Lokari

Miksi kaikki on nykyisin haasteellista?

 

Kuunnellessa poliitikon tai yritysjohtajan haastattelua saa tietää, että edessä olevat päätökset ovat haasteellisia. Haasteita tuntuu riittävän.  Eivätkö siis ongelmat ole enää vaikeita?

 

Haasteellinen on saattanut aluksi vaikuttaa virkistävän omintakeiselta ja lisäksi optimistiselta sanalta. Se ei sisällä valituksen sävyä, kuten vaikeus. Vaikeasta tehtävästä tulee helposti mieleen paitsi vaikerrus, myös en ylivoimaisuus. Mutta eihän mikään ole ylivoimaista poliitikolle tai johtajalle.

 

Kuitenkin kaikkien hokemana haasteellisesta on tullut mielikuvituksen puutteen symboli: "..eikö tuokaan muuta keksi luonnehtimaan kysyttyä asiaa". Ei ole kaukana ajatus, että haasteellisuuden hokija leimautuu kyvyttömäksi analysoimaan kyseistä ongelmaa ja sen todellista vaikeustasoa. Kaikki päätökset ovat tällaiselle henkilölle samaa haastemössöä.

 

Toinen tällainen loppuun kaluttu – ja sitä paitsi virheellinen – sana on (saada) aikaiseksi. Poliitikko saa tai ei saa jotakin "aikaiseksi", sen sijaan että saisi aikaan. Aikaiseksi tuo mieleen sanan myöhäiseksi. Mutta kun tätä sanaa hoetaan riittävän kauan, kielenhuoltajat nostanevat kätensä pystyyn ja hyväksyvät sen oikeaksi.

 

Otetaanpa vielä esille sana, joka ei ole sinänsä virheellinen, mutta kuulostaa sekin hölmöltä siinä yhteydessä, missä sitä on viime aikoina viljelty. Kun EU -kuvioissa sukkuloiva ministeri kertoo vaikeasta – tai tietenkin  haasteellisesta – päätöksestä, hän saattaa kuvata sitä harjoitukseksi: "Tämä on hyvin haasteellinen harjoitus". Kansalainen, joka maksaa näiden harjoitusten viulut, saattaa ihmetellä, että harjoittelemaanko sinne onkin menty, eikä tekemään työtä ja vakavia päätöksiä. On siis turha vähätellä tekemisiään nokkelaksi luullulla sanavalinnalla.

 

Varsinkin julkisuudessa paljon esiintyvien henkilöiden pitäisi tarkkailla kielenkäyttöään tai kysyä asiantuntijoilta, jos kieli- tai tyylikorva on tukossa. Heillä on vastuuta kielenkäytöstään, sillä monet tuntuvat ajattelevan, että kun ministeri käyttää tuota sanaa, sen täytyy olla hieno ja hyväksyttävä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun sanotaan, että ongelma on haasteellinen, niin samalla ilmaistaan, että se on tarkoitus ratkaista tavalla tai toisella.

Jos sanotaan, että se on vaikea, niin kuulijalle jää ajatus, että ehkäpä ratkaisua ei löydykään.

Ymmärrän kuitenkin tuon viestisi ilmaisun kulumisesta, kun sitä viljellään liialti.

Toinen hiukan vastaavanlainen muoti-ilmaisu aikoinaan oli puhuminen "ongelmakentästä". Saatettiin todeta, että tässä on käsillä monimuotoinen ongelmakenttä. Tuo ongelmakenttä -sanan käyttö osoittaa myös sitä, että puhuja pyrkii antamaan kuvan jollain tavoin hallittavissa ja rajattavissa olevasta asiasta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Ongelmakenttä" on yksi tällainen kielen syöpäläinen. Samoin "tahtotila". Ja onhan niitä. Mikä tahansa sana tai sanonta muuttuu vähitellen koomiseksi, jos sitä toistetaan liikaa.

Kari Ahveninen

Kun poliitikko sanoo että jokin asia on "haasteellinen" niin hän tarkoittaa ettei hänellä ole hajuakaan siitä miten ongelma voitaisiin ratkaista. Ehkä ei edes tietoa ongelman luonteestakaan, joten ratkaisu on mahdoton koska ongelman ymmärrys puuttuu.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näin voi olla. "Haasteellinen" on hyvää kaapu tietämättömyydelle. Kukaan ei ihmettele - paitsi meikäläisen tapaiset saivartelijat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Sitten on vielä yksi muotitermi: "lähtökohtaisesti".

Siis: "Lähtökohtaisesti tätä voidaan pitää haasteellisena ongelmakenttänä."
(suom.: Heti nähdään, että tämä on ratkaisematon ongelma.)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #6

En ole koskaan oikein ymmärtänyt "lähtökohtaisesti" -sanan tarkoitusta/merkitystä tai tarpeellisuutta. Onko oikeastaan mitään eroa virkkeillä:

"Lähtökohtaisesti tätä voidaan pitää haasteellisena ongelmakenttänä." ja
"Tätä voidaan pitää haasteellisena ongelmakenttänä."

Tällaisella turhalla sanalla aloittamista pidetään varmaankin jotenkin oppineena tai hienona. Usein konsultit ja muut puhujat(varsinkin poliitikot), jotka pyrkivät antamaan itsestään pätevän kuvan, tärkeilevät tällaisilla puppusanoilla.

Siis kyseessä on lähinnä pelkkä tyhjä retoriikka, jolla pyritään hämäämään kuulijoita. Suomen kielen opettajamme puhui lukiossa "sanapöhöstä", jota pyrittiin karsimaan aineteksteistämme.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #7

Normaali kansalainen ei sano: "Lähtökohtaisesti tätä voidaan pitää haasteellisena ongelmakenttänä."

Normaali kansalainen sanoisi: "Tämä koko asia on täysin päin honkia."

Politiikkojen oikoluku on kiva harrastus. Joskus siinä saa nauraa itsensä tärviölle. Valitettavasti aiheet ovat yleensä niin vakavia, ettei saisi nauraa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #9

Niin. Naurua kyynelten takaa.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #11

Poliitikolle on kaikki mahdollista.

Satakunnan Kansan pääkirjoituksen alla oli tänään hyvä Alakerta-kirjoitus.

Toimittaja Juha Aro kirjoittaa otsikolla "Nollatuloksella pysyy hengissä".

Sitaatti kirjoituksen alusta:

"Paljon tuli, paljon meni, vähän jäi. Nollatulos. Välivuosi. Montako niitä voi tulla peräkkäin?
Äärettömästi, vastaa matemaatikko. Mitään uutta hyvää ei synny, mutta nollatuloksella pysyy elossa, lohduttaisi taloustieteilijä.

Tällä mennään, on kuultu johtajan suusta monella työpaikalla. Jää epävarmuus. Mikä se tämä on tällä kertaa? Kauanko kestää?

"Olin silloin äärettömän iloinen, mutta vielä iloisempi olin..." sanoi valtioneuvos Riitta Uosukainen joulunpyhinä tv:ssä näytetyssä haastattelussaan.

Tuohon pystyy vain poliitikko, menemään noin vain äärettömän yli, neliöimään ympyrän, keksimään ikiliikkujan ja viisasten kiven. Lupaamalla ja uskottelemalla, että se kaikki on teille jo annettu, Kuu taivaalta. Oma vika, jos ei sitä ymmärrä tai näe, mutta annettu on.

Nollatulos on torjuntavoitto, tappio oloihin nähden siedettävä."

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #24

Poliitikot keksivät ottaa käyttöön sanan "torjuntavoitto".
Ennen moista voittoa kutsuttiin nimellä "Pyrrhoksen voitto"

Eli voitto, joka jättää myös voittajan heikompaan tilaan kuin aikaisemmin. Tämä voitto on siis erittäin tappiollinen ja murskaava saavutus.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #25

"Torjuntavoitto" on esimerkki poliitisesta hämäyskielestä. Selitetään kaikki parhain päin.

Eikö myös se "haasteellinenkin" voine joskus tarkoittaa, että kaikki on päin hemmettiä, mutta antakaa äänenne meille, niin haasteeseen vastataan?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #7

Lehtovaara käytti tuollaisesta kapulakielestä nimitystä hyperkorrektit kielimuodot. Postmodenismin aikana kielipeli ja "diskurssi" pyrkii monimutkaisiin ja byrokraattisiin epäilmaisuihin vaikuttaaksen joko sivistyneeltä tai pudottaakseen kuulijat rattailta orwellilaisella siansaksallaan ja mitäänsanomattomuuksillaan. Jopa vieraskielisestikin postit sun muut firmat ja virastoyhtymät.

Miettikääpä erilaisia laitosnimityksiä ja uustermejä, joilla on korvattu entiset vakiintuneet nimitykset myös liike-elämässäkin. Puhelinluetteloista on erityisen vaikea etsiä laitoksia ja liikkeitä totutulta vanhalta muistilta. Melkoisia sanahirviöitä! Miksihän moista piilottelua ja etsinnän vaikeuttamista? Puhelinvastaaja vielä lisäreisana ota yks, ota kaks....juttu muuttuu yhä monimutkaisemmaks.... Talo ehtii palaa ja ihmiset kuolla jne.

Onko tällaiset kielikukkaset pehmopsykologisointia vai poliittista tarkoituksenmukaisuutta?

Malli on kuin entisistä sosialistimaista. Ajan munkkilatinaakin.

Huonoa viestintää joka tapauksessa! Onko selkokielisyys julistettu nykyään pannaan? Hyvä kieli on sellaista, että lapsikin sen tajuaa, sanoi suomenkielen lehtori ennen lukiossa. Nyt sitä ei tajua aikuisetkaan. Liekö se tarkoituskin?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #10

Niinpä. Itellat, Finnferries ja muuut naurettavuudet. Enää ei toiminimeksi sovi esimerkiksi Putkosen konepaja.Paljon hienompi on Putkonen's Metalworks tai vielä parempi Finnmetal.

Munkkilatinaa juuri. Ammattikunnat ovat korostaneet tärkeyttään omalla munkkilatinallaan - nimenomaan juuri latinalla kuten juristit ja lääkärit tekevät vieläkin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #12

Saa nähdä milloin huomataan perustaa Suomenkielen Sanahelinän Selkokieliseksi Tekemisen Siistimisvirasto (SSSTSV) Suomeen? Tai milloin Suomeen "tulee kuin tuleekin" Taloudellisen Tervehdyttämisen ja Kansallisen Hyvinvoinnin Palauttamisen Keskusvirasto. (2TKHPK)? Pahoinvointikeskus on jo eli Kataisen hallitus.

Tai milloin Oikeusministeriössä avataan Vesitettyjen ja Arkaluotoisten Oikeusasioiden Oikaisu- ja Selvitysosasto (VAROOS) kaikkien poliittisten lohkojen alajaostoineen? - Hyvien Veljien jälkeenkö? Vai toimesta?

Taikka milloin EU:hun saadaan Turhien Direktiivien Karsimisbyrokratia (TDKB)ja EMU-Jäsenmailta Väärinperustein Lypsettyjen Miljardien Palauttamiskeskus (EMUVALEMP)?

Tärkeimpiä olisi Tarpeettomien Byrokratioiden Minimoimiskeskus (TBMK).

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #12

Varmaan orwellilaisen uuskielen sepittäjät vastaavat moitteisiin: "älä rääkkää suomenkieltä, ettemme rääkkääkään".

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #7

On hienoa, että professoritkin sanovat painavia sanojaan. Niillä on vaikutusta lukijakuntaan. Kuplat pitää puhkaista ja olla sokratesmaisen kyseenalaistava moitittavaan yhteiskunnalliseen menoon nähden. Sopulit vaikenevat. Tai pelkäävät asemansa puolesta sosiaalisen tason laskua uraputkessaan. Nöyristelijät pääsevät pitkälle poliittisin virkanimityksin tai tiettyyn yhtä-köyttä-yhdistykseen tai Hyviin Veljiin.

Herättäjiäkin tarvitaan avaamaan keskustelua mätäpaiden puhkaisemiseksi.

Hyvä Pekka Pihlanto!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #22

Kiitoksia vaan! Kaikkien harkitut kommentit ovat arvokkaita.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #26

UUSIA haasteita tutkittavaksi ja niiden mahdollista merkitystä EU-Suomellekin:

http://mondediplo.fi/digi/lehti/6-2013/artikkeli/e... ja samalla sivulla transatlattisuutta Vapaakaupan vankeina - niskalenkkikö kansanvallasta? OTA ETULEHTI ja sitten ilmainen TESTIVERSIO ... Samalla sivulla myös allaoleva...juttu

http://mondediplo.fi/digi/lehti/6-2013/artikkeli/v...

Mitä merkinnee Suomelle ja EU:lle?

PS. moni kyselee eri blogeissa saamatta vastausta, paljonko Suomen nykyinen ulkomainen velka on verrattuna sotakorvauksiin? Jotta olisi jotain tajua, millaisia ne ovat rinnastettuina keskenään. Olisiko mahdollista saada tästä tietoa? Onko se suurempi vai pienempi? Kurssi- ym.-muutokset huomioiden nykytasolle. Kiitos.

Aki Häkkilä Vastaus kommenttiin #6

"Lähtökohtaisesti tätä voidaan pitää haasteellisena ongelmakenttänä."

Tuohon kun vielä saisi voimaannuttamisen/voimaantumisen mukaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #6

Myös juridisen termin "pääsääntöisesti" yleistynyt käyttö. Eikö uskalleta sanoa enimmäkseen, pääasiassa. Pyrkimyksestä ja tavoitteesta on tullut "määränpää". Se oli kiellettyjen sanojen listalla yo-kirjoituksissa. Piti käyttää päämäärä-sanaa. "Asiahan on niin että" on myös turhaa jaarittelua.

Poliitikoilla näyttää olevan taito puhua ollimaisesti tuhat sanaa sanomatta mitään! Pelkkiä ympäripyöreyksiä, että "oli hyvä kysymys":yhtäältä noin ja toisaalta näin.

Koiviston aikakautena käytettiin ylisuperlatiivista "erinomaisen hyvää/huonoa". Miksei erittäin hyvää/huonoa jne? SYY: ihmiset ovat niin valtamuodin pauloissa mielistellessään ja puhuessaan in ja out termeillä.
Onko se papukaija-kulttuuria? Ollaan niin "yhteisöllisiä" tai "edistyksellisiä", vaikka oltaisiinkin egoistisia/narsistisia ja taantumuksellisia sanan aidossa merkityksessä. "Valitettavasti" sanoisi Mr.A.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #5

Onko virtuaali-/bittitalouden palauttaminen reaalitaloudeksi liian iso "haaste" pankkiunioniin ja liittovaltioon pyrkiville EKP/EMU-pelureille?

Saa nähdä milloin tuo kuplatalous puhkeaa, ja millainen jättitsunami ja -tulivuorenpurkaus siitä aiheutuu globaalisti. Onko EU/EMU-talous tyhjän päällä epärehellisine huijausutopioineen ja -illuusioineen? Malli Goldman Sachiltako? Mario Draghi entisiä GS:n miehiä!! Kreikan pelastajiakin GS:n tilastoväärennyksillä. Ei hyvältä näytä uskottavuuden kannalta. Liekö EUrostoliitto eli eurokratia eli rahavalta perimmäisenä pyrkimyksenä?

Oliko EU- ja EMU-hanke "pääsääntöisesti" liian iso "haaste" ja palapeli monikulttuuurisille ja monitasoisille Euroopan valtioille? Sääntöjäkään kun ei ole noudattu no-bailoutista lähtienkään. Eikä ole edes kunnon sanktioita ja erotuomariakaan rankaisemassa pelirikkomuksista! Taitaa olla koko EU/EMU-peli vain EU-eliitin ja pankkimaailman kasinopeliä muiden EU/EMU-valtioiden veronmaksajien rahoilla? Mafiamaistakinko? Siltä se näyttää mielestäni.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #8

"Taitaa olla koko EU/EMU-peli vain EU-eliitin ja pankkimaailman kasinopeliä muiden EU/EMU-valtioiden veronmaksajien rahoilla? Mafiamaistakinko? Siltä se näyttää mielestäni.".

Paljolti tätä. Ja homma kuorrutetaan sopivalla terminologialla. Esim. kriisiavuksi otetaan palomuureja ja suuria sinkoja. Vakuuttavaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #13

EI ihme, että tulee "valuvikoja" sillä "talousrintamalla"! EMU:ssa jne...

Sotkeudutaan sanoihinsa ja housuihinsa kuin Summasen akan poika aikoinaan.

Saa nähdä milloin Potemkinin kulissit romahtavat ko. sepittäjien niskaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #16

Kyllä taitaa romahdus tulla ennen pitkää, vaikka nyt näyttää rauhalliselta. Ongelmat ovat kuitenkin edelleen olemassa, ja kriisin alku on pitkälti tunnnepohjaista: kun velkojat ja sijoittajat "hermostuvat", alkaa rytinä.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #17

Suomen on irrottauduttava EU:sta ja eurosta ennenkuin romahdus tulee.

http://jormajaakkola.fi/EMU-petos

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #17

Ei ihme, että tarvitaan "rakennemuutoksia" valuvikojen korjaamiseksi putkinäkökulmaisen politiikan vuoksi. "Pää tulee vetävän käteen."

Ovatko poliitikot siis pätemättömyytensä tasolla... Murphyn ja Parkinsonin lakien sekä Peterin Periaatteen mukaisesti ajatellen? (Peter et Hull: Peterin Periaate, WSOY; oli best-seller maailmalla 1970-luvulla: "Kerma nousee pintaan , kunnes happanee... Puinen keulakuva johtaa laivaa... Heimo Ailahdus kohosi ohi tunnepätevyytensä" jne).

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Määrittelin kesällä 2011 sanan "haaste" seuraavalla tavalla: täysin ylitsepääsemätön este.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Pekka Pihlanto!

Vaihtoehdottumuus on lisäänyt vaikeuksien voittamisessa haasteellisuutta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niinpä on varmasti tapahtunut.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

P.P.>....tällainen loppuun kaluttu – ja sitä paitsi virheellinen – sana on (saada) aikaiseksi.

oooooooo

Kieltämättä ilmaisu on outo. Jotenkin olen yrittänyt hyväksyä sanontaa tämän ketjun avulla aikaiseksi> aikuiseksi, siis valmiiksi.
Viron kielessä saada= tulla joissakin yhteyksissä.
Vaan enpä takaa, että olen oikeilla jäljillä.

- - -

Kieliasioista tuli taas mieleen "sinä"- passiivi. Kuinka "minä" voi olla sama kuin "sinä", usein jopa kesken puheen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset