Lokari

EU:ssa ei ole tajuttu vahvojakaan signaaleja

Yhä pahemmaksi muodostunut pakolaistulva ja nyt vielä Pariisin terrori-isku osoittavat, että EU-poliitikot ja -viranomaiset ovat aivan ulkona todellisuudesta. Strategisessa suunnittelussa puhutaan heikoista signaaleista, joiden perusteella yrityksen pitäisi kyetä ennakoimaan ja varautumaan tuleviin merkittäviin muutoksiin.

Heikot signaalit ovat nimensä mukaisesti lähes huomaamattomia oireita, joiden perusteella pitäisi kyetä kuvittelemaan niitä kehityskulkuja, jotka saattavat aikaa myöden johtaa suuriin muutoksiin ja jopa mullistuksiin. Se vaatii luovaa mielikuvitusta ja älyä. Hyväuskoisuus ja luottavaisuus ovat myrkkyä tällaiselle toiminnalle.

Pakolaisvirrat kriisialueilta ovat kasvaneet tasaista tahtia, mutta tähän mennessä ei ole tehty oikeastaan muuta kuin reagoitu kulloinkin sen hetkiseen tilanteeseen ottamalla apua tarvitsevat – ja samalla muutkin joukkoon soluttautuneet – vastaan parhaalla mahdollisella tavalla. Vapaan liikkuvuuden periaate on ollut edelleen loukkaamaton. Korkeintaan on ennakoitu tulevaisuutta sanomalla, että saamme tottua yhä suurempiin tulijamääriin.

Moni kansalainen on pitänyt jo pitkään ilmiön pahenemista varsin vahvana signaalina siitä, että jotakin todella tehokasta pitäisi tehdä pakolaistulvan hillitsemiseksi lähtömaissa ja EU:n rajoilla. On nähty mahdottomaksi sijoittaa miljoonia maahanmuuttajia EU-maihin järkyttämättä näiden yhteiskuntien perusteita ja taloutta. Mitä useammalle löytyy paikka, vaikka vain kuljetuskonteista, sitä enemmän on tulossa.

Vasta nyt Ruotsi ja eräät muutkin EU-maat ovat lievästi havahtuneet aloittamaan rajatarkastukset ja ryhtyneet muihinkin toimenpiteisiin. Suomessa on kuitenkin kaikki edelleen hyvin, ei huolia.

Nyt koko EU:ssa aletaan kuitenkin olla jo jälkijunassa. Lienee turha toivoa, että EU:ssa kyettäisiin arvioimaan tilanne realistisesti, ja tehtäisiin oikeat, vaikka kipeätkin johtopäätökset. Pakolaistulva on pakko saada hallintaan, vaikka silloin jouduttaisiin tinkimään joistakin pyhistä EU-periaatteista.

Pariisin terrori-iskujen merkitystä ei pidä missään tapauksessa liioitella, eikä niistä panikoitua, mutta on syytä varautua siihen, että jos tehokkaisiin toimenpiteisiin ei pakolaistulvan hallinnassa ryhdytä, saamme varautua vastaaviin ja tuhoisampiinkin iskuihin muissakin EU-maissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Onko Europarlamentti syy siihen, että ei saada mitään tärkeitä päätöksiä aikaan, ainakaan ajoissa?

Kreikkaan on pumpattu tolkuttomasti rahaa, mutta sen rajan pitävyyttä ei ole saatu aikaan. Pitäisikö parlamentti poistaa ja jakaa hallinto pelkästään ministerineuvoston ja komission kesken?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Minusta tuntuu, että ministerineuvsto ja komissio ovat olleet yhtä tehottomia. Ei muuten tässä tilanteessa oltaisi.

Tapani Lahnakoski

Niin varmaan, mutta mikä onkaan se päättämisjärjestys? Miltä osin muut ovat parlamentin jyrän alla? Tehottomuus voi johtua päätösvallan puutteesta. Toki sama konsensusongelma on ministerineuvostollakin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #7

En usko, että on kyse parlamentin suorittamasta jyräämisestä. Riittävän monet EU-maat eivät vain ole missään elimessä saavuttaneet yksimielisyyttä siitä, että jotain tehokasta pitäisi tehdä.

Jukka Laine

Ranskassa vakinaisesti asuva koulutettu ihminen radikalisoituu, kun Ranska toimii Syyriassa monta vuotta tukien veristä sotaa, jossa kuolee vanhuksia, naisia, lapsia, miehiä.

Olisiko radikalisoituminen tapahtunut, jos pakolaisia ei olisi otettu vastaan. Onko sillä kysymyksellä edes mitään merkitystä?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

En tiedä. Ranska on pommittanut Syyriaa, siinä eräs syyy iskuihin. Mitä enemmän pakolaisia, sen enemmän pääsee EU-maihin myös terroristeja.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Pariisin iskut ei johdu pakolaistulvasta vaan molemmat (Pariisin iskut ja pakolaistulva) on peräisin samasta lähteestä. Jospa tämä tapahtuma nyt saisi Venäjä ja USA saman pöydän ääreen (muiden länsimaiden kanssa) ja saataisi toimintaa miten saataisi ISIS pyyhittyä pois maan päältä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Toistan omaa blogiani: Linkki näillä terrori-iskuilla ja pakolaistulvalla tietenkin on. Se linkki on siinä, että molemmilla on sama taustasyy.

Virhe oli aikoinaan siinä, että Länsi ei puuttunut Syyrian sisällissotaan. Jos Syyrian tilanne ei olisi kehittynyt miten se kehittyi, ei IS olisi noussut uhaksi Syyriassa tai Irakissa

Jos Länsi ei olisi päästänyt Syyrian tilannetta nykyiseen pisteeseen, ei olisi IS:ää eikä pakolaistulvaa. Nyt sitten maksetaan laskua monellakin tavalla kusipäisestä piittaamattomuudestamme.

Tähän liittyy elokuun 2013 tilanne, kun maailma odotti lännen interventiota Syyrian hallituksen joukkojen jäätyä kiinni kemiallisten aseiden käytöstä, jotka olivat olleet Obamalle se punainen viiva ja oikeutus puuttua voimalla asioihin.

Tuolloin oli maamme ulkoministerinä SDP:n Erkki Tuomioja, joka yhdessä pohjoismaisten kollegoidensa kanssa sai kuningasidean em. aseiden tuhoamisesta valvotusti, jotta lännen väliintulo vältettäisiin. Ja näin päästiin sopuun ja Assad sai jatkaa vallassa kansalaistensa tappamista. Me maksamme nyt kovaa hintaa terrorismin ja pakolaisaallon muodossa Tuomiojan päähänpistosta.

BTW, The Econonomistin mukaan terroristi pakolaisena on tilastollinen harvinaisuus: https://twitter.com/theeconomist/status/6563655445...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Suht. osuva analyysi taustoista.

Hyvä jos terroristikommenttisi pitää paikkansa. Terroristeiksi epäiltyjä on kuitenkin tullut Suomeenkin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ainakin yksi Pariisin terroristi oli tullut maahan pakolaisena Kreikan kautta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset