Lokari

Perussuomalaiset vaikeassa raossa

Hallitustunnustelujen ollessa nyt kuumimmillaan kansalaisia kiinnostaa monikin asia. Pääseekö kokoomus vai sosialidemokraatit hallitukseen – tai mahdollisesti molemmat? Miten käy ikuisen hallituspuolueen RKP:n, jne? Kaikki nämä puolueet tuntuvat halukkailta hallitusvastuuseen ilman tiukkoja ennakkoehtoja. Erityisen hankalassa raossa näyttää olevan perussuomalaiset.

Hallituksen muodostaja Juha Sipilä ehti jo pettyä vastauksista, jotka Timo Soini antoi hänen esittämiinsä kysymyksiin. Ne eivät kuulemma vastanneet sitä, mistä oli etukäteen kahden kesken sovittu. Eräs selitys tähän saattaa olla, että Soini joutui vetämään lupauksensa takaisin puolue-elimen oltua eri mieltä.

Hankalimmat asiat perussuomalaisten hallitustien edessä näyttävät olevan maahanmuutto ja suhtautuminen Euroopan unioniin. Perussuomalaiset joutuu harkitsemaan hyvin huolellisesti, miten pitkälle se on valmis tinkimään suhteellisen hyvään vaalitulokseen johtaneista tavoitteistaan.

Tämä erityistilanne johtuu ensinnäkin siitä, että Soinin puolueen linja poikkeaa suuresti muiden puolueiden linjasta. Maahanmuutto ja EU ovat monelle puolueelle suorastaan tabuja. Toinen syy on perussuomalaisten epäedullinen asema mediakentässä. Juuri paljolti näiden erityistavoitteidensa ja lisäksi puolueen äärilaidan ylilyöntien johdosta perussuomalaiset on mediassa leimattu lähes hylkiöiksi.

Soini tietää, että jos hän tinkii oleellisesti puolueensa vaaliohjelmasta, media repäisee vaatteensa tästä takinkäännöksestä raportoidessaan. Samoin puolueen äärilaita saattaa pillastua, ja ehkä puolueen hajoaminenkin on mahdollinen. Jos taas Soini pysyy tiukkana tavoitteiden takana, puolueen hallitustie nousee pystyyn – kuten kävi viimeksikin. Samoin kuin silloin, nytkin alkaisi ankara mediaröykytys hallitusvastuun pakoilusta. Näin siitä huolimatta, että syy neuvottelujen raukeamiseen on yleensä kummassakin osapuolessa.

On sanottu, että perussuomalaiset eivät kestä enää uutta oppositiokautta, mutta toisaalta perussuomalaisten kaltainen protestipuolue ei todennäköisesti kestäisi myöskään viestinsä merkittävää vesittämistä. Suo siellä, vetelä täällä. Veikkaan, että Timo Soini ja kumppanit joutuvatkin valitsemaan opposition, sillä myöskään hallituskumppaniehdokkaat eivät voi tehdä perussuomalaisille riittäviä myönnytyksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Seppo Leskisen lähettämäässä linkissä sanotaan mm.: "Monelta on unohtunut, että Soinilla on ainakin tällä hetkellä erittäin vahva neuvotteluasema. Soini tietää sen kokeneena poliitikkona."

Mutta onko se niin vahva, että hän saa hallitusohjelmaan tiukan maahanmuutto- ja EU-vastaisen kannan? Rohkenenpa eppäillä.

Käyttäjän nurmialex kuva
Alex Nurmi

Perussuomalaiset ei ole sen vaikeammassa raossa, kuin muutkaan puolueet jotka käy hallitusneuvotteluita. Kompromissejä joutuu tekemään kaikki ja jokainen tahollaan pohtii miten pitkälle niissä ollaan valmiita menemään. Keskustan mandaatti ei ole niin ylivoimainen kuin luullaan. Perussuomalaisten kutistumista, hajoamista ja milloin mitäkin, on spekuloitu nyt kymmenen vuoden ajan. Perussuomalaiset on pysyvä suuri toimija suomalaisessa politiikassa. Johdolla on kentän täysi tuki ja äärilaitaa ei puolueessa ole. On vain erilaisia mielipiteitä, kuten on kaikissa puolueissa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mielestäni perustelin vaikean raon olemassa olon riittävästi. Äärilaita kyllä löytyy sieltä, se on selvää.

Käyttäjän nurmialex kuva
Alex Nurmi

Kun mainitaan perussuomalaiset ja äärilaita, niin sillä viitataan aina Jussi Halla-Ahon näkemyksiin maahanmuutosta. Todennäköisesti sitten ollaan kaikki äärilaitaa, koska seisomme maahanmuuttopoliittisen ohjelman takana. Puolueen ulkopuolelta on turha lähteä esittämään tietämystä puolueen sisäisestä rakenteesta ja ajatusmaailmasta. Jos ei ole porukoissa mukana, niin kaikki on vain spekulointia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #5

Kyllä jokainen puolue on demokraattisessa maassa puolueen ulkopuolisenkin arvostelun kohteena.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen Vastaus kommenttiin #5

Äärilaidat pitänevät sisällään niin vasemmistosiiven kuin oikeistolaidan sekä konservatiivit ja liberaalit? Meistä on moneksi.

Käyttäjän RalphJaari kuva
Ralph Jaari

riku.lappalain.

Sapatti-aamuna kunnon juutalaiset menevät synagogaan rukoilemaan. Joskus niin teki myös isäni Ruben mutta hän hoiteli liikeasioitaan puhelimitse jopa 11:een saakka. Kun hän lopulta ilmestyi synagogan käytävälle , sanoi hänen serkkunsa Moses"Mosinka" Jankeloff: "Ruben - har du kommit för att stänga school" (Oletko tullut sulkemaan synagogan?). Eikä siinä kaikki, sillä kiireisenä liikemiehenä Ruben myös ajoi omalla autollaan Cygnaeuksenkadulta synagogan eteen, vaikka sapattina juutalainen ei saa ajaa mitään ajoneuvoa.

Mutta Ruben kyllä sovitteli rikkeensä antamalla juutalaiselle seurakunnalle raha-avustuksia.

Vastaa

Lähetä edelleen

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Pekka:
"Hallituksen muodostaja Juha Sipilä ehti jo pettyä vastauksista, jotka Timo Soini antoi hänen esittämiinsä kysymyksiin. Ne eivät kuulemma vastanneet sitä, mistä oli etukäteen kahden kesken sovittu. "

Millä perusteella uskot, että Soini on muuttanut näkemyksiään? Miksei se voisi olla Sipilä, jonka olkapään takaa kurkkivat Rehn ja kokoomukselaiset. Heillä on varmasti enemmän vaikutusvaltaa Sipilän sanomisiin kuin persuilla!

Minä en ole ainakaan oppinut luottamaan Keskustaan. Enemmänkin persuihin, vaikken persu olekkaan. :)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Millä perusteella uskot, että Soini on muuttanut näkemyksiään? Miksei se voisi olla Sipilä, jonka olkapään takaa kurkkivat Rehn ja kokoomukselaiset. Heillä on varmasti enemmän vaikutusvaltaa Sipilän sanomisiin kuin persuilla!"

Olisihan se ollut outoa, jos Sipilä olisi julkiesti sanonut pettyneensä oman kantansa muutokseen siitä, mitä hän oli sopinut Soinin kanssa. Kyllä sen täytyi siis olla Soini, jonka kanta syystä tai toisesta muuttui. Eikä Soini ole kiistänytkään Sipilän pettymystä ja ihmettelyä.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Puolueiden ulostulot ovat vaaliviihteen rekvisiittaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Puolueiden ulostulot ovat vaaliviihteen rekvisiittaa."

Sitäkin, mutta kyllä niihin sisältyy myös informaatiota.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mikkihän on persu ja persuja kiinnostaa vaan hommatyylinen demagoginen informaation. Tämä yksi demari Nehri sen sijaan teki perinpohjaisen raportin jossa oli selvitetty puolueiden kantoja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #14

"Mikkihän on persu..."

Niin näkyy olevan. Yleensä näyttää siltä, että puolueeseen sitoutunut ei pysty keskustelemaan puoluettaan koskevista asioista lähellekään objektiivisesti. Tosiasioiden myöntäminen olisi viisautta...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Julkinen keskustelu ja arvuuttelu neuvottelujen sisällöistä muistuttaa pienessä mitassa globaalia "kybersotaa", jossa jotkut pyrkivät parantamaan omia positioitaan toisten kustannuksella...?

Nyt puhutaan jo olemattoman hallituksen yhden mahdollisen puolueen kannattajien mahdollisesta pettymisestä puolen vuoden kuluttua, vaikka olisi helpompi käsitellä ongelmia entisen hallituksen kannattajien todellisista pettymyksistä kuluneen neljän vuoden aikana. :D

Tuskinpa minkään puolueen kannattajat saavat koskaan edes hallitusvastuussa kaiken haluamansa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Julkinen keskustelu ja arvuuttelu neuvottelujen sisällöistä muistuttaa pienessä mitassa globaalia "kybersotaa", jossa jotkut pyrkivät parantamaan omia positioitaan toisten kustannuksella...?"

Tiedotussotaahan se on - niin hallituksen muodostaminen kuin koko poliittinen keskustelukin. Tavoitteena on: puolueen etu, kansanedustajan oma etu, pitkä väli, soten kansakunnan etu (siis asianomaisten näkemys siitä).

"Tuskinpa minkään puolueen kannattajat saavat koskaan edes hallitusvastuussa kaiken haluamansa."

Eivät juurikaan saa. Hallituksessa joudutaan tekemään kompromisseja, joiden saavuttaminen vaatii myönnytyksiä kaikilta osapuolilta. Ellei aina juuri siinä asiassa, niin sitten korvaukseksi muille jossakin toisessa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Joku toimittaja varmaan kykenisi tekemään subjektiivisen ranking-listan aiheesta:
"Suomalaisen politiikan vuosisadan lehmänkaupat"... :D

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #18

Varmasti tällaisia toimittajia on. Esimerkiksi Hesarin Unto Hämäläinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset