Lokari

Epäoikeudenmukaista ahneutta

Viime päivinä on keskusteltu ulkomaille muuttaneiden vuorineuvosten ja muidenkin eläkeläisten saamista verottomista eläkkeistä. Heitä voi verrata kirjailija F.E. Sillanpäähän, joka toimi sodan puhjetessa Sillanpään marssilaulun sanojen mukaisesti muuttaessaan turvaan Tukholmaan: "Kun on vaaralle alttiina syntymämaa, kotiaskareet jäädä saa".

IltaSanomat (3.8.) siteeraa Rautaruukin entistä varatoimitusjohtajaa Lauri Mannerkoskea joka, on siirtänyt kirjansa Ranskaan. Mannerkoski kiistää hyötyvänsä verotuksellisesti Ranskassa asumisesta. Hänellä on näkemys siitä, mistä johtuu vuorineuvosten Portugaliin lähdöstä syntynyt kohu: " Suomihan on valtakunta, jossa kateus voittaa kiimankin".

Oli muuton syy tässä tapauksessa mikä tahansa, julkisuudessa puheena olleet veroedut ovat kuitenkin tosiasia. Entiseltä varatoimitusjohtajalta näyttävät hermot pettäneen, koska hänen täytyy turvautua tässä karkeuteen.

Aina ennenkin kun julkisessa keskustelussa on viitattu yritysjohtajien ahneuteen esimerkiksi suurten optiovoittojen ja bonusten johdosta, on vasta-argumenttina nostettu esiin kateus. Ikään kuin yksi tunnelaji kateus kumoaisi tai oikeuttaisi toisen eli ahneuden tyyliin "se olikin vain kateutta, jatketaan siis entiseen malliin".

Kysymys on tärkeämmästä asiasta kuin vain kateudesta: yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta. Kun yksi ryhmä näyttää nostavan itsensä ahneudellaan silmätikuksi, sillä on myös yhteiskunnallisia seurauksia. Veropakolaisuusesimerkki on tässä suhteessa osuva. Kun tulotilastoja johtava luokka osoittaa piittaamattomuutensa yhteiskuntaa kohtaan, joka on luonut sillle puitteet ja mahdollisuudet näihin tuloihin, muut ottavat oppia mahdollisuuksiensa mukaan.

Niinpä hallituksen kaavailema yhteiskuntasopimus on jo nyt kohdannut työntekijäpuolelta vastustusta, joka epäilemättä kumpuaa ainakin osittain tästä toisen osapuolen edustajien kohtuuttomuudesta niin suhteettomissa palkkojen korotuksissa kuin nyt veroeduissakin.

Miten työnantajapuoli voi kuvitella saavansa tässä tilanteessa luoduksi yhteishenkeä, joka tekisi mahdolliseksi sopia hallituksen kaavailemasta yksikkötyökustannusten alenemisesta vähintään viidellä prosentilla? Lakkojako tässä taloustilanteessa kaivataan? Suomalainen on niin jääräpäinen, että hän voi kuitata tyhmyydellä toisen osapuolen tyhmyyden, vaikka siitä koituisi haittaa hänelle itselleenkin.

Kohtuuttomien veroetujen poistamisessa pallo on hallituksella. Lehdissä on kerrottu, että asia riippuu neuvotteluista Portugalin kanssa, ja ne vievät aikaa. Selvää on, että Portugal haluaisi säilyttää veroedun saadakseen rikkaita eläkeläisiä muuttamaan maahan pelaamaan golfia ja muutoinkin tuhlaamaan siellä rahojaan. Niin poikkeuksellista kuin se olisikin, päättäjiemme pitäisi ajatella kerrankin oman yhteiskunnan etua ja tukkia tällaiset veroporsaanreiät välittömästi omalla päätöksellään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pauli Leinonen

"Niin kauan on turvasssa kotimies kun on pystyssä ykskin lies".
Kyllä nämä vuoristoneuvokset voittavat Uunon appiukonkin tyhmyydessään. Ei mitää häpyä. Voi näitä poloisia...
Toivotaan että eivät kuole siellä kuitenkaan nälkään, raukat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tyhmyydestä tässä on tosiaan pohjimmiltaan kysymys - ja samalla röyhkeydestä.

Kari Ahveninen

Yksi mikä tässä tohinassa unohdetaan näemmä melko perusteellisesti on se että nämä dirikat, ihan samalla lailla kuin muutkin eläkkeen saajat ovat maksaneet verot niitä eläkkeitä tienatessaan. Joten sinä aikana, kun ovat maksaneet omia eläkkeitään ovat myös maksaneet verot siitä, millä ne on maksettu. Se että maksaako vielä kerran verotetusta eläkkeestään toiseen kertaan veron on aika yhdentekevää koko valtiontalouden kannalta.

Jokaisella suomalaisella on ihan sama mahdollisuus muuttaa Portugaliin nauttimaan verottomia eläkkeitä, joten ei muuta kuin reppu pykälään ja muuttamaan.

Röyhkeää on väittää että se olisi oikeudenmukaista kun eläkettä ansaitessaan maksaa jo melkoisen osan suomen veroilla kustannetusta toiminnasta, niin vielä eläkkeellä ollessaan pitää maksaa toiseen kertaan. Ei se ole oikeudenmukaista kenenkään kohdalla. Jotenkin hullua noin ylipäätään että eläkkeitä verotetaan, kun ne on jo kertaalleen verotettu niitä tienattaessa.

Mutta sosialisteille ei mikään muu kelpaa kuin se että kaikilla on yhtä kurjaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Suomessa asuvat eläkeläiset maksavat verot eläkkeestään, joten ei ole perusteltua, että Suomi tekee verosopimuksen, joka vapauttaa ulkomaille muuttaneet eläkeläiset verosta.

Kaikki Suomen eläkeläiset eivät voisi muuttaa Portugaliin, vaikka tahtoisivatkin. Ei tarvitse olla sosialisti nähdäkseen sen epäoikeudenmukaisuuden, jonka blogissani perustelen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset