Lokari

Vapaan liikkumisen periaate horjuttaa EU:ta

EU:n ja Schengen-alueen ulkoraja vuotaa kuin seula. EU-alueelle tulee koko ajan ihmisiä, joita ei rekisteröidä millään tavalla, ja he pääsevät jatkamaan matkaansa muihin EU-valtioihin. Lähes kaikki turvapaikanhakijat saapuvat Suomeen muiden EU-maiden ja Schengen-alueen kautta. Useimmiten turvapaikkahakemus pitäisi myös käsitellä ensimmäisessä EU-maassa, johon he saapuvat. Näin ei kuitenkaan käy (Yle 26.8.).

Näyttää selvältä, että Schengenin sopimuksen sisältämä ihmisten vapaan liikkumisen periaate on osoittanut toimimattomuutensa – ja se on muodostumassa suorastaan haitalliseksi EU:lle. Tätä periaatetta pidetään yhtenä EU:n peruspilareista, ja nyt se horjuu. Samalla tämä "pyhä lehmä" horjuttaa koko unionia.

Presidentti Sauli Niinistö uskalsi sanoa, vapaa liikkuvuus ei voi tarkoittaa hallitsematonta liikkuvuutta. Toivottavasti tämän avauksen jälkeen hallitsemattoman maahanmuuton haitoista uskaltavat nyt puhua muutkin kuin perussuomalaiset – ja toivottavasti keskustelussa pysytään nyt asialinjalla.

Presidentti korosti myös sitä, että vaikka suomalaisilla on tietty vastuu maailman hädänalaisista, ensisijainen vastuu on omista kansalaisista. Kaikkeen eivät suomalaisten rahat riitä. Meillä on vähitellen tultu siihen tilanteeseen, että kun koetetaan kaikin tavoin olla syrjimättä muiden maiden kansalaisia, mikä on tietysti hyvä tavoite, on alettu syrjiä oman maan kansalaisia. Vanhusten hoito on tunnetusti rempallaan, ja budjetissa leikataan lasten ja nuorten koulutukseen sekä hyvinvointiin tarkoitettuja varoja. Kehitysavun leikkauksista pidetään paljon suurempaa meteliä kuin kotimaan kansalaisten hyvinvoinnin turvaamisesta.

EU:n alueelle saapuvat ihmisvirrat ovat jo nyt hallitsemattomia, ja niiden hoitamisessa EU ei noudata enää edes omia sääntöjään – mikä ei ole sinänsä mitään uutta. Vain vapaan liikkuvuuden periaatetta näytetään pidettävän pyhänä, vaikka se on jo kääntynyt EU:ta itseään vastaan. Tämän periaatteen alkuperäinen tarkoitus oli tehdä EU-kansalaisten liikkuminen EU-maiden välillä helpoksi. Nyt sitä tulkitaan myös maanosien välisen ja laittoman liikkumisen kannalta.

Presidentin näkemyksiin viitaten, vapaan liikkuvuuden periaatetta on ryhdyttävä nopeasti rajoittamaan. Kreikka ja Italia ovat jo hätää kärsimässä, ja ongelmaa on alettu siirtää muihin EU-maihin. Apu ja muut toimenpiteet on kohdistettava maahanmuuttajien lähtömaihin, joissa väkivalta ja muu laittomuus rehottavat. Kehitysavulla ei näitä ongelmia ole saatu kuriin, eikä saada tulevaisuudessakaan.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Lauri Wirén

Schengeniä luotaessa ei sinisilmäisesti otettu huomioon määrättyjen maiden hallinnon tehottomuutta, korruptiota ja rikollisjärjestöjen valtaa. Schengen on lopetettava. Eihän tällaisesta pelleilystä mitään tule.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Juuri näin. Sinisilmäinen idealismi on ollut mukana joka käänteessä EU:ta suunniteltaessa ja toteutettaessa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kyllähän idealismi on hyvä asia, mutta pragmatismi on jo välttämättömyys. Ja pragmatismi tarkoittaa sitä, että sellainen asia mikä toimii, on hyvä ja sellainen mikä ei toimi, on korjattava tai hylättävä. Ja kokemuksesta on opittava ja tilanteen muuttuessa sääntöjäkin on muutettava.

Schengen -sopimus tehtiin tämänpäiväiseseen verrattuna hyvin toisenlaiseen EU:hun.
On tietysti mukavaa matkustaa Euroopassa, kun rajoja ei edes huomaa, mutta ei se passinkansien vilauttaminen jossakin Tanskan ja Saksan rajalla mikään suuri vaiva ollut. Tilanne näyttää muuttuneen niin, että paluu siihen passinkansien vilauttamiseen ei välttämättä olisi paha asia. Hyödyt voisivat olla haittoja auuremmat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #5

Passin vilauttamiseen rajoilla joudutaan joka tapauksessa menemään. Toivottavasti EU:n idealistit ymmärtävät sen, ennen kuin kaaos on saavuttanut katastrofin mittasuhteet.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitos ongelman ytimen loistavasti tiivistävästä blogista!

Todellakin, EU:n sisäinen koneisto piiputtaa, sen jäsenmaat laiminlyövät tehtäviään (kuten ulkorajojen valvonta), se rikkoo keskeisiä sisäisiä sopimuksiaan ja pallottelee vastuuta. Välillä esitettyjen toteuttamiskelpoisten toimenpiteiden (kuten Välimeren hengenvaarallisen ylittämisen lopettaminen) toteutusta lykätään kunnes ideat unohtuvat, ja yhä syvemmällä suossa tehdään yhä epäonnistuneempia ratkaisuyrityksiä. Ja kaiken kuorrutuksena on tuon sinisilmäisen haihattelevan idealismin vuodatusta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitos kiittämästä ja kommentista!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ehdotonta karusellikamaa Pekalta. Ideaalimaailmassa Schengensopimus on todella hieno sopimus, mutta... Samoin eurokin olisi oiva valuutta ainakin lyhyen matematiikan turisteille jne. Kaikki menee pieleen ja syy siihen varmaankin se perhosen siivenisku Amazonasin viidakossa, epäjärjestys lisääntyy. Paperittomista, laittomasti Euroopassa olevista nuorista miehistä riittää värvääjille reserviä rikollisiin, miehistötappioita vaativiin hankkeisiin. Yleinen oikeustaju rapistuu ja Eurooppa-linnoituksen mureneminen alkaa ja saattaa olla peruuttamaton prosessi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitos! Mainitsemasi uhkakuvat ovat realistisia. EU on rakennettu idealistisille haaveile, jotka ovat nyt kohdannneet kylmän todellisuuden.

Pitäisi vain osata herätä haaveista todellisuuteen. Ongelman ratkaiseminen muodostuu viivyttelyllä koko ajan vaikeammaksi ja kalllimmaksi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Olen alkanut ajatella EU-maita joukkona vankeja, jotka on kahlehdittu toisiinsa ketjulla. Niiden on pakko pyrkiä etenemään samaan suuntaan ja samalla nopeudella, muuten ketju alkaa kiristää yhä kipeämmin.

Jos yksi putoaa kuoppaan, toisten on kiskottava hänet sieltä ylös, tai muuten he joutuvat vaaraan pudota perässä. Isommilla ja lihavammilla on enemmän painoarvoa ja sananvaltaa, jopa raakaa voimaa, pienempien on vain seurattava mukana ja yritettävä suostutella isompia ja hyväksyttää heillä omat ehdotuksensa, jotka muuten eivät vaikuta asioihin.

Ei puhettakaan, että enää oltaisiin isäntiä omissa taloissaan, vallassa ja vastuussa omista tekemisistä. Poukkoileva joukkio luo itselleen sääntöjä, sitten rikkoo niitä tietoisesti isoimmat ja härskeimmät etunenässä. Välillä keksitään toimivia ideoita, sitten lipsutaan ja odotetaan, että ne toteuttaisi joku muu. Laskujen maksulla pelataan Mustaa Pekkaa, se kortti toivotaan loppupelissä jonkun toisen käteen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Olen alkanut ajatella EU-maita joukkona vankeja, jotka on kahlehdittu toisiinsa ketjulla. Niiden on pakko pyrkiä etenemään samaan suuntaan ja samalla nopeudella, muuten ketju alkaa kiristää yhä kipeämmin."

Liittovaltiota ajavat haluaisivat näitä kahleita vielä tiukemmiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset