Lokari

Kreikka on vain rahan läpikulkumaa

 

Pitkään on tiedetty, että Kreikan saamat tukirahat menevät suurelta osin saksalaisille, ranskalaisille, englantilaisille ja muidenkin maiden pankeille. Siinä on eräs vahva syy siihen, että Kreikkaa ei ole päästetty eroon euroalueesta. Suuret EU-maat tarvitsevat Kreikkaa rahan läpikulkumaana. Suomen tapaisille valtioille tässä ruletissa tarjoutuu lähinnä maksajan rooli. Meidän pankeillamme kun ei juurikaan ole saatavia Kreikalta.

Tässä  on myös keskeinen syy siihen, että Kreikka on neuvotteluissa euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa niin itsepäinen. Se lypsää itselleen etuja, koska tietää, että sitä ei päästetä irti eurosta. Euroopan keskuspankki syytää Kreikalle hätärahoitusta, jotta kreikkalaiset voivat siirtää  talletuksiaan turvallisten euromaiden pankkeihin. Siinä jälleen näiden vastaanottavien maiden etu, josta Suomi ei pääse nauttimaan. Hullun hommaa suomalaisilta?

Edustajamme aina Paavo Lipposesta alkaen hehkuttivat halua päästä "niihin pöytiin, joissa päätöksiä tehdään". Niin päästiinkin – pöydän viereen seuraamaan, kun isommat hoitelevat bisneksiään, joissa meillä on vain maksajan rooli. Euro ei ole ainoa esimerkkitapaus.

Kreikalle tämä järjestely sopii. Hyväuskoiset EU-poliitikot ovat lisäksi poistaneet kreikkalaisilta lähes kaiken epävarmuuden neuvottelupöydässä julistamalla, että Kreikka kyllä pidetään eurossa. Helleenit pysyvät siis haalimaan itselleen ainakin meheviä muruja neuvottelupöydästä.

Euro on ikuinen! Niin on, ikuinen riesa, sanoisi suomalainen realisti.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Eilen illalla tuli TV:sta elokuva 1100-luvun aatelismiehestä ja hänen palvelijastaan. Tuli mieleen Suomi ja EU, kun aatelismies heitteli luita pöydästä lattialla istuvalle palvelijalleen, joka kohtaloonsa tyytyen nautti isännän tarjoamista rippeistä.

Niin ja asiaan tietysti kuului, että palvelijan velvollisuus oli henkensä kaupalla heittäytyä yhteisiin seikkailuihin isäntänsä kanssa.

Se oli vain elokuvaa.

Ei kai oikeassa elämässä näin voi tapahtua, eihän?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Ei kai oikeassa elämässä näin voi tapahtua, eihän?"

En olisi niinkään varma...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mihinkäs potentiaalinen rahavirta Venäjän suuntaan ja sen putiniapalveleville oligarkkiemigranteille unohtui? Eikös tuo kreikkalaisen Kyproksenkin puolipeitelty ruplayhteys Kremlin kätyreille pumpattuine EU-miljardeineen ole enää muistissa ollenkaan?

Geopolitiikan kuviot ovat kauan olleet sellaiset, että eräs wanna-be-supervalta hyötyy EU:n hajoamisesta ja uudesta liittolaisesta joka tekee palveluksia parhaiten viipymällä unionissa mahdollisimman pitkään. Vai mitä luulette olevan koko Kreikan EU-uhman takana jo vuosikausia viimeistään siitä lähtien kun Putin alkoi käyttää ortodoksiperinteitä ja kyrillistä kirjaimistoa veljeskansoja yhdistävänä pahan akselin siteenä niin punikkislaavilaisessa Serbiassa kuin muissakin kollektiiviseen soromnootradiitoon taipuvaisissa velkansatoisillamaksattajakansakunnissa. Nyt kun vielä julkikommunisti Tsipras johtaa tuota kurkkuaan myöten varustautunutta mafiakumppanuusmaata, on Putin jo lupaillut sitä enemmän ökyrahoitusta mitä enemmän grekut vielä saavat vedätetyksi tukia länsieurooppalaisilta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Nyt kirjoitin Kreikasta, ja sovelsin jo koulun ainekirjoituksessa opittua ohjetta, jonka mukaan aihe on rajattava. :-)

Olen kyllä epäillyt jo jonkin aikaa, että Kreikka on käyttänyt Venäjäkorttia neuvotteluissa EU:n ja troikan kanssa. USA on antanut ainakin moraalista tukea Kreikalle - onhan kyseessä Nato-maa, joten olisi niin Natolle/USA:lle kuin EU:llekin ikävä juttu, jos tällainen maa liukuisi Putinin talliin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Typerää väittää yhteisvaluutan ongelmia Venäjän aiheuttamiksi. Euro oli susi jo syntyessään ja se tiedettiin yleisesti mutta ei haluttu myöntää koska liittovaltiokehitys tarvitsi pakotteita joita saadaan velkaanuttamalla kansallisvaltiot. Kannattaa katsoa mistä Suomenkin velkakehitys alkoi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei siinä Venäjää tarvittu, vaan euro ja eräät euromaat olivat mätiä jo alusta alkaen. Oletettin, että sääntöjä noudatetaan. En tiedä olisiko sekään auttanut, mutta nyt kun lähes jokainen jäsenmaa vetää kotiinpäin sen kun kerkeää, ei luottamusta synny, eikä yhteistyö onnistu. Ruotsalaiset olivat viisaita - ja britit myös.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kreikka ei ole lypsäämässä etuja, vaan vähän yrittää hidastaa kansansa teurastamista.

Kas, kun suomalaiset eivät ole keksineet ruveta lypsäämään samanlaisia "etuja"? Olen melko varma, että EK suostuisi SAK:n tämänkaltaisiin lypsyihin:

http://www.hs.fi/talous/a1435120282039

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Miten se teurastamista on, jos velkojat haluavat omansa takaisin ja jonkun tolkun velaksi elämiseen?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei tyhmät saa tuota takaisin, kannattaa olla kiitollinen, että jos edes jotain Kreikasta palautuu. Kreikka oli maksukyvytön, kun sille meni Suomikin lainaamaan.

Se on pölvästiä puuhaa, mutta onneksi pöljempikin oppii kantapään kautta.

Ja tuota "tolkkuahan" tässä itse asiassa hainkin. Jos vastaavat "etuudet" lätkäistäisiin Suomen maassa niin kyllä Suomessakin olisi kansa kadulla vaatimassa muutosta.

Suomi maksoi, kuten kerroit, pankkitukea Saksaan, Ranskaan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan...

Kannattaa siis ruveta kovistelemaan näitä pankkeja, että tukirahat takaisin tehdyistä voitoista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #11

Kaikki on mennyttä, minkä menimme Kreikkaan lainaamaan ja takaamaan.

Totta kai kansa kapinoi, kun havahtuu korruptoituneiden johtajiensa ja ahneiden europankkien tekojen seurauksiin. Eri asia on, ymmärtävätkö ketkä ovat syyllisiä. Kansaa viedään kuin pässiä narussa. Niin Kreikassa, Venäjällä kuin muuallakin.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #16

Lahjontahan on rikos. Siitä lienee siinä tapauksessa selkeät todisteet olemassa. Ja rikosoikeudellinen prosessi lienee helppoa aloittaa.

Se, että Suomen johtajat tekevät parhaansa vetääkseen Suomeen päin, ei taida olla korruptiota. Eikä se, että Saksan johtajat vetävät Saksaan päin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #20

Lahjonta on rikos - oikeusvaltiossa. Se, että Kreikka on haluton kiristämään korruptioon puuuttumista on oire siitä, että päättäjät ovat itse mukana siinä. Valtiollinen "edunvalvonta" ei tietenkään ole korruptiota.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #23

Arvattavasti suurimmat lahjukset, kiristykset ja uhkailut tapahtuivat huhti-toukokuun vaihteessa vuonna 2010.

Kreikan hallitus lahjottiin tukipaketteihin pankeille. Suomen päättäjiä lahjottiin, kenties jopa uhkailtiin tulemaan mukaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #28

Tuskin Kreikan hallitusta tarvitsi lahjoa. Sille vain tarjottiin tukirahaa sekä lainaa ja se otti ne mielihyvin vastaan.

Suomea on epäilemättä kiristetty ja ehkä uhkailtukin - ainakin on annettu sellainen kuva, että jos emme suostu, joudumme EU:ssa "mustalle listale" eli meitä rangaistaan/syrjitäään myöhemmin tavalla tai toisella. Lahjonnnasta en ole havainnut merkkejä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Raha on riesa nykypäivänä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mutta ei ilman rahaa voi kehittyneitä yhteiskuntia olla - eikä kyllä kehittymättömiäkään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Alkuperäisiä yhteisöjä joissa ei käytetä rahaa on olemassa.
Tietotekniikka on jo niin kehittynyt, että raha ei olisi enää tarpeellinen kaupankäynnin väline.
Toinen asia on sitten onko nykyinen kaiken rahaksi muuttava vandalismi kovinkaan kehittynyttä sivilisaatiota.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #13

Oravannahkatalouteen ei ole enää paluuta.

Jos viittaat tietotekniikan rahaluomuksiin, niillä ovat samat ongelmat kuin nykyisilläkin maksuvälineillä.

Sivilisaatio ja sivistys ovat kaksi eri asiaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Oravannahka oli esine jota käytettiin maksuvälineenä. Sillä oli myös käyttöarvoa. Raha on ollut kätevä, helposti kuljetettava kaupankäynnin väline kun etäisyydet olivat pitkiä.
Kun sanon että nykyisellä tiedottamisen tasolla, kun tieto välittyy salaman nopeudella, tarkoitan, ettei mitään välinettä enää tarvita. sikäli kun kauppaa käydään ne voidaan kirjata suoraan. Rahasta on tullut niin määrävä tekijä, että useimille rahasta luopuminen on vaikeata kuvitella.
Ajattele miten hiton kalliiksi pelkkä rahan käsittely on tullut. Ei se ole enää ollenkaan mikään käytänöllinen väline, vaan varsinainen riesa. Sitäpaitsi siitä on tullut väliineen sijaan taloudellisen toiminnan ylin tavoite. Vain rahan takia tuhotaan luontoa ja ihmisyhteisöjäkin ja tuotetaan täysin tarpeettomia tavaroita joita sitten kalliilla mainonalla manipuloidaan ihmisiä ostamaan. Ne joita ei mene kaupaksi viedään kaatopaikalle.
Mitä sitten kun kaikki luonnonvarat on muutettu rahaksi?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21

Sanoisin, että ihmisten pohjaton ahneus on saanut aikaan rahaan liittyvät suuret ongelmat. Finanssikriisi yhtenä esimerkkinä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Mistä se pohjaton ahneus juontuu?
Rahatta finanssikriiseistäkin vältyttäisiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #25

Ahneus johtuu ihmisluonnosta. Jos ei olisi rahaa - mikä on tosin täysin utopistinen haave - ihminen ahnehtisi jotakin muuta (kuten ahnehtii rahan ohella nytkin).

Millekään ilmiölle ei ole yhtä ainoaa syytä, jonka poistamisella saavutettaisiin pysyvä onnen tla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #26

Yli tarpeen ahnehtiminen on opittu tapa.
En minä usko, että rahan lopettaminen riittäisi ratkaisemaan kaikki globaalit ongelmat, mutta helpottaisi kyllä huomattavasti kun jouduttaisiin laittamaan todelliset arvot järjestykseen.
Minulle onnen tila on ohimenevä seuraus, ei mikään toiminnan tavoite.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Trollati troikkaa, se kohtaa Suomenpoikaa.
- Troikka lypsää EUn alumaita samalla kun maat tappelee trolleista
Periksi ei anneta, vastuuta ei kaaneta.
- Suomi pysyy EUssa ja pitää sen pystyssä, vaikka omat pitäisi uhrata

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Olisko meillä Suomessakin jo opittu siihen, että valtio maksaa kaiken. Pyhähyvinvointivaltio on vienyt ihmisiltä oman vastuun. Kun ei maksakaan niin kaikki on EU:n vika.

Mielestäni Euroopan yhteistyölle on tarvetta. Ei se tarve muutu, vaikka nykyinen Eu kaatuisi. Tilalle tulisi jotain muuta. En oikein jaksa uskoa että johonkin 1900 luvun alun kansallisvaltio ihanteeseen tulevaisuudessa on paluuta. Tietenkin Kiina, Usa, Intia, Brasilia ja wanna be supervalta Venäjä varmaan omalta kohdaltaa pystyvät tähän.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Keikkien kansalaisten oikeus toimeentuloon, asuntoon, ja terveyteen kuuluvat Eurooppalaiseen "veljeys ja tasa-arvo" -hyveeseen. Esim vaatimus että työttömän on tehtävä töitä etuuksiensa saamiseksi on kohtuuton sillänjos hän ei saakkaan töitä. Työnteko on myös yksilysti jos sillä saadulla tulolla ei voikkaan elättää itseään ja asua työpaikkakunnalla, silloinkaan toimeentulo on riittämätön. Ratkaisuna olisi perustulo mutta se ei sovi vapaaseen kilpailuun, saattaa kannustaman laiskotteluun, ja laskee naisten eyroa entisestään.
Itse näen asian näin: se siis lisää edullista työvoimaa ja mahdollistaa kaikille toimeentulon, kannustaa (ei pakota) halukkaita sellaiseen työhön josta ei joko saa riittävää palkkaa tai on vapaaehtoista/seura työtä sekä vapauttaa ihmisiä työnteosta myös huolehtimaan terveydestään, kunnostaan javlähimmäisistään jotka nykyään monesti jäävät työ ja tehokkuuden jalkoihin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Olisko euromaiden osuus kreikan velkataakasta, joka lienee hieman yli 300 miljardia euroa tällä hetkellä, hieman alle 200 miljardia.

Suomen osuus tästä on 2,7 miljardia erww lainoista. Muistanko oikein??

Kahden välisiä lainoja on kaiketi ollut ainakin miljardin paikkeilla.

Suurimmat rahoittajat olivat Saksa, Ranska, Italia, ne varmasti turvaavat pankkejaan, mutta ne ovat näiden tukipakettien suurimmat maksajatkin.

No empä usko suomen rahoja takaisin saatavan. Mitä olisi tapahtunut, jos Suomi ei olisi tukipaketteihin lähtenyt? Olisko mitään?

Viisaalta vaikuttuva Myllyniemikin väittää, että kun Kreikka lähtee eurosta ja devalvoi ovat asiat kunnossa ja kaikki jatkuu kuin ennenkin? Olisko vähän härskiä yksinkertaistusta.

Sama on Suomen osalta tietenkin?

Hyvä kysymys on miten Kreikka ajautui tähän tilaan? Onko joku muu päättänyt ylisuuresta julkisesta sektorista, veronkierrosta ja korruptiosta?
Entäpä Suomessa? Kuka on päättänyt 2000 luvulla julkisten menojen jatkuvasta kasvusta? Tai kustannustason nostamisesta. Verotuksen kiristämisestä? Onko se Merkkel ne päätökset tehnyt. Eu:n kun liityttiin piti ehdottomasti pitää huolta näistä asioista. Kuka päätti ettei pidetä?

90 luvun laman jälkeen hiukan aikaa maltti oli valttia ja hyvin meni. Sittemin julkiset menot 2000 luvlla päästettiin tuplaantumaan. Julkiset palkat ovat nousseet nopeammin kuin yksityiset jne.... Kyllä tästä täytyy katsoa vain omaa eduskuntaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Hyvä kysymys on miten Kreikka ajautui tähän tilaan? Onko joku muu päättänyt ylisuuresta julkisesta sektorista, veronkierrosta ja korruptiosta?
Entäpä Suomessa? Kuka on päättänyt 2000 luvulla julkisten menojen jatkuvasta kasvusta? Tai kustannustason nostamisesta. Verotuksen kiristämisestä?"

Hallitus ja eduskunta meillä kansakuntaa koskevat isot päätökset tekevät. Tietenkin myös kuntien, yritysten ja muiden yhteisöjen johtajat tekevät päätöksiä omalla tahollaan. Sama muissakin maissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Emme elää suunnitelmataloudessa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #22

Emme elä. Onko joku sellaista väittänyt?

Eri asia on, että joka yhteiskunnassa suunnitellaan. Mitä muuuta esimerkiksi valtion budjetti olisi kuin suunnittelua?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tänäpäivänä myös (EU-elimillä,) keskuspankeilla ja monikansallisilla suuryrityksillä on vastaavanlaista päätäntä valtaa mutta syytä on myös laiskuudesta fixata säätelyä ja verotusta niinden muokkaamisen kalleuden takia (halvempaa on rakentaa tilalle uusi kuin korjata vanhaa - ajsttelu), tosin vanhat rakenteet ja vsivat jäävät kummittelemaan.

Sergei Niemelainen

JP Lehto. Tota muuten oikeassa mutta ku lainan antaa EKP niin siinä summassa on kaikkijen EU maiden rahat ja kuten hyvin muistat sen jälkeen ku maat kieltäytyivät lainamasta kreikalle EKP tarjoutui antaa laina Kreikalle. Mentiin vaa siitä mistä aita on matalin EKP:n päätökselle ei tartte kysyä lupa jokaiselta maalta vaa Saksan Ranskan ja Englannin luvat riittä.
Sitte ku ruvetaan kattoma mikä on Kreikan BKT ja lainan korot niin mitään epäselvä ei jää EU lypsää viimeisiä rajoha Kreikasta lainojen avulla. Koska Kreikka ei voi käyttä lainarahoja ku korkojen maksamiseen ja maan kehitys jää oman onnensa nojalle eli miten EKP: ja IMF:n rahat auttaa Kreikka?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"EKP:n päätökselle ei tartte kysyä lupa jokaiselta maalta vaan Saksan Ranskan ja Englannin luvat riittä."

Välillisesti maat ovat päättämässsä, sillä EKP:n johtokuntaan kuuluvat jäsenmaiden edustajat. Meiltä Erkki Liikanen.

"EU lypsää viimeisiä rajoha Kreikasta lainojen avulla. Koska Kreikka ei voi käyttä lainarahoja kun korkojen maksamiseen ja maan kehitys jää oman onnensa nojalle eli miten EKP: ja IMF:n rahat auttaa Kreikka?"

Näin se lypsää. Ja myöskin hätärahoituksen rahat ovat menneet kreikkalaisten talletuksina muiden euromaiden pankkeihin. - EKP:n ja IMF:n rahat auttoivat Kreikkaa maksamaan velkojaan ja korkojaan sekä näin säilyttämään taloudellisen toimintakykynsä rippeet eli välttämään konkurssia. Jos Kreikka olisi taipunut luotonantajien ehtoihin, sen talous olisi hiljalleen toipunut. Nyt tyhmyyys ja ylepeys vievät sen kohti tuntematonta kohtaloa. - Tässä on muistettava, että mikään taloudellinen järjestelmä ei toimi, jos velat jätetään maksamatta ja eletään muiden kustannuksella. Kreikka on elänyt eurossa kuin toimeentulotuen saaja.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Perusneuvo on laittaa suu säkkiä soukemmalle ja syödä se mitä mahdollista mutta Kreikan tapauksessa säkki olisi pitänyt jo aikapäivisitten pistää säkki suuta soukemmalle ja pitäytyä nälässä ja paastossa. Valitettavasti ihminen on perusluonteeltaan sellainen ettei se vapaaehtoisesti halua kitua ja riutua. Olisiko muutes Kreikantilannetta helpottanut jos koko julkinen sektori maan hallitusta myöten olisi pilkottu ja yhtiöitetty?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Suu säkkiä myöden on vanha hyvä neuvo. Kreikkalaiset pelasivat uhkapeliä korkein panoksin ja näyttävät tehneen karkean virhearvion - ellei sitten jo aikaisemmin lepsuksi todettu eurojohto taas kerran päästä pupua pöksyihinsä.

Hallittu yhtiöittäminen oli kai velkojien ehtolistallakin. Kreikan nykyhallituksen voisi yhtiöittää antamallla sille potkut.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #36

On hyvä kuitenkin myös katsoa kuinka pitkälle symistä voi vähentää ennen kuin se itse alkaa kuluttamaan enemmän energiaa kuin mitä syödessä saa. Vaikka suus olisikin kuinka joko säkkiä myöten tai reippaasti soukemmalla pidän hyvänä esimerkkinä vitsiä laihialaisesta mustalaisesta joka opetti hevostaan olematta syömättä. Miehen ajatus oli kyllänhyvä kun tämä aatteli tienaavansa enemmän heinillään kun niistä ei tarvitsisi vähentää hevosen syömää osuutta. Niittoajantullessa mies oli saanut heponsa opetettua ja juuri ennen niittoa eläin raasu kuoli ja heinät jäi pelloille (oma tulkinta vitsin opetuksesta).

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #37

Kreikan hallitus kohtelee kansaansa kuin tämä mustalainen hevostaan. Hevonen on jo kontallaan aisojen välissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset