Lokari

Koulutusta ei ole varaa heikentää

Alla olevassa linkissä kolme esimerkkiä siitä, miten kouluksellista pohjaa heikennetään. Meillä on nyt pääministerinä yrittäjä-insinöööri. Tähän mennessä jäljet eivät ole koulutuksen kannalta rohkaisevia. Jähtäväksi jää,voiko hallitusta johtaa kuin yritystä.

"Nämä koulutukseen kaavaillut muutokset vahvistavat sitä pinnallisuuden ja suoranaista koulutusvastaisuuden tendenssiä, jonka informaatioteknologian suuret muutokset ovat tuoneet lasten ja nuorten elämään.  Koulutuksen ei tulisi mennä ehdoitta mukaan tähän surffailumaailmaan, vaan toteuttaa laadukasta ja syvällistä koulutusideaalia."

Lisää Turun Sanomien kirjoituksestani:

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijan+kolumni/776381/Koulutusta+ei+ole+va...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Reino Jalas

"Maisterista tulee harvinaisuus. Heikommin
koulutettua väkeä halutaan työelämään sen kasvaneista
vaatimuksista – ja juhlapuheista – piittaamatta."

Mitenkä niistä maistereista voi tulla tuollaisia harvinaisuuksia? Kun maisterien määrän arvellaan alenevan vain 20% verran, ja jäävän silloin kandidaattitasolle?

Kandidaatteja ei myöskään millään lailla kielletä tai estetä jatkamasta 2 vuotta lisää, maisterin papereihin saakka.

---
Kaiken kaikkiaanhan vain hallitusohjelman mukaisesti kunnallis- ja valtionhallinnon virkojen kelpoisuusvaatimuksia alennetaan.

Niin että ei enää vaadita tieteellisen koulutuksen maisteritutkintoa. Vaan 3-vuotisen koulutuksen kandidaatin paperit riittävät monien kunnantoimistojen perushommien pyörittämiseen myös.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mielestäni 20 % ei ole "vain". Olisi tietysti pitänyt kirjoittaa harvinaisempia. Suunta on joka tapauksessa väärä.

Periaatteessa väärin on myöskin alentaa kelpoisuusvaatimuksia. Kunnantoimistoissa ehkä pärjää heppoisemmillakin tiedoilla, en tedä.

Reino Jalas

>> Suunta on joka tapauksessa väärä.

Tietääkseni yleistä pulaa maistereista ei ole tällä hetkellä olemassa. Säästöä oli hakusessa tuolla -20% maisterivähennyksellä julkisen talouden tasapainoon 50 milj € vuositasolla.

Jos maisteripula vaikka matalasuhdanteen laannuttua, joskus 7...12 vuoden päästä tulee, niin ei meillä ihan hirmuinen hätää pitäisi kädessä olla kuitenkaan.

Koulutustasojen välinen ero on vain se 2 vuotta. Jos on ehtinyt vaikka 5 vuotta jo hoitaa kanditason tehtäviä työelämässä, niin ei se maisteriksi nouseminen jälkeenpäin mahdotonta pitäisi olla.

Muutenkin pitäisi olla valmis kouluttautumaan useampia kertoja elämänsä ja työuran aikana.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #8

En ole kuuullut puhuttavan maisteripulasta. Pointti on siinä, miten hyvin/huonosti koulutettuja ihmisiä työelämään valmistuu. Työelämä on tullut yhä vaativammaksi, ja siksi kaikki huononnukset koulutuksessa ovat periaatteessa kielteisiä. Mitä korkeampi on kansakunnan sivistys- ja koulutustaso, sitä paremmat edellytykset sillä on menestyä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Minä toivoisin näihin tuleviin heikennyksiin jotakin skaalaa, miten paljon esim vuoden xxxx tasosta . Samoin millä tavalla lastentarhalaiset syöksyvät helvettiin, jos ryhmäkoko kasvaa, kuinka paljon sen pitää kasvaa jne? Varmasti jostakin heikkenee, mutta kuinka paljon ja kuinka lopullisesti? Eihän niitä sentään kiveen hakata ja jos on tarvetta, aina voidaan muuttaa.
Mika Pantzar sanoisi luultavasti säästöistä huolimatta Suomessa on kaikki hyvällä mallilla verrattuna muihin maihin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Lastentarhalaisten kohtaloon en ottanut, enkä otakaan kantaa. Luokkien ryhmäkokojen suurentaminen kyllä johtaa tunnetusti oppimisedellytystenn heikentymiseen.

Reino Jalas

"Samoin millä tavalla lastentarhalaiset syöksyvät
helvettiin, jos ryhmäkoko kasvaa, kuinka paljon
sen pitää kasvaa jne?"

Varmasti esim. nimetyn, 8 vilkkaan tenavan vahtiminen 8 h putkeen on aika rasittavaa hommaa kelle tahansa.

Mutta tällaiseen vahtimisen hommaan nyt ainakin luulisi digitaalisen vallankumouksen puolelta olevan saatavissa helpotusta.

Asetetaan jonkinlainen valvontaranneke kaikille kun aamulla tulevat, ja poistetaan kun illalla lähtevät. Rannekkeita valvova keskusyksikkö on väsymätön valvoja.

Sellainen osaa piipata jos joku on poistumassa päiväkodin alueelta, tai muuten erkanee ryhmästä, tai on liian pitkään vaikka WC:ssä tai missä tahansa vaaralliseksi katsottavassa paikassa tms.

Sitä en tiedä onko tällaisia rannekkeita lapsille jo olemassa. Mutta jos ei ole, niin kannattaisi ainakin tutkia, millainen homma teknologisesti olisi näitä alkaa valmistaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kuulostaa lähinnä ironialta. Eivät lasten kaitsemisessa ihmistä mitkään rannekkeet korvaa.

Reino Jalas

Vaikea sanoa, kun en ole päiväkodissa 8:aa lasta hoitanut ja niistä vastuussa ollut.

Hallituksen kaavailut kuitenkin näyttävät siltä että hoitajakohtainen lapsimäärä nostetaan seitsemästä 8:aan joka tapauksessa.

Silloin jää hoitajien itsensä päätettäväksi, että onko jokaisen lapsen olinpaikasta kirjaa pitävä avustinjärjestelmä hyvä vaiko huono. Jos ovat sitä mieltä että se tuo helpottavaa apua, niin paha sellaista apuvälinettä silloin poiskaan on ottaa.

Joka paikkaan digitalisaatio tunkee joka tapauksessa. En keksi syytä miksi tällaisten apuvälineiden käyttö jäisi nimenomaan lastenhoitoalalla ja vanhustenhoidossa ulkopuolelle.

Vanhuksilla on jo nyt rannekkeita jotka tunnistavat ja hälyttävät jos vanhus on kaatuneena lattialle, tai pitkään liikkumattomana.

---
Vähän kalsea esimerkki, mutta vankeinhoidossa tuo toimii. Se on korvaamatn nilkkapantavalvontana, vähentää poliisimiesten valvontakäyntejä 90%:lla.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Latentarha oli huono vertaus ja ei liity tähän muuten kuin yhtenä ryhmänä muiden joukossa. Eli onko mitään numeerista tietoa vaikka tyyliin : leikkauksen takia joudumme sulkemaan 20 yksiköstä ainakin 1 mahdollisesti 2... Ja huomio: kaikilta leikataan ja ennenpitkää määritellään ne tasot , joilla voidaan olla tuloihin nähden. Ehkä sitä hyvinvointiyhteiskuntaa valuu lopultakin niihin kehittyviin maihin, joissa kaikilla ei ole edes juokseva vesi etu, josta joku voisi leikata....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset