Lokari

Kansanedustajat ja koko valtakunnan etu

Kansanedustajan tärkein tavoite on tulla uudelleen valituksi. Juuri tästä syystä haikailut eduskunnan jäsenmäärän puolittamisesta ovat utopiaa.

 

Toisella tilalla on oman puolueen etu. Sitten tulee kotimaakunnan intressi. Koko maan etu jää useimmiten listan ulkopuolelle. Sen määritteleminen olisikin usein tulkinnanvaraista, ja siten jää runsaasti  mahdollisuuksia selittelyihin.

 

Pääministerin ykköstavoite on oman hallituksensa pitäminen kasassa hinnalla millä hyvänsä yleisestä edusta piittaamatta. Samalla pääministeri-puheenjohtajaa kiinnostaa puolueensa etu. Kuten nyt näkyy Stubbin lausunnosta. "Me olemme saaneet isot päätökset tehtyä hallituksessa --- Nyt on se aika, jolloin me kokoomuksessa rupeamme fokusoitumaan siihen tehtävään, joka meillä on seuraavan kuuden ja puolen kuukauden aikana eli vaalien voittaminen." (Yle uutiset).

 

Ei vaalien voittaminen suinkaan ole hallituksen jäsenten fokuksessa missään vaiheessa. Heidän pitäisi keskittyä "isoihin asioihin" hallituksessa koko toimikautensa loppuun.

 

Tällaisia puhutaan tilanteessa, jossa maan asiat ovat rempallaan, ja vaadittaisiin todellisuudessa "niitä isoja päätöksiä".

 

Sitten ovat hännän huippuna vielä  idealistiset kansanedustajat. Näillä on oman ideologiansa mukainen päätös hyvin korkealla sijalla. Samalla se pönkittää kansanedustajan vaalityötä, sillä samanlaisia sinisilmäisiä on myös kannattajakunnassa. Valtakunnan etu ei siinä paina mitään – kuin vahingossa, jos se sattuu joskus olemaan kyseisen ideologian mukainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Stubbia johdetaan rapakon takaa. Suomalaisilla ei ole hänelle mitään merkitystä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ainakin hänen arvonsa ovat sieltä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Voisiko mahdollisesti lisätä tuohon vielä "EU-hallinnon edun", jolla voi samalla polkaista vauhtia myös omaan kv. uraansa ja kotitalouteensa? :D

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näin voi hyvin tehdä. Sen näki jo Kataisesta, ja tuloskin on nyt selvillä.

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen

Mikä olisi ratkaisu?

Uskon, toivon ja odotan jonkinlaista isänmaallisuuden nousua. Mutta se ei tulle nyky-Stubeloiden kautta, vaan heistä huolimatta.

Jatkuessaan tämäkin tendenssi vie meitä kohti kehitysmaa Suomea, ks.

http://harrikalaukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ratkaisua en osaa keksiä. Äänestäjien pitäisi vain löytää sellaiset ehdokkaat, joilla oma etu ei ole jatkuvasti etualalla. Mutta suulaimmat ja lipevimmät tyypit taitavat tulla ehdokkaiksi ja valituiksikin.

Itse luottaisin sellaisiin varttuneisiin ihmisiin, jotka ovat jo kannuksensa jollakin alalla ansainneet. Nuoret pyrkyrit, joita nyt olemme saaneet nähdä johtopaikoilla aivan liikaa, ovat huonoja kansalaisten kannalta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Mitkään järkisyyt eivät ole esteenä sille, etteikö maan edun kannalta olisi parempi pienentää kansanedustajien määrää aluksi vaikkapa 100:lla.

Hyvään virkamiesvalmisteluun on panostettu niin paljon ja suuri osa tärkeistä päätöksistä tehdään Brysselissä, siten kotimaassa pitäisi riittää pienempikin kumileimasinjoukko antamaan asioista loppusilauksen. Tämä supistaminen antaisi samalla suuntaa ja pontta virkamieskunnan tehostamistavoitteille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Mitkään järkisyyt eivät ole esteenä sille, etteikö maan edun kannalta olisi parempi pienentää kansanedustajien määrää aluksi vaikkapa 100:lla."

Olen aivan samaa mieltä. Epäilen kuitenkin järkiperusteiden löytymistä tässä asiassa kansanedustajien enemmistön päistä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Itse elän toivossa, että Brüßelin kumipäistä päästään vielä joskus eroon ja itsenäistyvään Suomeen saadaan suora demokratia supistetun parlamentin rinnalle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mistäpä löytyisi sellainen hallitus ja eduskunta, joka tämän tekisi?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #10

Ensi vuonna se saadaan, kun äänestetään muutosta eli sopivia riippumattomia ehdokkaita tai Itsenäisyyspuoluetta. Nykyiset eduskuntapuolueet eivät sitä tee, ehkä Muutos 2011:tä ja Vasenryhmää lukuunottamatta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #11

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset