Lokari

Esimerkkejä kreikkalaisesta taloudenpidosta

 

IltaSanomat (25.7.) kertoo koruttomia esimerkkejä kreikkalaisten EU-rahojen väärinkäytöksistä:

"EU on myöntänyt Euroopan komission mukaan budjettikaudelle 2007–2013 Kreikalle rahoitusta lähes 42 miljardia euroa. Kyse on siis avustuksista, ei paljon puhutuista lainapaketeista. Kreikan saamiin EU-rahoihin on liittynyt ajoittain törkeitä väärinkäytöksiä. Saksalainen Spiegel-lehti kertoi vuonna 2013, että kreikkalaisessa ammattikoulutusta tekevässä järjestössä oli maksettu opettajille palkkaa jopa 225 tunnilta kuussa. Tuntipalkka saattoi olla yli 600 euroa. Opettajiin kuului poliitikkojen perheenjäseniä.

Saksalainen Deutsche Welle kertoi, että vuonna 2012 ateenalaisessa yliopistossa käytettiin väärin EU-varoja 9 miljoonan euron verran 1990-luvulla. Yliopiston kirjanpitäjä käytti Ferrarin hankintaan 80 000 euroa tutkimusrahoja. Tutkimusrahoja käytettiin myös mattoihin, marmorisiin kylpyhuoneisiin ja loma-asuntojen kalustamisiin.

Kreikkalaismediassa on arvioitu, että suuri määrä Kreikan EU:lta saamista miljardeista on mennyt hyödyttömiin tai keksittyihin hankkeisiin."

Nämä esimerkit edustavat tietenkin vain jäävuoren huippua. Julkisuudessa on esitetty aikaisemminkin runsaasti vastaavanlaisia tapauksia. Ne kaikki kertovat siitä holtittomasta mentaliteetista, jolla Kreikassa suhtaudutaan EU:n rahoihin.

Vastaava asenne vallitsee siellä tunnetusti suhteessa oman maan talouteen ja viranomaisiin: veronkierto on kaikkien siihen kykenevien harrastus, ja virkamiehet ottavat yleisesti vastaan lahjuksia. Eräässä äskettäin julkaistussa  lehtihaastattelussa kreikkalainen nainen totesi, että hän ei pyytänyt koskaan kuittia, "ettei olisi vaikuttanut Gestapo-upseerilta". Näin asiakkaat helpottavat mitä merkillisimmin motiivein liikkeenharjoittajien veronkiertoa.

Samanlaista toimintaa harrastetaan muissakin Välimeren maissa, muun muassa Italiassa. Italiassa asuva englantilainen Tim Parks kertoo teoksessaan "Italian Neighbors", että koska valtion virkamiehillä on kadehdittavan suuria luontaisetuja ja kevyet työajat, muut kansalaiset haluavat ottaa oman osansa valtion kakusta juuri veronkierrolla. Suhde valtioon ja valtioliitto EU:hun on Välimeren rantamilla aivan toinen kuin Euroopan pohjoisemmissa valtioissa.

Johtopäätöksenä edellä esitetystä on, että lainanannossa ja muussa rahanjaossa vaikkapa Kreikalle on syytä noudattaa tiukkaa valvontaa ja asettaa lainoille lainanantajien edut turvaavia ehtoja. On perusteetonta puhua näiden ehtojen yhteydessä Kreikan kiristämisestä tai sen suvereenisuuden viemisestä.

Kun lainansaajaan ei voi luottaa, on sulaa hulluutta antaa tälle rahaa ilman tiukkoja ehtoja ja niiden valvontaa. Pääministeri Tsipraksen kaltaiset neuvottelijat ovat vieneet luottamuksen viimeisetkin rippeet. Onni onnettomuudessa on, että Kreikka ei ole suurvalta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eivät ne "kreikkalaiset konstit" ole täysin vieraita meilläkään.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Terve!

Eivät näköjään ole, mutta tuollaiset jutut ovat sentäään meillä poikkeuksia, eivätkä sääntöjä, kuten Kreikassa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Osittain on kyse "perspektiiviharhasta", mutta sittenkin lie vielä kohtalaisesti hajurakoa tuohon "Kreikan malliin" meidän onneksi.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/korrup...

Terv. KK

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #17

Onhan korruptiota vähän meilläkin, mutta ei se ole kulttuuriin kuuluva ilmiö kuten Kreikassa.

Meillä ei virkamiestä juurikaan pystytä lahjomaan - ei edes yritetä. Ja meillä verotus ja verotarkastus toimivat.

Lauri Wirén

Nämä välimerelliset kansanperinteet olisivat aivan pittoreskeintä eurooppalaisuutta, mikäli niistä ei tarvitsisi maksaa senttiäkään EU-sirkuksen kautta. Nyt, kun kreikkalaisuuden ja italialaisuuden syvin ydin on laitettu koko Euroopan veronmaksajien kustannettavaksi, niin asiasta on vaikea löytää mitään hauskaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei totisesti maksajaa naurata.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Iltasanomat> ...Yliopiston kirjanpitäjä käytti Ferrarin hankintaan 80 000 euroa tutkimusrahoja. Tutkimusrahoja käytettiin myös mattoihin, marmorisiin kylpyhuoneisiin ja loma-asuntojen kalustamisiin.

ooo

Oletetaan että tuo on totta. Eikö Eu:lla ole mitään instanssia tutkia esim tuota asiaa perinpohjin, ja jos asia osoittautuu todeksi ryhtyä toimenpiteisiin.

Voiko asian ilmoittaa poliisille vai kenen puoleen pitäisi kääntyä. Kyllä kait nyt jonkun Eu- virkamiehen tehtäviin tällaisetkin asiat kuuluvat. Samanlaiset tutkimukset alulle jokaisen väärinkäytöksen osalta!
Ei kai Suomi neuvottelupöydässä istu rosvojen kanssa. Vai perustuuko kaikki uskaltamattomuuteen, saamattomuuteen.

Vai onko Eu:lla ollenkaan säännöksiä siltä varalta, että jotkut maat valehtelevat.
Jos ei ole niin aika Hölmölän sakkia olemme kun tällaiseen kelkkaan olemme hypänneet.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Vaikuttaa siltä, että EU- ja euroalueen virkamiehet ja poliitikot ovat täysin vamistautumattomia tällaiseen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

..... siis samaan tyyliin kun Suomi oli valmistautumaton 90- luvun pankkikriisiin?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Alotin muutama päivä sitten valmistelut seuraavaan isompaan artikkeliin, joka koskee veronkiertoa, kreikkalaisten eläkeläisten määrää ja varsin alhaista eläkeikää, yrityslainsäädäntöä yms.

Mutta koska vietän elokuun Suomessa niin projekti alkaa tuossa syyskuun puolella. Alustavien tietojen mukaan jutusta tullee vähintäänkin mielenkiintoinen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Alustavien tietojen mukaan jutusta tullee vähintäänkin mielenkiintoinen."

Näin voisi hyvällä syyllä olettaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sanos nyt Henri pohjoismaiselle rivikansalaiselle:

Onko vuosittainen viikon-parin lomamatka Kreikkaan (asiaankuuluvine kustannuksineen) eduksi vai haitaksi
a) kreikkalaisille ihmisille
b) Kreikan valtiolle
c) EU:lle ja euroalueelle

Sitten on vielä kohta d, johon vastaan minä: lomailijalle itselleen - eduksi, rentoutumisena, virkistyksenä ja kaikkinaisena vaihteluna suomalaiseen arkeen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

A) On. Varmuudella.
B) Riippuu kohteesta. Mutta tähän palaan sitten tarkemmin syyskuusta eteenpäin, kun toivottavasti saan artikkelin valmiiksi.
C) Kyllä, mikäli B-kohdan varaus jää toteutumatta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #15

Veikeä vastaus - kiitos erityisesti nopeudesta! Päättelen, että tarkoitat olemista nimenomaan eduksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#6
Pitääkös se paikkansa että kreikkalaiset ovat, anteeksi vaan mutta kun Ylen kanavillakin niin sanottiin, erittäin ovelaa väkeä? Itse asiassa käytettiin vielä rumempaa sanaa, mutta en uskalla sitä käyttää.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jorma, Mika Waltarin jossain historiallisessa teoksessa todetaan: "Kreikkalainen kauppias on jopa niin ovela, että pystyy petkuttamaan juutalaistakin". Onko tuo positiivinen vai negatiivinen lausunto?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Minusta tuo vaikuttaa ennen kaikkea 30-lukulaiselta maailmankuvalta. Ai mutta joo: viidentoista vuoden päästä on taas 30-luku!

Ja sellainen tuli mieleen, että Helsinkiin on nyt tarjolla sekä arabirahoitteinen moskeija että juutalaisomisteinen taidemuseo. Onko tämä uhka vai mahdollisuus?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

M.V.>Onko tuo positiivinen vai negatiivinen lausunto?

ooo

No, jos pidetään kiinni siitä, että petkuttaminen ei ole oikein, niin negatiivinen se näinollen on.
Mutta voiko olla totta että kreikkalaiset petkuttavat koko Eurooppaa?
Hihathan tässä täytyy sitten kääriä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Se lienee vähän saman henkinen opetus kuin Kreikan naapurimaissa tunnettu sanonta: "Käteltyäsi kreikkalaista laske sormesi".

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Miksi nämä Pekan esimerkit eivät onnistu Suomessa? Selitys on varsin yksinkertainen. Suomalaiset ovat niin perin kateellisia. Jos vaikka joku silmäätekevä ostaa avobemarin tai teetättää oviremontin, kohta on tutkivat journalistit "paljastamassa" kansalaisille menikö kaikki oikein. Tietysti journalistit ovat saaneet vihjeen. Riippumatta tuloksesta, "silmäätekevän" ei kannata ryhtyä selittelemään vaan usein on pienemmän riesan tie irtisanoutua virasta.

Meillä ei ainakaan pidä rehvastella tuloilla
.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Suomi on suhteellisen korruptoitumaton maa, jossa verotus ja verotarkastus toimivat ja lahjonta on vaikeaa.

Kateus ja valpas media tekevät varmasti oman osansa - eli kansalaisten ja median suorittama kontrolli toimii.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset