Lokari

Takinkääntö: Eikö hallituksessa voida äänestää?

Media hiillostaa perussuomalaisia ja puheenjohtaja Timo Soinia siitä, että puolue vastusti ennen hallitukseen menoaan Kreikan tukemista, mutta hallituksessa äänesti uuden tukipaketin hyväksymisen puolesta. Tätä pidetään syystäkin takin kääntämisenä ja äänestäjien pettämisenä. Selitykseksi ei oikein kelpaa se, että vaikka perussuomalaiset olisivat äänestäneet vastaan, tukipakettia ei olisi kuitenkaan voitu estää.

Jos seurauksena vastaan äänestämisestä olisi ollut ero hallituksesta, se ei olisi ollut perussuomalaisten oman politiikan kannalta viisasta. Voihan hallituksessa edistää muita puolueelle tärkeitä asioita, toisin kuin oppositiossa, missä voi vain puhua, mutta mitään ei tapahdu.

Herää kuitenkin kysymys, miksei Suomen hallituksessa voida äänestää? Äänestäminenhän on demokraattisessa yhteiskunnassa luonnollinen tapa ratkaista erimielisyydet: enemmistön kanta voittaa, ja pulinat pois. Hallituksen tekemä ennakkopäätös, jonka mukaan tärkeistä asioista ei äänestetä, vaan hallitus on yksimielinen, kuulostaa siis demokratian periaatteiden vastaiselta, sillä se rajoittaa vapaata mielipiteenmuodostusta. Se se vaikuttaa enemmänkin diktatuurilta.

Olisi siis ollut kohtuullista, että perussuomalaiset olisivat saaneet äänestää oman vakaumuksensa mukaisesti. Silti Kreikan lainapaketti olisi hyväksytty ja Juha Sipilä ja Alexander Stubb olisivat saaneet tahtonsa läpi. Tietenkin perussuomalaiset olisivat saaneet propagandavoiton keskustan ja kokoomuksen kustannuksella, mutta mitä sitten: nehän halusivat tukea Kreikkaa, koska Stubbin lausuman mukaan "tukipaketin epääminen tulisi vielä kalliimmaksi".

Onko pääministerillä  siis valta päättää, että jokin asia on niin tärkeä, että puolue, joka ei sitä tue, joutuu jättämään hallituksen? EU:ssa on nähty tällaista pakotettua yksimielisyyttä. Ja tietenkin Kiinassa ja aikoinaan Neuvostoliitossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllä hallituksessa voidaan äänestää. Nyt ei varmaan sitten haluttu äänestää tai tulos salattiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Salattiin? Mitä järkeä siinä olisi?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Salaliittoteoria pitää aina paikkansa, sen kyseenalaistaminen on paras todiste.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

En tiedä. Siinä olivat vain ne vaihtoehdot. Ei kaikkia hallituksen sisäisiä vääntöjä tuoda julkisuuteen kun hallituksen on tarkoitus yleensä näyttää ulospäin yhtenäiseltä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #14

Niiin, emme tiedä. Totta on, että politiikkaan sisältyy - liiankin - paljon salailua...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tämä onkin aika kimurantti kysymys ja tavallaan tässä tilanteessa myös ymmärrän Soinin takinkäännön. Asiantuntijoiden ennustuksen mukaan Kreikan ongelmat tulevat jatkumaan kymmeniä vuosia. Sen perusteella eivät persut saisi olla hallituksessa ajamassa heille tärkeitä asioita juuri koskaan. Eli suo siellä, vetelä täällä.

Mitähän sitä puolueen vetäjänä olisi itse tehnyt. Ollut aina vain oppositiossa huutamassa? Ei sekään olisi puolueväkeä tyydyttänyt. Luulen ainakin niin..

Pekka Heliste

Kreikkahan oli yksi tärkeimmistä asioista , se oli kynnyskysymys hallitukseen menolle eli hallitukseen ei mennä, jos Kreikka III on hyväksyttävä

Kreikka III oli tiedossa jo ennen vaaleja, joten persut syyllistyivät todella suureen poliittiseen huijaukseen

Pekka Heliste

Silloin ei kannattaisi tehdä mistään asiasta kynnyskysymystä

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mutta kysymys on se, miksi perussuomalaiset eivät äänestäneet Kreikan tukipakettia vastaan ja silti pysyneet hallituksessa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Katainen taisi v. 2011 ns. jytkyn jälkeen houkutella persuja six-packiin tarjoamalla mahdollisuutta äänestää kerran yhtä (Portugali?) tukipakettia vastaan.

Myös jokunen pikkupuolue (mm. Vihreät) on joskus tainnut saada tällaisen yhden kerran kiukuttelukiintiön. Ilmeisesti Sipilän trio ei tällaiseen mennyt, mutta kyllähän Soini on moneen kertaan kiristellyt hampaitaan, itkenyt verta ja muistuttanut, että vielä v. 2010 velkakriisi olisi voitu - ainakin Kreikan osalta - ratkaista toisin.

Niin sanottu eurousko on ollut niin suurta, että kylmän rauhallista pohtimista ja taloudellista järjen käyttöä on osattu vältellä vuosikaupalla, kunnes "juna meni jo". Kaikilta. Olisiko jo aika analysoida Suomen oman europolitiikan onnistumista?

Legendaarinen tokaisu "Missä EU, siellä ongelma" taisi olla siltä ajalta (2010) peräisin...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #8

Eurousko edustaa vastaavanlaista tosiasioiden sivuuttamista kuin mikä tahansa muu ideologia - esimerkiksi sosialismi. Rehellinen pohdinta olisi viimeistäään nyt paikallaan - jos siihen on kykyä ja halua.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hallituksessa tosiaan voidaan äänestää ja äänestetäänkin. Esimerkiksi vihreät äänestivät hallituksessa aikanaan ydinvoimaa vastaan. Se ei edes tarkoittanut vielä tuossa vaiheessa vihreiden poistumista hallituksesta. Hallituksessahan kyse on siitä mitä asioita tuodaan eduskuntaan hallituksen esityksiksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Hallituksessa tosiaan voidaan äänestää ja äänestetäänkin. Esimerkiksi vihreät äänestivät hallituksessa aikanaan ydinvoimaa vastaan."

Mikä siis esti Soinia tekemästä vastaavaa varausta? Ilmeisesti hallituskumppanit.

Pekka Heliste

Soinilla oli tarve todistaa persujen olevan uskollinen hallituskumppani

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #13

Tämä on yksi mahdollinen selitys.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #19

Ja sillä varmistetaan myös palkkiovirka poliittisen uran jälkeen

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Mikä siis esti Soinia tekemästä vastaavaa varausta? Ilmeisesti hallituskumppanit."

*****************************************************************

Ilmeisesti? Kysy Soinilta. Mikäli on taipunut noin yksinkertaisessa asiassa kolminkerroin kuten monessa muussakin vaalilupauksessa, niin voi vain ihmetellä.

Perussuomalaiset olisivat myös voineet äänestää tyhjääkin tai vastaan, mutta kaikki äänestivät puolesta.. vaikea tuota on selitellä jälkikäteen. Naurattavaa kuvitella että hallituskumppanit sanoivat ettei voi äänestää muutoin kuin puolesta ja ihan ilman mukinoita noin olisi tehty ja kiltisti toteltu.

Paitsi jos oli Soinilla sitten tiedossa että tuo onkin paras vaihtoehto nykyisistä (en käsitä ihan miksi.. hallituksessa saanut uuden valaisevan elämyksen tai mitä nyt vain ja kanta muuttunut) ja on vaihtanut kantoja ihan sen mukaan. Tai kanta ei ole ollut vahva alun perinkään puheista huolimatta ja puheilla on keräilty vain ääniä. Ainahan kantoja voi muuttaa, ei siinä mitään. Asian selittäminen äänestäjille on sitten mielenkiintoista..... ei kuulosta hyvältä kuten ei moni muukaan seikka viime ajoilta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #15

"Ilmeisesti? Kysy Soinilta. Mikäli on taipunut noin yksinkertaisessa asiassa kolminkerroin kuten monessa muussakin vaalilupauksessa, niin voi vain ihmetellä."

En tunne Soinia. Sitähän tässä on tehty - ihmetelty. Mutta kun Soini/ps on tehnyt niin selvästi itselleen vahingollisen päätöksen, sen motiivit askarruttavat tarkkailijaa.

Ei se niinkään nauretttavaa ole, jos hallituskumppanit vaativat yksimielisyyttä tässä kaikille kiusallisessa asiassa. Kyllä tälle asialle aikanaan selitys saadaan...

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #17

Ei pätös Soinin kannalta huono ollut.

Näin säilyi Audin takapenkki ja ministerinpalkka

Ja päälle tulee poliittinen virkanimitys, todennäköisesti EU:iin.

Soinin näkökulmasta siis hieno päätös

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #20

Totta, mutta jokainen poliitikko ajattelee myös seuraavia vaaleja. Epäilen sitä, että Soini lähtisi Kataisen jalanjäljissä Brysseliin.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #22

Ei hän muuten nuolisi hallituskumppaneitaan

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Pienempi käännös tuo Kreikka kannan muuttaminen tosin on kuin muiden lupausten pettäminen mm. pienituloisille, eläkeläisille, opiskelijoille jne. mutta ainahan Kreikka-tilanne saa suurimmat otsikot. Pettäminen on ikävä sana, mutta ihmetellä saa mitä ovat saaneet tilalle kun ei ole oikein tullut huomattua...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset