Lokari

Väsyneitä ja kyllästyneitä koululaisia

Lähes puolet helsinkiläisistä 12-vuotiaista on väsynyt tai kyllästynyt kouluun. He kokevat koulunkäynnin merkityksen kadonneen. Joka kymmenes on uupunut koulunkäyntiin. Oppilaat kokevat, että heidän tapansa hyödyntää digitaalisia laitteita ei vastaa koulujen käytäntöjä. Näin kertovat äsken tehdyn tutkimuksen tulokset.

On järkevää yrittää ymmärtää, mistä tämä muutos johtuu ja sitten katsoa, mitä pitäisi tehdä. Ei ole viisasta lähteä muuttamaan koulua heti tietotekniikan ja oppilaiden ehdoin. Kyse ei ole väistämättömästä luonnonvoimasta eikä myöskään siitä, että lasten omaksumat tavat olisivat ilman muuta oikeat, ja koulun pitäisi niihin sopeutua. Lapset ovat ajopuita markkinatalouden digi -myllerryksessä – kuten monet aikuisetkin. Ajopuun kulkuunkin voidaan kuitenkin vaikuttaa.

Näkyvin ja suurin muutos koululaisten elämässä on varmasti tieto- ja kommunikaatiotekniikan vallankumous. Älypuhelimet tarjoavat mahdollisuuden jatkuvaan yhteyteen tiedon ja myös epätiedon lähteille sekä lähipiiriin. Älypuhelin voi viedä oppilaalta kaiken käytettävissä olevan ajan. Ja enemmänkin: se voi lisätä valveillaoloaikaa sekä varastaa aikaa koulutyöltä ja hyviltä harrastuksilta. Siitäkö väsymys? Netistä on tietysti paljon hyötyäkin, mutta se ei poista netin ongelmia.

Netti tarjoaa helppoa tyydytystä viihteen muodossa, ja se antaa näennäisen hallinnan tunteen: jos jokin sivusto vaikuttaa vaikealta, voi siirtyä aina uuteen. Tämä kaikki totuttaa oppilaan helppoihin psykologisiin palkkioihin ja pinnalliseen, surffailevaan elämäntyyliin. Se ei sovi yhteen oppimiseen tähtäävän koulun kanssa. Koulua ei voida juurikaan muuttaa tähän suuntaan murentamatta oppimistuloksia ja sivistystavoitteita.

Joku voi tietysti tyytyä siihen, että oppilaitoksista valmistuneet ovat pinnallisia, tietoteknisesti taitavia surffailijoita ja suhteellisen tietämättömiä sekä haluttomia vaativaan ajattelutyöhön ja monesti siihen kykenemättömiäkin. Näin uhkaa käydä, jos koulutusta muutetaan viihteelliseen suuntaan. Silloin saadaan ehkä hetkeksi vähemmän kyllästyneitä oppilaita. Fyysiseen väsymisongelmaan ei tätä kautta voida vaikuttaa – riittävä yöuni on kotien vastuulla.

On tärkeää myös tiedostaa, että haasteiden ja vastusten puuttuminen kasvattaa lapsista heikosti stressiä sietäviä, ja he uupuvat aivan normaalin paineen alla. Näin toteaa psykologi Keijo Tahkokallio.

Tunnetusti hyvä opettaja saa oppilaat innostumaan mm. lisäämällä oppilaiden omatoimisuutta, vapauden tunnetta – ja toimimalla aidosti oppilaista välittävään tyyliin huumorintajuakaan unohtamatta. Tällainen persoonallinen ote on lahja, jota lienee vaikea opettaa toisille. On kuitenkin syytä yrittää ja tähdentää opettajien koulutuksessa oppilaiden kohtelun hyviä käytäntöjä ja myös sen sudenkuoppia. Näin ehkä saadaan vähemmän koulunkäyntiin kyllästyneitä oppilaita.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

aktiivinen somettaminen väsyttää nukkumisista riippumatta, vaikka se suurimmalle osalle meistä tuntuu aivan luontaiselta, niin silti se vaatii aivoilta erityisen paljon vääntöä ja ne väsyvät, itse ainakin saan itseni aivan uupuneeksi parissa kolmessa tunnissa,
muunlaista keskittymistä vaativia töitä jaksan kuitenkin tehdä helposti koko päivän kunhan jaarittelijat eivät kaikenaikaa häiritse.

välitunnit on tarkoitettu fyysiseen toimintaan ja aivojen lepäämiseen, mutta jos koko aika käytetään twiittaamiseen ja nettipelaamiseen, välitunnin seurauksena onkin entistä väsyneempi ja väsyneenä opiskelu lähinnä vain ....ttaa.

?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kyllä se koulunkäynti on ollut pakkopullaa keskiverto nassikoille jo maailman sivu. Ei siis uutta auringon alla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mutta aikaisemmin kestettiin stressiä paremmin, ja tiedettiin valittaminen turhaksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Siinä se some-maailman haittapuoli pähkinänkuoressa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset