Lokari

Kreikka palaamassa demokratian juurille?

 

"Kreikka saattaa päättää pitää pankkinsa suljettuina maanantaina. Euroopan keskuspankki voi tänään tehdä päätöksen, joka edellyttää Kreikkaa perustamaan pikavauhtia oman, väliaikaisen valuutan. EKP pyrkii myös hillitsemään maanantaina rahamarkkinoilla odottavaa kaaosta" (YLE 28.6.).

Eiköhän Kreikka järjestä myös väliaikaisesta valuutasta kansanäänestyksen? Kreikka – demokratian kehto – näyttäisi olevan siirtymässä demokratian alkuperäiseen muotoon, jossa kansa päättää asiat. Päätökset tapahtuisivat nopeammin, jos ne tehtäisiin alkuperäiseen malliin Syntagman aukiolla.

Vakavammin puhuen maa on ajautumassa kaaokseen, ensin taloudelliseen, sitten sosiaalis-fyysiseen. Saamme nähdä, miten kauan kenraalit katselevat sitä kaikessa rauhassa.

Eräs Kreikan tarjoama  opetus on se, että ylpeys on valtakunnanpolitiikassa ja talouden hoidossa huono isäntä. Lieneekö siitä rengiksikään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juuri noin, eli kreikkalaiset ovat omassa koukussaan, ulospääsyä ei ole, jos jotain tosiaan uutta ei keksitä, eli sallita.

Ainoa keino selvitä on antaa valtaa enemmän ulkopuolisille, koska omat neroudet ovat nähty.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä. Joutuvat nyt paistumaan omassa liemessään. Toisaalta idealistiset europoliitikot ja EKP saattavat jatkaa hätärahoituksen pumppaamista tähän konkurssipesään.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Tai sitten todeta että jatkakaa tästä;-) täällä usar i ssa kiistellään onko kana vai muna ollut ensin. Molemmat olivat myöhässä!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pythagoras piirteli hiekkaan, ja Diogenes asui tynnyrissä. Suistuuko nyky-Kreikka elintasossaan yhtä matalalle?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kai siellä pohjille mennään, jos pankit kaatuvat ja omaan valuuttaan siirrytään. Riippuu myös siitä, kuinka paljon hätärahoitusta annetaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Egon Friedell Uuden ajan kulttuurihistoriassaan 2 sivuilla 454-455 käsittelee kreikkalaisia vähemmän hellävaraisesti. Ehkä aiheesta.

http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kaminiit...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuollainen yleistäminen kuitataan nykyään iskemällä pöytään rasismi-kortti, mutta siitähän nämä friedellit eivät tienneet mitään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Rasismikortii olisi tässä pelissä mitä tyhmin veto. Se ei selitä eikä ratkaise mitään.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#6/TK: " rasisti-kortti.."

Itävallan juutalainen Egon Friedell saattoi olla rasisti, mutta tuskin natsi. Heti kuolemansa jälkeen hänen kirjallinen jäämistönsä onnistuttin salakuljettamaan julkaistavaksi Englantiin, jota hän käsitteli varsin kovakouraisesti kirjoituksissaan. Hänen viimeisen lauseensa kerrotaan olleen:”Varokaa!” Sitten hän hyppäsi asuntonsa ikkunasta kolmannesta kerroksesta kadulle, kun natsit kolkuttivat samaan aikaan ovelle pientä palaveria varten.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hyvä linkki tähän aiheeseen. Siinä sanotaan mm.:

"Kreikkalainen moraali(ttomuus)
Kreikkalainen antiikin kansanluonne edusti meidän käsityksemme mukaan kaikkia huonoja ja epämoraalisia ominaisuuksia. Oikeampaa olisi siis puhua kreikkalaisesta amoralisuudesta. Heiltä puuttui oman olemuksensa ja vikojensa tuntemus. Heidän luonnettaan kuvaavat parhaiten adjektiivit: riidanhaluisia, parjaushaluisia, ahneita, lahjottavissa, turhamaisia, kerskailevia, laiskoja, kevytmielisiä, kostonhimoisia, vahingoniloisia, valheellisia ja julmia."

Kreikan naapurissa sanotaan, että kun olet kätellyt kreikkalaista, laske sormesi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Vaikka kreikkalaiset ovat itse asiansa sotkeneet ja todennäköisesti sotkevat niitä lisää, niin Eurooppa ei voi antaa kreikkalaisten kärsiä. Yksittäinen kreikkalainen on näihin asioihin syytön, olipa järjestelmä ja politikot miten mätiä tahansa.

Kaaos voi johtaa, tai tulee todennäköisesti johtamaan siihen että Euroopan menot Kreikan osalta ovat kasvussa.

Viljo Häggman

"Eurooppa ei voi antaa kreikkalaisten kärsiä."

Miksi ei? Mikä ihmeen velvollisuus muilla Euroopan kansoilla on pestä aikuisten kreikkalaisten takapuolia, jos nämä sontivat housuunsa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mikä ihmeen velvollisuus muilla Euroopan kansoilla on pestä aikuisten kreikkalaisten takapuolia, jos nämä sontivat housuunsa?"

Mikä velvoittaa ihmistä inhimillisyyteen.

Tavallinen kreikkalainen duunari on aivan samanlainen kuin tavallinen suomalainenkin duunari. Kummallakaan ei ole suurta vaikutusta oman maansa politiikkaan, eikä heitä voida pitää syyllisinä maansa ahdinkoon, vaikka molemmat duunarit onkin ensin harhautettu äänestämään väärän politiikan puolesta ja sitten petetty.

Yleisinhimillisyys ei ehkä ole velvoite, vaikka sellaista on kautta aikain suositeltu, sekä uskonnoissa, että myöhemmin poliittisissa liikkeissä ja YK:n julistuksissa.

Yleisinhimillisyys velvoittaisi, jos sellaista olisi, pitämään huolta tavallisesta kreikkalaisesta duunarista.

Kreikan hallitus ja kaikki Kreikan politkot voitaisiin minun puolestani vaikka rahdata jonnekin saarelle, kuten aikoinaan Napoleon, ja jättää sinne. Mutta ne tulee valitettavasti elämän mukavasti loppuelämänsä hankkimillaan korruptiorahoilla, joita niiltä ei kuitenkaan lakiteitse voida ottaa.

Viljo Häggman Vastaus kommenttiin #22

"Yleisinhimillisyys ei ehkä ole velvoite, vaikka sellaista on kautta aikain suositeltu, sekä uskonnoissa, että myöhemmin poliittisissa liikkeissä ja YK:n julistuksissa."

Juuri niin. Uskonnot ja poliittiset liikkeet "Ole sinä inhimillinen, kun minä kerään rahat ja hyödyt." Tyhmää ja yksinkertaista kusetetaan aina juuri tuollaisilla inhimillisyyksillä, yhteisvastuulla ja muilla vastaavilla sumutuksilla. Terävämmät käyttävät kyynärpäitään päästäkseen kahmimaan osingot toisten typeryydestä. Se, jos joku on inhimillistä. Kreikkalaiset osaavat tämän kenties parhaiten Euroopan kansoista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #31

"Terävämmät käyttävät kyynärpäitään päästäkseen kahmimaan osingot toisten typeryydestä. Se, jos joku on inhimillistä. Kreikkalaiset osaavat tämän kenties parhaiten Euroopan kansoista."

Olet varmasti ihan oikeassa tuosta kyynärpäätaktiikasta, sekin on inhimillistä, mutta sekään inhimillisyys ei rajoitu kreikkalaisiin. Kaikki olemme samanlaisia ihmisiä, välillä annetaan kyynärpäästä, välillä autetaan lähimmäisiä. Molemmat kuuluu inhimilliseen käyttäytymiseen.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #31

Hassu juttu on, että tiede on löytänyt selkeitä syitä, miksi auttaminen toimii. Uskonnot vaikuttavat olevan auttamisen järkevyydestä oikeassa.

Pienessä ja isossa mittakaavassa.

Ihmiset auttavat niitä, jotka auttavat muita.
(Sivu 33 ja esim. s. 49 näissä kalvoissa jne.)

Yhteistyössä ja auttamisessa on voimaa.

Auttaminen on erityisen fiksua, jos autettavaan osapuoleen voi luottaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Yksittäinen kreikkalainen on näihin asioihin syytön, olipa järjestelmä ja politikot miten mätiä tahansa."

Samoin on suomalainen ja muu ei-kreikkalainen veronmaksaja syytön tähän menoon. Kreikkalaiset ovat sentään käyttäneet saamansa velkarahat. Velallinen maksakoon velkansa - vaikka kärsiikin - se on talouden rautainen laki. Jos tästä lipsutaan rajattomasti, ollaan tuhon tiellä ja kaikki kärsivät.

Kaaos päättyy aikanaan ja kreikkalaiset saavat aloittaa taas kerran alusta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Velallinen maksakoon velkansa - vaikka kärsiikin - se on talouden rautainen laki. Jos tästä lipsutaan rajattomasti, ollaan tuhon tiellä ja kaikki kärsivät."

On selvää ettei kaikkia velkoja saada takaisin, mutta yhtälailla selvää on ettei niitä tarvitse lähteä nollaamaan, velat on ja pysyy, riippumatta siitä maksetaanko ne joskus, vaikkapa muistona menneiden sukupolvien tuhlailuista.

Onko sitten tavallinen kreikkalainen duunari päässyt näitä velkarahoja käyttämään? Sitä en tiedä. Vaikka olisikin, niin syytön hän nyt kumminkin on, koska ei ole sitä velkaa itse ottanut kumminkaan.

Ihan samat lait pätee tähän Suomenkin velkaantumiseen. Politikot ja populismi ovat siihen velkaan syypäitä, vaikka duunari olisi siitä jonkin pennin käyttänytkin suureen tarpeeseensa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #23

Se on selvää, että Kreikka ei koskaan maksa kaikkia velkojaan ja epävarmaa on, maksaako mitään.

Kreikassa on eletty yli varojen lainarahalla, mutta en tiedä missä määrin tämä on duunareita hyödyttänyt. Kolmannentoista kuukauden palkkoja, ylisuuria eläkkeitä ja muita etuja on jaettu avokätisesti - varmaankin lähinnä virkamiehille. Kaikki palkansaajat ovat varmaankin hyötyneet lepsusta verojen perinnästä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

Toisin sanoen halpa velka on korruptoinut koko Kreikan.
Kyllä sitä velaksi otettua rahaa on varmasti vielä säkkikaupalla piilossa jossain. Ei sitä kaikkea tuhlattu ole. Mutta niitä rahasäkkeijä taitaa olla hiton vaikea kaivaa esiin. Sen takia ei niitä velkoja kuitenkaan pidä anteeksi antaa, se olisi viimeinen virhe tässä virheiden sarjassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #25

Rahaa on ainakin rikkaiden kreikkalaisten tileillä - turvallisesti muissa euromaissa.

Kansantaloustieteilijäkaverini sanoi, että nyt euroryhmällä olisi mahdollisuus päästä eroon Kreikasta niin, että "poliittinen vastuu" jäisi Kreikalle.

Saa nähdä mitä europäättäjät nyt keksivät. Ei heidän poliittisessa luovuudessaan ole ollut hurraamista tähänkään mennessä...

Viljo Häggman Vastaus kommenttiin #23

"Onko sitten tavallinen kreikkalainen duunari päässyt näitä velkarahoja käyttämään?"

Lyhyesti sanottuna on. Ja kaikki on mennyt omaisuuden hankkimiseen ja makeaan elämään. Kreikkalaisen perheen keskimääräinen varallisuus on paljon suurempi kuin suomalaisen perheen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #32

"Kreikkalaisen perheen keskimääräinen varallisuus on paljon suurempi kuin suomalaisen perheen."

En tiedä onko näin, mutta jos niin olisi, niin velkojen anteeksianto olisi turhaa. Senkun keräisivät rahat pois kreikkalaisilta ja maksaisivat velkansa pois.

Siinä vain on nyt käynyt niin että jotkut ovat tuhlanneet rahansa ja toiset taas on panneet ne poikimaan. Nyt pitää rangaista niitä jotka ovat hoitaneet leiviskäänsä, eivätkä kaivaneet sitä maahan.

Maailmassa oikeudenmukaisuus ei koskaan voi toteutua siksi että toiset tuhlaa ja toiset säästää, mutta ihmisiä ne on tuhlaritkin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #34

Kreikkalaisilta on mahdoton kerätä mitään pois. Onhan laillisten verojenkin perintä monessa tapauksessa ylivoimaista.

Epäoikeudenmukainen tämä maailma tietenkin on. Esimerkiksi silloin kun meillä oli oma valuutta ja tehtiin devalvaatioita, tavallinen kansa kärsi tuontitavaroiden hintojen noususta. Ahneimmat olivat jo siirtäneet rahansa ajoissa vahvoihin valuuttoihin.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #35

Osa ongelmaa on, että joillain osapuolilla on toisinaan ollut parempi tieto kuin muilla toimijoilla.

Muistan kuulleeni tarinaa, jossa 1990-luvulla tietty porukka tienasi isosti, kun heillä sattui olemaan tieto tai erittäin vahva käsitys tulevasta devalvaatiosta.

Jonka jälkeen moni asia tosiaan kallistui: Autot, kahvi, bensiini, banaanit jne.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #37

Aina sisäpiiriläiset ovat voineet käyttää hyväkseen salaista devalvaatiotietoa, ja ovat siitä jotkut joutuneet kiinnikin.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #38

Pienessä mittakaavassahan tuo ei siis ole muuta kuin lähinnä moraalista paheksuntaa aiheuttava ongelma tai rikosoikeudellinen asia. Silloin siitä tulee ongelma, jos päätöksentekijät kansallisella tasolla kytkeytyvät joillain tavoilla ongelmia korjaaviin päätöksiin, joista myös itse hyötyvät.

Silloin ongelman aiheuttaja ja ratkaisija olisi sama taho.

Onkohan Kreikka jo tässä tilanteessa koko valtion tasolla?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #39

Kreikan päättäjien moraaliiin en luota lainkaan. Uskon, että päättäjillä on ollut sisäpiiritietoa, jota he ovat käyttäneet oman taloudellisen taustansa turvaamiseksi.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Hyvä kirjoitus. Ylpeys! Itse mietin asiaa samalta kantilta erään turisti reissun pohjalta hieman... Olisikohan Syntagman aukiolla valtaholismi sitten enää ongelma? Koko EU byrokratia kaadetaan siis sinne eikö niin - http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1975...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tulipa kirjoitetuksi ylpeydestä seuraavaa:

Ylpeys talouden muuttujaksi?
Kauppalehti 5.6.2012

Kreikkalaiset ovat saaneet Saksan liittokansleri Angela Merkeliltä ja IMF:n puheenjohtaja Christine Lagardelta moitteita taloudenpidosta, ja suoranaisen kehotuksen ryhtyä maksamaa veroja. Vaikka arvosteluun oli hyvät perusteet, kreikkalaiset reagoivat voimakkaan torjuvasti. Tämä ei koskenut vain mielenosoittajia vaan myös johtavia poliitikkoja ja virkamiehiä.

Kreikkalaiset vetosivat kansalliseen piirteeseensä, ylpeyteen. Ylpeys ja siihen nojaava loukkaantuminen näyttävät kelpaavan perusteeksi taloudenpitoa koskevan kritiikin torjumiselle. Tämä viestittää samalla sitä näkemystä, että syy maan talouden katastrofaaliseen tilaan ei ole kreikkalaisten itsensä. Siten taloutta korjaaviin leikkaustoimenpiteisiin ei olisi heidän mielestään tarvetta. On mahdollista, että maan seuraavatkin parlamenttivaalit voitetaan tällä asenteella.

Ylpeyden ylikorostus on tyypillistä erityisesti Etelä-Euroopan maille. Ilmeisesti näissä maissa odotetaan, että heitä kohdellaan hienovaraisemmin kuin muita ja että heille myönnetään yhä uusia erivapauksia. Tähän asti esimerkiksi Kreikka on saanut myönnytyksen toisensa jälkeen – aina EU:n jäsenyysneuvotteluistaan lähtien ja koko ajan velkakriisin edetessä. Mikään vahva signaali ei todellakaan viittaa siihen, että maassa ryhdyttäisiin tosissaan taloutta korjaaviin toimenpiteisiin.

Näyttää absurdilta, jos talousanalyyseihin olisi vastedes liitettävä uusi muuttuja: kansallinen ylpeyskerroin. Korkean ylpeyskertoimen maiden luottoriski arvioitaisiin korkeammaksi kuin muiden, mikä merkitsisi hyvinäkin aikoina muita tiukempaa luottoseulaa ja korkeampaa korkotasoa. Itse asiassa Kreikan lainoista perittävien korkojen nousu epäilemättä jo heijastelee kaiken muun ohella myös riskiä, joka aiheutuu maan haluttomuudesta panna taloutensa kuntoon omatoimisesti.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kreikka-tilanne saattaa opettaa demokratiasta paljon enemmän kuin mitkään EU:n perustuslakikonventit jossa Teija Tiilikainen oli Suomen edustaja.

Pihlannon otsikko on kenties harvinaisen oikeaan osuva. Kreikka opettaa EU:n herroille demokratiaa. Hienoa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset! - Kreikka tosiaan opettaa. Ja se opettaa myös, että jos maa joutuu eroamaan euroalueesta, on turha pelätä muiden seuraavan perässä. Sen verran rankka kuuri siitä tulee.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Hyvä olisi myös hahmottaa, että on paljon asioita, jotka ovat vuosien saatossa muuttuneet. Ihan koko kansainvälisen järjestelmän perusteissa. Eikä vain talousjärjestelmän.

- Raha siirtyy nykyisin vauhdilla.
- Tieto siirtyy nykyisin mistä vain, minne vain.
- Tieto mahdollistaa asioita kaikkialla eri tavalla nykyisin.
- Tavarat siirtyvät nykyisin mistä vain, minne vain. Isossa mittakaavassa.

Esim. 35 vuotta sitten maailma oli hyvin toisenlainen. Eikä kyse ollut pelkästään rahajärjestelmästä.

- Puuttui netti.

- Puuttui valokuidulla tehtävät salamannopeat rahansiirrot ja osakekauppa.

- Veroparatiisien käyttö oli hyvin vähäistä.

- Veroparatiiseja käytetään, koska siitä on tullut hyvin helppoa.

- Puuttui työn ulkoistus Kiinaan, Intiaan, Vietnamiin jne samassa laajuudessa, kuin nyt.

- Puuttui standardoitu merikontti, jonka avulla mikä vain on siirrettävissä näppärästi minne vain. Konttijärjestelmän käyttö on levinnyt voimakkaasti n. 20 vuoden aikana.

- Puuttui tuhansien konttien laivat, joka tekee tavaran siirrosta halpaa.

- Puuttui hyvin monimutkainen johdannaiskauppa, joka lisää koko maailman pankkijärjestelmän haavoittuvuutta.

- Koko maailman pankkijärjestelmä alkaa olla tiiviisti yhteydessä keskenään.

- Sen takia häiriö markkinoilla vaikkapa Kiinassa leviää koko maailmaan.

Siksi rahajärjestelmän vaihto on väärä lääke. Se on kuin teippaisi aspiriinin haavan päälle.Kirvelee kovasti ja haava pysyy sellaisenaan ja suojaamattomana.

On toki virheitäkin tehty. Onko se koko kuva?

Jää nähtäväksi, että tekeekö joku taho ihan tietoista työtä kaataakseen euron. Suurvalloilla voisi olla intresseissä pudottaa yksi isompi toimija pois pelistä.

Lisäksi Kreikassa on muutenkin systeemisesti asioita isommin pielessä. Veroja ei makseta jne. Saa siinä vaihtaa rahajärjestelmää vaikka mihin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Maailma on muuttunut ja muuttuu koko ajan. Siksi jokainen talouskriisi on edeltäjäänsä nähden erilainen.

Venäjällä on hyvä halu lisätä vauhtia euron kriisiin. Se myös toivottaa Kreikan tervetulleeksi valtapiiriinsä. Yhdysvallat ei ole käsittääkseni yhtä innokas euron kaataja, sillä euron haaksirikko toimisi lähituntumassa sijaitsevan Venäjän eduksi. Kreikka on Nato-maa, mikä lisäksi huolestuttaa Yhdysvaltoja tässä tilanteessa.

Kreikan yhteiskunta- ja talouselämä ovat tosiaan aivan pielessä: verojen pakoilua, korruptiota, ym.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Hyvin paljon vaikuttaa olevan tuon suuntaista.

Sitten on toki myös joitain hyvin arvaamattomiakin muuttujia.
- Taloudellista vaikuttavuutta saaneiden BRICS-maiden intressit.
- Suuriksi ja vaikutusvaltaisiksi kasvaneiden kv-yritysten intressit. (Esim. Eurooppa vs. Google.)
Jne.

Pieni aavistus alkaa myös olla, että maailmantalous on siirtymässä tavarapohjaisesta tuotannosta tieto- ja palvelupohjaiseen talouteen (myös sähköiset palvelut).

Voi olla, että paradigmat ovatkin sen takia myllerryksessä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #29

Kyllä, kaikki tämä lisää tilanteen epävarmuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset