Lokari

Torajyvätkin syötävä pakkopullasta

 

EU-eliitti paheksuu yleisesti unionin ulkopuolisen Sveitsin kansanäänestyksen tulosta. Sveitsiläiset haluavat rajoittaa maahanmuuttoa. Tämä on sopimatonta rusinoiden poimimista EU-pullasta – joka alkaa muuten yhä selvemmin vaikuttaa pakkopullalta. EU:n reaktio on lapsellinen koplaus: aletaan karsia Sveitsin EU:lta saamia etuja. Mahdetaanko Sveitsin edustajia enää tämän jälkeen tervehtiä?

EU:n reaktio herättää ikäviä näkymiä. Eikö siis unionin piirissä ole mahdollista edes periaatteessa pyrkiä saamaan poikkeuksia ja lievennyksiä rasittaviksi käyvistä EU-käytännöistä? EU-maat ovat erilaisia. Jokin asia voi olla useimmille valtioille olla yhdentekevä, mutta jollekin toiselle maalle se saattaa muodostua hankalaksi torajyväksi EU-pullassa.

Esimerkiksi Suomelle olisi ollut eduksi, jos se olisi pyytänyt – ja saanut – oikeuden jatkaa mahdollisimman pitkään alkoholin tuonnin rajoittamista Virosta, kun tämä liittyi mukaan. On aivan eri luontoinen asia saada tuoda viinamaahan pakettiautonlastillinen kirkasta, kuin viinimaahan koko vuoden ruokaviinit kerralla. Viinamaassa näitä tuliaisia ei tissutella fingerporillinen pari päivässä, vaan vedetään kaksin käsin, kun kerrankin juotavaa riittää tai myydään muillekin – ja haetaan taas uusi lasti. Kansanterveydelliset haittavaikutukset olivatkin sitten ilmeiset, samoin valtiontaloudelliset.

On täysin mahdollista, että EU:n vaalimasta pyhästä neliyhteydestä – pääoman, tavaroiden, palvelujen ja työvoiman – vapaasta liikkuvuudesta tulee joskus yhdelle ja toisellekin jäsenmaalle ongelmia, joita kaikilla muilla ei juuri silloin ole. Näyttää siltä, että EU:n pakkopulla on silloinkin nieltävä torajyvineen päivineen.

Tämä on huolestuttava näkymä ajatellen liittovaltiokehitystä, joka on käynnissä hiljaisesti koko ajan. Tässä kansojen vankilassa on sitten täysin mahdotonta saada erivapauksia – puhumattakaan siitä, että sieltä pääsisi joskus pois.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mielenkiintoinen ja uskottava analyysi EU:n luonteesta ja sen tulevaisuudesta - vaikka maallikoksi itsesi määritteletkin. En minäkään mikään asiantuntija ole, mutta pitkään asioita seurannut ja ehkä jotakin siinä oppinut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset