Lokari

Hallituksen naiivi hyväuskoisuus ydinvoimalapäätöksessä

 

Suomalaista politiikkaa ja osaa julkisesta keskustelusta leimaa nykyisin naiivi hyväuskoisuus. Tuorein esimerkki tästä on Fennovoiman ydinvoimalahankkeen hyväksyminen muuttuneessa tilanteessa. Nyt venäläisen Rosatomin osuus yhtiössä on 34 prosenttia. Ydinpolttoaine hankitaan ilmeisesti Venäjältä.

 

Suomen pyrkimys energiaomavaraisuuteen on tämän päätöksen valossa pelkkä vitsi. Suomi tarjoaa Venäjälle mahdollisuuden kampittaa maamme energiahuoltoa tarpeen tullen. Jo kolmasosan omistus yhtiössä  tuo mahdollisuuden vaikuttaa tarvittaessa yhtiön toimintaan painostusmielessä. Ydinpolttoaineen toimituksiin voi tulla "yllättäviä" hankaluuksia, jos ilmenee tarvetta kiristää Suomelta myönnytyksiä. Jo aikaisempi energiariippuvuutemme Venäjästä on huolestuttava.

 

Mitä hallituksen päättäjien päissä liikkui tätä päätöstä tehtäessä? Jos kyse ei ole typeryyttä lähentelevästä hyväuskoisuudesta, niin seuraavaksi mieleen tuleva selitys on Vihreiden puheenjohtajan Ville  Niinistön tarjoama suomettuminen. Tämä selitys torjuttiin julkisuudessa närkästyneenä yksimielisesti presidentti mukaan lukien. Selviä tosiasioita ei kuitenkaan voida puheilla muuksi muuttaa. Maailmalla tehdyt tulkinnat päätöksestä kertovat omaa karua kieltään. Maineemme on hukattu pitkäksi aikaa.

 

Jos tämä päätös oli pakko tehdä Venäjän reaktioiden pelosta, voimme odottaa seuraavaa myönnytystä, johon maamme tullaan pakottamaan. Jos kyse oli vain naivismista, voi aina toivoa, että realismi ja järki palaisivat päättäjiemme päihin edes pätkittäin – kuten Uuno Turhapuron muisti aikoinaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

TVO:lla on ongelmia ranskalaisen Arevan kanssa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin on. Nyt puhutaan kuitenkin aivan toisen tason ongelmista...

Risto Koivula

Ei tuossa mitään muita ongelmia ole kuin että tarvitaanko sitä voimaa todella välttämättä, ja lähteekö Rosatom siihen lopultakaan mukaan. Jos se lähtee mukaan, se tekee sen myllyn siten kuin se on päätetty ja sovitussa ajassa sikäläisellä työvoimalla vaikka tappiokseen. Se ei tee konkurssia eikä joudu mihinkään omistusjärjestelyrumbaan, eikä se yritä Suomessa liian hienoja uutuuksia, vaan sellaisia se yrittää Siperian korvessa silloin, kun yrittää. Rosatomin tehtävä ei ole tuottaa Venäjän valtion kassaan paperinlippusia USA:n ja EU:n setelipainokoneista, sillä Venäjä luopuu niiden varannoinnista ja käytöstä kolmansien valtioiden kanssa. Muutoin Venäjä rahoittaisi itseään vastaan käytävää sotaa. Rosatomin tehtävä on tuottaa sähköä, kolmanneksen tuotannosta Venäjän verkkoon ja hankkia sillä lännestä konkreettisia hyödykkeitä entisen clearig-ruplan (joka oli Suomen markka eri nimellä) tapaan.

Ydinvoimalan hinnaksi on arvoitu $7.5 mrd. Teholtaan se on neljänneksen pienempi, 1200 MW, kuin Olkiluoto 1600 MW. Olkiluoto tulee varmaan maksamaan 10 mrd., joten tehot ovat ensialkuun samanhintaisia. Toinen juttu on, miten kauan kumpikin pyörii.

Sen jälkeen, kun Rosatom on tehnyt tarjouksensa, on tapahtunut, että yksi alihankinta-alue, Ukraina on poistunut kuviosta.

Toinen, mitä on tapahtunut, on metaanin kupliminen ikiroudasta Jamalin ja Gydanin niemimailla Obin ja Jenisein suistossa.

Kolmas, mitä ontapahtunut tuosta toisesta ongelmasta huolimatta ja ensimmäisen ansiosta, on, että tämän kuun alusta alkoi maakaasuputken rakentaminen Kiinaan, minkä lienee tarkoitus tuplata nykyinen tuotanto Bovanekovon kentän käyttöönotolla.

Vaikka jokien kääntämiseen ei välittömästi ryhdyttäisikään, seuraa kaksi suurta vaikutusta:

1. Bovanenkovon kaasukentän käyttöönotto Jamalin nimimaalla siirtyy, kunnes kuplimisongelma on ratkaistu.

2. Turuhanskin jättiläismäisen Ala-Tunguska-joen vesivoimalan hanke, kolmannes Jenisein virtaamasta ja 200m korkeuseroa, peruuntuu luultavasti kokonaan tai siirtyy epämääräiseen tulevaisuuteen, koska patoallas lämmittäisi tuota kylmintä Karan merelle virtaavaa vesimassaa.

Ob-joen kääntäminen etelään ei ole suunnattomman vaikeata, mutta maksaa kymmenen Olkiluodon tai Hanhikiven verran. Tuottavuudeltaan se on mitä luotettavin hanke, sen esteenä on ollut pelko sen vaikutuksita Jäämeren rannalla. Mutta nyt nimenomaan tarvitaan juuri sellaisia vaikutuksia, joita se aiheuttaa. Jenisein virtaamasta on myös osa käännettävistä etelään samaa tietä Ob-joen kautta, Tobolin laaksoa pitkin.

http://ristokoivula1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1747...

Rosatom on se, jonka tuotanto "venyy" tarvittaessa: RusHydro tuottaa vesien mukaan juuri sen, minkä tuottaa. Gazpromin pitäisi pystyä myymään nykyisen lisäksi Kiinaan kaasua sanoisinko toisen mokoman. Novyi Urengoi kovalla maalla tuottaa 60% nykyisestä maakaasuntuotannosta, uhanalainen Jamburg Tazin niemimaalla 40%.

Rosatom ilmoitti omasta aloitteestaan, että se ei tule osallistumaan "kotimaisen EU-rahoi- tuksen" järjestämiseen esimerkiksi Kyproksen kautta: se ei halua pelata EU:n kanssa orga- nisaationa, eikä EU:n pankkien kanssa, paitsi Suomen, eli yhden EU-maan kanssa yhdessä asiassa.

Noin 100% varmasti voisi sanoa, että Rosatomilla olisi kotimaassa ja "omassa perhepiirissä" kädet täynnä tähdellisempääkin työtä kuin Hanhikiven voimalaitos. Sillä on kesäkuuhun aikaa harkita, mihin resurssinsa sijoittaa.

Minä olen sitä mieltä, että jos Rosatom sen ottaa tehdäkseen, näillä ehdoilla, jotka se näyttää omalta puoltaan lyöneen lukkoon, valtion pitäisi antaa lupa. En ole kuitenkaan kovin varma, että siten tapahtuu. Euroopan rahaleikkiunionin tarpeet vaistää, kun Euraasian teknologiaunionin tarpeet kutsuu.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

En tajua perusteluja hallitukselta, aivan älytöntä. Toelaki harmi ja Stubb on niin amerikkanatoa ja nyt hallituksensa tekkee näin!!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Minä olen sitä mieltä, että jos Rosatom sen ottaa tehdäkseen, näillä ehdoilla, jotka se näyttää omalta puoltaan lyöneen lukkoon, valtion pitäisi antaa lupa. En ole kuitenkaan kovin varma, että siten tapahtuu. Euroopan rahaleikkiunionin tarpeet vaistää, kun Euraasian teknologiaunionin tarpeet kutsuu."

Tunnut olevan hyvin perillä Venäjän energiahankkeista. Uskon puolestani, että Rosatom ottaa hankkeen, koska se merkitsee jalansijaa (ja vaikutusvaltaa) EU- ja rajanaapurimaassa.

Risto Koivula

Mää tiedän lähinnä, mitä tapahtuu, jos tuollainen "hell hole" possahtaa tuonne Jamburgin kaasumiestenkylän tai pummppaamon alle, joka tuotta 15% maailman tämänhetkisestä maaksuntuotannosta. Niistä tulee romukasoja. Se kylä ja laitteet ovat täysin jään varassa. Siellä on 6000 vuorolaista aina paikalla, tilaa on tiukan paikan tullen 9000:lle. Ketään siellä ei asu vakituisesti. Pakkaset ovat talvella -60 astetta. Jos rakennukset vaurioituvat kesällä, siellä on mahdotonta tehdä talvella mitään.

Venäjän energiapolitiikan prioriteeteista arvelisin olevan ykkösenä se kaasuputki Kiinaan. Toinen prioriteetti pitäisi olla estää Jäämeren rannan ikiroudan sulamiskierre, jonka vaikutus ilmaston lämpenemiseen voisi olla katastrofaalinen.

Venäjän EU-politiikkaa en tunne, mutta Venäjä näyttäisi tätä ilmansuuntaa katsovan nyt puolus- tuksen kannalta enemmän kuin bisneksen tai "EU:un vaikuttamisen" kannalta. Energiapolitiikka tai ilmastopolitiikka eivät ole ainoat syyt ohjata Obin ja Jenisen vesiä etelään Keski-Aasiaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset asiantuntevista viesteistäsi!

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #11
Risto Koivula

Gazprom irrottautuu petrodollarista Aasian-kaupassa, jossa siirtyy käyttämään juania ja ruplaa.

Gazprom on vähän yllättäen kiinostunut myös eurosta yhtenä laskutusvaluuttana, mutta asia on Venäjän hallituksen käsissä.

Aasiassa on nyt entistä isompi läjä tarpeettomia dollareita, joista yritetään päästä yhä päättäväisemmin eroon ja saamaan niille edes jotakin katetta...

http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201...

Risto Koivula

Gazprom avaa kaksi kaasuputkilinjaa Kiinaan, toisen itä-Siperian kautta, sitä alettiin rakentaa 1. syyskuuta, ja toisen Kaski-Asian kautta:

http://thebricspost.com/russia-china-to-sign-new-3...

http://thebricspost.com/china-russia-begin-constru...

http://thebricspost.com/china-russia-ink-mammoth-4...

"China, Russia ink mammoth $400 bn gas deal"

Tuo "biljoona" on miljardi, tämä on US-englantia.

Risto Koivula

Bilateraali (clearing) palaa! Loistouutinen!

http://yle.fi/uutiset/neuvostotyyli_palaa_suomen_j...

" Neuvostotyyli palaa Suomen ja Venäjän väliseen kaupankäyntiin

Kahdenvälinen bilateraalikauppa oli voimissaan Neuvostoliiton voimavuosina 1960-1980-luvuilla. Nyt bilateraalikauppa nousee uudestaan Suomen ja Venäjän väliseen kaupan sanastoon. Fingrid aloittaa sähkönviennin itänaapuriin bilateraalikauppana.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid lähtee toimittamaan sähköä Venäjän markkinoille tavalla, joka oli voimis- saan takavuosikymmeninä Suomen ja Neuvostoliiton välillä: ostajan ja myyjän kahdenvälisenä bila- teraalikauppana. Tapa poikkeaa totaalisesti Suomen muusta sähkönviennistä ulkomaille. Niissä sähkökaupat tehdään sähköpörssissä, mikä antaa kaikille mahdollisuuden ostaa sähköä.

Aivan puhdasta 1970-luvun bilateraalikauppaa ei nyt kuitenkaan lähdetä tekemään. Poikkeusta on siinä, ettei ostettavaa sähköä kuitata tavarana.

– Se maksetaan ihan rahana, toimitusjohtaja Jukka Ruusunen Fingridistä sanoo.

Neuvostokaupan huippuvuosina tulivat tutuiksi ns. tavaranvaihtopöytäkirjat, josta selvisi mitä ja minkä verran tavaraa kulki Suomesta Neuvostoliittoon ja mitä saatiin vastineeksi. Käytännössä Neuvostoliitto maksoi Suomi-ostoksensa lähinnä öljyllä ja kaasulla.

Energiavirasto hyväksyi Fingridin sähkönvientiesityksen, vaikka bilateraalikauppa ei sen mielestä täytä kaikilta osin tavoitetta markkinaehtoisesta sähkökaupasta. Myös työ- ja elinkeinoministeriö murisi lausunnossaan bilateraalikaupasta. Siitä pitäisi ministeriön mielestä luopua.

Energiaviraston mielestä bilateraalijärjestely on kuitenkin tarpeen, jotta sähkönvienti Suomesta Venäjälle voidaan ylipäätään käynnistää. Ratkaisussaan Energiavirasto kuitenkin edellyttää Fingridiä laatimaan suunnitelman bilateraalikaupankäynnistä luopumisesta.

Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen sanoo, että yhtiö haluaisi myydä kaiken sähkön Venäjälle markkinaehtoisesti eli ei bilateraalikauppana. Se vain ei ole nyt mahdollista.

– Meidän on elettävä venäläisten sääntöjen mukaisesti. Markkinarakenteet ovat Venäjällä niin erilaiset, Ruusunen sanoo.

Ruususen mukaan ensimmäiset sähköerät matkavat Suomesta Venäjälle aikaisintaan ensi kesänä. Sopimusneuvottelut ovat parhaillaan loppusuoralla.

Ruususen mukaan sähkön bilateraalikauppa jatkuu niin kauan kuin Venäjällä on sähkönostomonopo- li rajakaupassa. Markkinaehtoinen sähkökauppa pörssissä mahdollistuu sitten, kun Venäjä avaa sähkön ulkomaankaupan kokonaan kilpailulle.

– Se tapahtuu ehkä joskus tulevaisuudessa.

Fingrid valmistelee kuitenkin jo ensi vuodelle uusia sähkönsiirtoehtoja, jotka supistavat suoran sähkökaupan ja bilateraalikaupan käytännön eroja huomattavasti.

Ruususen mukaan sähkönoston yksinoikeus on rajakaupassa nyt valtiollisella InterRAO:lla. Ajatus on, että se ostaisi bilateraalivientinä ensi vaiheessa 180 megawattia. Myyjänä olisi näillä näkymin ostajan suomalainen tytäryhtiö RAO Nordic oy.

Suoralla sähkökaupalla vietäisiin 140 megawattia. Sähkövienti Venäjälle olisi siis yhteensä 320 megawattia, mikä on vähän verrattuna esimerkiksi Suomen sähkönkulutukseen. "

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset