Lokari

Venäjän voitonpäivä ei ole meidän voitonpäivämme

 

Presidentti Sauli Niinistö jättää Ukrainan tilanteen vuoksi osallistumatta voitonpäivän paraatiin, joka pidetään Moskovassa (US 25.3.) Ratkaisu on perusteltu useastakin syystä. Nyt kun Ukrainassa taistellaan, ja Venäjä näyttää eri tavoin sotilaallista voimaansa, meillä ei ole mitään syytä osallistua sotilaallista voimaa esittelevään juhlintaan. Rauhanjuhla ja sotien uhrien muistaminen olisivat olleet perustellumpia.

Muiden EU-maiden päämiehet ovat tehneet samaan päätöksen, ja me olemme asemoituneet muun muassa EU -jäsenyyden kautta länteen. Siten presidenttimme seisoisi Punaisen torin aitiossa väärässä seurassa. Suomettumispuheet maailmalla lisääntyisivät, jos maamme tekisi muiden länsimaiden kannasta poikkeavan ratkaisun.

Ainoa perustelu Niinistön osallistumiselle olisi kaiketi Venäjän miellyttäminen tai sen provosoitumisen välttäminen. Mutta hinta olisi edellä kerrottu. Lisäksi osallistumisen positiiviset vaikutukset Venäjän epäluuloiseen perusasennoitumiseen maatamme kohtaan olisivat epävarmat. Mitä pysyvää ulkopoliittista hyvää olemme saavuttaneet presidentti Halosen Venäjää myötäilevästä politiikasta?

Juhlittava voitto, joka mainitaan voitoksi natsismista, ei ollut Suomelle voitto vaan tappio tai korkeintaan torjuntavoitto. Miksi siis osallistua oman maan tappion juhlintaan? Tällaiseen masokismiin jouduimme kyllä osallistumaan neuvostoaikoina. Eiköhän se riitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mutta ns. yleisiä syitä ajatellen, ja talousnäkymiämmekin, vaikkapa niitä kultaisia bilateraalivuosia muistellen - pitäisikö Sauli Niinistön sittenkin suostua diplomaattisesti viemään taas säkillinen lepikontorpan multaa Punaiselle torille? Millainen signaali Suomineidon tulisi lähettää maailmalle ja itänaapurille mahdollisessa kilpakosintatilanteessa?

Onko se nyt laitaa, että Valtakunnanvozhd Putin närkästyy Suomelle Rauhanmanööverin 9.5. boikotoinnista, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191114-v...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Lepikon torpan glooria taisi mennä Kekkosen mukana. Kepeät mullat!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mutta lahjan viejä on vielä elossa ja toimii jopa kansanedustajana. On arvostettu isähahmo keskustapuolueessa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #5

Eikä tuota 'parhaan isänmaan' käärräämistä imperialistinaapurin tallottavaksi oikeastaan voi mitenkään henkilöidä yhteen poliitikkoon, syitä on sepossa jos stubissakin eli melkein kaikki valtaanosallistuja ovat sitä jossain määrin tehneet vuorollaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #5

Kääriäinenhän se oli? Pidettiin vähän naivina temppuna, mutta aateveljet varmaankin pitivät/pitävät sitä fiksuna.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Viimeisen kappaleen allekirjoitan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Varmaan Tarja Halonen otettaisiin riemuiten vastaan vaikka yksituishenkilönä kuten erään puolueen edustajat Pietarissa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #39

Saattaapa mennäkin lahjakissaansa näyttämään.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ei todellakaan ole meidän voitonpäivämme!

Kun Hitlerin oli yhdessä, ja sen massiivisen tuen ansiosta, länsiliittoutuneiden kanssa Neuvostoliitto murskannut, alkoi maamme jatkuva sovjetisoimisen yritys. Olimme sellaisessa ripaskan pyörityksessä, ettei sen tanssin alkamista ole syytä vähääkään juhlia.

Marssitaan me vaan täällä kotomaassa joulukuun kuudentena, ja jos Putin haluaa tulla paraatia seuraamaan, niin terve tuloa, mutta jättäköön aseet Moskovaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Marssitaan me vaan täällä kotomaassa joulukuun kuudentena, ja jos Putin haluaa tulla paraatia seuraamaan, niin terve tuloa, mutta jättäköön aseet Moskovaan."

Tervetuloa vaan juhlimaan torjuntavoittoamme ja itsenäisyyttämme - jos hänelle nämä juhlat kelpaavat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ei suomalaisen tule vainolaisensa voittoa juhlia!

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Muuten olen samaa mieltä, mutta. Jos NatsiSaksa olisi vienyt voiton tuskin tulevaisuus olisi ollut hyvä. Toki emme tiedä. Suomi ja balttia joutuivat mukaan. NL oli maailmanherruuteen tähtäävä diktatuuri. Mutta jos liittoutuneet eivät olisi lyöneet heitä tilanne olisi pahempi?

Siksi sitä sietää juhlia. Mutta päätös jättää ne väliin Ukrainaan hyökkäyksen vuoksi on oikea.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Natsi-Saksan voitto olisi merkinnyt Euroopan tuhoa ja orjuutusta.

Tosiasiassa Venäjän voitonjuhlissa kuitenkin juhlitaan heidän omaa sotilaallista erinomaisuuttaan ja pullistellaan asevoimin. Siksi se ei ole meidän juhlamme.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pitkässä juoksussa USA ja Britannia olisivat kuitenkin lyöneet Saksan vaikka atomipommia käyttämällä. Neuvostosliitto Saksan pyövelinä oli vähän niin kuin overkill!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"USA ja Britannia olisivat kuitenkin lyöneet Saksan vaikka atomipommia käyttämällä."

Siinäkin tapauksessa: Euroopan huomattavien osien tuho - mutta kuitenkin vapaus.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyse on myös neuvosto-stalinismin voitonpäivästä, mikä pitkitti monien eurooppalaisten kansojen orjuutta aina 1990-luvun alkuun asti.

On lännelle häpeäksi, että mm. Britannia ja Yhdysvallat avustivat Stalinia. Molemmat diktatuurit - sekä Aatun että Joe-sedän - olisivat saaneet mennä samaan syssyyn...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"On lännelle häpeäksi, että mm. Britannia ja Yhdysvallat avustivat Stalinia."

Niin on. Näin suuri oli Hitlerin pelko.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Toisaaltaan..siis toisaaltaan,osallistuminen kyseisiin bileisiin osoittaisi,että emme rämmi enään toisessa maailmansodassa vaan tässä päivässä ja ymmärrämme,että natsismi ei olisi ollut hyvä ratkaisu.

No..näkökulmia on monia ja Venäjällä varmasti ihmisillä vielä enemmä näkökulmia asiaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Meidän rämpisestä kukaan ole kiinostunut. Sieltä tuli heti jotain hitleriläisistä jne.. Eli se poppoo, joka määrää ei ole pitemmälle poterosta päässyt.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei kukaan,paitsi me itse ja sitä me todenteolla teemmekin.

Sieltä tuli toki jotain epämääräistä mölinää.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #29

Vinkunaako? Mulla on korvassa jotain vikaa 30v työnteon jälkeen. Ihan kaikki ei mee jakeluun. Sorry.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Onhan se hienoa juhlia naapurissa sellaista tosiasiaa että ilman länsivaltojen apua Saksa olisi lyönyt Neuvostoliiton. Avusta tuleekin olla kiitollinen niille jotka sitä apua antoivat.

Ikävämpi meidän ja koko Itäeuroopan kannalta taas se että siinä samalla länsimaat tulivat tukeneeksi hirviötä. Sen juhlistamiseen en keksi aihetta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Ikävämpi meidän ja koko Itäeuroopan kannalta taas se että siinä samalla länsimaat tulivat tukeneeksi hirviötä. Sen juhlistamiseen en keksi aihetta."

Tätä mieltä minäkin. Voitto natseista on juhlinnassa tekosyy. Tärkeintä on nyt sotilaallisen voiman esittäminen. Vaikuttaa renvanssinhalulta. Sodan opetukset alkavat taas unohtua.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Venäjän voitonpäivä ei ole meidän voitonpäivämme, koska Suomi oli natsien liittolainen.

Voitonpäivä kuitenkin maailmalle, sillä miten maailma makaisi, jos natsit (ja Suomi) olisivat voittaneet? Ruumisarkussa oletettavasti...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Neuvostoliitto oli natsien liittollainen ja toisen maailmansodan aloittaja valtio hyökätessään Puolaan. Myöhemmin suomeen ja balttiaan liitossa natsien kanssa. Suomi etsi apua mistän sai. Ensin tietysti ruotsista ja saikin. Englannilta ja Ranskalta jne.. Myöhemmin Natsisaksalta. Olisi hetikin ottanut, mutta ei saanut. Pidä vaan pää siellä Stalinini pimeässä paikassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Euroopassa oli kaksi hirmuvaltiasta: Hitler ja Stalin. Toinen saatiin kaadettua. Toinen alkaa olla taas arvossaan...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Neuvostoliiton voitto perustui täydellisesti USA:n ase-ja talousapuun.

Sotilaita toki fasistisessa kommunistivaltiossa riitti niin paljon, että omat politrukit olivat täystyöllistettyjä tulittaessaan tarvittaessa omia vetäytyviä joukkojaan länsimaisilla aseilla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jännä juttu..mutta Suomen rintamalla tapahtui aivan samoin..siellä oltiin pappia myöten ampumassa omia vetäytyviä joukkoja.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Nyt kaivataan jotain oikeata tietoa? Kerro kaikki? Missä? Suomen herrat eivät kohdelleet rivimiehiä hyvin, mutta mitään venäjän kaltaisia rohkaisupartioita tuskin montaa sentään on ollut. Olen hvyin kiinostunut. Kaikenlaista sotarikosta siniristilipun alle mahtuu. Täällä on se hyvä puoli, että niistä saa kertoa. Joten ole hyvä ja valista? Kiitos vaan. Omat kommnisti sukulaiseni eivät niistä kertoneet. Heillä oli kiire puolustaa suomea. Ei ne mitään ryömäläisä olleet.

Isoisä vihasi pappeja sisällisodan tapahtumien takia. Mutta kerro nyt mitä tiedät. En epäilisi ollenkaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Länsiliittoutuneiden apu nimenomaisesti mahdollisti Neuvostoliiton sodankäynnin:

http://perttirampanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175...

Varsinkin ilman massiivista kuljetusvälineapua puna-armeija olisi jämähtänyt paikalleen!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Olisi ollut liittoutuneilta viisasta antaa Stalinin ja Hitlerin kuluttaa toisensa voimat loppuun. Mutta pelättiin liikaa Hitlerin voittoa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Muiden EU-maiden päämiehet ovat tehneet samaan päätöksen, ja me olemme asemoituneet muun muassa EU -jäsenyyden kautta länteen."

Tietosi on väärä. Kyllä Moskovan juhlaan osallistuu monien EU-maiden johtajia. Osallistujien nimet julkistetaan huhtikuun aikana.

Moskovan ja satojen muiden venäläiskaupunkien toukokuun 9. Voitonpäivän juhlien viesti on rauhan viesti - ei koskaan enää fasismia, ei koskaan enää sotaa.

Neuvostoliitto, neuvostokansalaiset ja Puna-armeija pelastivat Euroopan Hitlerin Saksan kynsistä ja fasistien hirmuvallasta.

Osallistun toukokuun 9. Pietarissa järjestettävään historialliseen laivastoparaatiin. Seuraavana päivänä olen mukana Helsingissä Kirjan talolla suomalaisten fasisminvastustajien ja työväenjärjestöjen yhteisessä Voitonpäivän juhlassa.

Miksi näin? Siksi, että toinen setäni taisteli Puna-armeijassa ja toinen Suomen armeijassa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Miksi siis Venäjä on hyökännyt ukrainaan???????
Sinäkin kerskut kuolleitten määriillä. Kuinka monta on milloinkin tapettu radio venäjän mukaan. Katso nyt kerran peiliin oikein syvästi. Sotahulluutta maailmaan piisaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Moskovan ja satojen muiden venäläiskaupunkien toukokuun 9. Voitonpäivän juhlien viesti on rauhan viesti - ei koskaan enää fasismia, ei koskaan enää sotaa."

Asevoimien paraati ei ole mikään rauhan juhla.

"Neuvostoliitto, neuvostokansalaiset ja Puna-armeija pelastivat Euroopan Hitlerin Saksan kynsistä ja fasistien hirmuvallasta."

Melko yksipuolinen tulkinta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Neuvostoliitto...pelasti Euroopan Hitlerin Saksan kynsistä." Niin pelasti, länsiliittoutuneiden massiivisella avulla, ja sen jälkeen otti monet maat karhun rusentavaan syleilyyn, mm. Suomen. Todella huonosti kävi Baltian maille.

Ensin ryöstettiin maatamme oikein urakalla, ja sitten alkoi vuosikymmenien sovjetisoimisen yritykset. Oltiin hyviä naapureita, kunhan tehtiin aina niin kuin meille saneltiin. Aisan yli ei saanut potkia. Heti alkoivat kaikenlaiset kirjelmöinnit ja uhkailut.

Mene vaan Raimo Lintunen juhlimaan aatettasi Pietariin, kunhan Moskovan juhliin ei missään tapauksessa lähde poliittista johtoamme.

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen

Jatkosota päättyi 19. syyskuuta. Venäläiset eivät juhli sitä ja jatkosota on muutenkin Venäjällä vähemmän muistettu sota ja aiheestakin.

Voitonpäivää vietetään 8. tai 9. toukokuuta, riippuen maasta. Emme kai rupea esittämään että olisimme taistelleet Saksan rinnalla loppuun asti, unohtaen Lapin sodan?

Sitten tuo joidenkin esiintuoma ydinpommi, jolla Britit ja jenkit olisivat ilman Neuvostoliittoa sodan voittaneet. Unohtui vain sellainen että ilman saksalaisia tiedemiehiä jenkit eivät olisi pommia rakentaneet ja nämä tiedemiehet vapautuivat jenkkien käyttöön vain koska Saksa hävisi sodan.

Joten se ydinpommi olisikin ollut saksalaisien käytössä, ei jenkkien, jos sota ei olisi loppunut silloin kuin se loppui.

Eikä jenkit/britit olisi pystyneet maihinnousua suorittamaan ellei Neuvostoliitto olisi samaan aikaan hyökännyt idässä Saksan kimppuun.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Unohtui kasvottomalta mieheltä sellainenkin että Yhdysvaltain atomipommi kehitettiin sodan aikana, ennenkuin Saksa hävisi. Mukana kehistyössä oli mm ennen sotia Saksasta lähteneitä pakolaisia.
Voidaan myös spekuloida ja kysäistä miten paljon enemmän/vähemmän ihmishenkiä sodan lopputulos olisi ilman noita sinänsä hirvittäviä aseita vaatinut?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ilman operaatio Barbarossaa Saksa olisi pyyhkinyt lännellä pöytää. Todennäköisesti kehittänyt atomipommin enne niitä, koska resursseja olisi ollut ennemmän.

Ilman läntisiä liittolaisiaan venäjää ei tunnettaisi selllaisena kuin nyt se on. kyllä se oli, niin täpärällä!!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ilman usa:n antamaa materiaaliapua sakan sotakone olisi listinyt pana-armeijan kuin kananpojan, onneksi maailamalle niin ei käynyt.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Uusi uljas neuvostokansallinen juhlapäivä Krimin imperiumiinpalaamisen päivä ei ole syrjäyttänyt putinistien suurimpana juhlapäivänä länsieurooppalaista voitonpäivää 8.5. kaukaisesti muistuttavaa stalinilaisen totalitarismin voiton päivää 9.5. Tätä aihetta on käsitelty mielenkiintoisesti Facebookissa runsas kuukausi sitten:

" Jotkut putinistiroistot jatkavat yhä riekkumistaan neuvostofasistisikojen laittomien maahantunkeutumisten ja mm. Suomen Viipurin ja Petsamon imperialististen miehitysten 1939 - 1944 kunniaksi Stalinin - Hitlerin eli Molotovin - Ribbentropin liittosopimuksen (23.8.1939) nojalla. Häpeä, Venäjä! - For shame, Russia! http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/voitonpai...
...
P.S. Pitäisikö lähempänäkin hävetä? Ote Suomi - Venäjä -seuran toimintaohjelmasta: "La 9.5.2015 Voitonpäivän seppeleen lasku klo 10:00, To 14. – 16.5.2015 Ystävyyspyöräily Viipuriin" - http://www.venajaseura.com/aluetoiminta/etela-suom...
...
Kansallisbolsevikit (joita onneksi Suomeen tulevien joukossa ei ole tavattu) riekkuivat muun voitonpäiväjuhlijakunnan mukana v. 2010 ja kuten tutkija Mika Eiramaa Suomen Kuvalehden jutun kommentissa aavisteli, pahin oli vielä edessä ja saattaa olla edelleen: http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fsuome... "

lähde: http://www.facebook.com/Viestihopeat.fi/posts/1614...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset