Lokari

Ruotsin sisäministeri puhuu harkitsemattomasti

Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman torjuu ulkoministeri Timo Soinin arvostelun Ruotsin toiminnasta pakolaiskriisin hoidossa. Soini on viime päivinä puuttunut Ruotsin tapaan antaa Suomeen hakeutuvien turvapaikanhakijoiden jatkaa matkaansa etelästä pohjoiseen siten, ettei heitä rekisteröidä matkan aikana. "On väärinkäsitys, jos luulee, ettei Ruotsi noudattaisi Schengenin ja Dublinin sopimuksia. Kaikki ihmiset, jotka hakevat turvapaikkaa Ruotsissa rekisteröidään sanoo Ygeman (HS 24.9.).

Mutta eivät kai nämä sopimukset edellytä maahantulijoilta aktiivisuutta, vaan heidät on otettava vastaanottokeskukseen ja rekisteröitävä siellä. Pelkkä muodollinen kehotus ei riitä, vaan sen toteutumisesta on huolehdittava. Eihän laittomasti maahan tulevalla paperittomalla voi olla vapaata valinnan mahdollisuutta matkansa jatkamisen suhteen. Kesti kauan, ennen kuin Suomessa tajuttiin, että maahantulijat eivät voi jatkaa vapaasti matkaansa Torniosta etelään päin. Eivätköhän ruotsalaisetkin voisi oppia tämän.

Ygemanin mukaan paljon tehdään, mutta ihmisiä ei silti pakkorekisteröidä. "Me kehotamme kaikkia hakemaan turvapaikkaa, he saavat informaatiota usealla eri kielellä. Mutta me emme hae ihmisiä junista tai busseista. Nyt on kyseessä erityislaatuinen tilanne Euroopassa, ja silloin kaikkien maiden on kannettava vastuunsa".

Vaikuttaa selittelyltä. Lopputulos on se, että maahantulijat saavat Ruotsissa shoppailla mieleisensä kohdemaan - vaikka esimerkiksi Angela Merkel totesi äskettäin, että tulijoilla ei ole oikeutta valita kohdemaataan. Niin siis edelleen tapahtuu, ja Suomi pussinperämaana kärsii. On ilmeistä, että Ruotsi haluaa ohjata Suomea oman runsaasti maahantulijoita ottavan politiikkansa suuntaan. Näin ei toimisi hyvä naapuri.

Ygeman jatkaa, että rajojen sulkeminen, jota Suomi on väläytellyt, ei tarkoita, että voidaan kieltää ihmisiä hakemasta turvapaikkaa. Kysymys onkin siitä, mistä he saavat hakea turvapaikkaa: jos Suomi sulkisi rajansa, se merkitsisi sitä, että Ruotsi joutuisi näin käsittelemään maahansa saapuneiden pakolaisten turvapaikka-asian sopimusten mukaisesti.

Yngeman siis vääristelee tätäkin asiaa - hän ajattelee niin, että jos Suomi ei ottaisi vastaan turvallisesta maasta Ruotsista tulevia pakolaisia, heidän turvapaikkahakemuksensa käsittely joutuisi vaaraan. Perusteetonta "järkeilyä".

Yngeman huomauttaa, että ei ole kulunut kovin kauaa siitä, kun myös suomalaiset joutuivat pakenemaan sotaa. Hän uskoo harvojen katsoneen, että oli väärin Ruotsilta tai muilta mailta ottaa vastaan pakolaisia, ja olisi siis kohtuullista, että kun itsellä on hyvä tilanne ja muut ovat hädässä, tekee vastaavasti osuutensa.

Tämä on aivan virheellistä vertailua. Ei Suomesta pyrkinyt Ruotsiin pakolaisia. Kansalaiset jäivät kotimaahan ja miehet taistelivat. Maiden kesken sovittiin, että lapsia voitiin toimittaa Ruotsiin  pommituksia pakoon tilapäisesti - palautettaviksi sodan jälkeen. Lapset saapuivat maahan hallitusti nimilaput kaulassa ja täysin laillisesti.

Onko tämä vertailu ruotsalaista tilannetajun puutetta vai pelkkää tarkoitushakuisuutta? Oli miten oli, tiukan paikan tullen meillä ei näytä olevan hurraamista länsinaapurinkaan suhteen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän juka39 kuva
juhani kaimio

Hyviä huomioita. Ei Ruotsiin voi luottaa; ei sotavuosina eikä nyt.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ruotsi puuukottaa selkään. Niin kävi EU-hakemuksen jättämisessä - mistä meille ei ilmoitettu mitään. Pres. Koivisto oli tästä käärmeissään pitkän aikaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #15

Suomentalonpojat ruotsalaisten yllyttäminä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #15

Suomentalonpojat ruotsalaisten yllyttäminä.

Lauri Wirén

Vasta eilen oli DN:ssä uutinen, että Ruotsin poliisi ryhtyy tarkkailemaan maahan tulleita, jotka eivät hae turvapaikkaa. Tähän asti asialle ei ole siis tehty mitään ja surffarit ovat voineet vapaasti vaellella maassa viranomaisten tekemättä mitään. Tässä valossa Ruotsin sisäministerin lausunnot ovat vain sitä tavallista ruotsalaista tekopyhyyttä, jonka kaikki tietävät; väitetään, että on tehty kaikki mahdollinen, vaikka onkin tehty jotain aivan muuta. Ruotsin hallituksen, viranomaisten ja valtion laitosten uskottavuus on viime viikkojen aikana kärsinyt niin kovasti, että siellä pitäisi katsoa peiliin parikin kertaa. Sitähän ne eivät kyllä tee, sillä tekopyhyyden lisäksi ruotsalaisia vaivaa myös massiivinen omahyväisyys.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tekopyhyyttä ja omahyväisyyttä. Ja näihin yhdistyy olematon kritiikin sieto.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyseessä oli Tukholman poliisiosaston naispuolisen johtajan itsenäinen päätös. Tänään piti olla asian tiimoilta valtakunnallinen kokous. Hänkin kaipasi politiikoilta jotain linjanvetoa.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos erinomaisesta tekstistäsi, Pekka. Kuvailit hienosti ruotsalaisten viranomaisten ja blogistien epäloogista ja "von oben" -moitetulvaa suomalaisia kohtaan. Kyse näyttää todellakin olevan siitä, että ruotsalaiset yrittävät epätoivon vimmalla selitellä tökeröä käytöstään ja puhdistaa mainettaan, vaikka he itse ovat syyllisiä, koska rikkovat järjestelmällisesti Dublinin sopimusta. Ei kukaan ole niin naiivi, että uskoo Ruotsissa maahanvaeltajille annetun rekisteröitymiskehoituksen toimivan vapaaehtoisesti.

Minua on kummastuttanut se, miksi ruotsalaiset yleensä aloittivat tekopyhän moitekampanjansa Suomea vastaan. Näköjään hyökkäys on paras puolustus, ainakin ruotsalaisten mielestä. Myös huono omatunto kai siinä oli syynä, mutta se oli tosi typerä idea, koska faktaperustelut ontuvat niin pahasti ja aiheuttavat lähinnä myötähäpeää. Siksi minusta oli hyvä, että Soini vastasi tiukasti, vaikka hänen lausuntoaan onkin kritisoitu epädiplomaattiseksi. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Oli hyvä, että Soini sanoi niin kuin asia on. Ruotsalaiset pitävät meidän maahanmuuttajatasoamme liian alhaisena ja haluavat sitä omilla toimillaan korottaa. He tietävät meitä paremmin, mitä meidän on tehtävä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Dublinin sopimusta on jouduttu heittämään roskikseen aikoja sitten.
Olisi pitänyt käsittää, ettei se toimi tällaisessa tilanteessa.
Kreikalle on kyllä myönetty lainoja jotta se voisi maksaa velkansa saksalaisile pankeille, mutta ylivoimaisesta pakolaistulvasta huolehtiminen on jätetty sille Dublinin sopimukseen vedoten.
Luulen, että ruotsalaisen ministerin tositörppö vertailu oli jonkinlainen paniikkireaktio kun tilanne ei ollut hallinassa ja Suomesta tuli tiedusteluita laittomasta läpikulusta.
Meni kyllä Soininkin vastaveto alta riman.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikään sopimus ei edellyttää että kaikki maahantulijat tarkistetaan.
Sopimukset eivät toimi nykyisessä tilanteessa. Schengenin ja Dublinin sopimukset ovat ristiriidassa keskenään.
Tukholman poliisi on alkanut tarkistamaan maassa kulkijoiden paperit ja ottamaan kiinni laittomat maahantulijat jotka eivät ole hakeneet turvapaikkaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Mikään sopimus ei edellyttää että kaikki maahantulijat tarkistetaan."

Mutta ainakin maahantulijat on sopimusten mukaan rekisteröitävä ensimäisessä Schengen maassa. Ja varmaankin sitten seuraavassa, jos edellisessä se laiminlyötiin.

On otettava huomioon, että nyt puheena olevat maahantulijat ovat laitttomasti maassa, jos heitä ei ole rekisteröity. Miten voidaan rekisteröidä, jos ei tarkisteta?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On selvää, että Dublin-menettely ja muutkin sopimukset edellyttävät turvapaikanhakijan rekisteröitymistä ensimmäisessä turvallisessa maassa.

Margareta viittaa nyt siihen, että Ruotsiin tai Suomeen toisista Schengen-maista tulevien papereita ei ole tähänkään asti erityisesti syynätty, eikä kukaan viranomainen voi, periaatteessa, tietää, onko tulija utelias turisti vai turvapaikanhakija.

Käytännössä on tietenkin selvää, että jos satojen henkien joukko liikkuu yhdessä, ei siellä turisteja seassa ole. Jos ei ole aikomusta hakea turvapaikkaa jossakin maassa, eikä ole ilmoittautunut Schengen-rajalla turistiksikaan, on maassa laittomasti.

Ruotsi ei kuitenkaan tässä eroa muista Schengen-maista mitenkään.

Vähitellen jokaisen Schengen-maan viranomaisten on oman etunsa tähden ruvettava aktiivisempiin toimiin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Tukholman poliisi aloitti ruotsissa. Seurataan tilannetta mitä ovat valtakunnallisessa kokouksessa päättäneet tänään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Turvapaikanhakijat on rekisteröitävä ensimmäisessä maassa jossa pyytävät turvapaikkaa. Dublinin sopimuksen mukaan. Muita maahantulijoita ei tarvitse rekisteröidä. Ulkorajoilla tarkistetaan passit ja tarvittavat viisumit.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Shengen ulkorajalla vaaditaankin rajatarkistusta. Mutta sisärajoja saa ylittää vapaasti, niillä ei rekisteröidä maahantulijoita. Matkustusasiakirjoja voidaan tarkistaa pistokoeluontaisesti. Ei kuitenkaan rasistisesti valikoiden. Tullille moinen pykälä on käytännössä aika ongelmallinen kiertää monessa tapauksessa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näin se näyttää käytännössä toimivan. Kun Kreikka laiminlöi säännön, ei siis sisärajoillla voisi tarkastaa tulijoita. Ja profilointi on rasismia. EU on ampunut itseään jalkaan.

Monia muitakin säännöksiä on voitu laiminlyödä tarpeen mukaan, miksei siis tätäkin (muutkin kuin ikuinen murheenkryyni Kreikka)? Puuttuu vain rohkeutta (ainakin Suomelta), toimia niin, että sopimuksen tarkoitus toteutuu, eikä vain kirjain.

Sokekin näkee, kuka on muualta kuin Euroopasta - mitä rasismia on tarkastaa "pistokokeenomaisesti" ja järkevästi eli arvata, kenellä ei ole papereita?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kreikkaa on jätetty pulaan toimimattomaan Dublinsopimukseen vedoten. Tämänhetkinen tilanne on seurausta siitäkin. Nyt siellä on suomalaisia rajavartioita auttamassa.
Tukholman poliisi on jämäköitynyt uskaltamaan profiloidakin.
Sokea kai pitäisikin olla, että erottaisi muaalta tulleen arabin kotimaisesta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Pekka, taitaa olla myös Ruotsilla oma ulkomaalaislakinsa kuten Suomella jonka nojalla tuo Tornion rajavalvonta on aloitettu ja perustuu. Ulkomaalaislain perusteella voidaan tarkistaa kaikki maahan tulevien henkilöiden vaadittavat asiakirjat ja jos niitä ei ole niin sitten on tulijan pyydettävä turvapaikkaa. Muutoin ei ole asiaa maahan tulemiseen (puutteelliset matkustusasikirjat, kuten puuttuu Schengen passi).

Ruotsin sisäministeriltä epäuskottavia selityksen poikasia. Ilmeisesti kerrottu siinä tarkoituksessa ettei kaikki ymmärrä "missä mennään". Siis ilmeinen sumutus tarkoitus.

Ei liene sekään poissuljettua että nuo naapurimaiden ministerien ulostulot ovat lähtöisin meidän kotimaisisya pyyntölähteistä. Jokainen voi miettiä mikä tai mitkä olisivat nuo lähteet. ;)

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2014/20140169

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-t...

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Sv...

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Sv...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kunnon yhteinen rajavalvonta olisi helpottanut ongelmaa vuosia sitten. Frontexille ei ole kuitenkaan rahaa riittänyt, kun hirveintä maailmassa on liittovaltiokehitys.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ilman liittovaltiotakin olisi voinut EU yhdessä ottaa vastuuta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä olisi aivanhyvin riittänyt kun Rajavrtiolaitosesta ja Maahanmuuttovirastosta ministerinvastuulla toimiva Orpo olisi toiminut vastuunsa mukaisesti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #23

Se tuskin olisi ratkaissut Unkarin ja Kroatian tilannetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset