon vallassa - kommunisteja tietysti lukuun ottamatta.

Suomen liikkumavapaus oli hyvin rajoitettu, joskin itäkauppa olikin meille edullista. Kekkonen sai tasapainoilla kieli keskellä suuta, saadakseen maatamme vähitellen hivutettua kauppasuhteisiin länteen. Mutta paljon siinä kului votkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset