Lokari

Merimetsot turmelevat luontoa

 

Pääkaupunkiseudulla on kiiistelty valkoposkihanhista. Vielä  suurempaa riesaa on rannikkoalueilla merimetsoista. Seuraavassa aihetta käsittelevä kirjoitukseni Vakka-Suomen Sanomista (11.7.2014).

 

Julkisuudessa on kirjoitettu paljon merimetsojen ja myös valkoposkihanhien aiheuttamista luonnontuhoista, mutta linnut ovat peräti EU:n suojeluksessa. On näköjään helppo tässäkin tapauksessa suojella tuhoeläimiä kirjoituspöydän ääressä kaukana Brysselissä.

 

Mutta kun kulkee saaristokunnissamme, törmää siellä täällä pieniin luotoihin, joilla on kasvanut joskus puita ja rikasta aluskasvullisuutta. Ei kasva enää, kun merimetsot ovat niillä aikansa pesineet ja ulostaneet. Uloste tappaa kaiken elollisen. Niinpä tällainen saari näyttää jo kaukaa aavemaiselta pystyyn kuolleine puineen.

 

Esimerkiksi Velkualla on parikin pienehköä saarta, joista toinen oli kuuluisa harvinaisista kasveistaan. Nyt ne ovat molemmat täysin elottomia. Kuinka kauan kestää, ennen kuin luonto palautuu entiselleen? Saattaa olla, että harvinaiset kasvit eivät kasva siellä enää koskaan. Ja linnuthan voivat palata milloin vain, kun nauttivat EU:n erityissuojelua.

 

Jos ihminen tekisi tällaista tuhoa, hän joutuisi oikeuteen ja saisi rangaistuksen. Merimetsoja ei voi sakottaa – eikä valitettavasti luonnonsuojelijoitakaan – mutta tuholintukantaa pitäisi voida rajoittaa tehokkaasti. Jotkut kekseliäät ovat vieneet matkaradion pauhaamaan lintusaarelle. Tuholaiset ovat saaneet melko nopeasti tarpeekseen Ylen ohjelmatarjonnasta. Varmaankin laitonta puuhaa, sillä linnuthan voivat saada traumoja.

 

Mihin perustuu tällaisten lintujen suojelu? Ne ovat kaiken lisäksi aivan uusia tulokkaita täällä, joten mistä muusta kumpuavat niiden "oikeudet" kuin luonnonsuojelijoiden vilkkaasta mielikuvituksesta. Ely -keskus voi kuulemma antaa lupia kannan harventamiseen, mutta en muista, milloin sieltä olisi saatu kunnon päätöksiä.

 

Tässä olisi suomalaisille mepeille pieni tehtävä  isompien asioiden lomassa: viedä viestiä Euroopan unioniin siitä, miten suojelupäätös johtaakin ojasta allikkoon. Asian tärkeyttä voisi alleviivata valokuvilla ja videoilla lintujen tuhoamista saarista.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Niko Sillanpää

Ruotsin tapaan rauhoitus pitäisi ehdottomasti purkaa, jotta tämän haju-, maisema- ym. haitan yhdyskunnat päästään tuhoamaan ja saaristomaisema ennallistamaan.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Kaikki linnut kakkii, oletko tietoinen tästä?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Janne kirjoittikin jo kaiken oleellisen. Liikun paljon merellä, eikä merimetsoista ole ollut minulle vielä koskaan häiriötä tai haittaa. Ihmisistä kylläkin. Mitä enemmän ihminen yrittää säädellä luonnon tasapainoa itsekkäistä lähtökohdistaan, sitä pahempia ongelmia aiheutuu.

Jos merikotkakannat olisivat olleet vahvoja, eikä särkikalaa olisi tolkuttomia määriä, ei koko merimetso-ongelmasta keskusteltaisi. Olisi fiksua lopettaa esimerkiksi poistokalastus ja antaa merimetsojen hoitaa homma ilman turhien tukimiljoonien käyttämistä.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Kertoisitko lisää valkoposkihanhien aiheuttamista luonnontuhoista?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Jos merikotkakannat olisivat olleet vahvoja, eikä särkikalaa olisi tolkuttomia määriä, ei koko merimetso-ongelmasta keskusteltaisi."

Niin - jos.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Odotellaan rauhassa merikotkakantojen vahvistumista ja ennen kaikkea vähennetään fosforin tuuppaamista mereen. Ne ovat oikeat tavat reagoida.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ihminen on epäilemättä maailman pahin tuhoeläin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

P.P.>Jotkut kekseliäät ovat vieneet matkaradion pauhaamaan lintusaarelle. Tuholaiset ovat saaneet melko nopeasti tarpeekseen Ylen ohjelmatarjonnasta.

ooo

:-) :-) :-)

Niko Sillanpää

Asetelma on joka paikassa - Saaristomerellä ja pohjoisemmassa - sama: Paikalliset asukkaat ja loma-asukkaat haluavat poistaa tämän haitan ja tässäkin ketjussa esiintyvät viherrisuparrat itkevät.

No, eiköhän seuraavien eduskuntavaalien keskustaoikeistovoiton myötä tämäkin haitta saada vihdoin eliminoitua, pois päiväjärjestyksestä. Ruotsi on (kerrankin) hyvänä mallina.

edit: Ja tässä samalla voisin Kiittää niitä, jotka ovat oma-aloitteisesti jo alkaneet poistamaan tätä haittaa.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Kovin ihmettelen tätä yhtäkkistä huolta parin aarin ylkosaariston kallioluodoista näin yhtäkkiä, eipä ainakaan omalla kesämökillä kustavissa ole linnuista ollut mitään haittaa. Kiva kun lentelevät. Jos yhtä suuri huoli olisi suomen puista yleensäkin, kuin näistä merimetsoluodon puista, olisi suomen metsien hyvä olla. Turhaa huutelua ja ongelmien etsimistä vain koko touhu.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eli ei ongelmaa, kun ei näy jätöksiä oman tontin lähistöllä.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

monet lokit on paskonu meikän laiturille, pitäiskö suuttua?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On tietenkin selvä ero lokkien ja merimetsojen jätöksillä. Lokinulosteista valkoiset kalliot saaristossa eivät ole ainakaan minua häirinneet.

Niko Sillanpää

No puhdasta höpölallaahan tuo "pari luotoa ulkosaaristossa" on, tai sitten herrat elävät vuotta 2002. Sisäsaaristossa ja aivan mantereen tuntumassahan tämä riesa on ollut jo vuosikymmenen ajan. Purjehdin ja mökki Pohjanlahden rannalla.

On tullut aika siirtää tämä ongelma pois päiväjärjestyksestä, historiaan kertaheitolla.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Eli purjehdit pitkin rannikkoa, kun näet lintuyhdyskunnan joka (hui kamala!) kakkii, sinulle tulee välitön tarve tuhota yhdyskunta.

Niko Sillanpää

Usein ennenkuin näen kyseisen yhdyskunnan, se ilmoittaa olemassaolostaan kuvottavalla kusen ja paskan hajulla, joka leviää yhdyskunnan valtaaman luodon/pienen saaren ympäristöön, tuulen alapuolella lämpimällä kelillä kilometrien päähän. Sitten näen täynnä paskaa olevan yhdyskunnan, jonka keskellä on pystyyn kuolleita, paskan valkaisemia puita. Vihreää ei missään. Paskan seassa on muutama tuhat rumaa, mustaa lintua, jotka tuottavat kyseisen paskan ja aiheuttavat kyseisen kasvistoltaan kuolleen ja kuvottavalta haisevan ympäristön.

Tätä riesaa ei ollut täällä noin vuosikymmen sitten. Se ei tänne kuulu ja sen hävittäminen on helppoa. Tervemenoa vaan kahlitsemaan itsesi merimetsoon.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #22

Kannattaa pysyä poissa mereltä ja luonnosta jos et viihdy. Hienohelmoja varten on rakennettu paljon steriilejä sisähuvittelukeskuksia. Sen sortin pöljiä, joiden mielestä eläinyhdyskuntien turmelijoita pitää kehuskella ei ulkoilmassa tarvittaisi lainkaan.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #24

Mitäpä Börje, jos kahlehtisit itsesi merimetsoluotoon.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #24

En ymmärrä näitä kommentteja yhtään. Olen pitkän linjan harrastaja, aiheena myös Suomenlahden luonto pieninen mikroilmastoineen ja biotooppeineen. Ehkä merimetso pitää sitten säästää tuhoamaan pienten luotojen biotooppeja. Saattavat biotoopit palautua merimetsojen jäljiltä entiselleenkin kahdessa sadassa vuodessa. Sitä en pääse todistamaan. Yhdyskuntajäte, maatalousjäte ja hupenevat pesintäalueet muualla ovat merimetsokannan kasvamisen takana. Mutta kai edes joitakin ulkoluotoja voisi säästää pikkukukkineen, saaristopihlajineen ja käkkärämäntyineen ennen merimetson invaasiota? Ne invaasiot ovat kuin pieniä talvivaaroja ja saavat vanhan harrastajan surulliseksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #28

Juuri näin on asia. Kuten esimerkkinä mainitsin, Velkualla on pieni saari, jossa kasvoi harvinaisia kasveja. Nyt kaikki ne ovat tuhoutuneet, ja vain kuivuneet puut törröttävän pystyssä. Kasvillisuus ei taatusti palaudu ennalleen viidessä vuodessa, kuten joku edellä väitti.

Tämä on ollut silmiä avaava keskustelu kaikilta osin.

Martti Laines

Kirjoituksesta selviää kaksi premissiä
- merimetsot eivät ole osa luontoa, koska lajin menestys "tuhoaa luontoa"
- kirjoittaja Pihlanto tietää (myyttisen jumalan lailla), minkälainen on "oikea" luonto ajan ja paikan perspektiivissä

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tietysti merimetsot ovat osa luontoa (niin kuin lapamadotkin), mutta ei ole tavatonta, jos ihminen puuttuu luonnon ilmiöihin, kun niistä on hänelle haittaa.

Kukapa tässä tietäisi, mikä on "oikein". Kyse on mielipidekirjoituksesta ja siihen liittyvistä kommenteista. Yhtä hyvin voisi sanoa, että Laines tietää, mikä on oikeaa luontoa, koska osaa kyseenalaistaa joitakin näkemyksiä.

Tämä nyt vain on normaalia keskustelua - ei siihen mitään myyttistä sisälly, eikä jumalallistakaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

P.P.>Tietysti merimetsot ovat osa luontoa (niin kuin lapamadotkin),...

ooo

.....ja niillä on jokin tarkoitus

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Merimetsokolonnia pesi 2013 koko rannikon alueella 63 luodolla, joista valtaosa on puuttomia ulkoluotoja. Pinta-alaa on vallattuna alle 60 hehtaaria. Jos olette ihan oikeasti liikkuneet merellä, niin tiedätte saaria ja luotoja oleva ihan hemmetisti. Yrittäkäähän suhteuttaa "ongelma" todellisuuteen. Pesivien parien määrä ei ole juurikaan lisääntynyt vuoden 2009 jälkeen.

Luontoa kannattaa suojella lähinnä ihmisiltä, ei luonnolta itseltään. Ihminen on ylivoimaisesti suurin paskantaja Itämeressä. Siihen verrattuna merimetson jätökset ovat kuin pieru saharassa. Sekin on täysin luonnontuote toisin kuin ihmisen jätökset.

Faktat voi tarkastaa http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Lajit/Lajien_...

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Maailman hienoimmassa saaristomeressämmekin on ihan oikeita saaria jotain 40 000 pelkästään siinä turun ja affenanmaan välissä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Luontoa kannattaa suojella lähinnä ihmisiltä, ei luonnolta itseltään."

Nämä kaksi suojelulinjaa eivät suinkaan sulje toisiaan pois - molempia tarvitaan. Minkä tahansa ongelman voi kutistaa, kun nostaa esiin (siihen liittymättömän) vielä isomman ongelman.

Niko Sillanpää

Yhden paskaluotorykelmän vaikutukset ulottuvat neliökilometrien alueelle. Eikä paljon lohduta mökinomistajaa, jos sattuu vaikutuspiiriin.

Rauhoitukselle ei ole mitään järkevää syytä kannan koko huomioden. Eiköhän se saada purettua ja toivottavasti tämä vitsaus eliminoitua kokonaan esim. tervaamalla joka ikinen Suomessaa munittu merimetson muna seuraavan viiden vuoden aikana.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#36

Linnut ovat viisaita. Merimetsot näyttävät meille mitä olemme tekemässä koko maapallollemme.
(En alita hymiötä kun tuo saattaa olla totta.)
---

No.... kun merimetsot ovat käsitelleet saaren autioksi, niin mitä sille tapahtuu? Tuskin se mereen vajoaa häviten ikiajoiksi, vaikka mökkiläiset tuntuvat niin pelkäävän.

Siis kuinka pitkän ajan kuluttua sinne taas alkaa ilmestyä flooraa ja faunaa ja minkälaista?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kun pesintä loppuu, niin alle viidessä vuodessa. Lannoitus on kohdillaan, kun on guanoa yllin kyllin.

Jari Leino

En keksi mitään järkevää syytä, miksei kaikkia Suomeen tulevia merimetsoja voitaisi tappaa kunnes ne oppivat olemaan tulematta tänne.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kuollut lintu ei ymmärtääkseni opi. Mitkä muut muuttolinnut haluaisit lahdata? Kyhmyjoutsenet? Valkoposkihanhet? Lokit?

Jari Leino

Karkuun päässeet oppivat, kunhan pauketta ja kuolemaa on riittävästi.

Valkoposkihanhet joku voisi pistää poskeensa. Niiden kanta saataisiin pienellä metsästyksellä siedettävälle tasolle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #42

Reikien pistäminen muniin olisi siisti keino vähentää ylisuurta kantaa.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo Vastaus kommenttiin #42

Itä-ukrainan separatisteilta voisi nyt saada halpaan hintaan ilmatorjuntaohjuksia, vinkkinä vaan...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #46

Hyvä ehdotus - täytyy harkita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset