Lokari

Mihin Kreikka pyrkii?

 

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on julistanut, että sopu euromaiden kanssa merkitsi taloudellisen niukkuuden päättymistä. "Otimme lopullisen askeleen päästäksemme eroon niukkuudesta, hätälainoista ja troikasta", hän ilmoitti. Menoleikkaukset, verotuksen kiristäminen ja palkanalennukset olisivat siten mennyttä maailmaa.

Miten tämä on ymmärrettävissä? Raskaasti velkaantunut ja tuskin lainkaan kasvava Kreikan talous ei mitenkään pysty tällaiseen ihmeeseen. Tsipraksen täytyy siis uskotella, että rahahanat – jossain muussa muodossa kuin hätälainoina – avataan heille ilman aikaisempia taloutta korjaavia ehtoja, ja entinen meno jatkuisi.

Angela Merkelin ja muiden euromaiden johtajien lausunnot eivät tue lainkaan Tsipraksen haaveita. Seuraavaksi neuvotellaan aikaisemman avustuspaketin loppuerän maksuehdoista. Tätä erää ei tulla antamaan, ilman talouden tervehdyttämiseen tähtääviä rajoituksia. Eräät suhteellisen puolueettomat asiantuntijat ovat esittäneet, että rajoitukset ovat kurjistaneet Kreikan taloutta ja olleet siten liian tiukkoja. Ehkä näihin tulee joitakin pieniä lievennyksiä, mutta mistään niukkuuden loppumisesta ei voi vakavissaan puhua – vuosikymmeniin.

Tsipraksen puheet on tietenkin suunnattu kotimaahan äänestäjien iloksi. Mutta kun totuuden hetki tulee, miten hän aikoo selviytyä vaalilupauksistaan? Menevätkö kosmeettiset muutokset siellä läpi eli onko tiedonvälitys täydellisesti hallituksen hanskassa ja onko kansa niin valistumatonta, että uskoo? Vaikka velkojakolmikkoa ei enää kutsuttaisi troikaksi, ja tehtäisiin vastaavanlaisia kosmeettisia muutoksia rahoituksen ehtoihin, talouden realiteetit tunkisivat nopeasti kansalaisten elämään. Rahaa ei olisi yhtään sen enempää kuin nykyisinkään.

Tsipraksen aisapari, valtiovarainministeri on siviilissä peliteoreetikko, mikä herättää ajatuksen, että kreikkalaisilla on jokin peli käynnissä muita euromaita vastaan.  Minkälaisia valttikortteja heillä voisi olla kädessään? Kreikka on Naton jäsen, joten eräs valtti on Yhdysvaltojen painostus. Presidentti Obama onkin esittänyt lausunnon, jossa hän toivoo ratkaisua Kreikan ja EU:n väliseen ongelmaan. Voi kuvitella, että kulissien takana Obama on kohdistanut voimakkaampaakin suostuttelua johtaviin europoliitikkoihin. Vastaavasti Kreikka on saattanut väläyttää neuvotteluissa Nato-korttia, johon liittyy läheisesti myös Venäjä-kortti.

Olisihan se katastrofi niin USA:lle kuin EU:llekin, jos Nato-maa Kreikka alkaisi liukua Venäjän syliin. Kreikka on esittänyt esimerkiksi talouspakotteiden yhteydessä Venäjälle suopeita lausuntoja. Vaikka Venäjän talous on vaikeuksissa, kyllä sieltä aina Kreikalle muutama miljardi euroa lohkeaisi, ja vastineeksi sitten muuta yhteistyötä, jonka kohteita voi vain arvailla. Joka tapauksessa nämä valtit voivat olla hyvinkin tehokkaita, sillä jos Venäjä saisi valtapyrkimyksilleen Kreikan tapaisen sillanpääaseman Euroopan ja EU:n ytimessä, se olisi kova isku unionille.

On siis arvattavissa, että eurojohtajat ja Kreikka pääsevät ongelmassa sopuratkaisuun, joka on jotenkin myytävissä sekä Kreikan että muiden euromaiden äänestäjille. Tilanne on tosin vaikea, sillä ensinnäkin kreikkalaiset ovat kärsimättömiä talouskurimuksessaan varsinkin nyt kun heille on jo luvattu niukkuuden päättymistä. Toiseksi muiden euromaiden kansalaiset ovat saaneet kyllikseen holtittomien kreikkalaisten taloudellisesta tukemisesta. Varsinkin Irlanti ja muut kriisistään vähitellen kuiville ponnistelleet euromaat seuraavat tarkasti, että Kreikka ei saa etuja, joita heille ei annettu.

Voi tietysti käydä niinkin, että Kreikka eroaa euroalueesta. Siitä aiheutuisi kuitenkin Eurooppaan paitsi taloudellinen myös turvallisuuspoliittinen kriisi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyviä havaintoja. Itäisen Välimeren alueella on useita muita ongelmallisia pesäkkeitä. Läntisin on Libya, Israelin ja Palestiinan yhteenotot, Syyrian tilanne, ISIS ja vielä Ukrainan sekava tilanne.

Eurooppa ei mielestäni kaipaisi yhtä ainoaa akuuttia huolta tällä rajallaan.

Tulen mielenkiinnolla seuraamaan hallituksen mahdollisuuksia pysyttäytyä euromaana lupauksiinsa nähden. Ongelmahan on kiivaana jatkunut talletuspako, mutta myös verotulojen putoaminen. Ensimmäinen lukema huinii 20 miljardi euron korvilla, jälkimmäinen miljardin euron tietämillä.

Puuttuvilla verotuloilla on vaikeaa saada lupauksia läpi ainoatakaan, vaikka muut euromaat pudottaisivatkin ns. perusylijäämän tavoitetta.

Samalla se toki tietää sitä, että muiden euromaiden tulee lisärahoittaa Kreikkaa. Kolmas tukipaketti, siis.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ongelmia on tosiaan muuallakin Välimeren alueella. Kolman tukipaketti tai ero eurosta - ei kai siinä muita mahdollisuuksia ole. Tosin tukipaketti pitäisi nimetä jollakin muulla tavalla. Ainakaan hätälaina-termiä ei sovi käyttää.

Käyttäjän JyrkiKaarttinen kuva
Jyrki Kaarttinen

Tulee Tsiprasin tilanteesta hieman mieleen Suomen menneiden vuosien vennamolaisen työministeri Urpo Leppäsen työttömyysongelma, jonka hän jo ennen valintaansa oli luvannut "poistaa" Suomesta.
Kaikkihan muistavat, että yhtälö oli mahdoton korkeimmillakaan matikantaidoilla ratkaista ja huonostihan siinä lopulta kävi niin Suomen kuin Urpon kannalta.

Mielenkiintoiseksi Kreikan velkaongelman tekee kuitenkin se, että pääministeri Tsiprasin on jollakin lailla tai jollakin tasolla näyteltävää kovaa, ainakin kotiinpäin. Hänhän voitti vaalit ja lupasi kansalaisilleen parempaa tulevaisuutta ja konkreettisia tuloksia hyvin nopeasti. Tämä tapahtuisi neuvottelemalla Kreikan lainaohjelman ehdot uusiski.

Kreikan yksi suurimmista ongelmista on ollut korruptio ja paisutettu julkinen sektori, jonka läpi rahoja on valunut päätymättä verottajan kassaan. Tavallinen kansa kärsii laajalla rintamalla aina peruselintarvikkeiden puutteesta terveydenhuollon heikkoon toimintaan. Infrastruktuuri on heikko ja peruspalvelut, asuminen eivät toimi.

Sen sijaan johtajat voivat hyvin, mutta tavallisen kansan tila on apea. Kaiken kielteisen kehityksen taustalla oli maan talouskehityksen tietoinen manipulaatio ja vääristely, jonka seurauksena valtio ylivelkaantui ja ajoi lopulta karille.

Euromailla on omat etunsa kyseessä, jos jouduttaisiin tilanteeseen, että Kreikka lähtisi eurosta. Lisäksi siihen liittyvät turvallisuuspoliittinen paine, jossa Venäjän lähentyminen ja avuntarjoaminen Kreikalle ei tee sen pähkinästä yhtään helpompaa purtavaa.

Kreikan tilanne lännen näkökulmasta on paitsi taloudellinen, niin suuressa määrin poliittinen ja ennen kaikkea turvallisuuspoliittinen.
Venäjälle Kreikan kriisi on taas on tullut poliittisesti "siunauksellisena" hetkenä, hieman kuin kuin manulle illallinen. Lännelle Kreikan tukeminen on piikki sen lihassa, jota kääntämällä Venäjä voi luoda kiilaa lännen ja euromaiden yhteiselle suhtautumiselle.

Oma käsitykseni on, että euromaat, Suomi mukaan lukien, joutuu vielä tukemaan Kreikkaa taloudellisesti lisää, koska sitä ei vaan voi päästää liukumaan talous- ja rahaunionista. Se tietänee lisälaskua myös suomalaiselle veronmaksajalle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Oma käsitykseni on, että euromaat, Suomi mukaan lukien, joutuu vielä tukemaan Kreikkaa taloudellisesti lisää, koska sitä ei vaan voi päästää liukumaan talous- ja rahaunionista. Se tietänee lisälaskua myös suomalaiselle veronmaksajalle."

Tämä näyttää mitä todennäköisimmältä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

Se on todenäköistä ja se on inhimillistä ja se on oikein että kreikkalaisia autetaan, ainakin niitä joilla menee kaikkein heikoimmin.

Mutta se on myös oikin että Kreikkaa pakotetaan yhteiskunnalliseen muutokseen ja se on varmasti se kaikkein paras apu mitä Kreikalle voidaan antaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Nykyisen Kreikan hallituksen vaalilupaukset olivat täyttä puppua. Ny hallitus yrittää hämätä kreikkalaisia usomaan että jotain olisi todella tapahtunut.

Eikö Kreikasta löydy mitään tahoa joka jakaisi kansalle oikeaa informaatiota? Nyt kreikkalaiset ilmeisesti uskovat hallituksensa sumutukseen. Tulee mieleen Venäjä ja Putin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Eikö Kreikasta löydy mitään tahoa joka jakaisi kansalle oikeaa informaatiota? Nyt kreikkalaiset ilmeisesti uskovat hallituksensa sumutukseen. Tulee mieleen Venäjä ja Putin."

On siellä oppositio, muttta uskotaanko sitä, se on toinen asia. Kuitenkin talouden realiteetit tulevat lyömään kansaa kasvoille. Kovin paljon Kreikassa ja Venäjässä on tosiaan yhteistä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kreikan hallituksessa on esitetty jo kovaa kritiikkiä Tsipraksen "vottoa " vastaan.

Jos troika nimetään "instituutioksi", pelastuspaketti nimetään "sopimukseksi" ja velkojat "yhteistyökumppaneiksi", niin tässä kikkailussa ei mikään muutu.

Leftist Manolis Glezos, a Syriza member of the European Parliament who attacked the failure to fulfil Syriza's campaign promises and said simply changing the deal's previously inflammatory wording would not soothe the public.

"Renaming the troika as 'institutions', the bailout as an 'agreement' and creditors as 'partners' ... does not change the previous situation," he wrote in a weekend blog.

"I apologise to the Greek people because I took part in this illusion," he said. "Let's react before it is too late."

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kritiikkiä jo. Eivät ole siis siellä täysin pimennossa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kritiikkiä jo. Eivät ole siis siellä täysin pimennossa."

Riippuu vähän siitä mihin kritiikki tähtää.

Hallitus on ilmeisesti luopumassa yrityksestä tehdä mahdoton mahdolliseksi ja myös järkevöittämässä linjaansa vaalikamppanjaan nähden.

Pelkään että kritiikki koskee tätä hallituksen politiikan muutosta. Kreikalaiset odottavat edelleen ihmiettä, kuun hakemista taivaalta tai veen muuttamista viiniksi. Ei se ole sellaista kritiikkiä mitä toivoisin.

Toivoisin että kreikkalaiset kritisoisivat sitä että heitä on taas keran huijattu. Huijarit ovat nyt Kreikan hallituksessa, kuten aina ennenkin on ollut.

En kitenkaan usko että vallan vaihtamisesta olisi edelleenkään mitään hyötyä, ainakaan emokraatiin meneelmin ei olisi. Kansa valitsisi vain taas uudet huijarit entisten tilalle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #13

"Toivoisin että kreikkalaiset kritisoisivat sitä että heitä on taas keran huijattu. Huijarit ovat nyt Kreikan hallituksessa, kuten aina ennenkin on ollut.
En kuitenkaan usko että vallan vaihtamisesta olisi edelleenkään mitään hyötyä, ainakaan demokraatiin meneelmin ei olisi. Kansa valitsisi vain taas uudet huijarit entisten tilalle."

Kun kreikkalaiset tajuavat tilanteen, he lähtevät barrigadeille.

Vallan vaihtaminen ei mitään auttaisi, sillä tilanne on toivoton. Paitsi jos näiden höyrypäiden tilalle tulisi hallitus, joka ymmärtää, että talouskuri on välttämätön.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #15

Seuraava "katsomaton kortti" on Kultainen sarastus. Se kannattaa pitää mielessä. Sotilasjuntastakaan ei ole aikaa kuin 40 vuotta.

Velkoja Suomi ei tule täysimääräisenä saamaan missään tapauksessa. Nyt voidaan ainoastaan vaikuttaa siihen, halutaanko 11 miljoonaa ihmistä kiduttaa kuoliaaksi vain siksi, että maalla on ollut vain epärehellisiä politiikkoja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #22

Vallankaappaus on Kreikan tapaisessa maassa pahassa kriisissä mahdollinen. Joku poliitikkomme joutui jokin aika sitten julkisuuden hampaisiin, kun meni tämän mahdollisuuden mainitsemaan - se kreikkalaisten paljon puhuttu ylpeys...

Meidän sinne heitetyt rahamme ovat mennnyttä kalua.

Ei kreikkalaisia kukaan kiduta. Vanha sääntö, jonka mukaan tyhjästä on paha nyhjästä, pitäisi tässä muistaa. Kreikan rahat ovat lopussa, mutta kuka haluaa ruveta heittämään lisää rahaa tähän pohjattomaan kaivoon? Avustuspaketit ovat aina peräisin veromaksajien selkänahasta.

Helppo raha vain passivoi ja kierre jatkuu niin kauan kuin taivaasta sataa mannaa. On "luonnon laki" - siis valtiollisen elämän lainalaisuus - että kansa kärsii kelvottomista poliitikoista. Siinä se äänestäjän vastuu.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Merkel-Shäuble + hännystelijöiden (lue: kaikki EUn porvarihallituksien) on pakko saada tämänpäivän neuvottelut jotenkin onnistumaan - siinä missä Kreikankin, mutta samalla haluavat Kreikan vasemmisto-oikeisto-koaliition epäonnistuvan.

Mielestäni tämän päivän tärkeimmät kohdat Kreikan kannalta ovat tässä:
"An all-out clampdown on economic crime – not least fuel smuggling, banking fraud and tax evasion – could yield authorities as much as €7bn, according to the newly appointed supreme court prosecutor, Panagiotis Nikoloudis, now tasked with battling corruption.
Nikoloudis has said he knows of 3,500 suspected cases of high-level tax avoidance, many involving offshore company accounts and the oligarch families at the top of Greece’s wealthy elite. The reforms will also focus on modernising the nation’s dysfunctional public sector, dealing with the social consequences of the Greek economic downturn, and pressing ahead with stalled privatisation."

ja varsinkin tämä:

"... allowed to Greece by the eurozone this year, and the leeway to propose his own fiscal and economic policies rather than having them determined by the troika."

Eli tämä tarkoittaa sitä, että neoliberallistiset "uudistukset" päättyvät ja verot ja maksut vaaditaan oikeudenmukaisemmalta pohjalta, jolloin verotuksesta tehdään progressiivinen - myös kaikkein rikkaimpien kohdalta.
Tämä edellyttää tietenkin, että EU hyväksyy esityksen. Näiden kahden asian läpimenemisen tai hylkäämisen kautta näemme kuinka neuvottelut "oikeesti" päättyvät.

http://www.theguardian.com/business/2015/feb/23/gr...

Henry

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Henry Björklid

Kreikan kohdalla pitää olla nyt näyttö, ennen lisärahoitusta, että uudistukset ovat käytössä ja toteutettu. Aikasemmin Kreikka on luvannut tehdä, jos saavat rahaa ja kuinka on käynyt. Rahat on hävitetty ja mitään ei ole tehty.

Se on sama, kun alkoholistille antaa pullon viinaa joka sanoo, että raitistun kun saan tämän pullon vielä juoda.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Kreikan kohdalla pitää olla nyt näyttö, ennen lisärahoitusta, että uudistukset ovat käytössä ja toteutettu."

Tämän pitää olla ehdoton vaatimus. Se, että Kreikka lupaa jotakin, ei vielä tarkoita sitä, että se toteutettaisiin. Eli näyttö etukäteen ja kontrolli jälkeen päin.

Käyttäjän JyrkiKaarttinen kuva
Jyrki Kaarttinen Vastaus kommenttiin #11

Hei Pekka

Juuri niin.

Minusta Saksan Merkelin ja Schäublen edustama linja on oikeansuuntainen.

Jos taskujen pohjia ei ole konkreettisesti neulottu kiinni, niin eihän sinne kannata mitään pistää, puhumattakaan, että niistä voisi myöhemmin joskus ottaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #24

Kun luottamus maahan on mennyt, pallo on heillä. Heidän sopii näyttää EU:lle, että heihin voi luottaa. Siis näyttöjä, faktaa - ei pelkkää retoriikkaa, please.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Voisivatko nämä suunnitelmat todella toteutua? Veronkierron ja korruption kitkeminen on hyvin vaikeaa, kun ne ovat niin syvällä kreikkalaisessa kulttuurissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Voi se onistua mutta ei niin nopeasti että se vikuttaisi tähän tilanteeseen. Tarkoitan siis korruption ja eronkierron kitkemistä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #16

Niin, aikaa se joka tapauksessa vaatii, ja sitä ei nyt liiemmälti ole.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #17

Eli ei kannata edes yrittää, niinkö? EU-eliitti haluaisi takaisin vain saman koplan valtaan, joka on mahdollistanut mm. Siemensein (saksalainen firma) lahjonnan niin, että saksalaisfirmalla olisi töitä reippaasti.

Kreikka taitaa olla ainoa Nato-maa, joka käyttää liiton edellyttämän osuuden puolustukseen (ainakin Euroopassa, jos ei koko maailmassa).

Tätä turvallisuuspuolta Eurooppa ei tosin kompensoi mitenkään Kreikalle.

Sitä oppii maasta paljon, kun sinne menee hetkeksi aikaa. Minunkin käsitykseni Kreikasta on jonkin verran muuttunut.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #23

Yrittää täytyy, sehän on selvä. Olen vain menettänyt luottamukseni kreikkalaisten kykyyn ja haluun hoitaa asiansa. Toivon, että faktat osoittavat minun olevan väärässä.

Avaa näkökulmia, kun käy ko. maassa. Siinä on vain emotionalisen sokeutumisen vaara. Talousasiat ja tunteet sopivat huonosti yhteen, tarkoitan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämän illan keskinäisistä neuvotteluista, eli mitä paperi tulee sisältämään:
"Still no firm details on the plan, but apparently it will include measures to fight tax evasion and corruption, and to reform the public sector....

- GREECE WILL SUBMIT LIST OF REFORMS TO EUROGROUP ON TUESDAY MORNING - GREEK GOVT OFFICIAL
- LIST WILL INCLUDE REFORMS TO FIGHT TAX EVASION, CORRUPTION - GREEK GOVT OFFICIAL
- LIST WILL INCLUDE MEASURES TO REFORM PUBLIC SECTOR, CUT BUREAUCRACY - GREEK GOVT OFFICIAL
- LIST WILL INCLUDE REFORMS TO REGULATE TAX ARREARS AND BAD LOANS - GREEK GOVT OFFICIAL"

Kelpaa ainakin minulle.

Henry

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Olen kyllä hiukan skeptinen näiden kaverien puuhien suhteen. Se nähdään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suostuuko Saksa jatkossakin tulonsiirtounioniin ja ottavatko Ruotsi, Englanti ja muut euron ulkopuolella olevat EU-maat yhteisvaluutan käyttöönsä? Suostuvatko kaikki EU-maat harmonisoimaan verotuksen, sosiaaliturvan ja muut tulonsiirrot? Paljon on vielä hommaa vaikka Kreikan ongelmat selvitettäisiin eikä vähäisin ole perustella kansalaisille itsenäisyyden menettämistä useimmissa EU-maissa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Suostuuko Saksa jatkossakin tulonsiirtounioniin ja ottavatko Ruotsi, Englanti ja muut euron ulkopuolella olevat EU-maat yhteisvaluutan käyttöönsä? Suostuvatko kaikki EU-maat harmonisoimaan verotuksen, sosiaaliturvan ja muut tulonsiirrot?"

Vastaisin näihin kysymyksiisi, että en usko. Jonkinlaista nykyisen tapaista osittaista tulonsiirtounionia leikitään pakkotilanteessa (Kreikka), mutta systemaattisemmin siihen ei haluta mennnä. Ja hyvä niin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suostuuko Saksa jatkossakin tulonsiirtounioniin"

Suostuuhan Helsingin seutu tulonsiirtounioniin Suomen takamaisen kanssa.

Tulonsiirroista takamaille ei ole Helsingin seudulle pelkästään menoja, siitä on myös hyötyjä.

Eivät Saksalaiset suostu tulonsiirtoihin ellei siitä ole Saksalle hyötyä. Mutta olen varma että Saksa suostuu. Saksalaiset ovat pitkänäköisiä ja viisaita taloudellisia toimijoita ja kansa uskoo johtajiensa toimiin, vaikka se ei niitä aina ymmärräkään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

EU-kansalaisuus ei ole vielä - jos koskaan onkaan - sillä tasolla kuin esimerkiksi suomalaisuus. Siksi suomalainen "tulonsiirtounioni" on eri asia kuin EU:n vastaava. EU on olemassaolonsa aikana kehittänyt juopaa Euroopan maiden välille. Esimerkiksi Kreikka oli meille aikaisemmin eksoottinen turistimaa, mutta nyt kun joudumme tinkimään omasta hyvinvoinnistamme kreikkalaisten hyväksi, suhde on monen mielestä viilentynyt.

Tulonsiirtounionin hyödyt Saksalle ja muillekin maksajamaille ovat hyvin epävarmat. Kun rahoitus on taattu, ei Kreikalla ja muilla taloutensa huonosti hoitaneilla ei ole mitään kannustinta panna asiansa kuntoon.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #30

"Siksi suomalainen "tulonsiirtounioni" on eri asia kuin EU:n vastaava."

Talous toimii suurin piirtein samoin EU:n sisällä kuin Suomenkin sisällä.

Muu Suomi esimerkiksi toimii ruuhka-suomen hyödyllisenä työvoimareservaattina, tai se on toiminut tähän asti. Tänä päivänä se työvoimareservaatti taitaa olla Virossa. Se on mukavaa kun reservaattia ei enää tarvitse pitää yllä, muuten kuin ehkä EU:n kautta.

Toki reservaatit ovat myös markkina-alueita ja muullakin tavalla hyödyllisiä, niistä saadaan elintarvikkeita ja raaka-aineita, kuten puuta ja metalleja kaivoksista.

Reservaateissa voi olla myös esimerkiksi hyviä alihankkijoita, siis hyvin toimivia yrityksiä jotka tukevat ruuhka-alueiden teollisuutta ja tuotantoa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Talous toimii suurin piirtein samoin EU:n sisällä kuin Suomenkin sisällä."

Ei ole puhe pelkästään taloudesta, vaan vähintään yhtä paljon kulttuurieroista ja kansalaisten asenteista. Toiset suomalaiset ovat sentään suomalaista lähempänä kuin kreikkalaiset.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Toiset suomalaiset ovat sentään suomalaista lähempänä kuin kreikkalaiset."

Toki mutta kulttuurierot ovat merkityksellisiä vain jos niille laitetaan painoa.

En minä oikein usko että savolaisilla ja raumalaisilla olisi muuta yhteistä kultturiperintöä kun mitä nyt on sata vuotta tai vähän enemmän harrastettu tätä suomalaisten yhteistunnon "keinotekoista" poliittisluontoista suomaistamispolitiikkaa.

Kyllä raumalaiset ja savolaiset silti pärjää keskenään, jos haluavat, niin myös kreikkalaiset ja raumalaiset ja kreikkalaiset ja savolaiset.

Yhteisiäkin kulttuurisiteitä Euroopassa on paljon, esimerkiksi noin sata vuotta sitten kaikki Euroopan perinteiset hallitsijasuvut olivat sukulaisia ja hallitsijat sukua keskenään, puhumattakaan kulttuurin peruspilareista, kuten uskonosta, Kreikkaan pohjautuvista sivistyksen alkujuurista, yhteisesestä hallinnon ja lakijärjestelmän perusteista, joka perustuu roomalaiseen lakiin ja hallintojärjestelmään.

Keskiajalla ristiretket suoritettiin yhteistyössä Eurooppalaisten kesken. Ristiretkien aikaan keksittiin uudestaan antiikin kulttuuri, josta seurasi Euroopalle yhteinen valistuksen aika ja renesanssi.

Renesanssista alkanut tieteiden ja taiteiden kehittyminen oli Euroopalle yhteistä. Kirjapainotaidon keksimistä seurasi Euroopalle yhteinen sivistystason nousu. Tieteiden kehittymisestä seurasi myös keksinttöjä, jotka mahdollistivat löytöretket ja muun maailman kolonnisaation, johon koko Eurooppa osallistui. Teollinen vallankumous ja sitä seurannut vanhan aristokratian tuho ja kansanvallan ja kansalaisoikeuksien nousu oli viimenen pelkästään Euroopalle yhteinen asia,

Tämän hetkinen kehitys monilla eri aloilla on sekin jotenkin Eurooppakeskeistä, joskin koko maailma on tullut nyt kehitykseen mukaan.

Ranskalaisten valistusfilosofien ajatukset, jotka ovat tämän päivän Eurooppalaisen ajattelun pohjana, toteutettiin ennen federalistista Eurooppaa USA:ssa, joka on eurooppalaisten sirtolaisten asuttama maa.
Tällä hetkellä nämä ajatukset ovat vasta valloittamassa muuta maailmaa, mutta Euroopalle ne ajatukset ovat yhteisiä USA:n ja muidenkin eurooppalaisten asuttamien maapallon alueiden kanssa.

Venäläisille mm. tuntuu olevan erittäin vaikeata omaksua näitä eurooppalaisia aatteita, joista angimaissa äytetään nimitystä "liberty". Olisi luonnollista että eurooppalaiset yhdistäisivät voimansa näiden aatteiden nimissa, vaikkapa Putinin edustamaa ajattelutapaa vastaan, ellei mistään muusta syystä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hyvä historiallinen katsaus.

Nojaan näkemykseni nykyisiin käsityksiin euromaiden välisistä suhteista (mediasta saatavien tietojenn mukaan). Ne eivä ole kovin lämpimät. Rajalinja Välimeren maiden ja pohjoisen maiden välillä on kriisien aikana tullut selväksi.

Huolimatta Euroopan maiden yhteisestä historiasta, liittovaltioajatusta ja siten tulonsiirtounioniakin vastustaa moni.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #34

"Huolimatta Euroopan maiden yhteisestä historiasta, liittovaltioajatusta ja siten tulonsiirtounioniakin vastustaa moni."

Eroja tietysti on kulttuureissa, mutta sehän on vain rikkaus, eikä niitä tarvise hävitttää, lukuunottamatta niitä kulttuurieroja jotka haittaavat yhteistyötä.

Toki monet vastustavat yhteistyötä, mutta se on vain valittu asenne, on mahdollista valita myös toisenlainen asenne. Olisi edullisempi valita se toinen asenne.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #35

Rikkaus on tässä yhteydessä käynyt melko sisällyksettömäksi iskusanaksi.

Kaikki asenteet ovat valittuja. Ei tietyn asenteen valitseminen välttämättä sen edullisempi ole kuin toinenkaan. Rahansiirtounioni on edullinen rahojen saajille, mutta ei niinkään laskun maksajille.

Kyseessä on ideologioiden välinen kamppailu. Jokainen pitää omaa ideologiaansa parhaana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset