Lokari

Miksi nuorten syrjäytyminen on lisääntynyt?

 

Nuorten syrjäytyminen maassamme on yhä lisääntymässä. Miksi syrjäytyneitä tulee yhä lisää ja miksi heitä oli esimerkiksi sotien jälkeisinä vuosikymmeninä paljon vähemmän kuin nykyisin?

Yhteiskunta on monella  tavalla muuttunut parempaan suuntaan, mutta samalla on syntynyt ei-toivottuja sivuvaikutuksia, esimerkiksi juuri nuorten syrjäytymistä. Entiseen verrattuna kotien ote on monessa tapauksessa kirvonnut nuorista, samoin yhä useammin myös koulujen. Työttömyys ja alkoholiongelmat kiusaavat paitsi vanhempia myös työikäisiä nuoria.

Sotien jälkeen yhteiskunnassa  oli pitkään hyvä työllisyystilanne, eikä työtahti ollut vielä nykyistä usein tappavaa tasoa. Silloin vanhemmilla oli aikaa lapsilleen, ja kulttuuriin kuului, että heitä myös kuunneltiin. Jos nuori halusi lopettaa koulunkäynnin, hän sai heti töitä. Oli paljon työpaikkoja, joissa ei vaadittu siinä määrin koulutusta kuin nykyisin.

Aikaisemmin nuorilla oli elämässään paljon vähemmän liikkumatilaa kuin nykyisin. Nyt nuoret saavat varsin vapaasti toteuttaa itseään, mutta myös kaikenlaisia houkutuksia tarjoutuu enemmän. Huumeita ei entisaikoina juurikaan tunnettu, ja alkoholin suhteen elettiin lähes kieltolakimentaliteetin ja tiukan valvonnan oloissa. Vapaus on hyvä asia, mutta se edellyttää myös vastuuta ja itsekuria.

Nykyisin monet nuoret on jätetty heitteille elämän houkutusten eteen. Kukaan ei tarjoa heille riittävästi psykologisesti oikein viritettyä opastusta. Kiellot ja  kehotukset eivät enää menetelmänä pure. Toisaalta nuoret eivät yleensä haluakaan mitään opastusta ja apua – ennen kuin syrjäytymisprosessi on pitkällä. Silloin on jo tavallaan liian myöhäistä.

Syrjäytymisen ehkäisy on pitkäjänteistä puuhaa. Monethan sen syistä ovat syvällä yhteiskunnan rakenteissa. Syrjäytyneiden nuorten välittömän tukemisen lisäksi yhteiskunnan on siis panostettava hyvin laaja-alaiseen ennalta ehkäisyyn. Tuloksia saadaan odottaa hyvin pitkään, joten panostuksen on oltava pitkäkestoista. Kuitenkin talouslama asettaa tuelle omat rajoitteensa. Olisikin parasta, jos mahdollisimman moni nuori päättäisi ajoissa olla syrjäytymättä. 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Nuorten syrjäytymisen ainoa syy on työttömyys tai koulutuspaikan puute. Muuta ei tarvita kuin taata jokaiselle alle 20 vuotiaalle työ-tai koulutuspaikka.

Kahdenkymmenen ikävuoden jälkeen nuorilla alkaa jo omakin tajunta herämmään siihen mitä elämä oikeasti on. Mutta jos peruskoulun jälkeen ei ole mitään velvollisuutta, mahdollisuutta tai takuuta pitää nuoren elämän alkutaipaleesta kiinni, nuori on menetetty.

Nuori ei sitä itse tajua. Vertaisia on ja niiden kanssa on kiva hengata. Päivällä nukutaan kahteen iltapäivällä. Twiittaillaan ja ollaan somessa iltakymmeneen kunnes lähdetään baanalle ja tullaan himaan nukkumaanvähän ennen kun mutsi lähtee duuniin.

Pakko ei ole suosittu elämän suunnan ohjaaja, mutta ilman pakkoa ei mikään muutu. Nuorten työllistymistä on helpotettava ja työnantajille pitää löytää keinot riskittömämpään nuorten työllistämiseen. Alle 20 vuotiaiden työehtosimuksissa ja työedoissa voitaisiin joustaa esimerkiksi yleissitovasta sopimusmallista. Kuitenkaan poikkeus olisi ehdollinen vain syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kohdalla.

Tiedän, että tätä ei tulla koskaan hyväksymään, mutta ilman muutosta jäykkään ajatteluun menetämme joka vuosi tuhansia huonon koulutuksen ja ilman ammattia olevia nuoria syrjäytyneiden laumaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Nuorten syrjäytymisen ainoa syy on työttömyys tai koulutuspaikan puute. Muuta ei tarvita kuin taata jokaiselle alle 20 vuotiaalle työ- tai koulutuspaikka."

Kaikki keinot olisi otettava käyttöön. Tosin en usko, että tälläkäkään ongelmalla on vain kahta syytä. Vaikka kaikille voitaisiin taata työ- tai koulutuspaikka, se ei poistaisi kokonaan syrjäytymistä, sillä osa nuorista on haluton niin työhön kuin opiskeluunkin - ja jotkut valitettavasti jo kyvyttömiäkin niihin. Kuten toteatkin, nuoret eivät itse tajua...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset