Lokari

Viis siitä, mitä muut meistä ajattelevat

Mediassa on väitetty, että Suomen maine ulkomailla on huonontunut sen takia että Suomi äänesti tyhjää pakolaisten pakkojakoa koskevassa EU-äänestyksessä. On myöskin moitittu ulkoministeri Timo Soinia kun hän arvosteli Ruotsia siitä, ettei Ruotsi pidä kiinni Dublinin sopimuksen velvoitteesta rekisteröidä Ruotsiin saapuvia turvapaikanhakijoita ja siirtää siten suuren osan pakolaisongelmastaan Suomeen.

Tällaiset moitteet edustavat tyypillistä suomalaista alemmuudentuntoa. Tuijotetaan vain sitä, mitä muut meistä ajattelevat ottamatta huomioon omia etujamme.

Halitussopimuksen mukainen kanta oli pakkoa vastaan, joten tyhjän äänestäminen oli jo myönnytys pakkoa kannattavien suuntaan. Hallituksen pitäisi voida äänestää näkemyksensä mukaisesti – siitä viis välittäen, mitä muut EU-maat asiasta ajattelevat.

On aivan turhaa ja haitallista rutista tyhjän äänestämisestä. Oli myös aivan oikein, että Soini osoitti mimosanherkille ruotsalaisille heidän virheensä ja naapurisolidaarisuuden puutteensa.

Vai halutaanko Suomesta tehdä täysi sätkynukke, jota muut EU-maat vetelevät naruista mielensä mukaan – samaan tapaan kuin Neuvostoliitto aikoinaan?

Oman näkemyksensä mukaan äänestäminen ja puhuminen on normaalia demokratiaa ja sananvapauden käyttöä: asioista voidaan ja saa olla eri mieltä. Muissa tilanteissa tästä periaatteesta muistetaan kyllä pitää kiinni tiukasti, mutta miksi EU-kuvioissa demokratia halutaan niin helposti unohtaa "yhteisen hyvän" nimissä, jonka muut tietävät meitä paremmin?

Kaikinpuolisilla vapauksillaan leuhkivaan EU:hun näyttääkin pesiytyneen sellainen vinoutunut "demokratiaperiaate", että kaikkien pitäisi olla samaa mieltä kuin muut.

Meidän ei kuitenkaan pidä ylläpitää tällaista vinoumaa tekemällä paheksumista tihkuvia sensaatiouutisia maamme ja sen edustajien itsenäisyyttä edustavista kannanotoista. Nöyristelelevän suomettumisen tie johtaa suvereenisuudesta luopumiseen. Historiasta voisi oppia jotakin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Lauri Wirén

Jo Caligula sanoi, että "Oderint, dum metuant". Tällaisessa tilanteessa saa ja pitääkin olla aika kovakorvainen. Suomen tilannetta ei ratkaista Tukholmassa tai Brysselissä, mutta se voi ratketa somessa tai Tornion rajasillalla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Oderint, dum metuant".

´Vihatkoot, kunhan pelkäävät´. Olisi tärkeää, että emme esiintyisi missään asiassa ns. hyödyllisinä idiootteina - jollaisiksi neuvostoajan venäläiset suomalaisia myötäilijöitä kutsuivat.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos (ja kun) halutaan kantaa huolta siitä, mitä muut meistä ajattelevat, niin ennen kaikkea on syytä kantaa huolta siitä, mitä muut meistä huomenna ajattelevat. Ajattelevatko he, että "olivatpas nuo suomalaiset kamalan hölmöjä ja naiiveja, kun menivät pilaamaan oman maansa uskomalla kaiken maailman kirjoittelijoiden juttuja" vai ajattelevatko he että "osasivatpa sentään katsoa nenäänsä pidemmälle eivätkä menneet ajopuuna virran mukana".

Se, mitä muut meistä tänään ajattelevat ei sitten ole enää yhtä tärkeää. Varsinkin kun sitä koskevien väitteiden paikkansapitävyys on varsin kyseenalainen. Ruotsin lehdistö ei ole yhtä kuin "kaikki". Se ei välttämättä edusta erityisen hyvin edes Ruotsin yleistä mielipidettä. Ja yleisemmin, se mitä lehdet kirjoittavat, ei kerro mitä ihmiset ajattelevat. Erityisesti silloin, kun ne julkaisevat täältä syötettyjä tarkoitushakuisia juttuja.

Yhden viitteen siitä, mitä ihmiset ehkä oikeasti ajattelevat, tarjoaa vaikkapa tämä AFP:n juttu. Kannattaa vilkaista erityisesti kommenntiosaa.

http://news.yahoo.com/finlands-no-good-disappointe...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"...ennen kaikkea on syytä kantaa huolta siitä, mitä muut meistä huomenna ajattelevat".

Kaikkein parasta olisi, jos suomalaiset voisivat tulevaisuudessa ajatella, että teimme silloin oikein.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eivät ulkoministerit hoida tehtäviään iltapäivälehtien Ilta-Sanomat / Expressen välityksellä, sitä varten on viralliset yhteydet.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sisäministeri, eikä koko hallitus hoida tehtäviään muussa kuin palkkioidensa nostamisessa.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Pekka, uskon sen olevan tarkoitushakuista soopaa, jota tiedotusväälineet levittävät. Täällä oli pari blogia, joissa käsiteltiin espanjalaisten ja kreikkkalaisten käsityksiä Suomesta näissä maissa asuvien suomalaisten toimesta.

Ja niiden mukaan - ja myös oman käsitykseni mukaan - Espanjassa , kuten muissakaan suurissa EU-maissa ihmiset eivät muodosta käsityksiään Suomesta äänestyskäyttäytymisen, Ku Klux klaanin asujen yms. asioiden perusteella.

Minusta se tyhjän äänestäminen oli Suomelta hyvä veto. Näin Suomi vältti käsiensä
pysyvän sitomisen "avaimeen". Sillä tämä pakilaisruljanssi on vasta alussa ja määrät tulevat radikaalisti kasvamaan.

Koko maineenmenetyshöly on lähtöisin tietyistä piireistä omien tarkoitusperien palvelemiseksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sama kai sekin mitä ulkomailla kirjoitetaan?

The New York Times kutsuu uusimmassa artikkelissaan Suomessa turvapaikanhakijoita kohtaan tehtyjä iskuja ”ehkä kaikkein myrkyllisimmiksi”.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin tällä viikolla, kuinka Lahdessa otetut kuvat kotikutoiseen Ku Klux Klanin vaateparteen pukeutuneesta miehestä levisivät maailmalla.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14433155003...

Lauri Wirén

Aivan sama, mitä ulkomailla kirjoitetaan. Ulkomailla kirjoitetaan sellaista, mikä lisää lehden myyntiä siellä, missä sitä myydään. Täytyy sanoa, että NYT sai asian aivan oikein muutamalla rivillä. Paremmin kuin nämä kotimaiset julkaisut.

"Perhaps the most vitriolic demonstrations were in Finland, which abstained from the vote on Tuesday. Images of a protester wearing a robe and hood resembling those of the Ku Klux Klan ricocheted across the Internet on Friday."

http://www.nytimes.com/2015/09/26/world/europe/no-...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Pääuutinen näkyy olevan No End in Sight to Tide of Migrants Entering Europe, U.N. Says, Suomea koskeva vain related, joten miten se edistäisi myyntiä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #6

"Aivan sama, mitä ulkomailla kirjoitetaan. Ulkomailla kirjoitetaan sellaista, mikä lisää lehden myyntiä siellä, missä sitä myydään."

Nimenomaan myyntiä ajattelevat niin ulkomaiset kuin kotimaisetkin tiedotusvälineet.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Myyntiä olisi suonut ajattelevan ulkoministeri Soinikin antaessaan Ilta-Sanomille Ruotsia mollaavan haastattelun. Ruotsi kun on suurin kauppakumppanimme ja sinne viedään vähittäismyyntituotteitakin. Expressenin, Aftonbladetin ym. etusivuillaan Soinin lausuntoa lainanneet numerot todennäköisesti myivät hyvin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #16

"Myyntiä olisi suonut ajattelevan ulkoministeri Soinikin antaessaan Ilta-Sanomille Ruotsia mollaavan haastattelun. Ruotsi kun on suurin kauppakumppanimme."

Hyvä on ruotsalaistenkin joskus kuulla, mitä heistä täällä ajatellaan. Kuten sanottu, kyllä meillä on tarpeeksi nöyristelty niin Moskovan kun Brysselinkin suuntaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #29

"Hyvä on ruotsalaistenkin joskus kuulla, mitä heistä täällä ajatellaan."

Ja tyylikkäin tapa on ulkoministerin purkaus iltapäivälehdelle?

Herää kysymys mitä ulkoministeristämme ajatellaan sekä Ruotsissa, että ko. purkauksen lukeneen täkäläisen diplomaattikunnan piirissä - vai onko silläkään väliä mitä diplomaattikunta viestittää ulkoministeristämme kotimaihinsa kunhan Ruotsi tulee haukuttua?

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #30

Valehteliko Soini puheissaan Ruotsista?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #30

Mikä purkaus se oli? Soini totesi sen itsestään selvyyden, että Ruotsi rikkoo Dublinin sopimusta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Pekka, uskon sen olevan tarkoitushakuista soopaa, jota tiedotusväälineet levittävät."

Niin uskon minäkin olevan. Tärkeintä medialle on raha - sensaatio myy, ja siksi niitä täytyy keksiä vaikka väkisin. Se on sitä markkinataloutta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

The New York Timeskaan ei ole sensaatiolehti, eiköhän siellä reagoitu Ku Klux Klan asuun.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #12

"The New York Timeskaan ei ole sensaatiolehti, eiköhän siellä reagoitu Ku Klux Klan asuun."

Kyllä NYT on suunnilleen samanlainen bisneksentekoväline kuin muutkin lehdet: koetetaan saada lukijoiden huomio - ja rahat.

Tietysti Ku Klux Klan kiinnostaa amerikkalaisia erityisesti: pilasihan se heidän mainettaan perusteellisesti. Mutta tämä suomalainen kaaputouhu on vielä pientä. Täällä ei ole sentään ketään hirtetty.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

"Mutta tämä suomalainen kaaputouhu on vielä pientä."

Vähätteleminenkö edesauttaa sen pienenä pysymistä?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #19

"Vähätteleminenkö edesauttaa sen pienenä pysymistä?"

No, ainakin paljon paremmin kuin paisuttelu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #31

Ainakin Ruotsin ministerit tuntuivat suhtautuvan siten että sama se mitä Soini sanoo, eivätkä taida ottaa sanomisiaan vakavasti jatkossakaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #33

"Ainakin Ruotsin ministerit tuntuivat suhtautuvan siten että sama se mitä Soini sanoo, eivätkä taida ottaa sanomisiaan vakavasti jatkossakaan."

Jos näin olisi, ei asiassa pitäisi olla mitään ongelmaa. Julkinen haloo tosin kertoo aivan toista: Soinin kritiikki otettiin liioitellunkin vakavasti. Ja hyvä näin - ehkä ottavat opiksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #15

Lehdet julkaisevat pääosin sitä, mitä niille tarjotaan ja millä katsovat olevan jonkinlaista huomioarvoa. Kaikesta päätellen tätä juttua on tarjottu hyvin aktiivisesti. Tämän NYT:n kirjoituksen pääotsikko oli "No End in Sight to Tide of Migrants Entering Europe" Sen pääsanoma oli, että Eurooppa on pulassa tämä maahanmuuttaja-aallon kanssa ja tämä on herättänyt lisääntyvässä määrin vastareaktioita. Tuo Lahden tapaus oli yksi pieni esimerkki näistä reaktioista. Täällä Suomessa sitä tietysti pyritään suurentelemaan ja antamaan omaa tulkintaakin. Vähän samaan tapaan kuin suomalaisten missien saaman huomion uutisoinnissa joissakin Miss Universum kilpailuissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Mitä tulkintaa tähän tarvitaan:

Perhaps the most vitriolic demonstrations were in Finland, which abstained from the vote on Tuesday. Images of a protester wearing a robe and hood resembling those of the Ku Klux Klan ricocheted across the Internet on Friday.

vitriolic = mean, nasty, and caustic as the worst acid, vitriolic words can hurt feelings, break hearts, and even lead to violence.

http://www.nytimes.com/2015/09/26/world/europe/no-...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #20

"Täällä Suomessa sitä tietysti pyritään suurentelemaan ja antamaan omaa tulkintaakin. Vähän samaan tapaan kuin suomalaisten missien saaman huomion uutisoinnissa joissakin Miss Universum kilpailuissa."

Nimenomaan näin. Media ei tunne mitään vastuuta kansallisesta maineesta. Se uhrataan surutta, kun saadaan aikaan myyvä kohujuttu.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Jotenkin kummallista jos Suomessa ei enää välitetä lainkaan siitä mitä muualla suomalaisista ajatellaan. Luulisi että niinkin viennistä riippuvaisen maan kuin Suomen kuuluisi vähän ottaa huomioon muiden ihmisten mielipiteitä myyntiponnisteluissaan.

Se että luotetaan omien tuotteiden ja oman "rodun" olevan parhainta maailmassa ja kaikkien suorastaan kilpailevan siitä kuka voi ostaa suomalaisia tuotteita ja palveluita, on vaarallinen harha.

Kyllä suomalaisten myyntimiesten kannattaisi edelleen maailmalla ottaa muita huomioon, kunnioittaa muitakin mielipiteitä, käyttäytyä sivistyneesti ja varoa loukkaamasta niitä jotka eivät ole 100% suomalaisia. Jos tavoitteena on lajitella mahdolliset asiakkaat "hyväksyttyihin" ja "ei-hyväksyttyihin", on tietenkin asia toinen. Toivon kuitenkin että niitä kansoja, uskontoja, kulttuureja ja "rotuja" joita suomalaiset eivät halua asiakkaakseen ei olisi kovin monta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Jotenkin kummallista jos Suomessa ei enää välitetä lainkaan siitä mitä muualla suomalaisista ajatellaan. Luulisi että niinkin viennistä riippuvaisen maan kuin Suomen kuuluisi vähän ottaa huomioon muiden ihmisten mielipiteitä myyntiponnisteluissaan."

Kyllä mielestäni välitetään - ja liikaakin. Myyntimiehet ovat oma lukunsa, eikä heitä ole kukaan syyttänytkään. Media tässä suurentelee ylilyöntejä ja pilaa maamme mainetta siinä kuin varsinaiset syyllisetkin.

Ministeri saa olla joskus rehellinenkin vaikka diplonmatiaakin on syytä harrastaa. Kaikkia loukkauksia ei kuitenkaan ole syytä painaa villaisella.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Tottakai negatiivinen kuva maailmalla vaikuttaa meidän taloutemme joten ihan kokonaan asiaa ei kannata väheksyä.

Ei myöskään liioitella: jo nyt osa kansalaisista säikähtyy pahan kerran aina kun joku poliitikko lausuu ikäviä asioita itänaapurista. Hui mitä se Putin meistä nyt ajattelee.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Tottakai negatiivinen kuva maailmalla vaikuttaa meidän taloutemme joten ihan kokonaan asiaa ei kannata väheksyä. Ei myöskään liioitella".

Joku kohtuus tässäkin asiassa on syytä pitää. Tähän asti Suomi ei kyllä ole liioitellut itsenäistä päätösvaltaansa - pikemminkin päinvastoin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ihme, ettei Suomessa vieläkään ymmärretä kuinka tärkeää on maan imago tuotteiden viennissä. Saksalaiset hermostuivat WV-huijauksesta juuri syystä, että brändi, Made in Germany sai pahan kolauksen. Poikani, joka vielä hetken asuu ja työskentelee Kiinassa, on todennut suomalaisten hyvän maineeseen vaikuttaneen vieläkin se, että ulkomaankauppaministerinä toiminut Pertti Salolainen oli ensimmäinen länsimaalainen politiikko joka Kiinaan tuli Tienananmenin -89 verilöylyn jälkeen. Suuri osa meistä tuotteen ostaessa tarkistaa missä maassa se on tehty ja varmasti maalla on myös merkitystä ostopäätöstä tehtäessä.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Ehkä ymmärretään, mutta yhä enemmän ei välitetä. Suomea rakennetaan nyt omavaraisuuden varaan, ja kansainvälinen kauppa ei näytä enää yhtä tärkeältä kuin aiemmin. Kansainvälisille opiskelijoille rakennetaan esteitä, kaksoiskansalaisuutta ruvetaan poistamaan, rajojen ylittämistä vaikeutetaan...

Kansainvälisyydestä on kai kertynyt niin huonot kokemukset edellisen 60 vuoden ajalta että nyt on aika kääntyä sisäänpäin ja lakata välittämästä niistä pahoista ulkomaisista vaikutteista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Noilla Lahden mielenosoituksen kaltaisilla on tietenkin vaikutusta ulkomaiden lisäksi myös täällä kotimaassa.

Mikäli vastaavat yleistyvät tai jokin ääritaho pyrkii omimaan suomalaisuuden pelkästään omaksi etuoikeudekseen, voi käydä niin että myös omilla kansalaisillamme laskee kynnys jättää kotimainen tuote tai palvelu käyttämättä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Media ylläpitää "mitä muut meistä ajattelevat" -tyyppistä itsesyyllistämistä, ilmeisesti siksi että sillä on kysyntää.

Muuten... mitä muut meistä ajattelevat silloin, kun kyselemme mitä muut meistä ajattelevat? Ainakin Sipilän pakolaismajoitus ja Ku Klux Klan -miehen kaapuoperaatio toisiinsa verrattuina varmasti sekoittavat niiden ulkomaisten "meistä-ajattelijoiden" mietteet.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Nooh! Kokko hei. Näillä "mitä se naapurikin ajattelee" - höpinöillä ajetaan ihan reaalisia tavoitteita.

Mutta Pihlanto kysyy hyvän kysymyksen: haluaako joku taho Suomessa tehdä meistä pelokkaita ja alamaisia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mitä reaalinen tavoite on kaupallisella medialla, joka revittelee otsikolla Suomen maineen romahduksesta? Epäilemättä raha.

Keijo Räävi

Lahdessa järjestetään MM-hiihdot 2017. Tuo kaapumies olisi hyvä kisamaskotti sillä tunnetusti murtomaahiihtoa harrastavat valkoiset nationalistit.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Etukäteismarkkinointikin on alkanut varsin näyttävästi:).

Minua kyllä ihmetyttää, jos joku ottaa oikeasti todesta tämän pienen idioottisakin hölmöilyt ja heidän myötään arvostellaan koko Suomen kansa. Valkoiseen lakanaan verhottu pääidiootti voi olla tosi "tyytyväinen " omasta suuresta vaikutusvallastaan maailmalla ja nämä tapaukset tulevat median suuren huomion vuoksi myös edelleen lisääntymään.
Median kannattaisi meilläkin pitää näistä typeristä jutuista pienempää ääntä. Kuten aiikoinaan sanottiin, niin ei kannattaisi suomalaistenkaan kakkia aina omaan pesään.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Loppujen lopuksi maat ajattelevat vain omaa etuaan ensiksi, ja niin pitääkin, eli mikä on minun etuni verrattuna tähän. Talouden sotkeminen politiikkaan on tiettyyn pisteeseen asti minusta tarkoitushakuista, enkä usko että sillä on mitään merkitystä. Uskon, että Ruotsin poliitikot ovat huolissaan tilanteesta, ymmärrettävästi, vaikka ovatkin maahan maahanmuuttajat kutsuneet, ja Ruotsi yrittää saada vaivihkaa liiat maahanmuuttajat Suomeen. Uskon, että Ruotsi jopa kunnioittaisi Suomen politiikkaa enemmän, jos Suomi nousisi puolustamaan omia rajojaan. Sehän olisi sääntöjen mukaista, Ruotsin talous on vahvempi kuin Suomen - he eivät ole myöskään Eurossa, ja lopuksi: Maahanmuuttajat, siirtolaiset ja pakolaiset, ovat täällä siksi, että Ruotsi on heidät kutsunut. Ruotsilla on ongelmia, mutta niin on meilläkin. Kullakin maalla on velvollisuus ennen kaikkea omaa maataan kohtaan.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Pieniä paloja todellisuudesta Hietaselta. Edellinen eli Katainen hallitus selvästi pelkäsi kansaa niin paljon, ettei uskaltanut kertoa todellisuutta Kreikan tilanteesta ym. Tässä hallituksessa on perussuomalaisista huolimatta jotain samaa.

Varmasti jokainen kunnioittaa sitä, joka pystyy pitämään omista eduistaan huolen. Oli sitten yksilö tai valtio. Ruotsin "moraalinen suurvalta" -selitys sisältää aika paljon pätemisen tarvetta, joka osin ehkä periytyy 2. maailmansodasta, jossa Ruotsi ei tehenyt mitään, paitsi auttoi Hitleriä. Mutta enimmältään aiemmasta sotilaallisen suurvaltaseman menettämisestä. Kansallinen itsetunto on jännä juttu ja kestää vuosikymmeniä muuttua.

Tähän asti ollaan Färsaarten pelossa hyväksytty ruotsalaisten feikkailu. Pihlanto kysyy vähän liian suoria. Mutta tämä on harvinainen foorumi Suomessa, kun täällä saa puhua totta. Niin, täällähän näitä saa kysyä, saamatta bännejä.

Kai?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ruotsi ei rohkene rajoittaa maahanmuuttoa omaan maahansa, mutta hoitelee osan ongelmastaan antamalla pakolaisten valua maan läpi ja rajan yli Suomeen.

Eräs maahanmuuttaja totesi äsken Suomessa, että täällä ollaan heitä kohtaan ystävällisempiä kuin Ruotsissa. Ruotsalaiset pitävät yllä hyveellistä kulissia, mutta todellisuus voikin näyttäytyä toisenlaisena. Tätä ei tietenkään saisi sanoa, etteivät naapurit pahastuisi...

Jani Virtanen

On kanssa kiva tämä Kiina:
- ei mitään ihmisoikeuksia (kenelläkään) jos tarve vaan vaatii
- suurella osalla kansasta heikko elintaso, huikeat tuloerot
- teloituksia ylivoimaisesti eniten maailmassa
- rasismi sisäänrakennettu kulttuuriin
- vähemmistöjen oikeuksista ei ole edes kuultu
- Tiibetiä on kohdeltu törkeästi, eipä pakolaisia tänne ole näkynyt
- eläinten kohtelusta en nyt viitti sanoa
- ei ota yhtä ainoata pakolaista, sen sijaan orjatyöllistää pohjoiskorelaisia
- maailman suurin armeija
- saastuttaa niin perkeleesti

Ja tietenkään kukaan suvaitsevainen yms ei osta kiinalaisia tuotteita, eikö niin? Ei hyvää päivää tätä nykymaailmaa: mihin voin palauttaa suomen kansalaisuuteni.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Ja tietenkään kukaan suvaitsevainen yms ei osta kiinalaisia tuotteita, eikö niin?"

Hyvä esimerkki siitä, miten vähän valtion maine voi vaikuttaa. Kauppa on kauppaa: laadultaan hyvää ja hinnaltaan kohtuullista ostetaan maan maineeseen katsomatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset