Lokari

Talvivaara - vaara tosiaan

Talvivaara osoittautui nimensä mukaiseksi – nimenomaan ympäristölle. Nyt ympäristötuhoista käydään kiistaa tuomioistuimessa. Toimitusjohtaja ja muutama muu johtohenkilö on syytteessä ympäristönormien rikkomisesta. Sinänsä on terve piirre, että kerrankin johtajien palkitsemisen vastapainoksi sanottua suurta vastuuta pyritään käytännössä toteuttamaan.

Puolustus esittää, että mitään sääntöjä ei ole rikottu. Ja jo alunperin maallikonkin silmissä epäilyttävät sakka-altaat olivat kuulemma viranomaisten hyväksymiä. Kaikki tapahtui siis ympäristöviranomaisten suostumuksella. Jos  näin olisi, eikö myös viranomaisten pitäisi olla syytettyjen penkillä valvontavelvollisuuden laiminlyönnin johdosta? Entä sitten kansanedustajat, jotka käyttivät arvovaltaansa Talvivaaran tukemiseen – eräät heistä jopa yhtiön osakkeenomistajina, ja siten omaa etuaan ajaen. Eikö syyttäjällä ole mitään asiaa heille?

Syntyneet vahingot ovat kuitenkin median tiedoista ja yksittäisten maan- ja vedenomistajien kertomuksista päätellen selviä:  vesiä on pilattu vesistöjen alajuoksulla käsittämättömän laajoilta alueilta. Herääkin kysymys, eikö olisi ollut syytä hakea vahingonkorvauksia? Nyt syyttäjät kuuluvat hakevan syytetyiltä ympäristösäännösten rikkomisen johdosta saavutettua rikoshyötyä valtiolle. Mikä muuten lienee palkkajohtajan saama hyöty tästä rikokseksi katsotusta toimesta?

Syytetyt puolestaan väittävät, että  kyseessä oli jonkinlainen virhearvio, eikä rikos ollenkaan. Eli hups, tekevälle sattuu, eikä vahingolle mitään voi. Oudoilta näyttävät juridiset kuviot maallikon silmin katsottuina.

Oudolta tuntuu myös se, että syytettyinä istuvat vain johtajat – itsensä edustajina, eikä Talvivaara-yhtiö. Yrityshän on oikeushenkilö, joka voitaisiin haastaa oikeuteen sen toiminnan aiheuttamista vahingoista. Olisiko kuvio tässä se, että säästetään yhtiö mahdollisilta jättikorvauksilta ja näin varmistetaan sen toiminnan jatkuminen? Valtio joutuu joka tapauksessa "siivoamaan jäljet" ja työ tulisi paljon kalliimmaksi, jos kaivosyhtiö olisi konkurssissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Kaikki tapahtui siis ympäristöviranomaisten suostumuksella. Jos näin olisi, eikö myös viranomaisten pitäisi olla syytettyjen penkillä valvontavelvollisuuden laiminlyönnin johdosta?"

Tästä alkaa vähitellen tulla mieleen eräs parituhatta vanhan kirjan tarinan, jossa yksi sivurooleista pesi käsiään siinä vaiheessa kun päähenkilöä huudettiin teuraalle.

Eikös tämä Talvivaara -case ole aika lailla kouluesimerkki siitä, mitä parhaimmillaan tapahtuu kun päätökset tehdään paikallisesti, poissa "Helsingin herrojen" ohjauksesta? Jätkät kaataa putket suorana paskaa luontoon, ja ministeriö/ ministeri heiluttelee käsiään, kun tämä nyt sattuu olemaan sen Kainuun ELY-keskuksen virkamiehen vastuulla.

Saa olla melkoinen paikallinen virkamies, joka pistää kaivoksen kiinni, muutaman tuhatta ihmistä kortistoon ja uskaltaa lähettää lapsensa seuraavana päivänä kouluun.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Eikös tämä Talvivaara -case ole aika lailla kouluesimerkki siitä, mitä parhaimmillaan tapahtuu kun päätökset tehdään paikallisesti, poissa "Helsingin herrojen" ohjauksesta? Jätkät kaataa putket suorana paskaa luontoon, ja ministeriö/ ministeri heiluttelee käsiään, kun tämä nyt sattuu olemaan sen Kainuun ELY-keskuksen virkamiehen vastuulla."

ELY -keskuksillla alkaa olla jo huono maine. Tässä tuoreimpia tapauksia.

Kaivoksen takana on ollut koko ajan voimakas "poliittinen tahto". Se on epäilemättä vaikuttanut virkamiehiin ja myös yrityksen johtajiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aiheuttajan pitäisi ilman muuta korvata vahinkonsa enkä kyllä näe mitään syytä valtion jatkaa tappiollista toimintaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin pitäisi. Ilmeisesti työllisyystilannne vaatii, että toiminta jatkuu. Ja joka tapauksessa valtion rahaa kuluisi jälkien korjaamiseen, vaikka toiminta lopetettaisiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Talvivaara on vähän kuin Pandoran lipas, kaivosta ei voi eää käynnistämisen jälkeen sulkea koska siitä syntyy kustannuksia. Pahinta on että vielä suuremmat kustannukset syntyvät kun sitä pidetään käynnissä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Luulisi, että valtiolla osataan tehdä kustannuslaskelmat. Mutta tämä onkin niin sanottu poliittinen päätös...

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Talvivaara on elinkaarensa aikana tuottanut vain tappiota.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta on käsittämätöntä, että Suomen keskeisimmän vedenjakajan laelle on annettu lupaa perustaa tuollainen myrkkyjä tuottava kaivos joka vaarantaa suurimman osan suomen vesistöjä. Eikö ympöristöviranomaisilla ole järjrn hiventäkään?

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Mitä tarkoittaa "suurimman osan suomen vesistöjä"?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Talvivaarasta valuvat vedet etelään mm. Saimaalle, Suomenlahteen asti ja pohjoiseen Oulunjärven kautta Pohjanlahteen.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen Vastaus kommenttiin #12

Vesi yhteyttä Saimaaseen ei ole. Maanselkä on välissä.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Jos nämä ympäristönpilaajat selviävät ilman syytteitä, niin siitä ei voi syyttää kuin viranomaisia.
Julkinen sektori on yli suuri ja kallis ylläpitää, koska vastuun kanto on olematonta.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Valtio jatkaa talouskiekura-karteelin tukemista verovaroilla.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Rehellinen ja AVOIN HAASTE. Tulkaa mukaan energian kumoukseen. Työllistymisarvio 120.000 henkilöä. Mikäli kansakunnan etua tahdotaan, niin kannattaa hylätä finanssi-keinottelupiirien edustamat energiakartellit ja niiden kanssa keskustelujen ylläpitäminen vanhoista energiaoista eli ydinvoimalat vm. 1966 ei ole meidän juttu enää. Valheessa päätösten tekeminen ei ole sopivaa. Toteutetaan muutos NYT! – Me emme tarvitse lisäydinvoimaa ja siirtojohtoja, ne ovat uudistuvan talouden ja yhteiskuntatoiminnan viriämisen kautta uuden aikakauden turvallisen lähi- ja yhteisöenergian tiellä. Otetaan esiin pimitetyt energiakeksinnöt ja tehtaita pystyyn. THINK BIG! <3 (y) <3 http://fgx.iwowwe.com/1#/images/2

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eräs tekniikan asiantuntija sanoo, että sähkön kulutus on laskussa, joten Suomi ei tarvitse tätä uutta ydinvoimalaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset