Lokari

Suomettuuko Obama vai ei?

 

Saksa ja Ranska ovat torjuneet ajatuksen aseavun antamisesta Ukrainalle sen taistelussa separatisteja vastaan. Suomi on todennut samaa presidentin suulla – olisiko joku mitään muuta arvellut? Presidentti Obamalla on sen sijaan aito päätöstilanne. Jos diplomatia ei auta, hän saattaa kallistua antamaan Ukrainalle puolustuksellisia aseita ja tiedusteluvälineitä.

Tällä hetkellä separatistit ovat Venäjän ase- ja miehistöavun turvin  niskan päällä. Siksi on epätodennäköistä, että Venäjä ryhtyisi tosissaan neuvottelemaan aselevosta. Jos separatistien sotaonni kääntyisi, tilanne olisi toinen ja asemien jäädytys voisi jo houkutella. Nyt mennään rintamalla eteenpäin, ja neuvottelut ovat vain hämäystä.

Obaman tilanne on hankala. Jos hän antaa aseita – mistä Venäjä tietenkin varoittaa ankarasti – kriisi voi eskaloitua Venäjän ryhtyessä tukemaan separatisteja yhä avoimemmin. Kukaan ei tiedä, mihin tämä tie johtaa.

Jos Obama pidättäytyy aseavusta, se antaa Venäjän mielestä  avoimen valtakirjan jatkaa nykyiseen malliin ja ehkä innostaa vielä lisäämään painetta Itä-Ukrainassa. Tällainen ratkaisu Obamalta merkitsisi hänen "suomettumistaan" – sitähän pidättyvä ja ärsyttämistä välttävä politiikkaa Venäjää kohtaan tarkoittaa. Sillä ei ole hyvä kaiku maailmalla, kuten tiedämme.

Ilmeistä on, että Venäjä ei kunnioita mitään muuta kuin voimaa. Mutta paljonko sitä on käytettävä? Obama on kuin pokeripöydässä. Putinin ilme ei paljasta, miten suurin panoksin hän pelaa tai heittääkö hän korttinsa pöytään, jos Obama korottaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ei se tilanne ole aina miltä näyttää. Ukrainan nykyinenkin johto on oligarkkien hallussa ja he eivät eikä ukrainalaisten enemmistö halua taistella. Krimillä sotilaat antautuivat raukkamaisesti. Suurinta osaa ei haittaa yhtään vaikka venäjänkieliset alueet eroaisivat.

NL:n aikana Ukrainan piti olla este lännen armeijoille. Venäjä vei atomipommit mutta kaikki muu jäi Ukrainalle. Missä ovat miljoonien sotilaiden kypärät ja muut varusteet? Ne on myyty jobbareille.

Vain pieni osa kansasta tukee taistelijoita, johtohan ei tue. Minkä ihmeen takia lännen pitäisi tätä roistovaltiota auttaa? Emmehän me saa siitä kuin kymmenkertaisen Kreikan riesaksemme. Eikö olisi parempi että Putin pitäisi tämänkin NL:lle kuuluneen osan?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Vain pieni osa kansasta tukee taistelijoita, johtohan ei tue. Minkä ihmeen takia lännen pitäisi tätä roistovaltiota auttaa? Emmehän me saa siitä kuin kymmenkertaisen Kreikan riesaksemme. Eikö olisi parempi että Putin pitäisi tämänkin NL:lle kuuluneen osan?"

En tiedä, miksi pitäisi auttaa, mutta kai USA:lla ja EU:llakin ovat omat motiivinsa, kun ovat antaneet ainakin moraalista tukea. Ehkä syy on se, että kyse ei ole vain Ukrainasta. Jos Putinin tapaiselle henkilölle antaa periksi, saa antaa periksi loputtomiin, ellei pane estettä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Jos Putinin tapaiselle henkilölle antaa periksi, saa antaa periksi loputtomiin, ellei pane estettä."

- Miten todistat tuon väitteen? Minä nimittäin en vielä tältä istumalta usko, että Putin määräisi vihreät miehensä kaikkiin maailmankolkkiin, vaikka ns. länsi päästäisikin itäisen Ukrainan rippeet käsistään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset