Lokari

Miten tänne ennen kotouduttiin?

Viime aikojen maahanmuuttotulvan johdosta on jouduttu keskustelemaan paljon kotouttamisesta. Viranomaisten kotouttamistoimenpiteiden lisäksi maahanmuuttajien omaehtoinen halu kotoutua on yhtä tärkeä tai jopa tärkeämpikin onnistuneen kotoutumisen edellytys.

Suomeen on kotouduttu aikaisemminkin – miten silloin onnistuttiin? Nämä esimerkit voisivat olla opiksi ja hyödyksi nykytilanteessa.

Vuoden 1917 vallankumousta paenneet venäläiset emigrantit kotoutuivat Suomeen hyvin. Monet ottivat jopa suomalaisen uudisnimen sulautuakseen valtaväestöön. Toki heillä oli kotoutumisessa se etu puolellaan, että he olivat saman näköisiä kuin kantaväestö.

Myös juutalaiset kotoutuivat tunnetusti hyvin, vaikka he säilyttivät oman uskontonsa ja pohjoismaisesta poikkeavan kulttuurinsa. He opettelivat suomen tai ruotsin kielen – tai molemmat – ja menestyivät liike-elämässä sekä myöhemmin myös muilla aloilla, muun muassa yliopistomaailmassa.

Romanit kotoutuivat hieman vaikeammin. Toki he ovat pitkän kotoutumisaikansa kuluessa omaksuneet kielen ja  arkeen kuuluvat tavat. Oman pukeutumiskulttuurin säilyttäminen on saattanut vaikeuttaa joihinkin ammatteihin sijoittumista.

Pohtimalla näitä erilaisia kotoutumisen polkuja viranomaiset voivat oppia kotoutumisesta ja sen vaihtoehdoista sekä kehittää nykymuuttajien kotouttamiskoulutusta näiden kokemusten pohjalta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Niko Sillanpää

Koko sana "kotoutuminen" ja siihen liittyvät tuottamaton, vero- ja velkararahoitteinen elinkeinotoiminta ja sosiaaliperusteiset tulonsiirrot valtaväestöltä integroituville syntyivät nykyiseen aatteelliseen multikulturalismiin perustavan, vaikeasti integroituvien kehitysmaaköyhien maahanmuuton yhteydessä 1990-luvulla. Mihinkään muuhun kontekstiin "kotoutuminen" ei kuulu, eikä sitä tarvita. Koko konsepti katoaisi tarpeettomana, jos kyseinen maahanmuuton laji lopetettaisiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Mihinkään muuhun kontekstiin "kotoutuminen" ei kuulu, eikä sitä tarvita. Koko konsepti katoaisi tarpeettomana, jos kyseinen maahanmuuton laji lopetettaisiin."

Tosiasioiden kieltämistä.

Niko Sillanpää

Lukuunottamatta mainittua ryhmää, kuka "kotouttamista" valtion peruskoulu-tyyppisenä interventiona ja instituutiona sitten tarvitsee tai edes haluaa? Mietipä vaikka tuntemiesi, Suomeen muuttaneiden ulkomaalaisten joukossa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #3

Yhteiskunta haluaa kaikkien maassa asuvien omaksuvan sellaisen elämäntyylin, että heillä on realistiset edellytykset elää ja toimia yhteiskunnan jäseninä. Siihen tähtäävää toimintaa sanoisin kotouttamiseksi, ja omaehtoisesti suoritettuna kotoutumiseksi. Kotoutuminen on myös tämän homman onnistunut lopputulos.

Jos maahanmuuttajat eivät halua kotoutua, se on ongelma heille itselleen ja myös muille yhteiskunnan jäsenille. Esimerkkejä löytyy...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Se on ihan valintakysymys haluaako jonkun uuden tulokkaan sopeutuvan olosuhteisiin vai haluaako olosuhteiden sopeutuvan uuteen tulokkaaseen. Ensin mainittu on huomattavasti helpompaa, halvempaa ja pitkällä tähtäimellä myös kestävämpää.

Olosuhteilla kun on ikävä taipumus palautua luonnolliseen tasapainoon heti kun energiansyöttö järjestelmään syystä tai toisesta katkeaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Se on ihan valintakysymys haluaako jonkun uuden tulokkaan sopeutuvan olosuhteisiin vai haluaako olosuhteiden sopeutuvan uuteen tulokkaaseen. Ensin mainittu on huomattavasti helpompaa, halvempaa ja pitkällä tähtäimellä myös kestävämpää."

Näin on periaatteessa. Asia ei ole kuitenkaan todellisuudessa aina näin yksinkertainen valintakysymys. Jos uusi tulokas ei halua sopeutua, niin mitäpä sille voi? Vielä vaikeampaa on saada "olosuhteet sopeutumaan".

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Pitää vain tehdä parhaansa niissä olosuhteissa, joissa sattuu olemaan. Jos idea ei tulijalle selviä, niin tästä mallia:

http://www.vastavalo.fi/albums/userpics/12399/norm...

Matti Kolehmainen

Kotoutuminen lähtee siitä käyntiin kun tulijalle selitetään yksiselitteisesti, että sinun tulee sopeutua suomalaiseen kulttuuriin, eikä toisinpäin kuten nämä "Unelmareppanat" yrittävät asian vääntää. Toisaalta ei ole mitään mieltä siinä, että kansakunta ottaa holhottavia kun todellisuudessa ei ole työvoimapulaa. Aikaisemmin Suomeen muuttaneilla ei todellakaan ollut muuta vaihtoehtoa kuin työnteko palkollisena tai yrittäminen. Ei ollut kela-gold kortteja eikä taikaseinää. On se s-tana kun ei enää siellä ole yhtään suoraselkäistä poliitikkoa, joka ajattelisi kansakunnan parasta.Vedotaan kaikenmaailman sopimuksiin, joita muka pitäisi noudattaa. Samaan aikaan Eu on pyyhkinyt hanurinsa lähes kaikilla omilla sopimuksilla. Roskiksiin pitäisi siellä Suomessakin jo heittää tällaiset poliitikot, jotka ovat päättäneet edustaa mieluummin entisiä Isis terroristeja kuin suomalaista vanhusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset