Lokari

Mitä poliitikko tavoittelee?

 

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen esittää yllättäen, että hallitussopimuksessa sovitusta velkaantumisen kasvun taittamisesta luovuttaisiin ja jatkettaisiin valtion velanottoa. Tämä takinkäännös panee pohdiskelemaan otsikon kysymystä.

 

Kansanedustajapoliitikon ensimmäinen tavoite on paikkansa uusiminen seuraavissa vaaleissa – ja puoluetehtävissä oleville lisäksi asemansa säilyttäminen. Seuraavana tulee joko puolueen etu tai sen kansanryhmän etu, jonka poliitikko olettaa äänestävän häntä. Sekä kansanryhmän että  puolueen etu tietenkin kiertyvät jälleen poliitikon omaksi eduksi: etuja saaneet kansalaiset äänestävät häntä ja vaaleissa/gallupeissa menestynyt puolue tarjoaa etuja ansioituneelle edustajalleen.

 

Missä sitten on maan etu, jota valtiomiehet pitävät silmällä epäitsekkäästi? Sen edelle menee kirkkaasti poliitikon oman maakunnan ja asuinkunnan etu. Onpa niitäkin, jotka osallistuvat mielellään kansalaisten rahoilla erilaisiin EU-talkoisiin, jolloin EU:n etu menee jopa oman maan edun edelle. Poliitikon oma etu saattaa kummitella tässä siinä muodossa, että hän odottaa tulevaisuudessa hyväpalkkaista EU-virkaa itselleen.

 

Niinpä Urpilaista ajoi aluksi mainitussa mielenmuutoksessa huoli hänen omista jatkomahdollisuuksistaan puolueensa puheenjohtajana. Tähän liittyy kiinteästi SDP:n etu eli menestys vaaleissa. Jos uhkaa tulla vaalitappio, Urpilaisen asema puheenjohtajana horjuu.

 

Eli niin se on, kuten Tapio Rautavaara aikoinaan lauloi "Reissumiehessä ja kissassa", kun miehen kissa oli kadonnut: "...on oma nahka lähinnä, ja lämpö  tärkeää – kai hiirtä kissa pyydystää."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

En yhtään epäile, etteikö Urpilaisen mielen muuttumisen taustalla olisi myös poliittinen motiivi.

Tässä tilanteessa Urpilaisen esittämä näkemys on mielestäni myös tosiasioiden tunnustamista. Menoleikkaukset ovat johtaneet aika monessa EU/ euromaassa viime vuosina kansantuotteen romahtamiseen ja työttömyyden voimakkaaseen kasvuun.

Se, että pari vuotta sitten hallitusohjelmaa tehdessä on kuviteltu tämänhetkinen taloustilanne toisenlaiseksi, ei voi olla riittävä peruste sille, ettei ratkaisuja voisi tehdä sillä perusteella, miltä talous juuri nyt oikeasti näyttää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Tässä tilanteessa Urpilaisen esittämä näkemys on mielestäni myös tosiasioiden tunnustamista. Menoleikkaukset ovat johtaneet aika monessa EU/ euromaassa viime vuosina kansantuotteen romahtamiseen ja työttömyyden voimakkaaseen kasvuun."

Voi olla osittain näinkin, mutta hänen ulostulonsa näin lähellä hälyttävien gallup-tulosten julkistamisen jälkeen puhuu omaa kieltään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Se, että pari vuotta sitten hallitusohjelmaa tehdessä on kuviteltu tämänhetkinen taloustilanne toisenlaiseksi, ei voi olla riittävä peruste sille, ettei ratkaisuja voisi tehdä sillä perusteella, miltä talous juuri nyt oikeasti näyttää."

Nyt näyttää orastavalta talouskasvulta. Jos siihen yhdistetään kehittyvien maiden markkinoilta paluumuuttoa tekevä pääoma ja mahdoolisesti EKP:n rahanpainanta, niin nousu voi olla yllättävän voimakas ja vetoapua sille antavat hyvin saneeratut Eteiläisen Euroopan ns. ongelmamaat, joihin virtaa niiden oma pääoma takaisin ja lisäksi vierasta pääomaa, jota on aina runsaasti liikkeellä, kyttäämässä sopivaa tilaisuutta.

Jos Suomessa aiotaan tehdä rakennemuutoksia, eli leikkauksia, käsillä voi olla viimeiset ajat, sillä nousun alettua niitä ei voida enää tehdä. Julkisen sektorin palkkojen leikkaus olisi makee juttu. Jyrki kuittaisi ploitikon uransa lopuilla uransa alkuaikojen synnin, palkkojen nousubuumin julkisen sektorin akateemisilla matalapalka-aloilla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Pekka Pihlanto. Hyvä kirjoitus. Mutta ei käy sääliksi poliitikonkaan elämäntehtävä; ristinsähän ovat vapaaehtoisesti valinneet - jopa isolla rahallakin - politiikan parrasvaloihin maksamalla ja pyrkimällä. Osa on ne rahat vielä mennettänytkin, kun ei tullutkaan valituksi. Lottoaminen ei onnistunut, vaikka pyrkyä saattoi olla yli oman tarpeenkin. - Onneksi ei kuulu siihen joukkoon! Voi sivusta vain ihmetellä ja naureskella sitä musta-valkeaa menoa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Pekka Pihlanto. Mutta ei käy sääliksi poliitikonkaan elämäntehtävä; ristinsähän ovat vapaaehtoisesti valinneet - jopa isolla rahallakin - politiikan parrasvaloihin maksamalla ja pyrkimällä. Osa on ne rahat vielä mennettänytkin, kun ei tullutkaan valituksi. Lottoaminen ei onnistunut, vaikka pyrkyä saattoi olla yli oman tarpeenkin. - Onneksi ei kuulu siihen joukkoon! Voi sivusta vain ihmetellä ja naureskella sitä musta-valkeaa menoa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin, ei käy kateeksi. Kansan etuoikeuksiin kuuluu demokratiassa poliitikkojen haukkuminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset