Lokari

Kreikan lypsykoneen letkut irti

 

EU suunnittelee uutta jopa 50 miljardin euron kolmen vuoden tukipakettia Kreikalle. Tässä ei ole enää mitään järkeä. Sama kuppaus jatkuisi viimeistään kolmen vuoden kuluttua. Kreikka on lupaavinaan taloutensa järkeistämistä – muun muassa eläke-  ja verotusjärjestelmän muutoksia.

Miten joku voi enää uskoa Kreikkaan  ja sen lupauksiin kaiken tämän pettämisen ja venkoilun jälkeen? Että Tsipras  suostuisi muutoksiin, joita hän ja hänen puolueensa ovat vastustaneet tiukasti tähän asti, ja joilla he saavuttivat juhlitun kansanäänestysvoiton. Täyttä  hämäystä.

Euroedustajilta pitäisi edellyttää  hiukan parempaa arkipäivän psykologian tuntemusta. Ideologisella hyväuskoisuudella pitäisi olla jokin raja. Tällaisia pöllöpäitä eurokansalaiset ovat valinneet edustajikseen tuhlaamaan verorahojaan. Muissakin euromaissa kuin Kreikassa tarvittaisiin ilmeisesti kansanäänestyksiä vallitsevasta tilanteesta. Tosin ilman äänestyksiäkin pitäisi olla päivänselvää, että on korkea aika ottaa Kreikan lypsykoneen letkut irti!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Tilastojen valossa nyt on ensimmäistä kertaa jotain lupaavaa ilmassa. Ja jos Kreikkakin luottaa itseensä ja kykyynsä nousta suosta, lainataan vaan.

Järkevä korko, vaikka 3-5%, ja 150% lainasummasta kattavat reaalivakuudet. Maa-alueita, kultaa, kiinteistöjä ja niin edespäin. Samalla edellisten lainojen maksamisesta pitäisi tehdä uskottava suunnitelma. Käytännössä mikään muu ei ole uskottavaa kuin velkojen vaihtaminen kiinteään omaisuuteen.

Kreikkalaiset ovat edelleen rikkaita. Vaikka kansalaiset päättäisivät tällä sekunnilla maksaa koko valtionvelan pois, he olisivat edelleen vauraampia kuin vaikkapa tsekit.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Vauraita ovat, se on selvää, ja vaurautensa pitävät. Mutta asenteet ratkaisevat. Mikä muuttaisi heidän politiikkansa aivan päinvastaiseksi? Ei mikäään. Ylpeät helleenitkö söisivät kansalle antamansa sanan?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Jatkan vielä: on paljon kunniallisempaa pettää muita euromaita kuin omiaan. Sitähän tässä on koko ajan harrastettukin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #3

Olisi jotenkin paljon hedelmällisempää kaikki keskustelu jos nuo kaikki neuvottelut videoitaisiin ja näytettäisiin kaikelle kansalle.

On vähän sellainen epäuskoinen olo että ovatko nämä troikan neuvottelijat hyväntahtoisia pöljiä vai kieroilevatko ne porukassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #4

Kyllä tuo "hyväntahtoisia pöljiä" linee melko lähellä totuutta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tottakai ovat rikkaita jos yli 300 miljardia otetaan lainaa valtiolle ja valtio siirtää summan yksityisille, jotka eivät maksa veroja. Nyt valtion on pa mutta eivät toki kansalaiset (keskimäärin). Nyt valtio voisi hakea sitä lainaa omilta kansalaisiltaan eikä ulkomailta. Jos eivät rdes omat kansalaiset luota lainan takaisinmaksuun, miksi meidän pitäisi?

Pekka Pylkkönen

Se mikä minulle tuli yllätyksenä on että kreikkalaiset ovat nimenomaan mediaanilla mitattuna rikkaampia kuin nämä saksalaiset tai ruotsalaiset. Vauraus on huomattavasti tasaisemmin jakautunut kuin Saksassa tai Ruotsissa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #9

Tuskin tuon vaurauden lähde voi olla pelkästään turismi, oliiviöljy, Metaxa, Ouzo tai feta-juusto? Mukavuuslippuja hyödyntävät laivanvarustajat ovat varmaan laskelmissa mukana sekä hyväpalkkaiset valtion virkamiehet ja heidän sukulaisensa. Vuosikymmeniä ulkomaan velalla rahoitettu julkinen sektori on vaikuttanut tähän varallisuuteen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tuo on tuottoisa kuvio kreikkalaisille varakkaille. Hyvä kysymys: "miksi meidän pitäisi luottaa". Ne hyväntahtoiset pöljät lienee oikea vastaus.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mitä auttaa lisäajan antaminen, kun Kreikalla olisi ollut jo vuosia aikaa tehdä vaadittavat muutokset. Eläke-etujen säästöt koskevat ymmärtääkseni lähinnä valtion virkamiehiä, joihin ei ole haluttu mitenkään puuttua, koskee kai liikaa myös omaan nilkkaan. Nämä kreikkalaiset "operettitähdet" joita on neuvotteluissa nähty enimmäkseen vain takki auki aurinkoisesti hymyilevän, niin tuskin ottavat vakavasti tätäkään taloutensa järkeistämistä ja miksi ottaisivat? Euroedustajat ovat kuin vahaa heidän kämmenellään, ensin pontevasti vaativat säästöjä ja kun niitä ei toteuteta, niin levitellään miljardeja aina vain uudestaan.

On ennustettu, että Suomi olisi seuraavana avustettavana "Kreikkana", joten ottakaahan sitten oppia miten neuvotellaan oikeaoppisesti ja kerätään miljardit aina vain omaan taskuun ja annetaan muiden euromaiden kiristellä omia vöitään meidänkin hyväksi....

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tämä on käsittämätöntä hölmöilyä europäättäjiltä. Suomi ei pystyisi likimainkaan samanlaiseen röyhkeyteen kuin kreikkalaiset, jos se tilanne tulisi. Kirkasotsaiset idealistit häviävät aina pelatessaan konnien kanssa.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Siinä vaiheessa jos Suomi lähestyisi avustusluukkua Kreikan tapaan, Suomi huomaisi tukiluukun tulleen jo umpeenmuuratuksi..

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

EVM:ssä on varaa. Kyllähän nimenomaan Grexit merkitsisi sitä, että velat annettaisiin käytännössä anteeksi. Ei muuta kuin laina-aika esimerkiksi sadaksi vuodeksi ja reaalivakuuksia peliin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

EVM:n varat ovat meidän varojamme.

"Sadan vuoden" maksuajalla ja velkojen leikkauksella ei ole mitään taloudellista eroa - psykologinen ero kylläkin. Eivät kreikkalaiset niin tyhmiä ole, että suostuisivat reaalivakuuksiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On näköharha, että Tsipras hämää. Hämääjä on Juncker.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Kun Pekka mainitsit Junckerin nimen Kreikan keplottelun yhteydessä, tuli mieleeni, että hänen ollessaan pääministerinä Luxemburgissa solmi Luxemburg veronkiertosopimuksia yli kolmensadan yhtiön kanssa. Sopimalla varojen kierrättämisestä minimiveroilla Luxemburgin kautta, firmat välttivät verojen maksamisen kotimaissaan. Asia paljastui viime vuonna ja tunnetaan nimellä LuxLeaks.

Juncker on kuitekin saanut taakseen EU:n parlamentin isot ryhmät ja casea on hiljakseen vesitetty.

Joka tapauksessa Junckerkin on hyvää alan ainesta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Joka tapauksessa Junckerkin on hyvää alan ainesta."

Niinpä tuntuu olevan.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Näkee jo Suomessa median asian käsittelytyylistä, että Kreikka-puhalluksen jatkumista aletaan jo hienoisesti ennakoida.

Lainaa tarvittiin aluksi jotain 10 ja nyt jo 53,5 mrd euroa. Sunnuntaihin mennessä lienemme varmaan jo 70 mrd:ssa. Kreikka-sijoituksistaan aiemmin jo voittoja saaneet Saksa ja Ranska tietenkin hyväksyvät uuden velkapaketin ja osa muuta lammaslaumaa kuittaa velat perässä – Suomi jonon jatkona.

Kuulemma kun ”vastuuthan eivät Suomella kasva”. Suomi onkin ainoana maana jo maksanut lainanantokyvyltään 500 mrd:n euron suuruiseen EVM:iin kertaeränä 1,44 mrd euroa, kun muut maat maksavat pääomansa erissä. Näistä Suomen rahoista on jo käytetty Kyprokseen n. 200 milj. euroa. Jäljellä siis lienee tästä rahasta vielä 1,24 mrd euroa.

Kaavaillusta 53,5 mrd:n velasta Suomen osuus olisi siis n. 963 miljoonaa euroa (n. 1,8 %), jolloin tuo Suomen jo maksama pääoma 1,44 mrd:a toki riittäisi. Tuo raha Kreikka kolmosella kuitattuna olisi kuitenkin poissa jatkon lainantarpeilta. Ja niitähän ilmaantuu aina tasaisin väliajoin. Näin meitä sitoutetaan tulevaan liittovaltiorakennelmaan.

Mutta jospa tuo lainoitustarve olisikin vaikka 69 mrd euroa tai sen yli, Suomen 1,44 mrd:a ei enää riittäisikään. Silloin tarvittaisiin siis EVM-osakepääoman korotus eduskunnassa.

Epäilemättä tukipaketteja lähetellään jatkossakin. Viimeistään kolmen vuoden kuluttua Kreikka-lypsykoneeseen säädetään jälleen uudet asetukset.
Myös muut kriisimaat halunnevat jossain vaiheessa kevennyksiä omiin velkaohjelmiinsa, kun se mahdollista on. Mutta eipä hätää. Suomen osuus EVM:n 704,8 mrd:n euron peruspääomasta (maksettu pääoma 80,55 mrd e plus korotusvaltuudet 624,25 mrd e) on 12,6 mrd e. EVM voi siis tarvittaessa vaatia Suomelta maksuun vielä reilut 11 mrd euroa EVM:n kokonaispääomasta..

Mutta milloin Kreikka alkaa myydä valtionyhtiöitään? Entäpä verojen keruu kansalaisiltaan tai ne odotetut eläkeuudistukset? Kultaakin on pankkiholveissa yli tuplasti mitä Suomella. Laivanvarustamotoiminnasta ja turismistakin verotuloja olisi saatavissa runsain mitoin. Entä milloin Kreikka oppii hyödyntämään maanuumenissansa olevia kulta-, öljy- ja kaasuesiintymiään. Ehkäpä siellä jo lasketaan Venäjän auttavan tässä.

Milloin? Silloin, kun velkatukipakettien lähettely viimein loppuu.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Toivottomalta tuntuu Kreikan taival euroalueen jäsenenä. Syvälle juurtunut korruptio, veronkiertokulttuuri ja säännösten toimeenpanossa keplottelu eivät anna mahdollisuutta luottamuksen syntymiselle.

Kreikka voi hyvinkin luvata uudistuksia saadakseen uuden tukipaketin, mutta niiden toteuttaminen onkin sitten toinen juttu. Sama vääntö tulee jatkumaan edelleen, ellei peliä puhalleta poikki.

Timo Soini tuntuu pitävän kiinni hallitussopimuksen kohdasta, jonka mukaan Suomen Kreikka-vastuita ei enäää lisätä. Epäilen suuresti hallituksemme ja hiukan Soininkin rohkeutta pysyä kannassaan, kun euroalueen johtajien painostus todenteolla alkaa. Suomi voisi ottaa hiukan oppia kreikkalaisilta vastaanpanemisen jalossa taidossa.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Toivoa sopii, että hallitusohjelman kirjaus ei jää vain kuolleiksi kirjaimiksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21

Pelkään, että se tullaan vesittämään jollakin silmänkääntötempulla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset