Lokari

Kerjääminen ei saa olla kenenkään elinkeino

Säiden lämmettyä romanialaiset kerjäläiset kansoittavat taas suurten kaupunkiemme keskustat. Keskustelu kerjäämisestä ja sen rajoittamisesta viriää samalla jälleen kerran. Kerjäläisten maahantulo perustuu EU:n periaatteeseen työvoiman vapaasta liikkuvuudesta. Alunperin säännöksellä tarkoitettiin nimenomaan työnhakijoiden, opiskelijoiden ja muiden normaalilla asialla olevien liikkumista.

 

Vähitellen periaate on ryöstäytynyt koskemaan nykyistä ei-toivottua liikkumista. Kerjääminenhän ei ole, eikä sen pidä olla kenenkään sopimuksin tuettu elinkeino. On ihmisarvoa vähättelevää sallia ihmisille tällainen toimeentulon hätämuoto. Kerjäläisten kotimaan pitäisi järjestää kansalaisilleen inhimilliset olot ja toimeentulo. Niinpä Romania olisi pakotettava huolehtimaan kansalaistensa elinolosuhteista EU:n päätöksin, kun maa ei vapaaehtoisesti niistä huolehti, vaan antaa muiden EU-maiden kantaa sille itselleen kuuluva rasitus.

 

Suomessa on poliisi antanut kansalaisille neuvon, että kerjäläisille ei pidä antaa rahaa. Tiedetään, että kerjäläisten myötä maahan tulee rikollisia, ja koko liikehdintä vaikuttaa organisoidulta toiminnalta, joka voitaisiin hyvästä syystä kieltää. Käytetäänhän siinä huonossa asemassa olevia ihmisiä hyväksi omassa ansiotoiminnassa, joka muistuttaa periaatteessa ihmiskauppaa. Mitä enemmän kerjäläisiä autetaan täällä, sen vakiintuneemmaksi toiminta lieveilmiöineen tulee.

 

EU:n säätämät periaatteet, kuten juuri ihmisten vapaa liikkuvuus on pyhä lehmä, jota ei nähtävästi voida mitenkään tulkita järkiperäisen rajoittavasti. Miten luku-, kirjoitus- ja kielitaidottomat henkilöt voidaan rinnastaa työnhakijoihin tai opiskelijoihin? Ei mitenkään. Siksi Romania ja muut EU-maat, joista kerjäläisiä lähtee liikkeelle, pitäisi velvoittaa estämään näiden maastalähtö ja järjestämään heille kotimaassaan ihmisarvoinen elämä. Jos romanit kieltäytyvät koulutuksesta ja sopeutumasta yhteiskuntaan, heille tulisi järjestää avun ohella valistusta.

 

Myös kerjäläisten kohdemaissa tulisi ryhtyä toimenpiteisiin kerjäämisen rajoittamiseksi. EU-maissa tosin vallitsee hyvin herkkähipiäinen asenne ensinnäkin kaikenlaisiin kieltoihin ja rajoituksiin nähden. Kaiken pitäisi olla niin vapaata, vaikka tällainen "vapaus" koituisi asianomaisten ihmisten haitaksi.

 

Erityisesti silloin, kun ongelma keskittyy tiettyyn kansanryhmään, ollaan erityisen varovaisia, ja katsotaan läpi sormien ongelmaa, ja jätetään ongelmaryhmä oman onnensa varaan ­– ettei vain kukaan pääsisi syyttämään ongelmaan tarttuvia rasisteiksi. Yhtä hyvin voidaan pitää rasismina sitä, että Romania ja muut EU-maat antavat tietyn kansalaisryhmän harjoittaa ihmisarvoa alentavaa "elinkeinoa". Perustelut kerjäämisen sallimiselle ovat tekosyitä, joilla peitellään omaa toimimattomuutta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Juhani Penttinen

Hyvin kirjoitettu !

Onhan esim. Helsingin ja varmaan Turunkin katukuva paljon muuttunut tältä osin mitä se oli muutama vuosikymmen sitten. Itseltäni on jäänyt mieleen vanhojen kerrostalojen auloissa näkyneet kyltit "Kerjääminen ja kaupustelu kielletty" eli joskus pula-aikana 30-luvulla ongelma lienee ollut akuutti. Mutta tuntui että kyltti oli jo muuten museotavaraa samoin kun se kyltti missä kiellettiin lattioille sylkeminen.

Koen jotenkin hankalaksi ongelmaan suhtautumisen.Toisaalta olen sitä mieltä että kerjäämistä ei pitäisi olla katukuvassa ja juurikin kuten kirjoitit että sopimuksin ei tulisi tukea tälläistä ihmisarvoa alentavaa toimintaa. Toisaalta en haluaisi olla sydämetön ihminenkään ja tajuan että ko. ihmisryhmä on hyvin huonossa asemassa joka tapauksessa tässä ihmispopulaatiossamme ja että heidän hätisteleminensä tiehensä kovin keinoin ja jättämisensä vaikkapa Romanian vastuulle on vain heidän lakaisemistaan maton alle ja jättämistään oman onnensa nojaan näennäisten toivomusponsien varaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Toisaalta en haluaisi olla sydämetön ihminenkään ja tajuan että ko. ihmisryhmä on hyvin huonossa asemassa joka tapauksessa tässä ihmispopulaatiossamme ja että heidän hätisteleminensä tiehensä kovin keinoin ja jättämisensä vaikkapa Romanian vastuulle on vain heidän lakaisemistaan maton alle ja jättämistään oman onnensa nojaan näennäisten toivomusponsien varaan."

Kyllähän se tuntuu pahalta kun sivuuttaa kerjääjän antamatta rahaa, mutta kun muistaa poliisin ohjeen ja mieltää toiminnan organisoidun, hyväksikäyttävän luonteen, on helpompi torjua antaminen.

EU:n pitäisi olla kovempi Romaniaa kohtaan. Kyllä Suomeakin kohdeltiin nurjasti, kun kehtasimme vaatia vakuuksia Kreikan saataville. Itävalllasta puhumattakaan, kun siellä valittiin väärästä puolueesta ministeri.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Kyllä kerjäämisen pitää olla sallittua vapaassa maailmassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tämä vapaus tarkoittaa samalla vapautta kurjuuuteen.

Jo kirkkoherra Antti Lizelius (1708–1795) poisti Suomesta kerjäämisen. Niin tulisi EU:n pakottaa Romaniakin tekemään.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Eiköhän kurjuus aiheuta kerjäämistä?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #7

Kyllä, eikä kerjääminen sitä ratkaise. Siksi Romania olisi painostettava hoitamaan kerjäläisten asiat kuntoon. Nykyinen tilanne on ihmisarvoa alentava, eikä muutama ropo kerjäläisten kuppiin ole mikään ratkaisu.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Muutama päivä sitten uutislähetyksessä romanialainen henkilö (nainen) kehoitti Ruotsia kieltämään kerjäyksen perusteena romanien pako kohdemaasta "rahakkaimpiin hommiin" esim Ruotsiin. Tämän suurlähettilään tai poliitikon mukaan Romaniassa on käynnistetty ohjelmia sopeuttaa perheet yhteiskuntaan, mutta baana houkuttelee.
Ihmettelin vähän uutista ja sitä, miksi Ruotsista moinen uutinen, miksi ei Suomessa tällaista vierailijaa? Tulin siihen tulokseen, että todennäköisesti Romaniassa on vielä Securitaten entistä henkilöstöä ujuttautunt hallintoon ja he tietävät moisen ehdotuksen kaikuvan Suomessa tyhjään huoneeseen tiettyjen,liian monien henkilöiden vinttikerroksessa. Lisäksi meissä on vielä liian paljon sitä tuttua lysolin hajua, joka on kaikille Leningradin öissä melskaaville turisteille lähes oksennusrefleksin laukaisevaa lähimuistia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kerjäämisen kieltäminen estäisi nämä houkutukset, ja romanialaiset joutuisivat taipumaan kestävämpiin ratkaisuihin kuin kerjääminen ja varastelu muissa EU-maissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset