Lokari

Puolueet jyräävät valtakunnan edun

 

Poliittiset puolueet ovat saaneet viime aikoina yhä vahvemman aseman maamme hallinnollisessa järjestelmässä. Viimeisimmän esimerkin tarjoavat kokoomuksen ministerivalinnat. Ensinnäkin Alexander Stubbin nostamista kokoomuksen puheenjohtajaksi ja samalla pääministeriksi perusteltiin paljolti hänen kansansuosiollaan, joka nojaa hänen julkiseen imagoonsa. Se edustaa rentoa ja urheilullista ajan pintailmiöissä viihtyvää elämäntapaa.

 

Ääniharavan valitseminen pääministeriksi vajaata vuotta ennen eduskuntavaaleja on todennäköisesti eduksi kokoomuksen tulevalle vaalimenestykselle. Pääministerin tulisi kuitenkin olla valtakunnan asioiden, eikä niinkään puolueen vaalivankkureiden vetäjä. Stubbin kokemusta kotimaan politiikasta pidetään suhteellisen vähäisenä, samoin kuin hänen tähänastisia näyttöjään politiikan substanssiasioissa. Sähköinen viestintä tuntuu tosin olevan hänellä hallinnassa, mutta kokoomuksesta olisi varmasti löytynyt pätevämpiäkin pääministeriehdokkaita.

 

Kokoomuksen ja kaikkien muidenkin suurten puolueiden ministerivalinnat ovat yleensä edustaneet puoluepoliittisia ja muita harkintoja, jotka helposti sivuuttavat pätevyyden ja osaamisen. Valintoja perustellaan yleisesti maantieteellisillä ja tasa-arvoon liittyvillä tekijöillä. Hyviä periaatteita sinänsä, mutta miten ovat kunkin valitun taidot? Myös pääministerin hyviä poliittisia ystäviä ja tukijoita on nähty hallituksissa. Tämä on pääministerin kannalta turvallinen valinta, mutta tuskin aina sitä maan edun kannalta.

 

Poliittinen järjestelmä on nyt tällainen kuin se on, mutta puolueiden tulisi jatkossa kiinnittää enemmän huomiota ministerien asiaosaamiseen. Väärin kriteerein valitut ministerit voivat taitamattomuutensa paljastaessaan osoittautua paitsi valtakunnalle, myös puolueelleen taakaksi. Näin voi sattua, vaikka virkamiesten taustatuki voi usein saada kokemattomankin ministerin vaikuttamaan mukiinmenevältä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Valitan, otsikon lopusta puuttuu n-kirjain: "Puolueet jyräävät valtakunnan edun".

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

kirjoitat asiasta asiaa! - ei sirkushuveja - asiantuntemusta - kiitos.

P.S. Voit lisätä tuon n:n muokkaamalla tätä blogiasi (vas. ylhäällä ao. klikkaukset).

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset kommentistasi ja neuvosta - onnnistui!

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Pintaliitäjiä lie poliitikoista on suurin osa. Valintakriteerit ovat vähän kuin Idols-karsinnassa. Hyvä esiintymistaito,puhetta tulee kuin "putoushahmoilta". Suomikin on muuttunut,paljolti median ansiosta, pintaliitoon,jossa ei paljoakaan paneuduta ongelmiin,saati että niihin yritettäisiin vaikuttaa. Tie vie kohti osavaltiosysteemiä,jolloin ehkä,ehkä herätään,mutta silloin voi olla jo myöhäistä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Valitettavan oikeassa olet. Mitä kovempi höpöttäjä, sitä varmemmin vaaleissa läpi.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos terävästä analyysistäsi. Valitettavasti olet oikeassa ja politiikasta on tullut lähinnä näppärää pintaliitoa. Stubb on siitä paras esimerkki - lipevä ja taitava small talk -sanankäyttäjä, mutta substanssissa alimittainen. On ollut jotenkin kornia katsoa, miten pääministerinä Stubb on lukenut kaikki substanssiin liittyvät tärkeimmät puheensa paperista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitos kommentistasi. Pian paljastuu, onko tästä twiittaajasta valtakunnan pääministeriksi. Pelkät puheet ja leveä hymy eivät enää riitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset