Lokari

Kiukkua ja piittaamattomuutta kaduilla

Helsingissä bussinkuljettaja ajoi polkupyöräilijän kumoon, ja polkupyöräilijän muistoajossa syntyi kahakka bussinkuljettajan ja pyöräilijöiden kesken. Poliisi tutkii kumpaakin tapausta. Kadulla ei siis tyydytä pelkkään vihapuheeseen, vaan tehdään jopa ihmishenkiä vaarantavia tekoja.

Kurittomuus liikenteessä on viime vuosina lisääntynyt tasaisesti ja muuttunut yhä vaarallisemmaksi. Kaiken huippu on bussikuskien suorittamat hengenvaaralliset "näpäytykset" kurittomille polkupyöräilijöille. Ei ole harvinaista, että autoilija painaa kaasua, ehtiäkseen ennen suojatiellä vihreän valon turvin etenevää jalankulkijaa – sen sijaan että pysähtyisi.

Pyöräilijät ovat kieltämättä usein piittaamattomia autoista, jalankulkijoista, liikennevaloista ja jopa  omasta hengestään. Monesti olen nähnyt pyöräilijän vaihtavan kaistaa taakseen vilkaisematta ja merkkiä antamatta, jolloin takaa tulevan autoilijan pikainen jarrutus on pelastanut pyöräilijän. Polkupyöräilijät saattavat suhahtaa äänettömästi ohi jalkakäytävällä tai sen yhteydessä olevalla pyörätiellä – tietenkin turvallisesti kypärä päässä. Yksi tahaton horjahdus jalankulkijalta väärällä hetkellä, ja rumaa jälkeä tulee.

Oman lukunsa muodostavat piittaamattomat mopoautoilijat ja jalankulkijat. Näin äsken mopoauton köröttelevän kaikessa rauhassa silmin kantamattomiin ulottuvan autojonon kärjessä. Kun ihmettelin bussikuskille mopoautoilijan pelisilmän puutetta – miksei hän antanut tietä nopeammille – bussikuski totesi kitkerään sävyyn, että mopoilija kyllä tietää, että hänellä on oikeus...

Monilla jalankulkijoilla näyttää olevan suorastaan periaatteellinen oikeus kävellä päin punaisia valoja. Ajoneuvoista ja valoista piittaamatta he ylittävät kadun heti kun kohdalle sattuvat. Eräskin nuorukainen heti ylitettyään suojatien punaisia valoja päin seisahtui jalkakäytävälle odottamaan bussia, jota ei ollut vielä näkyvissäkään – mutta heti vain piti päästä yli.

Kaikesta tästä huolimatta on syytä muistaa, että vaikka toinen osapuoli tekee virheen, päälleajo-oikeutta ei ole, eikä myöskään oikeutta "näpäyttää" toista vaikkapa kiilaamalla hänen polkupyöränsä kadun reunaan.

Mistä se johtuu, että kun menet johonkin muuhun länsimaahan, kaikki muuttuu täysin? Niin autoilijat ja pyöräilijät kuin jalankulkijatkin antavat toisilleen tietä, ja liikenne sujuu leppoisan yhteispelin merkeissä. Mikä meidät suomalaiset tekee niin jääräpäisiksi junteiksi, että omista oikeuksista ja "oikeuksista" pidetään kiinni toisen osapuolen – tai oman – terveyden tai jopa hengen riskillä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

"...takaa tulevan autoilijan pikainen jarrutus on pelastanut pyöräilijän."

Niin totta. Itse olen ollut autossa kaksi kertaa ko. tilanteessa. Sitä ajattelee, että jonain päivänä hengestään piittaamattomalle käy vääjäämättömästi huonosti. Ei vain tahtoisi olla itse mukana silloin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tällaista sattuu. On se vaan niin uskomatonta, että ihmiset voivat olla näin piittaamattomia itsestään ja terveydestään. Ei siis ihme, jos ovat piittaamattomia muista ihmisistä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Maailma näyttää kovin erilaiselta riippuen siitä mistä kulmasta sitä katsoo. Itselläni on ollut pari läheltä piti tilannetta törkeästi punaisiin ajaneiden autoilijoiden vuoksi. Asuessani Helsingin Pihjalamäellä oli tuolla suora tienpätkä ja siinä keskellä valot. Noin 30-40% niistä autoista jotka olisivat joutuneet ensimmäisinä pysäyttämään valoihin ajoi huoleti punaisia päin, ja jotkut hurjat vielä toisina ja kolmansina autoina ensimmäisen imussa - nämä lähinnä kaasuttivat kun valo vaihtui punaiseksi. Eikä ne ammattikuskit olleet yhtään sen parempia.

Jostain syystä Espooseen muuton jälkeen en ole törmännyt samanlaiseen holtittomuuteen vaan täällä autoilijat oikeasti huomioivat myös kävelijöitä - toki poikkeuksiakin mahtuu joukkoon.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Minun omat havaintoni ovat jalankulkijana Turusta. Useimmiten autoilijat antavat mennä rauhassa yli valottomillakin suojateillä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Pyöräiljöistä en ole kokenut haittaa itselleni, mutta nämä bussikuskit pitävät useinkin oikeutenaan "opastaa" meitä henkilöautokuskeja, jos erehdymme heidän kaistalleen. Tämä "opastaminen" tapahtuu siis ajamalla puolen metrin päässä takapuskurista, vaikkei sellaiselle mitään tarvetta.
Se henkilöautokuski voi olla hakemassa kadun varresta pysäköintipaikkaa, tai kääntymässä seuraavasta risteyksestä..tahi hän voi muuten vaan tykätä ajaa bussikaistalla, vaikkei toki näin saisikaan tehdä.
Oli miten oli, jos koitetaan sopia niin, että bussikuskit hoitavat oman osuutensa ja poliisit sitten omansa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Turussa eräs bussikuski hermostui suojatien yli liioitellun hitaasti matelevaan humalaiseen jalankulkijaan. Kuski pysäytti auton ja pui nyrkkiä ja huusi herjoja humalaiselle. Kyllä näytti koomiselta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset