Lokari

EU on kroonisesti toimimaton

Euromaiden johtajat ovat kuin joukkopsykoosissa ja kieltävät tosiasiat. Euroalue on kroonisesti toimimaton. Silti Eurooppa jatkaa omaan jalkaansa ampumista. Näin sanoo australialainen taloustieteilijä William Mitchell, joka vierailee parhaillaan Suomessa.

Hän puhuu lähinnä talouskurista, jolla on yritetty selättää talouskriisiä euroalueella – ja niin myös meillä hallituksen tuottavuusloikan nimellä. Hänen mukaansa Suomen ei tarvitse pelätä velkaantumista, vaan sitä, ettei tänne synny työpaikkoja.

Michell saattaa olla oikeassa, mutta puuttumatta tähän yksityiskohtaan sen enempää totean, että  hänen luonnehdintansa euroalueesta pitää paikkansa laajemminkin ja se koskee myös koko EU:ta. Monissa muissakin ongelmissa EU-johtajat ovat jatkuvasti kieltäneet tosiasiat ja ampuneet omaan jalkaansa.

Tarvittaessa on rikottu yhteisesti sovittuja sääntöjä, hyvänä esimerkkinä no bail out eli kielto vastata muiden euromaiden veloista. Kreikan kohdalla tästä livettiin karkeasti.

Joskus joku saa rikkoa sääntöjä, mutta eivät kaikki. Esimerkiksi pakolaiskriisissä Kreikka laiminlöi Schengenin ja Dublinin sopimusta ja päästi laittomat maahantulijat rekisteröimättä muihin EU-maihin. Nämä vaelsivat esteettä läpi Euroopan aina Suomeen saakka.

Pakolaiskriisi on selkeä esimerkki siitä, miten EU-johtajat kieltävät tosiasiat ja tuijottavat joukkopsykoosin vallassa vapaan liikkuvuuden periaatteeseen – joka alunperin säädettiin koskemaan EU-kansalaisia. Kaaos on jatkunut jo viikkoja, mutta EU:n taholta on tullut hyvin vähän tehokkaita lääkkeitä ongelmaan: tosiasiat on kielletty ja puuhasteltu näennäisratkaisujen parissa.

Perusongelma tässä päättämättömyydessä on juuri se, että EU ja euro ovat poliittisia ja ideologisia hankkeita. Politiikka seurailee ideologisia muotivirtauksia, eikä piittaa välttämättä taloudellisista tai muista realiteeteista. Maailma on sellainen, miltä se näyttää kulloinkin politiikan silmälasien läpi.

EU:ssakin politiikan pitäisi olla yhteisten asioiden hoitamista, mutta onko se läheskään aina sitä? Pikemminkin se on liian usein yhteisten asioiden laiminlyömistä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tosiasia on ettei mitään yhteistoimintaan perustuvaa liittovaltiota saa aikaiseksi ilman kansalaisten hyväksyntää vaikka tätä nyt yritetään pusertaa kasaan kriisien avulla. Mitään kansainvaellusta läpi Euroopan ei olisi tullut ilman EU:ta kuten ei eurokriisiäkään ilman yhteisvaluutta euroa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Liittovaltiota ei onneksi saada aikaan. Se olisikin kammottava ajatus tällä porukalla, joka johtaa jo meitä enemmän kuin olisi toivottavaa.

Toiaan EU tämän kansainvaelluksen aiheutti vapaine liikkuvuksineen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Koko euroopanmittaisen liittovaltion ongelma on valtioiden poikkeavat kulttuurit, kieli, olosuhteet, talous ja ilmasto. Joihinkin voi koittaa vaikuttaa pakolla joihinkin ei. Pienempiä liittovaltioita pystytään toki muodostaa kuten kalmarin unioni ja iso-britannia, mutta sellaisten on muodostuttava vapaaehtoisesti ei pakosta

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #15

Vapaaehtoisella pakolla meitä hivutetaan liittovaltioon. Ei hyvältä näytä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #18

Näimpäkoska pakolaisvirtauhkaa hajoittaa koko unionin ja jos unioni hajoaa valta karkaa keskitetyltä eliitiltä takaisin valtioiden kansalaisten käsiin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ilmeisesti sinäkään et entisenä persuna arvosta rauhantilaa. Asiantilat Euroopassa taantumineen, lamoineen ja kansanvaelluksineen on ehkä kuitenkin parempi tila kuin sodan tuhoava aalto.

Euroopan Unionin ja sitä edeltävien järjestöjen jäsenvaltiot eivät ole sotineet keskenään seitsemäänkymmeneen vuoteen. Aikamoinen saavutus Euroopassa, missä säännölliset sodat olivat enemmänkin sääntö.

Mutta rauhantila on tylsää, ilmeisesti?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Nyt löit kirveesi kiveen. En ole entinen enkä nykyinen persu. - Haluaisin rauhantilan lisäksi myös lamattoman ja kansainvaelluksettoman Euroopan.

Sinäkin näytät nielleen EU-uskovaisten näkemyksen, että ilman EU:ta olisi Euroopassa taas sodittu. Aivan päin vastoin: EU on heikentänyt EU-valtioiden välisiä suhteita siitä, mitä ne ovat olleet ennen näitä kriisejä - ja huonompaan päin menee.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

No Euroopan Hiili- ja Teräsyhteisö perustettiin juuri siksi, että sodat Euroopan valtioiden (erityisesti Ranskan ja Saksan) välillä loppuisivat. Idea on toiminut kymmeniä vuosia.

Voimme kääntää katseemme viimeisintä maailmansotaa edeltäviin vuosikymmeniin ja -satoihin, miten siellä silloin kansallisvaltioiden kulta-aikana rauhanomaisesti toimittiin?

Jos siis varmasti tiedät, että eu:ton ja euroton Eurooppa olisi jotenkin taloudellisesti vakaampi ja maat varakkaampia, olisi hienoa lukea lisää vakuuttavaa todistelua.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #9

Niin perustettiin. Idean toimimista ei voi kontrafaktuaalisuuteen viitaten todistaa.

Historia ei aina toista itseään.

Kuka muu tässä on varmuudesta puhunut? EU:n ja euron loppulasku tai välilaskukin meille on vielä tuntematon. Piikki on kuitenkin auki, joten aikanaan selvinnee.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #11

Mutta eikö perusidea ole nerokas? Jos siis valtiot ovat keskenään kauppasolmuissa keskenään, ne eivät välttämättä ryhdy sotaan? Varsinkaan jos uskonto ei enää ole merkitsevä asia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #12

Vaikka olisikin nerokas, meidän ei silti pidä tyytyä epäpätevään päätöksentekoon EU:ssa - siis vatulointiin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Norja parka. Elää ilmeisesti koko ajan sodan varjossa... :-)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin tosiaan, sehän on tästä riemusta kokonaan ulkona.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Norja elää NATO:n sateenvarjon ja reunavaltiosijaintinsa ja öljynsä kanssa mukavaa elämää. Ei mene kaikki tasan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #10

Tuttu selitys: "yksittäistapaus...". Sveitsi on sitten myös yksittäistapaus? Islanti?
Ei mene kaikki tasan. :-)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #10

Öljy on fossiilinen polttoaine ja kiitos lähi-idän ja saudiarapian sen hinta on tappiollista. Suomella on sensijaan vettä pohjavedet täynnä ja jos osaamme pelata jatkossa oikein niin vettä on meillä jatkossakin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jäsenyys euroopan yhteisössä homma toimi paremmin kun mailla oli kuitenkin itsenäisyys, näin sitä sanotaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset