Lokari

Säästöt merkitsevät usein huonompaa laatua ja palvelua

 

Niin yritykset kuin valtio ja kunnatkin pyrkivät nykyisin säästämään kaikessa. Säästäminen on hyve, mutta rajansa kaikessa. Harvemmin muistetaan, että säästäminen merkitsee usein laadun ja palvelun huonontamista.

Tuotteissa tehdyt raaka-aineen säästöt voivat olla asiakkaan kannalta pieniä, mutta silti harmillisia. Kun kännykän laturin johtoa lyhennetään, asiakas joutuu näkemään ylimääräistä vaivaa, kun johto ei enää ylety pistokkeesta pöydälle.

Tuote voidaan tehdä aikaisempaa ohuemmasta tai heikommasta materiaalista, jolloin rikkoutumisen vaara kasvaa. Televisiot ja muut tekniset laitteet eivät enää kestä yhtä pitkään kuin ennen. Materiaalien laatuja on ilmeisesti huononnettu ja valmistukseen käytetään entistä vähemmän aikaa ja vähätaitoisempaa työväkeä. Säästöä sekin.

Hometalot ovat esimerkki rakennusalan väärästä säästämisestä, ja ehkä myös rakennustaidon heikkenemisestä. Työt tehdään tiukalla aikataululla, eli hutiloiden. Jälki on sen mukaista.

Julkisessa taloudessa "rationalisoidaan" kuten yrityksissäkin eli vähennetään väkeä ja väitetään, että toiminta tehostuu. Tämä merkitsee usein sitä, että säästöt otetaan jäljelle jäävien työntekijöiden selkänahasta, sillä he saavat tehdä irtisanottujenkin työt. Ei luulisi millään työpaikalla olevan turhaa väkeä, joka voidaan irtisanoa ilman, että se näkyy tuotteiden laadussa.

Suuri sote-uudistus uhkaa muodostua jättimäiseksi "säästöpaketiksi", joka toteutuu tietenkin palvelujen saatavuuden – siis laadun –  kustannuksella ja jopa aiheuttaa monille kunnille lisäkustannuksia. Ylimääräisenä bonuksena on vielä mittava byrokratian lisäys.

Asiakkaiden ja kansalaisten on vaikea tehdä mitään muuta kuin äänestää jaloillaan eli kääntyä kilpailijan puoleen –  silloin kun se on mahdollista. Tämäkään keino ei useinkaan auta, sillä kilpailijat käyttävät yleensä samoja säästökeinoja. Sote -kansalainen voi turvautua yksityisen palveluntarjoajan apuun, jos rahat riittävät.

Media voisi olla valppaampi yritysten tuotteiden laadun heikennysten suhteen, mutta riippuvuus mainostuloista on usein tehokas arvostelun jarru. Sosiaalinen media on eräs mahdollinen tie. Se on joukkoboikoteillaan osoittautunut joskus hyvinkin tehokkaaksi, ja saanut silloin tällöin jopa suuryhtiön tarkistamaan politiikkaansa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Säästöt merkitsevät usein huonompaa laatua ja palvelua." Näin ollut sateenkaarihallituksen hallituspolitiikassakin.

Liiallinen ja pääsääntöinen "eurottuminen ja brysselöityminen" näkyvät hyvin Suomen taloudessa ja palvelujen laadussa. Suomen etu on jäänyt hunningolle. Ja talous on pahasti miinuksella ja monisukupolvisesti ylivelkaantunut. "Suosta nouseminen" on kovan työn takana.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näinhän siinä on käynyt. Nyt sitten joudutaan turvautumaann kaikenlaisiin säästötemppuihin kun yritysten tuotteet eivät käy kaupaksi ja valtio budjettirahat eivät riitä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Sateenkaaren tulla puolen ei olekaan aarretta , vaan konkurssitila ja homo- ja lesboklubi.

Mutta asiaan. Milloinkahan oikein EU:ssa todella puututaan veronkiertoasiaan veroparatiiseissa? Aiempi verokomissaari lupaili panevansa veroparatiisit "mustalle listalle", mutta ei sitä ole kuulunut mitään. Vai onko? Ne säästöt olisivat tarpeen Suomessakin.

Nyt on arvio, että verohallinto lepsuili veronkiertojutussa- vain yksi tapaus poliisille käsiteltäessä liechstensteinilaisen LGT-pankin veronkiertoa.

- EU-Junckertistakin oli äskettäin juttua samasta syystä. Sai vapauttavan päätöksen ja "armon" itselleen.

http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2014/12/16/ar...

Miten muut EU/EMU-maat?

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on antanut sapiskaa hallitukselle huonosta tehtävien hoidosta: (Oikein !)

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/12/1...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miten muut EU/EMU-maat?"

Ruotsissa ainakin on Suomen suosima verosuunnittelu (veronkierto) laitonta ja mätkyt tulee tuota yrittäville.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Veronkierto on saatava kuriin. Tuo verohallinnon lepsuilu Lichtenstein-asiassa on outoa. Onko tallettajien joukossa ollut liian isokenkäisiä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mikähän puolue ottaisi veronkierron ajamisen ohjelmaansa esimerkiksi vaalijippona, vai pelkäävätkö nekin astuvansa isokenkäisten ja suursijoittajien liikavarpaille. Jos niin tekisivät, tyrehtyisikö pelotteena vaalirahoituseurot puolueelta?

Veronkierto olisi saatava kuriin veroparatiiseihin. Toisaalta saattaa olla kyse myös rikollisesta rahanpesustakin. (Huumerahat, pimeät liiketoimet jne).

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Mikähän puolue ottaisi veronkierron ajamisen ohjelmaansa...".

Luulisi sopivan kaikille muille paitsi kokoomukselle ja RKP:lle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset