Lokari

Tunkekaa innovaatiot...

 

Helsingissä järjestetyssä hallituksen leikkauspolitiikkaa vastustavassa mielenosoituksessa nähtiin lakana, jonka viesti kuului: "Tunkekaa innovaatiot perseeseenne".

Siinäpä toivotus hallitukselle! Tietämättömyydelle ei voi mitään, mutta julisteen kantajat leimasivat koko tilaisuuden kielteisellä tavalla. Mikael Junger kommentoi asiaa Facebook-tilillään, että mielenosoitus vain vahvisti nykyisen hallituksen asemaa. – Edesmenneen Neuvostoliiton lippua liehuttavat ja edellä mainitun tyylisiä kehotuksia välittävät eivät ole Suomen asialla.

Mikä tämä pelottava innovaatio sitten on? Esimerkiksi innovaatiorahoituskeskus Tekesin mukaan innovaatio tarkoittaa kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti uudella tavalla hyödynnettyä tietoa ja osaamista. Se on siis jokin keksintö, josta on kaupallisesti hyötyä.

Kun innovaatio saadaan aikaan, yritys voi sen avulla parantaa kilpailukykyään ja menestyä sekä tarjota mahdollisesti lisää työpaikkojakin. Siten onnistuneet innovaatiot ovat vaihtoehtoja esimerkiksi työajan pidentämiselle ja muille työntekijöitä rokottaville toimenpiteille.

Yrityksiä pitäisi siis kannustaa kehittelemään innovaatioita. Ne ovat yritysten johtajien vastuulla. Hallitus voisikin patistaa yrityksiä innovoimaan. Ongelmana vain on se, että uusia lakeja säätämällä tai viranomaismääräyksiä antamalla ei ketään voida pakottaa innovoimaan.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Epäonnistuneita innovaatioita on ihan liikaa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Yksityisellä epäonnistuneetkin innovaatiot ovat kehitystä. Julkisella ne taas eivät ole epäonnisuneita ennenkuin niiden toimeenpanijat myöntävät niiden olevan epäonnistuneita ja kuinka usein virkamiehet ja päättäjät myöntävät erehtyneensä?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Yrittänyttä ei laiteta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Siinäkö siis perusteltu syy tunkea ne mainittuun paikkaan?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tyypillistä termin väärinkäyttöä:

"Epäonnistuneita innovaatioita on ihan liikaa."

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/196007-innov...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaikenlaista turhaa ja haitallistakin keksitään ja kikkaillaan, jopa menestyksellisesti kaupataan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Toisaalta, onnistuneita innovaatioita on liian vähän. Ja niitä me tarvitsemme. Ja niitä ei tule jos ei yritetä. Vähän vaikeammaksi asian tekee se, että innovaatioita ei saada aikaan niin, että annetaan säkillinen rahaa ja kehotetaan tekemään sillä innovaatioita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Yhteistyöllä päästäisiin paljon pidemmälle tarpeellisten keksintöjen luomisessa.
Aivan, innovaatio vaati ajattelua, ei se rahasäkistä sikiää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #13

"Yhteistyöllä päästäisiin paljon pidemmälle tarpeellisten keksintöjen luomisessa. Aivan, innovaatio vaati ajattelua, ei se rahasäkistä sikiää."

Keiden yhteistyöllä? Innovaatiotoiminta on jotenkin organisoitava, ja se tapahtuuu tehokkaimmin yritystoiminnan puitteissa. Ja myös yliopistoissa. Innovointi vaatii resursseja eli kyllä rahaakin tarvitaan, mutta se on vain välttämätön ehto.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Höpötys jatkuu. Ei ole olemassa "epäonnistuneita innovaatioita". Jos uusi idea ei kanna, ei ole kyseessä innovaatio.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Mitä tarkoitat idean kantavuudella? Joillekin riittää, että se käy kaupaksi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #15

Olet edelleen täysin pihalla. Kaikki innovaatiot eivät ole kauppallisia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Enhän toki sellaista ole väittänytkään. Ja kohta lähden pihallekin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #15

"Joillekin riittää, että se käy kaupaksi."

Innovaatio tarkoittaa nimenomaan kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti uudella tavalla hyödynnettyä tietoa ja osaamista. Se on siis jokin keksintö, josta on kaupallisesti hyötyä. Siis kaupallisesti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Keksintö riittää "innovaation" suomentamiseksi. Olisikin parempi käyttää suomenkieltä, lainasanoja tulkitaan eri tavalla ja keskustelun sijaan harrastetaan kielipeliä joka ei johda mihinkään.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #23

Höpöt. Eikö kannattaisi olla hissukseen asioista, joista ei ymmärrä hölkäsen pöläystä...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

Kiistelkää Pekan kanssa "innovaation" merkityksestä kun ilmeisesti olette eri mieltä. Mikä jo osoittaa äskeisen kommenttini todeksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #23

Tietysti suomenkielinen sana olisi parempi. Kuitenkin innovaatio on jostakin syystä vakiintunut käyttöön. "Innovaatio" on kyllä merkitykseltään laajempi kuin "keksintö". Kuulostaisi jopa koomiselta, jos hallitus patistaisi yrityksiä tekemään enemmän keksintöjä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

Yhteydestä riippuen voidaan käyttää myös sana uudistus. On paljon turhia lainasanoja joita käytetään yleisesti ja holtittomasti. Niillä merkitys hämärtyy ja erittelevä keskustelu käy mahdottomaksi.
Tiedätkö mihin hallitus patistaa yrityksiä "innovaatiolla"?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #30

Höpöt. Eikö kannattaisi olla hissukseen asioista, joista ei ymmärrä hölkäsen pöläystä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #31

Ellei ole mitään asiaa ei tarttisi höpötyksiäkään hokea.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #30

Tiedän mitä silloin tavoitellaan. Etukäteen ei tietenkäään tiedetä, mitä on tuloksena.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #33

Kerro muillekin. Tuloksena mistä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En kehoita ketään tunkemaan mitään perseesen, mutta minua ärsyttää, että joka ikistä vempainta; maksupäätteitä, puhelimia, kahvikoneita, vesihanoja, jopa vessapaperiannostelijoita pitää opetella erikseen. Kokeilla toimiiko jonotuslappuautomaatti painalluksella vai kädenheilautuksella jne. jne.
Ei tarttisi tuottaa niin paljon turhia tavaroita kaatopaikalle tungettavaksi. Yhteistyöllä voisi innovaatiossa päästä pidemmälle ja tuottaa optimaalisesti standaroituja laitteita.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"optimaalisesti standaroituja laitteita." erittäin kannatettavaa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Suomessa yleisin innovatio tuntuu olevan vanhan paskan kääriminen uuteen pakettiin. Ainakin talouspolitiikassa. Se oli ensimmäinen ajatus kun Puttonen asiasta rupesi valittamaan. Jos se paska kävisi kaupaksi kun sitä kutsuu innovaatioksi. Joten ei ihme että ne kehotetaan työntämään takaisin sinne mistä tulivatkin.

Innovaatioita tarvitaan kyllä, erityisesti oikeita innovaatioita.

Pekka Pylkkönen

Pitää ruveta innovoimaan ihan että riittää sitten anarkisteille leluja joihin anaaliyhtyä. Piikikkään Lipputangon taidan innovoida ensin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Innovointi on tuotekehittlyn synonyymi. Ei muuta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Innovointi on tuotekehittlyn synonyymi. Ei muuta."

On se muutakin. Kuten voi päätellä tästä Wikipedia-lainauksesta:

"Innovaatio eli uudennos on jokin uusi tai olennaisesti parannettu, taloudellisesti hyödyllinen tuote, prosessi, palvelu tai keksintö. Innovaatio voidaan ymmärtää ideana, käytäntönä tai esineenä, jota yksilöt pitävät uutena. Innovaatiot jakautuvat karkeasti kahteen luokkaan: on mullistavia innovaatioita ja vähittäisin muutoksin syntyviä innovaatioita. Innovaatiot voidaan jakaa myös asteittaisiin (nykyisten tuotteiden, palveluiden ja toimintamallien parannukset) ja radikaaleihin (luovat uusia markkinoita ja pakottavat muuttamaan ajattelua).

Innovaatioiden syntyä edeltää pitkä ketju, jonka alkupäässä on syvällistä tietoa, laaja-alaista osaamista ja kykyä yhdistellä niitä mullistavalla tavalla. Ihminen on innovaatioissa avainasemassa, mutta järjestelmääkään ei voi unohtaa. Kulttuuri, normit, arvot ja rakenteet joko tukevat tai estävät luovuuden kehittymistä innovatiivisiksi palveluiksi ja tuotteiksi, mikä tekee innovatiivisuudesta yhteiskunnallisen asian."

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #22

Wikin määritelmä on kelvoton. Etenkään se ei kata radikaaleja innovaatioita. Ja menee roskan puolelle, kun keksintökin on muka innovaatio.

A plethora of definitions for innovation types has resulted in an ambiguity in the way the terms ‘innovation’ and ‘innovativeness’ are operationalized and utilized in the new product development literature. The terms radical, really-new, incremental and discontinuous are used ubiquitously to identify innovations. One must question, what is the difference between these different classifications? To date consistent definitions for these innovation types have not emerged from the new product research community. A review of the literature from the marketing, engineering, and new product development disciplines attempts to put some clarity and continuity to the use of these terms.

This review shows that it is important to consider both a marketing and technological perspective as well as a macrolevel and microlevel perspective when identifying innovations.

Additionally, it is shown when strict classifications from the extant literature are applied, a significant shortfall appears in empirical work directed toward radical and really new innovations. A method for classifying innovations is suggested so that practitioners and academics can talk with a common understanding of how a specific innovation type is identified and how the innovation process may be unique for that particular innovation type. A recommended list of measures based on extant literature is provided for future empirical research concerning technological innovations and innovativeness.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1540-58...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #24

Siteeraamasi määrittely (Journal of Product Innovation Management) on arkikäyttöön turhan tieteellinen. Jokainen kyllä tunnistaa innovaation,kun sellaisen näkee.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #28

Ei taatusti tunnista ilman riittäviä taustatietoja. Ja esimerkiksi pelit eivät edes voi olla innovaatioita. Niiden alustat joskus...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #29

Jos uusi peli on kaupalllinen menestys, se täyttää innnovaation tunnusmerkit.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #32

Pelit ovat sisältötuotteita eivätkä voi olla innovaatioita sen enempää kuin kirjat, elokuvat, sävellykset, runot ...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #34

Uusi peli voi sisältää innnovatiivisen piirteen, mikä tekee siitä innovaation - jos se tuotteistetaan kaupallisesti onnistuneella tavalla.

Tosin näistä hienosäädöistä on hedelmätöntä väitellä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #35

Totesin jo: Niiden alustat joskus...

Mutta et taida tuntea pelitoimialaa. Eikä ole lainkaan kyse hienosäädöstä vaan esimerkiksi julkisen tuen vääristymistä:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/138223...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #35

Meinaatko, ettei ihminen ole tehnyt innovaatioita ennen kuin rupesi kauppaa käymään? Tulen käyttö on ratkaiseva innovaatio joka erottaa ihmisen muista eläimistä.
Mutta kaikki innovaatiot eivät tuota emergenssiä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #40

"Meinaatko, ettei ihminen ole tehnyt innovaatioita ennen kuin rupesi kauppaa käymään?"

Nyt eletään tätä päivää. Mutta jos nyt välttämättä halutaan mennä historian hämäriin uskon, että jonkinlaista vaihtokauppaa on tehty niin kauan kuin ihminen on maan päällä tallustellut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #44

Bisneskielessä käsitteet kaupallistetaan.
Minusta rahan lopettaminen olisi mullistava innovaatio. Olisi taloudellisesti tehokasta kirjata kaikki kaupat suoraan käytettävissä olevan informaatioteknologian avulla.
Nyt eletään tätä päivä. Mitään etäisyyksiä kulkeva vaihdon välinettä ei enää tarvita.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #47

"Minusta rahan lopettaminen olisi mullistava innovaatio. Olisi taloudellisesti tehokasta kirjata kaikki kaupat suoraan käytettävissä olevan informaatioteknologian avulla. Nyt eletään tätä päivä. Mitään etäisyyksiä kulkeva vaihdon välinettä ei enää tarvita."

No todella se olisi "innnovaatio". Niin olisi myös syömisen lopettaminen.

Ei se rahaa poista, jos kaupankäynti tapahtuisi sähköisesti. Vain käteinen poistuisi, ja siihen suuntaan ollaankin menossa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #49

Syömisen lopettaminen tappaa.
Toki kauppaa käydän sähköiseesti ja maksan ostokseni sähköisesti, mutta rahan kiemurat sen kun mutkistuvat ja kallistuvat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #51

No joo. Halusin vain demonstroida, miten mahdoton ehdotuksesi rahattomuudesta olisi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #57

Niinhän kaikki uudet oivallukset ovat, ennen kun niistä tulee innovaatioita.
Raha ei olle mikään elinehto, vaikka tässä systeemissä on melko mahdotonta elää omavaraisesti.
Vesi sensijaan on. Todella lyhytnäköistä on saastuttaa vesistöjä vain rahan takia.

Pekka Pylkkönen

En ole ihan varma. Juuri tässä törmäsin meidänkin kohdalla tilanteeseen jossa jouduimme tekemään "korjaavaa tuotekehitystä". Se ei ainakaan tunnu "innovoinnilta". :)

En tiedä missä vaiheessa keksintö on muuttunut innovaatioksi, vai onko ollenkaan. Olemme tehneet koneesta ehkä 15 erilaista prototyyppiä josta ehkä viisi on käynyt asiakkaille kaupaksi edes jotenkin. Missä vaiheessa menetelmän testaus on sitten muuttunut keksinnöksi tai innovaatioksi? Ja se edelleen jatkunut tuotekehittely on tähdännyt johonkin muuhun kuin "innovaatioon" tai "keksintöön"?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #46

"En tiedä missä vaiheessa keksintö on muuttunut innovaatioksi, vai onko ollenkaan. Olemme tehneet koneesta ehkä 15 erilaista prototyyppiä josta ehkä viisi on käynyt asiakkaille kaupaksi edes jotenkin. Missä vaiheessa menetelmän testaus on sitten muuttunut keksinnöksi tai innovaatioksi?"

Keksintö voi olla täysin hyödytön, jolloin se ei ole innovaatio kaupallisessa mielessä. Vasta sitten kun asiakkkaat alkavat sitä tosissaan ostaa, sitä voi pitää innovaationa. Joskus innovaatio voi syntyä vahingossa, ikään kuin sivutuotteena.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #50

Iso ongelma ovat tuotantokustannukset. Jos niistä saisi kolmanneksen pois esimerkiksi tuottamalla konetta Virossa, myynti olisi jo sellaista että sitä voisi sanoa bisnekseksi. Nyt se pitää firman pystyssä ja antaa mahdollisuudet kehittää jotain muuta :)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #54

Kolmannnes on jo aika iso osuus. Mikä kone muuten on kyseessä?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #56

Rakennustyömaiden työturvallisuutta edistävä kone, Laastikamu.

Käsityötä on väistämättä meidän skaaloilla jonkin verran ja se täällä on melko kallista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #58

Mitä olen katsonut läheisillä rakennustyömailla työturvallisuus ei ole kovinkaan korkeassa kurssissa.
Tosiaankin käsityötä tarvitaan peittämään vettyneet eristeet rikkontuista elementeistä ja ne työläiset tuskin puhuvat suomea. Joten toivotan Laastikamulle menestystä. Muista laittaa käyttöohjeet ainakin viroksi, puolaksi ja venäjäksi.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #60

Työturvallisuus on oikeastaan ainoa asia johon isot firmat antavat kaikki tarvittavat resurssit. Enemmän kyse on siitä mitä työntekijät haluavat käyttää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #63

Jos paiskii urakka ja turvavälineet haittaavat tahtia monet ottavat riskejä.
Isotkin firmat mielellään minimoivat työntekijöiden määrä vaikka olisi turvallisempaa työskenellä parin kanssa kuin yksin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #58

Toivotan menestystä Laastikamulle.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #61

Kiitos. Ja onhan se jo oman mitättömän lisänsä tehnyt suomalaisten työllistämiseksi jos ei muuta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #62

Juuri tällaisia ilahduttavia tapauksia tarvitaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #46

Tarvitseeko kukaan kehittelemänne konetta?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #52

Hyvä kysymys ja siihen kun olisi aina etukäteen vastaus niin säästyisi paljolta turhalta työltä.

En minä sitä turhakkeena pidä eivätkä pidä asiakkaatkaan. Tuottaminen Suomessa on vaan aika hintavaa, kaikki eivät ole valmiita maksamaan sitä hintaa jolla meidän kannattaa mieluummin tehdä tätä kuin mennä mäkkäriin paistamaan pihviä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #53

Jotkut innovaatiot teettävät paljon turhaa työtä ja kuluttavat energiakin.
Tänään heti kun sade oli kastellut koivuista pudonneita lehtiä ilmestyi kolme miestä pihalle pörisemään lehtipuhaltimilla.
Entinen huoltomies lakaisi yksin luudalla tien huomattavasti nopeammin kun nämä pakokaasuja levittävät hätistelevät lehdet tieltä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

#18
Ei tartte, sellaisia leluja löytyy jo kaupoista.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Innovaatio on käsitteellisesti uusi ja menestyksellisesti lanseerattu tuote, prosessi tai palvelu.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tokihan kaikki siellä oli sen lipun ja yhden banderollin vuoksi. Sillai sitä pitää käyttää omaa päätänsä asioiden tulkitsemiseen arvon blogisti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Tokihan kaikki siellä oli sen lipun ja yhden banderollin vuoksi. Sillai sitä pitää käyttää omaa päätänsä asioiden tulkitsemiseen arvon blogisti."

Ne ovat signaaleja nekin, arvon kommentoija.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Rinteen puhtaan veden ja V Niinistön cleantech innovaatiot lienee ko herojen anuksissa, odottavat vain esillevetämistä niin kaikki palaa päiväjärjestykseen kymmeninetuhansineen työpaikkoineen. Odotellaan...
Tulee mieleen Nikitan maissiprojektit. Vasemmistolaisten sumutusta itäisin opein, uppoaa vielä hengittäviin jäseniin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset