Lokari

Nykyajan Odysseusten harharetket

 

Kreikan vaalit voittaneen Syriza-puolueen vaalilupaukset huolestuttavat EU-johtajia. Syrizan kertoi vaaliuhossaan, että voittaessaan se neuvottelee velkojen leikkauksista ja paremmista ehdoista. Lisäksi se lupasi palauttaa kansalaisille tiettyjä etuja, jotka velkojien vaatimat menoleikkaukset olivat vieneet. Näin kreikkalaisten kunnia palautetaan ja nöyryytykset loppuvat. Toisin sanoen Kreikan Odysseusten taloudelliset harharetket uhkaavat pienen suvantovaiheen jälkeen jatkua.

Ylpeys on etelä-eurooppalaisten maiden vitsaus, joka monesti sumentaa järjen käytön. Köyhä ja ylpeä on kuitenkin huono yhdistelmä. EU-poliitikkojen puheet paljastavatkin, että Kreikan velkoja ei tulla leikkaamaan. Maksuaikoja voidaan tosin hieman pidentää ja ehkä korkojakin alentaa – Syrizan kasvojen pelastamiseksi. Jos tukimiljardien ehdoksi asetetuista säästöistä aiotaan luopua, lisätuki vaarantuu.

Olisikin aivan väärä viesti muille velallismaille, jos suurilla puheilla ja populismilla saataisiin aikaan merkittäviä helpotuksia ja voitaisiin taas aloittaa yli varojen eläminen muiden kustannuksella. Sitähän Syrizan lupaamat toimet tarkoittaisivat. Tuntuu erikoiselta, että muiden rahoilla eläminen olisi jotenkin ylpeyden aihe, mutta omavaraisuuteen ja velkojen maksamiseen pyrkiminen nöyryyttävää. Pohjoisessa ajatellaan aivan päinvastoin.

Kreikan neuvotteluasema ei onneksi ole tällä kertaa niin vahva, että maa voisi kiristää EU:lta kovin kummoisia myönnytyksiä. Kreikan ero eurosta olisi nyt paljon vähemmän kohtalokas euroalueen kannalta kuin edellisten vaalien aikoihin.  EU:ssa on valmiutta Kreikan eroon, joskaan sitä ei varsinaisesti toivota ennakkotapaukseksi.

Jos siis Odysseuksen jälkeläiset vääntävät ruuvia liian kireälle, heille osoitetaan ovea. Jokainen järkevä ihminen tajuaa, että ero eurosta merkitsisi kreikkalaisille ainakin aluksi vielä paljon karumpaa arkea kuin nykyisten kulukuurien aiheuttama. Lainahanat sulkeutuisivat ainakin siedettävillä koroilla. Silloin olisi menot sopeutettava yhä väheneviin tuloihin. Sananlasku sanoo osuvasti, että ylpeys käy lankeemuksen edellä.

Syrizan haasteena onkin nyt pysyä kompuroinnistaan huolimatta jaloillaan. Jos se ottaa omat vaalipuheensa liian tosissaan, kreikkalaiset menettävät niin loputkin rahansa kuin sen paljon puhutun kunniansakin.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei siinä mitään erikoista ole. Ihminen, joka elää muiden varoilla on perinteisesti kantanut titteliä "Kuningas.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eipä taida olla. Kreikkalaiset ovat vielä oma lukunsa. Delfoin Apollonin temppelin fasaadissa on kuulemma luettavissa teksti 'Meden Agan' - 'ei mitään liikaa'. Sopii hyvin nykyisiin tukipaketteihin...

Naapurimaiden asukkaat sanovat, että käteltyäsi kreikkalaista, laske sormesi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Kreikan neuvotteluasema ei onneksi ole tällä kertaa niin vahva, että maa voisi kiristää EU:lta kovin kummoisia myönnytyksiä."

Nyt näyttää siltä, että Kreikka on löytänyt Venäjä-kortin tuekseen neuvotteluihin lainaehdoista. Se saatttaa kiristää uusien Venäjäpakotteiden hylkäämisellä, jos sen vaatimuksiin lainaehtojen helpottamisesta ei suostuta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset