Lokari

Veropakolaiset - nämä isänmaan parturit

Björn Wahlroosin perintöveron pakoilu Ruotsiin on tuskin alkanut unohtua kun Suomen yritysjohtajien eliitti on noussut otsikoihin. Nämä korkeatuloiset eläkeläiset ovat löytäneet veroparatiisin Portugalista.

Viime vuosikymmeninä tunnetuksi tullut yritysjohtajien ahneuden kulttuuri siis vai jatkuu. Tämä sinetöi johtajien ammattikunnan moraalisen rappion. He näyttävät olevan todellisia "isänmaan partureita", jonkalaisista kirjailija Mauri Sariola kirjoitti satiirin 1950 -luvulla tarkoittaen tosin poliitikkoja.

Nykyisen laman aikana, jolloin eräät hyvätuloiset – esimerkiksi tasavallan presidentti – lahjoittavat hyvän tahdon eleenä osan tuloistaan talousahdingossa olevalle kansakunnalle, eräät  yritysjohtajat vievät eläketulonsa kasvattamaan Portugalin talouskasvua. Kateusväitteellä ei pysty tätä silkkaa ahneutta ja piittaamattomuutta muuksi muuttamaan.

Yritysjohtajien verorahat eivät tietenkään pelastaisi maan taloutta, mutta esimerkkinä tämä on masentava rimanalitus: näin vähän tämä globaaliin maailmaan totuttautunut joukko piittaa omasta maastaan. Yritysmaailman edustajien vaatimukset maltillisesta palkkaratkaisusta kaikuvat kovin ontoilta tätä taustaa vasten. Kansakunnan etu tulee heidän mieleensä kovin valikoivasti.

On muistettava, että yritysjohtajat ovat tahkonneet hyvinvointinsa Suomen taloudesta, ja heidät on täällä koulutettu. Eräät näistä johtajista selittävät, että he ovat jo maksaneet tarpeeksi veroja Suomeen. Ei kansalainen voi itse veronmaksunsa riittävyyttä määritellä – se on eläkeläisten enemmistöllä elinikäinen tinki.

Suomalaisen talouselämän nykyinen alamäki ei voine kokonaan johtua ulkoisista syistä. Mikä on siis johtajien ammattitaidon puutteen osuus tässä: ovatko he edes mittavat palkkansa ja eläkkeensä ansainneet? Ainakaan veropakolaisten eettisessä tasossaan ei näytä olevan hurraamista.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

On se kamalaa, kun korkeatuloiset eläkeläiset ovat löytäneet ajatuksen muuttaa talveksi etelän lämpöön. Mitä siitäkään tulisi jos kymmenet tuhannet ihmiset lähtisivät syksyisin reiluksi kuudeksi kuukaudeksi etelän lämmön ja alhaisen verotuksen perään. Ties vaikka tulevaisuudessa Fuengirolassa tai Algarvessa olisi suomalaisia yhdistyksiä ja mikä pahinta hyvinvoivia ja elämänmyönteisiä suomalaisia joukoittain. Kyllä asialle pitää tehdä jotain ennen kuin tavallinen kansa saa päähänpistoja, rajataan tappio tähän kouralliseen yritysjohtajia.

Ehdotan että emme missään tapauksessa mieti miten omaa verotusta voisi kehittää. Kaikki tarmo kannattaa nyt kohdentaa Portugalin, Espanjan, Kreikan ja Thaimaan verotuksen muuttamiseen sekä muuttolintueläkeläisten paheksuntaan! Välittömänä toimenpiteenä tulisi asettaa vaatimus vakuusmaksusta jokaisen maastapoistujan maksettavaksi. Vakuus olisi vuoden tulot tai kolmannes nettovarallisuudesta (suurempi summa) ja se tuomittaisiin menetetyksi valtiolle jos ulkomailla oleskellaan yli kolme kuukautta yhtäjaksoisesti tai yhteensä yli 6 kuukautta kalenterivuoden aikana.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kitkeriä, sanoi kettu pihlajanmarjoista.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Vaikeahan näitä Portugaliin muuttaneita johtajia on puolustella, mutta kovin vahvalla rintaäänellä en yleistäisikään. Ainakin arvaan että suuri osa näistä suurista johtajista jää ihan kiltisti maksamaan verojaan Suomeen, on väärin puhua heistä kuin että olisivat kuni yhdestä puusta veistettyjä..
Ja kun puhutaan veropakolaisuudesta voisi samaan syssyyn moittia expertit, huippuosaajat, jääkiekkoilijat jne jotka verotuksen ja vihreämmän oksan vuoksi karistavat isänmaan pölyt jaloistaan.
Että kohtuus kaikessa myös hurskastellessa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Vaikeaahan se puolustelu näyttää olevan.

Nyt puhutaan vain veropakolaisjohtajista: "...eräät yritysjohtajat vievät eläketulonsa kasvattamaan Portugalin talouskasvua."

Silti ei voida sivuuttaa sitä tosiasiaa, että ammattikuntaa - ja muitakin ryhmiä - tarkastellaan ryhmänsä edustajina.

Joku muu saa ottaa esille mainitsemasi ryhmät, jos kiinnostaa. Yritysjohtajilta on mielestäni lupa edellyttää enemmän kuin esimerkiksi jääkiekkoilijoilta ja kilpa-autoilijoilta, jotka ovat sitäpaitsi ansainneet rahansa ulkomailla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ulkomailla ansaitut rahat ovatkin mielenkiintoinen tulokulma aiheeseen. Otatko tuossa lähtökohdaksi virallisen asuinpaikan, jossa tuo kilpa-autoilija saattaa olla vain muutamia kymmeniä päiviä vuodesta (mahdollisesti vähemmän kuin Suomessa)? Vai onko kyseessä paikka jossa henkilö on lisäarvon tuottanut (ajaminen) tai paikka jossa se on kaupallistettu eli tallin kotipaikka?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #5

Tuo nyt on sivussa aiheestani, sillä kirjoitin tällä kerralla vain yritysjohtajista. Mutta jos haluat, voidaan nämä urheilijat kaikin mokomin pistää samaan nippuun heidän kanssaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

Itse nostit urheilijat esiin, ja kysyin nimenomaisesti tuon lieventävän asianhaaran, ulkomailla ansittu, vuoksi. Halusin siis ymmärtää, miten se mielestäsi huomioidaan ja missä olosuhteissa syntyy lievennys myös yritysjohtajalle. Vertaa vaikka Wahlroosin puheenjohtajuuteen ruotsalaisessa pankissa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #9

Jos Wahlroos ansaitsee tulonsa vaikkapa Ruotsissa, hänen tulonsa verotetaan siellä - samoin kuin muidenkin yritysjohtajien. Kirjoituksessani käsittelin Suomessa ansaittuja eläkkeitä.

Suomi on tehnyt verosopimuksia useiden valtioiden kanssa. Niiden tarkoituksena on estää saman tulon verottaminen kahdessa maassa. Nyt Portugali on keksinyt sellaisen houkuttimen, että esim. suomalainen eläkkeensaaja, joka siirtää kirjansa sinne, ei maksa sielläkään veroa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Minua ei jaksa innostaa Portugalin tai vaikkapa Papua Uusi Guinean tuloverotus. Eikö pahennuksen aihe ollut ettei Suomen kansalainen maksa eläkkeestään veroa Suomeen?

Miten toimin eläkkeelle jäädessäni moraalisesti oikein, jos merkittävä osa eläkkeestäni on kertynyt kun olen johtanut organisaatiota Ruotsissa ja Norjassa? Pitäisikö asua sitten vaikka vuorovuosin kolmessa maassa?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #16

Oikein ymmärsit paheksumisen aiheen. Kaiketi maksat veron niihin maihin, joissa olet eläkkeesi ansainnut ja joissa se maksetaan. Ehkä kannattaisi vaihtelun vuoksi kokeilla myös Papua Uusi Guineaa?

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

En tiedä ymmärränkö jotenkin väärin, avauksessa "Tämä sinetöi johtajien ammattikunnan moraalisen rappion" ja myöhemmin että nyt puhutaan vain veropakolaisjohtajista.
Toivottavasti tämä jälkimäinen väittämä on se mitä ajetaan takaa, jos näin niin minulla ei ole mitään "purnaamista" asiassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #6

Kuten jo mainitsin ja otsikkokin kertoo, kirjoitin vain veropakolaisjohtajista. Mutta tietänet yhtä hyvin kuin minäkin, että kun tapauksia on niinkin paljon kuin lehtitietojen mukaan on, koko ammattikunta leimautuu julkisuudessa. Ei ole harvinaista, että yhden tai parin tapauksen perusteella julkisuus on leimannut suomalaiset kansana.

Jukka Laine

Eläketurvakeskuksen tietojen mukaan ulkomailla asuu yhteensä noin 62 000 eläkkeen saajaa. Eläkeläisten keskuudessa suosittuja maita ovat esimerkiksi Ruotsi, Saksa ja Espanja.

http://www.talouselama.fi/uutiset/mukava-saa-halve...

http://yle.fi/uutiset/tutkija_parempi_elintaso_hou...

Eläkeläisten maastamuutto on jo kansantaloudellinenkin ongelma. Kohta yli 100 000 usein hyvätuloista eläkeläistä vie eläkkeensä muualla ja täällä leikataan palveluista ja säästetään työpaikoista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokst luvuista,jotka antavat taustaa keskustelulle. Ongelma ei siis ole vähäpätöinen. Nyt tarvittaisiin ryhdikästä esimerkkiä.

Pekka Heliste

Vielä suurempi joukko saa eläkettä ulkomailta Suomeen , Paluummuutajia on paljon ja työssäolleet ovat oikeutettuja eläkkeeseen ulkomailta

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Niin. Monille suomalaisille ahneutta on se, ettei luovuta vapaaehtoisesti omaisuuttaan poliitikkojen ja virkamiesten tuhlattavaksi.

Ahne on se, joka vaatii itselleen jotain sellaista, mikä ei hänelle kuulu. Tässä tapauksessa se on se osapuoli, joka vaatii massiiviset verot jo maksaneita jäämään tänne vain sen takia, että saisivat maksaa vielä enemmän.

Taitaa tulla yllätyksenä, että moni kansainvälinen ihminen näkee asioita globaalilla skaalalla eikä pidä automaattisesti synnyinmaataan niin tärkeänä paikkana, että eläisi sen kulttuurin asettamissa rajoissa, jos muitakin vaihtoehtoja on.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei tullut yllätyksenä. Onhan tämä juurettomuuden trendi ollut jo kauan nähtävissä. Mutta jokainen tulkoon autuaaksi omalla uskollaan...

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Vaikka näillä henkilöillä syyt muuttaa ulkomaille ovat selvästi verojen välttely, niin yleisesti ottaen eläkeläisiä vetää puoleensa aurinko. Sitten tulevat hintataso ym. tekijät. Jos joku maa ei verota eläkeläisiä kuin nimellisesti, niin ongelma on lähinnä tämän maan. Mielestäni suurin ongelma on vero- ja velkarahalla maksettavat jättieläkkeet. Nämä jättieläkeläiset ovat jo työuransa aikana keränneet omaisuuden, mutta silti heidän pitää saada eläkäläisinä tähtitieteellisiä summia. Jos maksut tulevat yksityisestä eläkevakuutuksesta, niin ok, mutta jos laskentaperuste on viimevuosien jättiansioiden johdosta, niin se sotii kohtuullisuutta vastaan. Yhteiskunta voisi hyvin capata maksettavien eläkkeiden ylätason ja silti tulisivat hyvin toimeen, kun tienaavat keskivertopalkaansaan bruton nettona.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos löytyy jo noin iso määrä kansalaisia jotka korkean verotuksen vuoksi päättävät muuttaa muualle niin olisiko viilaamisen paikka myös omassa verotuksessamme.

Maastamuutto on täysin laillista enkä ymmärrä miksi sellaiseen ratkaisuun päätyneitä pitäisi syyllistää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Maastamuutto on täysin laillista enkä ymmärrä miksi sellaiseen ratkaisuun päätyneitä pitäisi syyllistää."

Lieneekö kukaan sen laillisuutta epäillyt? Nyt onkin kyse vähän hienovaraisemmasta asiasta kuin laillisuudesta: moraalista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Toisaalta muuttoliikettä ulkomailta Suomeen päin on nähtävissä kun lapset menevät kouluun ja opiskelevat.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Veronmaksussa olisi joku pointti, jos meillä olisi niin suoraselkäiset päättäjät sekä niin tehokas julkinen sektori, että verorahat menisivät taatusti hyvään tarkoitukseen.

Nyt meillä on kasvavat leipäjonot, jo valmiiksi keskinkertaista koulutusta ajetaan alas, eläkeläisille syötetään klimppisoppaa, ja rikkaaksi pääsee sillä, että omistaa 15 vuotta vanhan volkkarin. Kukaan ei tänne halua edes muuttaa paitsi luku- ja kirjoitustaidottomat afrikkalaiset. Kyllä niille rahoille parempaakin käyttöä löytyy kuin tämä surkuhupaisa pyramidihuijaus.

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

Kateus vie järvestäkin kalat.

Mitä se meille kuuluu jos joku toinen maa päättää verottaa huokeammin kuin suomi? Mitä se meille kuuluu jos joku toinen maa päättää olla kokonaan verottamatta?
Vielä toistaiseksi suomesta saa muuttaa pois, eikä suomi ole sulkenut rajoja ulospääsyltä pohjois-korean tapaan. Media yrittää nostaa taas tämän asian tapetille, ihan kuin se olisi suomen pahin ongelma. Sitä paitsi maanantain hesarissa oli maininta, jossa todettiin yhden näistä eläköityneistä henkilöistä maksaneen parin vuoden aikana 2.4 miljoonaa euroa veroja. Eiköhän tuolla summalla ole oma veronmaksuvastuu kuitattu? Paljonko sinä maksat veroja koko työurasi aikana? Kuinka paljon ihmisen voidaan vaatia maksavan veroja, kun on saanut nuorena ilmaisen koulutuksen ja terveydenhuollon? Mielestäni parilla miljoonalla pitäisi selvitä..

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Media nostaa esiin tunnnetusti muitakin epäkohtia kuin "Suomen pahimpia ongelmia".

Meillä on voimassa progressiivinen verotus: mitä enemmän tienaat, sitä enemmän maksat veroja. Köyhät maksavat vähemmän, rikkaat suhteellisesti enemmän.

Muuttamalla maasta pois pääsee tästä yhteiskuntasopimuksesta eroon.

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

On se vaan kummaa kuinka lehdistö jaksaa ruikuttaa poismuuttajien perään, kuinka ovat isänmaan pettureita jne. Kohta on vuorossa vuosittainen verotietojen julkistus ja voi sitä ilmassa aistittavaa kateuden määrää...

Satunnaiselle lukijalle tiedoksi:
"Vuonna 2013 suurituloisin 11 prosenttia tulonsaajista maksoi lähes 45 prosenttia kaikista suorista veroista. Tulohaitarin toisessa päässä runsaat kaksi miljoonaa pienituloisinta maksoivat puolestaan 7,5 prosenttia suorista veroista." (*)
Silti joka puolella toitotetaan kuinka varakkaat eivät maksa tarpeeksi veroja. Aina kun veroja ollaan laskemassa, pitää lasku kohdistaa vähätuloisiin ja kun korottamassa, korotusten pitää osua isotuloisiin. Ja sitten ihmetellaan tuloloukkuja ja hirveää progressiota ja kuinka isotuloiset yrittävät minimoida maksujansa.
Olemme jo (liian) lähella sosialismia ja venezuelan tietä.

(*)http://www.sitra.fi/blogi/ketka-maksavat-suomessa-veroja

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #27

Eivät nämä veropakolaiset pois muuttaneita ole. Vievät vain eläkkeensä Suomesta pois verottomaan maahan. Erästäkin tällaista Portugalin asunnon talonmies ei edes tuntenut kuvasta.

En näe tässä veronvälttelyssä mitään kunniakasta tai puolusteltavaa. Totta kai on paljon veroja maksettu kun on suuria tulojakin nautittu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #28

Ensin ajattelin että nämä johtajat ovat vilpittömin mielin liikkeellä. Mutta jos ei talonmies kuvasta tunnistanut, on kiistattomien todisteiden edessä pakko myöntää olleensa väärässä. Vankilaan joutaisivat tuollaiset koijarit!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Toisaalta nämä varakkaat ihmisiet ovat antanee maamme talouselämälle vaurautta ja ihmisille työpaikkoja ja maksaneet varmasti veroja hartiavoimin. En pidä sitä niin pahana, että menevät sitten kevyemmmän verotuksen maahan nauttimaan eläkepäivistään. Toinen asia on sitten se, että kun rahaa ja varallisuutta kerätään enemmän ja enemmän, niin milloin se on tarpeeksi? Kääriliinoissahan ei edelleenkään ole taskuja.

Pekka Heliste

Persut ajavat myös laittomien veronkiertäjien asioita eli suurrikolliset armahdetaan, mutta pitsakiertäjä joutuu linnaan

http://seura.fi/puheenaihe/ajankohtaista/armahdusl...

Käyttäjän ilpopiiroinen kuva
Ilpo Piiroinen

Väärä väite Heliste. Soini on esim jyrkästi hallintarekistereitä vastaan.

Pekka Heliste

Sekin on vain takinkääntö, kun kannatus alkoi huveta.

Siihen saakka hän oli joo-joo-mies

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset