Lokari

Kreikkalaiset maksattavat veronsa muilla

 

Veronkierto on kreikkalaisten kansallisharrastus. Professori Timo Rothovius uskoo, että jos kaikki tulonsaajat maksaisivat veronsa, Kreikan julkinen talous olisi kunnossa. Kaikki sitä harrastavat. On totuttu siihen, että veroja ei makseta, ja monet virkamiehet ottavat lahjuksia. Veroista pääsee, kun maksaa verovirkailijalle jotakin (Ilta-Sanomat 1.7.).

Tämä merkitsee yksinkertaisesti sitä, että koska veroja ei onnistuta perimään riittävästi maan julkisen talouden menojen maksamiseksi, Kreikka on joutunut ottamaan lainaa ja saanut tukipaketteja voidakseen suoriutua virkamiestensä palkoista ja muista valtion menoista ja maksuista.

Kun lainojen takaisinmaksut näyttävät siirtyvän hamaan tulevaisuuteen tai – hyvin todennäköisesti – ne jätetään kokonaan suorittamatta, me euromaiden veronmaksajat maksamme muun muassa verot kreikkalaisten veropinnareiden puolesta.

Verojen välttely ja lahjusten maksaminen ovat kreikassa kaikkien huvia. Vuosia sitten pyysin kreikkalaiselta taksikuskilta kuittia. Siihen asti hyvin englantia ymmärtänyt kuski ei ollut millään tajuta, mistä on kysymys. Lopulta hän repäisi taskukalenteristaan sivun, jossa oli sen verran tilaa, että hän saattoi tuhertaa siihen matkan hinnan ja allekirjoituksensa.

Koska kreikkalaiset eivät kiinnitä euroalueelle tekemissään neuvottelutarjouksissa juurikaan huomiota veronperintään ja lahjuskäytäntöön voi päätellä, että myös ministerit ovat mukana tässä yleisessä harrastuksessa.

Kreikkalaiset ylpeilevät demokratiallaan, mutta rehellisyys ja valtion yhteisestä taloudesta huolehtiminen eivät näytä kuuluvan kreikkalaiseen demokratiakäsitykseen. Olemme saaneet Euroopan unioniin jäsenen, joka ei tunne edes kansallista yhteenkuuluvaisuutta. On siis turha odottaa sitä muihin EU:n jäsenmaihin päin. Helleenit ovat mukana yhteisössä vain saalistusmielessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On kiistaton tosiasia, että hellenit väärensivät tilinpitonsa rahaliittoon pyrkiessään ja tämän jälkeen ottivat velkarahaa aivan suorassa suhteessa siihen, kuinka paljon markkinoilta yksinkertaisesti rahaa vippaskonstein oli saatavilla.

Saksan ja Ranskan pankit luotottivat maata täysin vastuuttomasti yli 200 miljardin euron verran vain vajaassa vuosikymmenessä, kunnes vararikko yllätti ikään kuin " puskista" v. 2010 tammikuussa.

Oliko Kreikan päättäjillä tuolloin edes tarkoitus hoitaa velkaantumisensa vastuut, vai oliko kyseessä pelkkä velkakälli ?

Missä rahat ?

Nyt täytyisi kuitenkin muistaa se fakta, että Kreikka on vauras maa ja kreikkalaiset keskimäärin eurooppalaisittain varsin vaurasta kansaa. Kyproslaisetkin olivat Euroopan vauraimpia ja suuresti mm. suomalaisia rikkaampia maan vararikon yllättäessä v. 2012 - ja ovat edelleen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kreikkalaisissa on paljon varakkaita, jotka ovat vieneet talletuksiaan ajoissa turvaan muiden euromaiden pankkeihin. Tätä talletuspakoa on rahoitettu mm. EKP:n hätärahoituksella.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

On selvä, että Kreikan tilanteella on historialliset syynsä. Kreikassa pidetään kansalaistottelemattomuutta mahdollisesti jonkinlaisena kunnia-asiana.

Koska kansalaistottelemattomuus on ehkä ollut se kreikkalaisten keino selvitä hengissä, kun on ollut
- sotilasjuntta 1967-1974,
- Kreikan sisällissota 1946-1949,
- saksan miehitys toisen maailmansodan aikana 1941-1945,
- ottomaanivalloittajia nykyisen Turkin alueelta 1500-luvulta aina vuoteen 1821 saakka jne.

Demokratia nykymuodossaan on vain 30-40 vuotta vanha Kreikassa. Virheitä on tehty, osin kokemattomuudesta johtuen. Osin siitä syystä, että kreikkalaiset ovat oppineet, että kansalaistottelemattomuus on ehkä ajateltu olleen hyve. Osin noista syistä johtuen ulkopuolisten neuvoja ei ole juuri haluttu kuunnella: Itsenäisyys olikin vihdoin Kreikassa.

Se lienee johtanut verojen maksamattomuuteen yhtenä "kunnia-asiana".

On hyvin mahdollista, että rankat säästötoimet myös saavat aikaan vastareaktion johtuen Kreikan historiasta: Ehkä veroja maksetaankin vielä huonommin.

Koska "ulkopuolinen pakko".

Historiankin syiden hahmottaminen saattaa auttaa avaamaan kreikkalaisen umpisolmun.

Millä keinoilla kulttuuria yleensä johdetaan ja muutetaan?

Toimisiko Kreikan johdon esimerkillä ja teoilla johtaminen?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Historiankin syiden hahmottaminen saattaa auttaa avaamaan kreikkalaisen umpisolmun.
Millä keinoilla kulttuuria yleensä johdetaan ja muutetaan?
Toimisiko Kreikan johdon esimerkillä ja teoilla johtaminen?"

Historia auttaa ymmärtämään Kreikan käsittämättömän käyttäytymisen taustoja, mutta tuskinpa sieltä ratkaisun avaimia löytyy. - Kulttuurin muuttaminen on hyvin vaikeaa ja hidasta. Se vaatii sukupolvia tai todella syvältä kouraisevaa kriisiä. - Mistä tällainen esimerkki löytyisi, kun tähän astiset johtajat antavat vain huonoa esimerkkiä?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Johtajuuttahan se vaatii. Ja moraalista selkärankaa johtajilta.

On yksi keino, joka toimii:

Johtaminen esimerkin avulla. Se toimii.

Eli, mitä jos Kreikan johto tekeekin tekoja, että koko Kreikka saadaan toimimaan?
Yksi teko kerrallaan.

Vaikka niin, että Kreikan hallitus yksissä tuumin näyttää, mitä se tarkoittaa, kun maksetaan verot täysimääräisesti, niin kuin kuuluukin maksaa. Menemällä verotoimistoon. Ja vaikka televisiokamerat mukana. Ja rahat mukana verojen maksua varten. Esimerkin voima.

Ja korkeimmat virkamiehet maksavat myös näyttävästi kaikki veronsa. Ja tarvittaessa siis kamerat mukana verotoimistossa kaikkien nähtäväksi.

Ja jos ei maksa, niin irtisanominen seurauksena. On nopeaa.
Ja tuottaa tuloksia.

Jos on todisteellista korruptiota tai veronkiertoa, niin irtisanominen ja rikosoikeudellinen prosessi. Vaikka olisi kenestä kysymys. On nopeaa.
Ja tuottaa tuloksia.

Systemaattisesti samalla tavalla ja tasapuolisesti.
Tuottaa tuloksia.

Joissain maissa on käytetty myös totuuskomission tyyppisiä välineitä.
Sekin tuottaa tuloksia.

Esimerkin voima on yllättävän iso kulttuurin muuttamisessa paremmaksi.

Kulttuuri on ennen kaikkea tekoja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #12

"Vaikka niin, että Kreikan hallitus yksissä tuumin näyttää, mitä se tarkoittaa, kun maksetaan verot täysimääräisesti, niin kuin kuuluukin maksaa. Menemällä verotoimistoon. Ja vaikka televisiokamerat mukana. Ja rahat mukana verojen maksua varten. Esimerkin voima."

Tuon tempun haluaisin nähdä tapahtuvan Kreikassa. Taitaa jäädä näkemättä.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #14

Eipä sitä keinoa ainakaan ole vielä kokeiltu.

En väitä, että kuinka realistinen se on Kreikassa. Keino se on siinä missä muutkin. Uskon, että kulttuurin muuttamiseen se on erittäinkin toimiva ja nopea keino.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #17

Minulla on kyllä päinvastaisia kokemuksia: kultuurit pysyvät sitkeästi muuttumatta. Ei esim. Neuvostoliiton romahduskaan sikäläistä kulttuuria länsimaiseksi muuttanut, vaikka näin aluksi kuviteltiin ja vielä aika äskettäin meilläkin toivottiin.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #18

On myös niin, että rakenteet tuottavat käyttäytymistä. Senge on puhunut tästä myös. (The fifth discipline.)

Venäjä voikin olla hyvä esimerkki siitä.

Tsaarille tehdyt kultaiset ovet.

Onko tässä tsaarin nykyistä hovia?

Venäjän vallankumoukset 1905 tai 1917 tai Neuvostoliiton romahdus 1990- luvulla eivät sittenkään muuttaneet olemassa olevia rakenteita. (Virkakoneistoa, ihmisten suhtautumista tai asenteita, päättäjien ajattelumalleja, prosesseja, metodeja, jopa hallintorakennukset säilyivät, arkistointisysteemit säilyivät, uskomukset eivät muuttuneet paljoakaan, käsitykset yhteiskunnan käytännön toiminnassa ilmenevistä arvoista eivät muuttuneet jne.)

Jäi tsaarin mentävä aukko.
Näyttämö ja näytelmä pysyi lähes ennallaan, näyttelijät vaihtuivat.

Politbyroo jatkoi oletettavasti osin samoilla malleilla, kuin tsaarin aikana.
Puhumattakaan nykyajasta, jossa etsitään merkityksiä historiasta.

Jos Kreikassa päätetään muuttaa huonoja tuloksia tuottavia rakenteita, ei työ ole helppo. Se vaatii jämäkkyyttä, pitkäjänteisyyttä ja moraalista selkärankaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #19

Hyvä analyysi venäläisten ongelmien taustoista. Rakenteet ovat tärkeitä, mutta käsittääkseni ihmisten ajattelumalllit (jotka siirtyvät meemien tapaan sukupolvelta toiselle) ovat tärkeitä - ja nimenomaan vaikeasti muutettavia.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #20

Tuohon ei taida olla helppo suorilta vastausta edes löytää.

Start-up näkökulmasta olen kuullut käytännön kokemuksesta erittäin menestyneeltä start-up yrittäjältä ajatuksen, että kulttuuri alkaa kehittymään organisaation ensimmäisestä päivästä alkaen. Jos kulttuuria ei johdeta, se kehittyy valtoimenaan omiin suuntiinsa.

Vaikea sanoa, että olisiko Kreikassa niin kovin syvään juurtuneet tottumukset asenteet ja uskomukset, jotka johtavat mm. siihen, että veroja ei makseta?

Esimerkki toimii johtamisessa. Onko niin vahvaa esimerkkiä mahdollista Kreikan hallituksen ja korkeimpien virkamiesten tekemillä määrätietoisilla teoilla antaa, että se antaa koko kansakunnalle vahvan signaalin toisenlaisesta toimintatavasta? Jolla siis jokainen kreikkalainen ottaa vastuun omasta maastaan.

Maailmalla ilmeisesti on joitain esimerkkejä, että kuinka korruptiota vastaan on toimittu. Haaste näissä on, että kuinka ne saa sovitettua juuri vaikkapa Kreikan toimintaympäristöön.

Evidenssi vaikuttaa sen suuntaiselta, että tarpeellinen ensimmäinen askel Kreikassa lienee myöntää se tosiasia, että toimintatapohin (veronmaksu ym.) tarvitaan oleellista kohentamista. Siitähän kehitys kohti selkeästi parempaa luontevasti alkaa.

Löytyykö sellaiseen Kreikassa johtajuutta? Jää nähtäväksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21

"Start-up näkökulmasta olen kuullut käytännön kokemuksesta erittäin menestyneeltä start-up yrittäjältä ajatuksen, että kulttuuri alkaa kehittymään organisaation ensimmäisestä päivästä alkaen. Jos kulttuuria ei johdeta, se kehittyy valtoimenaan omiin suuntiinsa."

Yrityskulttuuri on paljon lyhytjänteisempi ja pinnallisempi juttu kuin kansakunnan kulttuuri. Oikeastaan koko tunnetun historian ajan kreikkalaiset ovat olleet epäluotettavan maineessa. Tällaiset piirteet eivät muutu noin vain.

"Esimerkki toimii johtamisessa. Onko niin vahvaa esimerkkiä mahdollista Kreikan hallituksen ja korkeimpien virkamiesten tekemillä määrätietoisilla teoilla antaa, että se antaa koko kansakunnalle vahvan signaalin toisenlaisesta toimintatavasta? Jolla siis jokainen kreikkalainen ottaa vastuun omasta maastaan."

Mitään merkkejä siitä,että Kreikan johtajat edes yrittäisivät, ei näy. Toinen asia on, miten nopeasti ja tehokkaasti se toteutuessaan vaikuttaisi kansalaisiin. Kuten on käynyt ilmi, en olisi luottavainen.

Lauri Wirén

Kreikkalaisten peli oli sellainen, että pelattiin upporikasta lainarahoilla ja vähän keitettiin tilikirjoja, ettei rahantulo lakkaisi. Nyt huudetaan, että velat pitää antaa anteeksi, että sama meno voisi jatkua.

Suosittelen kreikkalaisille sardiini-munakoiso dieettiä seuraaviksi 5-10 vuodeksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kreikalle on nyt syytä osoittaa,että tällainen peli ei vetele. Muuten sama meno jatkuu tulevaisuudessa, ja euromaat maksavat edelleen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Eikös tämä sama ongelma ole meidänkin maassamme, täällä vain rikkaat laistavat veronsa? Jos suurituloisia verotettaisiin samanlailla kuin muutama vuosikymmen sitten, eihän meilläkään olisi tietääkseni valtionvelkaa? Eikö suuryritysten tulos mene lähes kokonaan veroparatiisen kautta ulkomaille, hyödyttämättä omaa maatamme lainkaan?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllähän meilläkin veropinnareita on, mutta ei käsittääkseni siinä laajuudessa kuin Kreikassa. Meillä verohallinto toimii tehokkasti toisin kuin Kreikassa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Niin, kreikassa veropinnarit ovat kai lähinnä kaikki kansalaiset, kulttuuri on kehittynyt sellaiseksi. Meillä taas veropinnarit ovat isotuloiset, rikkaat ja suuryritykset, ne joilla on eniten. Meillä valtio myöskin valvoo mielivaltaisesti vain tavallisia kansalaisia ja pienyrittäjiä, isotuloiset, rikkaat ja suuryritykset saavat tehdä mitä tahansa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #13
Pauli Leinonen

Toisaalta, onko EU:n talous läpinäkyvän rehellistä? Miten ne tilintarkastusjutut lienee?
Taidetaan olla konnien kanssa porukoimassa. Miten siinä sitten lopulta käynee, laulaako kunnian kukko?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä EU:ssa muitakin kotiinpäin vetäjiä on kuin Kreikka. Lopputulosta ei osanne kukaan ennustaa, mutta ei hyvältä näytä.

Reino Jalas

“Kreikkalaiset maksattavat veronsa muilla”

Eihän tuossa mitään uutta ole. Meillä oli vuosina 2007-2011 Valtiovarainministerinä mies joka aikoi maksattaa osan Suomen arvonlisäveroista japanilaisilla.

    Valtiovarainministeri Jyrki Katainen 23.2.2011
    Kohta 2 min 15 sek
    “Jos pitää saada lisää verotuloja, toinen vaihtoehto on vaikkapa arvonlisävero. Sitä arvonlisäveroa peritään suomalaisten palveluiden ja tuotteiden lisäksi myös tuontituotteista. Eli japanilaisista moottoriveneistä ja Niken lenkkitossuista.

    Jos pitää valita että nostetaanko eläkkeensaajan ja palkansaajan tuloveroa vai semmoista veroa joka peritään myös ulkomaalaisesta työstä niin Kokoomus valitsee tämän jälkimmäisen."

Suihkis, viuhkis vaan. Rahaa napattiin japanilaisten taskuista Suomeen. Japsit eivät huomanneet mitään.

Silloin vanhaan hyvään aikaan kun Katainen Suomelle budjetteja teki.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä Kreikan suorittama puhallus on aivan toista suuruusluokkaa kuin Kataisen.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Reino, tuskin tuontitavaroiden arvonlisävero valmistusmaan yhtiöiden taskusta tulee. Se lisätään Suomessa tavaran myyntihintaan ja kauppias tilittää veron
valtiolle. Ehkä sen vuoksi "Japsit eivät huomanneet mitään".

Arvonlisäveron ongelma on, että myös varattomat maksavat sitä tavaran hinnassa. Siten arvonlisäveron korotukseen kuuluu kalliimman ostohinnan kompensoiminen vähävaraisille, jotta he pysyvät hengissä.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Rothoviuksen tieto on ollut julkisuudessa alusta asti, käsiteltiin myös kansalaisten tukipakettikeskusteluissa. Oli varmaankin myös Kataisen ja Urpilaisen tiedossa aikoinaan, mutta eivät suutaan euroryhmässä avanneet. Suomi olisi yksinkin pystynyt estämään rahan lapioimisen aloittamisen.

Verojen keräämisen tehostaminen rikkailta kuului sittemmin kyllä Troikan suosituksiin, kuten valtioneuvoston tiedonantoa 1/2012 koskevan linkin sivulta 8 ilmenee: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Selonteko/Docume...

Troikan toistuvista kehoituksista huolimatta Kreikan hallitus ei toteuttanut sovittua ohjemaa paljon miltään osin. Leikkasi kyllä köyhiltä,
mitä Troikka ei edellyttänyt.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tieto on ollut julkisuuudessa, mutta se on jotenkin kuitattu vähäisellä huomiolla. Kreikkkaan on vain luotettu EU-poliiitikkojen taholta - ainakin puheissa. Saa nähdä, alkaako totuuden hetki lopulta koittaa eli naamiot riisutaan.

"Troikan toistuvista kehoituksista huolimatta Kreikan hallitus ei toteuttanut sovittua ohjemaa paljon miltään osin. Leikkasi kyllä köyhiltä, mitä Troikka ei edellyttänyt."

Kuten sanottu, Kreikan hallitus näyttää olevan itsekin mukana veronkierrossa ja korruptiossa. Siksi niihin ei haluta puuttua. - Tsipras kuitenkin puhuu köyhien puolesta, vaikka hänen linjansa on katastrofaalinen erityisesti juuri köyhien kannnalta, jotka eivät ole voineet siirtää mitään turvallisiin euromaihin.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Jos on niin, että veronkierto on yhtä laajamittaista, mitä joissain uutisissä on esitetty, niin silloin jotain veronkannon ketjussa on rikki.

Mitkä osat erityisesti? Onko verojen maksun valvonta rikki?

Vai onko koko verojen keruun systeemi tehoton tai rikki? Jostain luin, että verot maksettaisiin käteisellä verotoimistoon. Se systeemi jo antaa aika paljon mahdollisuuksia pimittää monessa kohtaa verojen maksamisen ketjua.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Veronkanto toimii ilmeisen alkeellisesti, ja tässä järjestelmässä lahjottavissa poleva virkamies on heikkko lenkki. Lisäksi veron pimitystä tapahtuu jo tuloja salaamallla, jolloin järjestelmä ei edes tiedä ko. tuloista.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Käsitykseni on, että Kreikan verolakien mukaan verotoimisto voi antaa lykkäystä veronmaksussa, mikäli katsotaan, että maksaminen aiheuttaa vaikeuksia. Lykkäys saattanee olla pitkä ja toistuva. On mahdollista, että verovirkailijaan voi vaikuttaa.

Ammatinharjoittajat ilmoittavat verotettavat tulonsa alhaisiksi. Esimerkiksi lääkärit ja juristit ovat veroilmoitustensa mukaan varsin pienituoloisia. Ammatinharjoittajien ja yksityisyrittäjien osuus työssä olevista on Kreikassa Euroopan korkein. Heidän todellisten tulojen selvittäminen ei ole onnistunut.

Asuinrakennusten kiinteistövero alkaa juosta vasta, kun rakennus on valmis.
Ökytaloista on järjestään joku terassi tai porttipylväs kesken, vaikka talossa asutaan.

Kuuluisa LaGarden lista sisältää 1991 henkilöä, jotka ovat siirtäneet pimeitä tulojaan yhteen ainoaan Sveitsin pankkiin(HSBC). Koska listalla on mm entinen pääministeri Samaras ja muita korkeita poliitikkoja, ei lista ole aiheuttanut toimenpiteitä, puhumattakaan varojen verottamisesta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kreikkalaiset ovat viisaita. Miksi veroja maksaisi kun muut ne maksavat?
Jarmo haluaa kreikkalaiseksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tähän ironiseen kommenttiisi toteaisin selvyyden vuoksi, että tyhmiä ovat. Kaikki loppuu aikanaan, ja romahdus tulee olemaan suuri. Elleivät euromaat jänistä taas kerran.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Vielä täydennyksenä: Kreikan veronkannon ongelmia ja parannusehdotuksia käsittelee Kreikan keskuspankin tutkija Melina Vasardani pankin tiedotteessa "Economic Bulletin no 35 vuodelta 2011. Artikkelin nimi on "Tax Evasion in Greece: An Overview."

Sanoma ei paljoakaan poikkea Pihlannon ja kommentoijien pointeista. Neljässä vuodessa on ehkä jotain tehty, mutta ei ilmeisesti tarpeeksi.

http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/econbull201...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset