Lokari

Sote-susi tulee ulvomaan hallitukselle

 

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen sote-lakiesitystä on muutettava merkittävästi, koska se rikkoo perustuslakia. Perustuslailliset ongelmat koskevat sote-alueiden hallintoa ja järjestelmän rahoitusmallia. Hallituksen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä koskevassa lakiesityksessä on kohtia, jotka ovat ristiriidassa perustuslain kunnallista itsehallintoa ja demokraattista päätöksentekoa koskevien pykälien kanssa. (Yle 19.2.).

Sote-malli vaikuttaa hyvin monimutkaiselta erillisine tuottamis- ja järjestelyvastuullisine alueineen. Kuntien vaikutusmahdollisuudet hukkuvat tähän hallintohimmeliksi kutsuttuun byrokratiaviidakkoon. Monet asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet koko mallin, mutta poliitikot viittaavat kintaalla asiantuntemukselle, sillä heille kyseessä on niin sanottu "poliittinen päätös" eli se voidaan tehdä poliittisten intressien ja intohimojen mukaan.

Lakiehdotuksen mukainen  malli saattaisi monet – varsinkin asiansa hyvin hoitaneet – kunnat suurten kunnallisveron korotuspaineiden eteen. Muitakin ongelmia mallissa on. Kaksiportainen hallintorakenne monijäsenisine päätöselimineen tulisi muodostumaan byrokratian ja keskinäisten valtakiistojen  lähteeksi.

Kuten aina organisaatiota näin perusteellisesti muutettaessa työnjako eri toimijoiden välillä pysyisi epäselvänä hyvin pitkään, ja hallinnollista kitkaa syntyisi runsain mitoin. Lieneekö kukaan arvioinut tosissaan toteutuksen ongelmia ja pullonkauloja ruohonjuuritasolla? Luultavasti ne tulevat käytännössä suurena yllätyksenä. Itse järjestelmän avainryhmän, potilaiden kannalta ei asiaa ole ainakaan julkisuudessa puitu. On vain hoettu kahden luukun periaatteen poistumista, mikä ei kovin monia potilaita edes koskene. Jos kaksi omassa kunnassa olevaa "luukkua" korvataan yhdellä kaukana keskuskunnassa olevalla luukulla, mikä on potilaan hyöty?

Uudistuksen taloushyödyt ovatkin hyvin epämääräisen arvioinnin varassa – tietoa ja kokemusta kun ei asiasta voi olla. Aluksi todettiin, että uudistukset säästöt tulevat olemaan kahden miljardin euron luokkaa. Siitä arviot ovat pudonneet ajan myötä tasaiseen tahtiin. Viimeksi näkemäni arvio oli vajaan puolen miljardin tasoa, ja sekin hyvin epävarma. On myös esitetty käsitys, että säästöjä ei synny lainkaan. Näin saataisiin aikaan suuri hallintosotku, joka tuottaa nykyiseen verrattuna tehottomuutta ja jopa lisää kustannuksia.

Järkevät yhteisten asioiden hoitajat antaisivat näin puolivalmiille hankkeelle aikalisän, eli jättäisivät sen suosiolla seuraavalle hallitukselle. Kolmessa viikossa ei ehditä – eikä myöskään haluta –kuunnella asiantuntijoita ja asianosaisia, joten kyseessä olisi tyypillinen "poliittinen ratkaisu", joilla on meillä huono kaiku. Jo Väinö Linnan "Tuntemattomassa sotilaassa" havainnollistettiin osuvasti, mitä hätäilyllä saadaan aikaan. Mutta hallitus ajattelee vain omaa itsekästä etuaan: sen päätösluettelo näyttää hyvin niukalta, ja vaalikentille tarvitaan kipeästi näyttöä sen päätöksentekokyvystä.

Kannattaisi kuitenkin ajatella vielä kerran. Mikä ansio on hallitukselle saada aikaan hätäinen päätös, joka ulvoo kuin susi jo vaalikentillä? Näin hallituspuolueet vain tarjoavat herkullisen vaalivaltin oppositiolle. Ja kuinka kauan vaalien jälkeen sote-susi ulvoisi edelleen? Äänestäjät eivät tule unohtamaan tällaista mokaa, jonka tuloksia eli terveys- ja sosiaalipalveluja he tarvitsevat jatkuvasti.

"Lahot, lahot vaa!", sanoi entinen isomamma  suvun naisille, jotka olivat menossa kiireen vilkkaa naimisiin epäkelvolta vaikuttavan sulhasen kanssa. Niinpä hallituksenkin kannattaisi oman ja kansalaisten edun nimissä lahottaa koko sote-päätös. Ei siitä tässä ajassa kalua tule.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Täytyy nyt kyllä todeta, että järki on karannut pääministeri Stubbin päästä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vanha projektihallinnan maksiimi sanoo, että jos vaihtoehtoina ovat kunnollisen tuloksen tuottaminen aikataulusta myöhästyneenä tai käyttökelvottoman tuloksen aikaansaaminen aikataulussa, niin myöhästymisen sietäminen on se pienempi paha. Myöhästymisen tuottama harmi ja häpeä on kertaluonteinen ja hetkellinen, epäonnistuneen tuloksen tuottama harmi ikuinen.

Toinen vanha ja kokemuksessa karaistu nyrkkisääntö on, että jos järjestelmä on sekava, se on myös kallis. Jos tavoitellaan kustannustehokkuutta, järjestelmän täytyy olla selkeä. Muuten vastuu pakenee ja piiloutuu hallinnollisiin krumeluureihin ja se puolestaan luo perustan kaikenlaiselle kustannusten haaskaamiselle, jopa suoranaisille väärinkäytöksille.

Kolmas vanha nyrkkisääntö on, että järjestelmän täytyy palkita hyvästä asioiden hoitamisesta ja sakottaa huonosta. Tässä tapauksessa näyttäisi olevan päinvastoin. Se hyvästä asioiden hoidosta rankaiseminen ohjaa huonoon ja tehottomaan asioiden hoitamiseen. Tässäkin kun pätee se vanha sanonta, jonka mukaan sitä saa mitä tilaa.

Ja se viimeisin projektihallinnan ohje sanoo, että jos projektipäällikössä ei ole ainesta noiden ohjeiden toteuttamiseen, niin sitten täytyy vaihtaa uusi projektipäällikkö.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hyviä sääntöjä. Kaikkien niiden mukaan sote-hanke pitäisi lykätä hamaan tulevaisuuteen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Vaalien jälkeen riittäisi, kunhan päättäjinä olisi nykyistä vähemmän kakaroita.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Vaalien jälkeen kannattaisi kutsua Osmo Ode Soininvaara soteuudistajaksi tekemään harkittu systeemi.

Sotenkäyntiavustajaksi voidaan kutsua Touko Aalto siinä (valitettavassa) tapauksessa ettei satu pääsemään eduskuntaan.

Tulos ei ainakaan voi olla huonompi kuin tämä epäonnistuminen, ja varsin mahdollisesti se olisi jopa oikeasti hyvä. Kyllähän näitä systeemejä uudistaa tarvii, mutta se on oikeasti vaikeeta eikä sovellu kaikille ä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset