Lokari

Professori Kanniainen on oikeassa

Professori Vesa Kanniaisen haastattelulausunto Helsingin Sanomissa on paikalleen osunut, kuten eräät muutkin blogistit ovat todenneet. Hän katsoo EU:n olevan meille hyväksi, mutta euroalueen jäsenyys on katastrofi. Sen on jo aikaisemmin todennut moni muukin taloustieteilijä ja myös tavalliset kansalaiset. Toisin kuin monet taloustieteilijät ja muut asiantuntijat, Kanniainen on ottanut taloudellisten tekijöiden lisäksi huomioon myös poliittisen maailman mielenliikkeet. Useat taloustieteilijät ovat noteeranneet tässä yhteydessä politiikan vain pidättäytymällä esittämästä hallituksen ja johtavien poliitikkojen kannan vastaisia johtopäätöksiä euroalueen ongelmista. Kanniainen ei kuvia kumarra. Hän näkee, että poliitikot pyrkivät säilyttämään kasvonsa, vaikka he ehkä ymmärtäisivät, että nyt ollaan koko ajan tuhlaamassa kansallisvarallisuutta. Hän myös näyttää oivaltavan, että monilla poliitikoilla on ideologinen, voisi sanoa, uskonnonomainen suhtautuminen euroon. "Euro on pysyvä", sanoivat europoliitikot, ja meillä apinoitiin kritiikittä näitä näkemyksiä. Ei haluttu nähdä, tai ei ymmärretty, että esimerkiksi vahvan Saksan ja kriisimaiden edut ovat toiset kuin Suomen. Professori Kanniaisen lausunnon painoarvoa lisää se, että hän sanoutuu irti puolueista. Vaikka jonkin puolueen edustaja voi esittää saman kuin Kanniainen, asiallinen lausuntokin voidaan leimata puoluepropagandaksi - ja moni uskoo. Puolueetonta asiantuntijalausuntoa on vaikeampi ampua alas. Mutta kuten kokemus osoittaa, puolueiden propagandaosastot kyllä tekevät kaikkensa vesittääkseen heidän kanssaan eri mieltä olevien näkemykset. Toivottavasti äänestäjien joukossa on riittävästi valistunutta väkeä, joka pystyy ymmärtämään asiantuntijan viestin ja erottamaan sen propagandasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Alkuperäisessä tekstissä oli kappalejako, mutta kapppalevälit hävisivät lopullisesta versiosta!

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Pieleen menee ainoastaan tuossa EU:n hyödyllisyydessä. EU on meille suunnilleen yhtä hyödyllinen kuin rotanmyrkky sisäisesti käytettynä. Mikä minua kummastuttaa, on itsetuhoisten suomalaisten määrä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin. Euroideologia ei järkiargumentteja noteeraa.

Kari Virtanen

PP: "Hän näkee, että poliitikot pyrkivät säilyttämään kasvonsa, vaikka he ehkä ymmärtäisivät,"

Älä muuta sano. Mikäli yhtään muistan, niin Kokoomus ja SDP olivat muiden joukossa Suomen pääarkkitehdit Euroon liittymisessä, kuten koko EU asiassakin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Juuri näin. Silloin uskoi vielä enemmistö kansasta asiaan. Mutta vaikka on saatu näin paljon kielteistä kokemusta, silti liian moni on edelleen uskossa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Onhan se vaikeata näytellä (euroalueen suhteen) jo kolmatta vuotta tietämätöntä tai typerää, jos siis ymmärtää tai tietää, mistä on kyse.

Kun sitä tekee näinkin kauan, herää puolestaan epäilys siitä, (a) ymmärtävätkö he sittenkään tai, mikä pahempaa, (b) kenen asianajajia he lopulta ovat, jos he ymmärtävät?

Raimo Luukkanen

Arvoisa Pekka.
Erittäin hyvä kirjoitus. Ihminen on vain sellainen, ettei siihen pelkkä järkipuhe uppoa kun mielikuvat ovat niin vahvoja. Politiikot niin mielellään näkevät itsensä istumassa niissä pöydissä, jossa päätöksiä tehdään. katainenkin sai jonkun Einfach talouspalkinnon Meskeliltä. Ennen Euroon liittymistä Ruotsi ja Suomi sai samanlaiset laskelmat eteensä. Siihen sitten jäi Suomen ajattelukyky.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitos kommentistasi. Ruotsi on aina osannut pelata korttinsa paremmin kuin Suomi. Meillä esiintyy jotakin tolkutonta halua olla mukana isojen poikien kanssa "niissä pöydissä, joissa päätöksiä tehdään" vaikka saamme niissä pöydissäkin vain seurata katseella kun isommat päättävät. Samaa mieltä saamme toki olla, ja se näyttää riittävän edustajillemme.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mutta vaikka on saatu näin paljon kielteistä kokemusta, silti liian moni on edelleen uskossa."

Euro on monille kuin uskonto, mitä enemmän koetellaan sitä enemmän pitää uskoa. Toisaalta monet eivät halua myöntää olleensa väärässä.

Kari Virtanen

Itse en koskaan tullut herätykseen, vaikka saksalaiset ystävät kovasti saarnasivat, vaan päädyin lopulta EU-pakolaiseksi Norjan Kruunun alaisuuteen.
Joten Euron devalvaatiota, tai jotain vielä parempaa odotellessa. :)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Se olikin viisas veto sinulta.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

EU:n rahaliitto EMU oli hyvä hanke, mutta pojat pilasivat. Komppaan Kanniaista ja Pihlantoa siinä, että jos rahaliitoa nyt esitettäisiin, ei sitä perustettaisi. Siksi, että nyt tiedetään, miten piittamattomia sopimuksista poliitikot ja pankit ovat.

Oli tiedossa, että itsenäisten valtioiden erilainen taloudellinen tilanne ja -kulttuuri on riski. Siksi mm rahaliiton periaatteet määrittelevään EU:n perustamissopimukseen sisällytettiin nimenomainen kielto EU:lle ja jäsenmaille ottaa toisen jäsenmaan vastuita kantaakseen. Mutta kun Kreikka alkoi ylivelkaantua, avattiin padot. Sen jälkeen homma hajosi käsiin; jouduttiin syvenemään suohon, jota nimenomaan piti välttää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Juuri näin siinä kävi. Sopimuksia ei kunnioitettu.

Käyttäjän MikaMikko kuva
Mika Mikko

Eiköhän Mundell jo 1960-luvulla sanonut tärkeimmän yhteisen rahan riskeistä ja mahdollisuuksista: sama korkotaso ei sovi maille jotka noudattavat kovin erilaista suhdannesykliä talouksien erilaisista rakenteista johtuen. Kreikan tasapainokorko (Taylorin sääntö) on kovin paljon korkeammalla kuin Saksan. Tarvitaan muita joustoja kuin valuuttakurssi, esim. työvoiman liikkuvuutta ja/tai ylikansallisia tulonsiirtoja. EU ei ole USA. Sinänsä jo 90-luvulla euroa suuniteltaessa merkittävä osa tutkijakuntaa varoitteli euron riskeistä, esim. saksalaiset taloustietelijät varoittelivat että euro ei tule toimimaan ilman poliittista yhdentymistä. Sama anglosaksisessa maailmassa ja Ruotsissa, mutta he valitsivatkin viisaammin :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset